stdClass Object ( [id] => 1064131 [title] => Rad od doma vam godi ili ga se jedva čekate riješiti? Za 10 godina većina će raditi od kuće, istraživanje otkrilo kojoj je profesiji ono najveći šok [alias] => rad-od-doma-vam-godi-ili-ga-se-jedva-cekate-rijesiti-za-10-godina-vecina-ce-raditi-od-kuce-istrazivanje-otkrilo-kojoj-je-profesiji-ono-najveci-sok [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za učinkovito rješavanje problema i obavljanje posla potrebna je koncentracija, koja može trajati od 60 do 90 minuta, nakon čega nastupa umor.

U današnjoj situaciji, kad rad od kuće sve više postaje normalni radni dan, mnogi zaposlenici nemaju potrebnu koncentraciju jer su rastrgani između hrpe poslovnih i privatnih obveza.

Stoga radno vrijeme mnogima izgleda kao niz nepovezanih telefonskih razgovora, čitanja gomile e-mailova i obavljanja privatnih poslova, što sve zajedno ometa koncentraciju i dovodi do poslovnih pogrešaka.

Ovako su istraživački timovi prestižnog tjednika The Economist nedavno saželi najveći problem rada na daljinu, koji je za mnoge šok, posebno u obrazovnom sektoru.

Promjena odnijela milijarde

Iako su ova istraživanja provedena u Americi, mnoge od njegovih rezultata i zaključaka bez problema ćemo prepoznati u Hrvatskoj, posebno kad su u pitanju realni, opipljivi, financijski gubitci i zaposlenika i poslodavaca.

Najveći američki gubitnik u pandemiji korone zbog rada na daljinu je znanstveno-tehnički i istraživački sektor, čiji su zaposlenici na plaćama pretrpjeli gubitak od ukupno 177 milijardi dolara, dok su zaposlenici u industriji i u medijima izgubili ukupno 91, odnosno 61 milijardu dolara plaća.

Zaposlenici u obrazovnom sektoru i u trgovini pretrpjeli su najmanje ukupne gubitke, od 35, odnosno 27 milijardi dolara, piše The Economist. Istovremeno, kompanije su ukupno izgubile 1,2 bilijuna dolara (1,2 s dvanaest nula), u velikoj mjeri kroz poslove koje njihovi zaposlenici nisu mogli i stigli obaviti zbog iznenadne promjene uvjeta rada.

U svemu je posebno problematično to što je rad od kuće zaposlenicima donio nova poslovna opterećenja i teškoće.

Navala mailova, zvonjava telefona

Većini ispitanika u radu od kuće najviše smeta navala elektroničke pošte, zvonjava telefona i stalne obavijesti na poslovnim mrežama kojima su povezani.

Mnogim ispitanicima važan su problem bile prečeste stanke za jelo, za gledanje televizije ili igranje videoigrica, koje su u konačnici "pojele" efektivno radno vrijeme.

Važan je problem i osjećaj financijske nesigurnosti, jer vrlo očiti globalni gospodarski pad ne obećava svijetle perspektive za budućnost.

Potpisniku ovih redova, koji preferira duboku i usamljeničku koncentraciju za izvršenje radnih zadataka, posebno je zanimljivo to što je otprilike petini ispitanika u radu kod kuće najveća smetnja bila nedostatak "šušura" radnog mjesta.

Tim je ispitanicima opušteno "ćakulanje" s radnim kolegama omogućavalo da dođu do novih ideja koje su pospješivale njihov rad.

Iza svih ovih problema krije se potencijalna kriza obrazovanja, tim više što je rad od kuće šokirao većinu učitelja.

Učitelji su, smatraju istraživači The Economista, pretrpjeli jednu od najbolnijih poslovnih tranzicija, jer obrazovne ustanove nisu bile tehnički spremne za nastavu na daljinu i jer učitelji nisu prošli odgovarajuću obuku koja ih je mogla pripremiti za nove okolnosti.

Zbog toga zaposlenici u obrazovnom sektoru imaju uglavnom negativan stav prema radu od kuće i nisu spremni pogledati na moguće pozitivne strane nastave na daljinu, koje je posebni istraživački tim The Economista sažeo ovako.

Slobodni od 'zujanja'

U budućnosti, vjerojatno već 2030., svi će se zaposleni morati prilagoditi novoj stvarnosti, u kojoj će se na tržištu rada sve više cijeniti intelektualna kreativnost, emocionalna inteligencija i razvijeni međuljudski odnosi. Sve ostalo obavljat će informatička tehnologija, na kojoj će počivati svijet.

Zato ne čudi što mnogi vjeruju da je rad od kuće već sada zanimljiva alternativa koja se, nakon pandemije koronavirusa, može kombinirati s klasičnim uvjetima rada. Tim više što u većini slučajeva rad na daljinu, uz kvalitetnu informatičku potporu, omogućava da se posao zaista obavi.

Naime, za mnoge zaposlenike najveća je prednost rada od kuće to što se ne moraju u točno određeno vrijeme pojaviti na točno određenome mjestu, nego obavljanje posla mogu prilagoditi svojem životnom ritmu.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Iako su vrlo često bili suočeni s povećanjem radnih obveza, ljubitelji rada od kuće smatraju najvažnijim to što im buka i "zujanje" uobičajenog radnog mjesta ne ometa koncentraciju.

Zato bi, smatraju istraživači The Economista, bilo dobro da i nakon pandemije koronavirusa poslodavci ostave otvorenom mogućnost rada od kuće.

Ako se ovo ostvari u budućnosti, možemo očekivati hibridne urede u kojima će glavnu riječ imati informatička tehnologija, koja može stvoriti virtualni ured i virtualnu povezanost zaposlenika, čime bi se mogla zadržati bolja koncentracija koju većini pruža rad od kuće.

Hibridna budućnost

Uz to, na općoj poslovnoj razini, informatička tehnologija omogućava automatiziranje administrativnih poslova, što bi na prvom mjestu značilo znatno smanjenje količine klasične "papirologije".

Zato bi u budućnosti informatička tehnologija trebala biti temelj ekonomije koja bi se temeljila na znanju i kreativnosti.

U ovakvom bi se hibridnom poslovnom okružju formalna poslovna komunikacija, razni poslovni sastanci i dogovori mogli svesti na minimum. Što je najvažnije, poslovni sastanci ne bi se trebali održavati u realnom vremenu, nego bi poslovna komunikacija trebala biti odgođena.

To znači da bi čitav poslovni proces bio podređen ritmu kreativnog rada, koji bi tek povremeno prekidala kratka poslovna komunikacija svedena samo na informacije bitne za nastavak radnog procesa.

Vremenski blokovi

U tom smislu vrlo je indikativna financijska računica The Economista po kojoj je nedostatak koncentracije na posao sudionicima ovog istraživanja u prosjeku odnio 34.500 dolara, odnosno jednu prosječnu godišnju plaću. Istovremeno, kompanije je nedostatak poslovnog fokusa njihovih zaposlenika stajao gotovo 400 milijardi dolara.

Zato bi u budućnosti ključne trebale postati nove, praktične i ponešto neobične poslovne vještine.

Jedna od tih vještina je sređivanje i strukturiranje radnog prostora kod kuće. S time je povezana i organizacija radnog vremena koje bi, nekom vrstom poslovnog rasporeda, trebala biti podijeljena na niz posve odvojenih vremenskih blokova, kao što su vremenski blok za koncentraciju na obavljanje posla ili rješavanje problema te vremenski blok za čitanje elektroničke pošte i obavljanje ostale poslovne komunikacije, između kojih bi bili kraći vremenski blokovi za opuštanje.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Ovakvom organizacijskom pristupu valja dodati nešto što bi se moglo nazvati "isključivanje", koje se može postići jednostavnim stavljanjem slušalica za slušanje omiljene glazbe, čime se eliminiraju vanjski zvukovi i potiče se koncentracija na rješavanje problema ili obavljanje poslovnog zadatka.

Zbog svega ovoga ne treba čuditi što istraživački timovi The Economista za budućnost predlaže smjela rješenja koja uključuju čak i ukidanje uredskog poslovanja.

Naime, s obzirom na to da će se uredi s vremenom vjerojatno pokazati kao vrlo neproduktivni i neisplativi, rad na daljinu i spomenuti hibridni ured mogli bi postati redovita poslovna praksa individualiziranog i beskontaktnog rada budućnosti.

Posebno zbog toga što su novija akademska istraživanja pokazala da zaposlenici koji nisu nagurani u uredske prostore i koji se uspiju "isključiti" iz stvarnosti i sasvim se okrenuti poslu postižu bolje radne rezultate i manje su izloženi stresu te vode kvalitetniji život.

No, kako sada stoje stvari, ukidanje ureda nije realna mogućnost jer je većina kompanija privržena konceptu ureda usprkos tome što njihovo ne baš poticajno radno okružje ne predstavlja dobro i racionalno poslovno ulaganje.

Sve u svemu, informatička budućnost još će malo pričekati. Posebno u zemljama kao što je Hrvatska, koje još uvijek ne žele prihvatiti iskušenja i koristi koje može donijeti kvalitetno ulaganje u informatizaciju državnih institucija, ali i društva općenito.

_________________________________

Ovaj članak napisan je na osnovi nedavno objavljenih poslovnih istraživanja pod naslovom "U potrazi za izgubljenim fokusom", "Novi svijet prekinutog rada" i "Zaposlenici 2030. Stalno učenje je priprema budućnost" koja su proveli istraživački timovi The Economista.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOROČNE NUSPOJAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => DUGOROČNE NUSPOJAVE 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-14 12:19:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-14 12:41:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-12-14 12:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 56 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15549270.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15549272.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/14\/15549274.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15549270_1280.jpg":"1280x1280","k_15549270_1024.jpg":"1024x1024","k_15549270_640.jpg":"640x640","k_15549270_480.jpg":"480x480","k_15549270_340.jpg":"340x340","k_15549270_220.jpg":"220x220","o_15549270_1280.jpg":"1280x853","o_15549270_1024.jpg":"1024x682","o_15549270_640.jpg":"640x426","o_15549270_480.jpg":"480x320","o_15549270_340.jpg":"340x226","o_15549270_220.jpg":"220x146","h_15549270_1280.jpg":"1280x854","h_15549270_1024.jpg":"1024x683","h_15549270_640.jpg":"640x427","h_15549270_480.jpg":"480x320","h_15549270_340.jpg":"340x227","h_15549270_220.jpg":"220x147","pp_15549270_1280.jpg":"1006x1280","pp_15549270_1024.jpg":"805x1024","pp_15549270_640.jpg":"503x640","pp_15549270_480.jpg":"377x480","pp_15549270_340.jpg":"267x340","pp_15549270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","k_15549272_1280.jpg":"1280x1280","k_15549272_1024.jpg":"1024x1024","k_15549272_640.jpg":"640x640","k_15549272_480.jpg":"480x480","k_15549272_340.jpg":"340x340","k_15549272_220.jpg":"220x220","o_15549272_1280.jpg":"1280x844","o_15549272_1024.jpg":"1024x675","o_15549272_640.jpg":"640x422","o_15549272_480.jpg":"480x316","o_15549272_340.jpg":"340x224","o_15549272_220.jpg":"220x145","h_15549272_1280.jpg":"1280x854","h_15549272_1024.jpg":"1024x683","h_15549272_640.jpg":"640x427","h_15549272_480.jpg":"480x320","h_15549272_340.jpg":"340x227","h_15549272_220.jpg":"220x147","pp_15549272_1280.jpg":"1006x1280","pp_15549272_1024.jpg":"805x1024","pp_15549272_640.jpg":"503x640","pp_15549272_480.jpg":"377x480","pp_15549272_340.jpg":"267x340","pp_15549272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15549274_1280.jpg":"1280x1280","k_15549274_1024.jpg":"1024x1024","k_15549274_640.jpg":"640x640","k_15549274_480.jpg":"480x480","k_15549274_340.jpg":"340x340","k_15549274_220.jpg":"220x220","o_15549274_1280.jpg":"1280x853","o_15549274_1024.jpg":"1024x682","o_15549274_640.jpg":"640x426","o_15549274_480.jpg":"480x320","o_15549274_340.jpg":"340x226","o_15549274_220.jpg":"220x146","h_15549274_1280.jpg":"1280x854","h_15549274_1024.jpg":"1024x683","h_15549274_640.jpg":"640x427","h_15549274_480.jpg":"480x320","h_15549274_340.jpg":"340x227","h_15549274_220.jpg":"220x147","pp_15549274_1280.jpg":"1006x1280","pp_15549274_1024.jpg":"805x1024","pp_15549274_640.jpg":"503x640","pp_15549274_480.jpg":"377x480","pp_15549274_340.jpg":"267x340","pp_15549274_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4714569 Threads: 3 Questions: 160216340 Slow queries: 69525 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4735503 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/rad-od-doma-vam-godi-ili-ga-se-jedva-cekate-rijesiti-za-10-godina-vecina-ce-raditi-od-kuce-istrazivanje-otkrilo-kojoj-je-profesiji-ono-najveci-sok-1064131 [printLink] => /mozaik/zivot/rad-od-doma-vam-godi-ili-ga-se-jedva-cekate-rijesiti-za-10-godina-vecina-ce-raditi-od-kuce-istrazivanje-otkrilo-kojoj-je-profesiji-ono-najveci-sok-1064131?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 604035 [name] => rad od kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-19 10:43:21 [main_article_id] => 0 [alias] => rad-od-kuce [link] => /tag/rad-od-kuce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 625553 [name] => prednosti rada od kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-14 13:42:08 [main_article_id] => 0 [alias] => prednosti-rada-od-kuce [link] => /tag/prednosti-rada-od-kuce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOROČNE NUSPOJAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rad od doma vam godi ili ga se jedva čekate riješiti? Za 10 godina većina će raditi od kuće, istraživanje otkrilo kojoj je profesiji ono najveći šok [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-04-11-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15549270.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15549270.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15549272.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/14/15549274.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za učinkovito rješavanje problema i obavljanje posla potrebna je koncentracija, koja može trajati od 60 do 90 minuta, nakon čega nastupa umor.

U današnjoj situaciji, kad rad od kuće sve više postaje normalni radni dan, mnogi zaposlenici nemaju potrebnu koncentraciju jer su rastrgani između hrpe poslovnih i privatnih obveza.

Stoga radno vrijeme mnogima izgleda kao niz nepovezanih telefonskih razgovora, čitanja gomile e-mailova i obavljanja privatnih poslova, što sve zajedno ometa koncentraciju i dovodi do poslovnih pogrešaka.

Ovako su istraživački timovi prestižnog tjednika The Economist nedavno saželi najveći problem rada na daljinu, koji je za mnoge šok, posebno u obrazovnom sektoru.

Promjena odnijela milijarde

Iako su ova istraživanja provedena u Americi, mnoge od njegovih rezultata i zaključaka bez problema ćemo prepoznati u Hrvatskoj, posebno kad su u pitanju realni, opipljivi, financijski gubitci i zaposlenika i poslodavaca.

Najveći američki gubitnik u pandemiji korone zbog rada na daljinu je znanstveno-tehnički i istraživački sektor, čiji su zaposlenici na plaćama pretrpjeli gubitak od ukupno 177 milijardi dolara, dok su zaposlenici u industriji i u medijima izgubili ukupno 91, odnosno 61 milijardu dolara plaća.

Zaposlenici u obrazovnom sektoru i u trgovini pretrpjeli su najmanje ukupne gubitke, od 35, odnosno 27 milijardi dolara, piše The Economist. Istovremeno, kompanije su ukupno izgubile 1,2 bilijuna dolara (1,2 s dvanaest nula), u velikoj mjeri kroz poslove koje njihovi zaposlenici nisu mogli i stigli obaviti zbog iznenadne promjene uvjeta rada.

U svemu je posebno problematično to što je rad od kuće zaposlenicima donio nova poslovna opterećenja i teškoće.

Navala mailova, zvonjava telefona

Većini ispitanika u radu od kuće najviše smeta navala elektroničke pošte, zvonjava telefona i stalne obavijesti na poslovnim mrežama kojima su povezani.

Mnogim ispitanicima važan su problem bile prečeste stanke za jelo, za gledanje televizije ili igranje videoigrica, koje su u konačnici "pojele" efektivno radno vrijeme.

Važan je problem i osjećaj financijske nesigurnosti, jer vrlo očiti globalni gospodarski pad ne obećava svijetle perspektive za budućnost.

Potpisniku ovih redova, koji preferira duboku i usamljeničku koncentraciju za izvršenje radnih zadataka, posebno je zanimljivo to što je otprilike petini ispitanika u radu kod kuće najveća smetnja bila nedostatak "šušura" radnog mjesta.

Tim je ispitanicima opušteno "ćakulanje" s radnim kolegama omogućavalo da dođu do novih ideja koje su pospješivale njihov rad.

Iza svih ovih problema krije se potencijalna kriza obrazovanja, tim više što je rad od kuće šokirao većinu učitelja.

Učitelji su, smatraju istraživači The Economista, pretrpjeli jednu od najbolnijih poslovnih tranzicija, jer obrazovne ustanove nisu bile tehnički spremne za nastavu na daljinu i jer učitelji nisu prošli odgovarajuću obuku koja ih je mogla pripremiti za nove okolnosti.

Zbog toga zaposlenici u obrazovnom sektoru imaju uglavnom negativan stav prema radu od kuće i nisu spremni pogledati na moguće pozitivne strane nastave na daljinu, koje je posebni istraživački tim The Economista sažeo ovako.

Slobodni od 'zujanja'

U budućnosti, vjerojatno već 2030., svi će se zaposleni morati prilagoditi novoj stvarnosti, u kojoj će se na tržištu rada sve više cijeniti intelektualna kreativnost, emocionalna inteligencija i razvijeni međuljudski odnosi. Sve ostalo obavljat će informatička tehnologija, na kojoj će počivati svijet.

Zato ne čudi što mnogi vjeruju da je rad od kuće već sada zanimljiva alternativa koja se, nakon pandemije koronavirusa, može kombinirati s klasičnim uvjetima rada. Tim više što u većini slučajeva rad na daljinu, uz kvalitetnu informatičku potporu, omogućava da se posao zaista obavi.

Naime, za mnoge zaposlenike najveća je prednost rada od kuće to što se ne moraju u točno određeno vrijeme pojaviti na točno određenome mjestu, nego obavljanje posla mogu prilagoditi svojem životnom ritmu.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Iako su vrlo često bili suočeni s povećanjem radnih obveza, ljubitelji rada od kuće smatraju najvažnijim to što im buka i "zujanje" uobičajenog radnog mjesta ne ometa koncentraciju.

Zato bi, smatraju istraživači The Economista, bilo dobro da i nakon pandemije koronavirusa poslodavci ostave otvorenom mogućnost rada od kuće.

Ako se ovo ostvari u budućnosti, možemo očekivati hibridne urede u kojima će glavnu riječ imati informatička tehnologija, koja može stvoriti virtualni ured i virtualnu povezanost zaposlenika, čime bi se mogla zadržati bolja koncentracija koju većini pruža rad od kuće.

Hibridna budućnost

Uz to, na općoj poslovnoj razini, informatička tehnologija omogućava automatiziranje administrativnih poslova, što bi na prvom mjestu značilo znatno smanjenje količine klasične "papirologije".

Zato bi u budućnosti informatička tehnologija trebala biti temelj ekonomije koja bi se temeljila na znanju i kreativnosti.

U ovakvom bi se hibridnom poslovnom okružju formalna poslovna komunikacija, razni poslovni sastanci i dogovori mogli svesti na minimum. Što je najvažnije, poslovni sastanci ne bi se trebali održavati u realnom vremenu, nego bi poslovna komunikacija trebala biti odgođena.

To znači da bi čitav poslovni proces bio podređen ritmu kreativnog rada, koji bi tek povremeno prekidala kratka poslovna komunikacija svedena samo na informacije bitne za nastavak radnog procesa.

Vremenski blokovi

U tom smislu vrlo je indikativna financijska računica The Economista po kojoj je nedostatak koncentracije na posao sudionicima ovog istraživanja u prosjeku odnio 34.500 dolara, odnosno jednu prosječnu godišnju plaću. Istovremeno, kompanije je nedostatak poslovnog fokusa njihovih zaposlenika stajao gotovo 400 milijardi dolara.

Zato bi u budućnosti ključne trebale postati nove, praktične i ponešto neobične poslovne vještine.

Jedna od tih vještina je sređivanje i strukturiranje radnog prostora kod kuće. S time je povezana i organizacija radnog vremena koje bi, nekom vrstom poslovnog rasporeda, trebala biti podijeljena na niz posve odvojenih vremenskih blokova, kao što su vremenski blok za koncentraciju na obavljanje posla ili rješavanje problema te vremenski blok za čitanje elektroničke pošte i obavljanje ostale poslovne komunikacije, između kojih bi bili kraći vremenski blokovi za opuštanje.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---


Ovakvom organizacijskom pristupu valja dodati nešto što bi se moglo nazvati "isključivanje", koje se može postići jednostavnim stavljanjem slušalica za slušanje omiljene glazbe, čime se eliminiraju vanjski zvukovi i potiče se koncentracija na rješavanje problema ili obavljanje poslovnog zadatka.

Zbog svega ovoga ne treba čuditi što istraživački timovi The Economista za budućnost predlaže smjela rješenja koja uključuju čak i ukidanje uredskog poslovanja.

Naime, s obzirom na to da će se uredi s vremenom vjerojatno pokazati kao vrlo neproduktivni i neisplativi, rad na daljinu i spomenuti hibridni ured mogli bi postati redovita poslovna praksa individualiziranog i beskontaktnog rada budućnosti.

Posebno zbog toga što su novija akademska istraživanja pokazala da zaposlenici koji nisu nagurani u uredske prostore i koji se uspiju "isključiti" iz stvarnosti i sasvim se okrenuti poslu postižu bolje radne rezultate i manje su izloženi stresu te vode kvalitetniji život.

No, kako sada stoje stvari, ukidanje ureda nije realna mogućnost jer je većina kompanija privržena konceptu ureda usprkos tome što njihovo ne baš poticajno radno okružje ne predstavlja dobro i racionalno poslovno ulaganje.

Sve u svemu, informatička budućnost još će malo pričekati. Posebno u zemljama kao što je Hrvatska, koje još uvijek ne žele prihvatiti iskušenja i koristi koje može donijeti kvalitetno ulaganje u informatizaciju državnih institucija, ali i društva općenito.

_________________________________

Ovaj članak napisan je na osnovi nedavno objavljenih poslovnih istraživanja pod naslovom "U potrazi za izgubljenim fokusom", "Novi svijet prekinutog rada" i "Zaposlenici 2030. Stalno učenje je priprema budućnost" koja su proveli istraživački timovi The Economista.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/rad-od-doma-vam-godi-ili-ga-se-jedva-cekate-rijesiti-za-10-godina-vecina-ce-raditi-od-kuce-istrazivanje-otkrilo-kojoj-je-profesiji-ono-najveci-sok-1064131 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eeb9809732f5b7667036de6d6d7637d18215ea82 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rad+od+doma+vam+godi+ili+ga+se+jedva+%C4%8Dekate+rije%C5%A1iti%3F+Za+10+godina+ve%C4%87ina+%C4%87e+raditi+od+ku%C4%87e%2C+istra%C5%BEivanje+otkrilo+kojoj+je+profesiji+ono+najve%C4%87i+%C5%A1ok&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frad-od-doma-vam-godi-ili-ga-se-jedva-cekate-rijesiti-za-10-godina-vecina-ce-raditi-od-kuce-istrazivanje-otkrilo-kojoj-je-profesiji-ono-najveci-sok-1064131 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frad-od-doma-vam-godi-ili-ga-se-jedva-cekate-rijesiti-za-10-godina-vecina-ce-raditi-od-kuce-istrazivanje-otkrilo-kojoj-je-profesiji-ono-najveci-sok-1064131 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOROČNE NUSPOJAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotDUGOROČNE NUSPOJAVE

Rad od doma vam godi ili ga se jedva čekate riješiti? Za 10 godina većina će raditi od kuće, istraživanje otkrilo kojoj je profesiji ono najveći šok

Piše Tihomir Rajčić
14. prosinca 2020. - 13:19

Za učinkovito rješavanje problema i obavljanje posla potrebna je koncentracija, koja može trajati od 60 do 90 minuta, nakon čega nastupa umor.

U današnjoj situaciji, kad rad od kuće sve više postaje normalni radni dan, mnogi zaposlenici nemaju potrebnu koncentraciju jer su rastrgani između hrpe poslovnih i privatnih obveza.

Stoga radno vrijeme mnogima izgleda kao niz nepovezanih telefonskih razgovora, čitanja gomile e-mailova i obavljanja privatnih poslova, što sve zajedno ometa koncentraciju i dovodi do poslovnih pogrešaka.

Ovako su istraživački timovi prestižnog tjednika The Economist nedavno saželi najveći problem rada na daljinu, koji je za mnoge šok, posebno u obrazovnom sektoru.

Promjena odnijela milijarde

Iako su ova istraživanja provedena u Americi, mnoge od njegovi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:04