StoryEditor
ŽivotDana International

Transrodna pjevačica stala u obranu britanske književnice koju već danima napadaju zbog transfobije: Ne dirajte J. K. Rowling, ona je uz nas!

16. lipnja 2020. - 19:48
Jack Guez/AFP

Glasovita spisateljica Joanne Rowling, autorica knjižnog serijala o Harryju Potteru, nakon kojega je objavila roman-dramu za odrasle "Prijevremeni izbori" te niz kriminalističkih romana pod muškim pseudonimom, zasjela je na vrh globalne, nepopularne liste transfoba jer je javno iznijela mišljenje o definiciji "osoba koje imaju menstruaciju".

Konkretno, spisateljica se na Twitteru osvrnula na tekst "Stvaranje pravednog društva nakon pandemije COVID-19 za osobe koje imaju menstruaciju". Rowling je zasmetao izraz "osobe koje imaju menstruaciju", a kojim se u transrodnoj zajednici izbjegava korištenje riječi žena, s obzirom na to da se neke žene identificiraju kao muškarci.

image
Angela Weiss/AFP

- Osobe koje imaju menstruaciju? Mislim da već imamo riječ za takve osobe, napisala je Rowling.

Istinabog, da je ostalo na tome, možda bi je LGTB i trans-udruge manje dočekale na nož, no Rowling se potom zaigrala riječima:

- Sigurna sam da je nekada postojala riječ za te ljude. Netko će mi pomoći. Wumben? Wimpund? Woomud?, izazivala je spisateljica, aludirajući na riječ "woman" (žena).

U nizu reakcija koje su uslijedile na društvenim mrežama nakon njezina, u osnovi, legitimnog izražavanja prava na mišljenje, Rowling je nazvana transfobičnom, no nije dopustila da to poljulja njezina uvjerenja.

- Ako spolnost nije istina, onda nema istospolne privlačnosti. Poznajem i volim neke transrodne ljude, ali brisanje koncepta spolnosti mnogima onemogućava da sagledaju svoj život, kazala je Rowling, dajući dodatni vjetar u leđa prvoloptaškim kritičarima te onima koji možda nisu ni dovoljno shvatili da time što negiraju njezin legitimni stav također zatiru različitost u stajalištima.

Neki od kritičara spisateljičine izjave su glumica Emma Watson te Daniel Radcliffe, koji je utjelovio Harryja Pottera, inače poznati humanitarni i LGTB aktivist.

No, potpora Joanne Rowling došla je s neočekivane strane: glavom i bradom od Dane International, transrodne pop-pjevačice koja je 1998. godine pobijedila na Eurosongu kao predstavnica Izraela. Dana je bez imalo ironije spisateljici na Instagramu napisala sljedeće:

image
Henning Kaiser/AFP

- Draga J. K. Rowling, šaljem ti ljubav i poljupce iz Izraela. Ponekad LGTB zajednica ulazi u nepotrebne ratove s ljudima koji su zapravo sasvim uz nas, napisala je Dana, dometnuvši da se "ponekad s nekim možemo i ne moramo slagati, ali ne smijemo nikoga olako optužiti za transfobiju".

Rowling je inače ranije izjavila da je Dana International jedna od njezinih omiljenih pjevačica, a izraelska pop-zvijezda ovom je prilikom podsjetila da ju je "najuspješnija spisateljica iz Engleske i višekratno u medijima znala pohvaliti".

Za Danine nepomućene simpatije prema spisateljici pod paljbom zaslužna je i svojedobna potpora Joanne Rowling Izraelu protiv palestinskog BDS pokreta, a o čemu je 2015. izvijestio Guardian. Kao dodatni plus za prozivanu književnicu treba uzeti u obzir njezine javne istupe protiv antisemitizma, što je svakako jedna od osnovnih normi civiliziranog i humanog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 06:22