stdClass Object ( [id] => 1063117 [title] => Online nasilje doživjelo je 73 posto novinarki, a na 20 posto njih napadi su se prenijeli i u stvarni život [alias] => online-nasilje-dozivjelo-je-73-posto-novinarki-a-na-20-posto-njih-napadi-su-se-prenijeli-i-u-stvarni-zivot [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Maria Ressa filipinska je novinarka, bivša CNN-ova ratna dopisnica i osnivačica i urednica portala Rappler koji se godinama bori protiv režima predsjednika Rodriga Dutertea. Svaki dan kada ona i njeni novinari ulaze u redakciju da bi obavljali svoj posao istovremeno se moraju baviti još jednim nemalim zadatkom. Godinama se u zemlji protiv njih odvija agresivna kampanja koja počiva isključivo na govoru mržnje i u slučaju Resse na rodno uvjetovanom zlostavljanju. Internetski trolovi svakodnevno pišu užasavajuće komentare u kojima novinarku nazivaju ružnim psom, a nerijetko pozivaju i na njeno silovanje i ubojstvo. Uskraćujući joj dostojanstvo umanjuju njen novinarski kredibilitet i pokušavaju je prisiliti na autocenzuru. Umjesto da novinari rade ono što im je u opisu posla, velik dio vremena troše na brisanje komentara i blokiranje korisnika koji upućuju prijetnje što povremeno postaje nemoguće jer ih zna pristizati i do 2000 dnevno. Međunarodna zajednica prepoznala je problem s kojim se suočava ugledan portal, a u lipnju ove godine Ressi su pismo podrške uputili i sinovi malteške novinarke Daphne Caruana Galize ubijene 2016.

Dugo prije nego što je Maltežanka zauvijek ušutkana nakon što je eksplodirala bomba prethodno postavljena u njenom automobilu premijer Malte Joseph Muscat je pokušao sve ne bi li je omeo u njenim istragama. Zaplašivanje je uključivalo zlostavljanje i uznemiravanje putem interneta, izmišljene porezne istrage njenog računa, lažne kaznene prijave koju se uvijek odbacivane na sudu i građanske tužbe za klevetu. U trenutku smrti Daphne je na sudu imala još oko 50 tužbi. Njena obitelj prepoznala je isti modus operandi u pokušaju diskreditacije Marie Resse.

- Ciljano pravno uznemiravanje Marie Resse identificira je Duterteovim dužnosnicima i pristašama kao neprijatelja, implicitno im dajući dopuštenje za daljnje napade, napisali su članovi obitelji Caruana Galize u izjavi za javnost.

Bez obzira na učestalost takvih napada, neki znaju iznova iznenaditi, a Ressa je priznala da na njih čovjek nikada ne postaje imun. Zbog toga danas nekada promisli dvaput prije nego što će objaviti tekst, ali je u konačnici osjećanje posljedica društvenih nepravdi na vlastitoj koži tjera da na njih udara samo jače. Bore se svim snagama istražujući trolove za koje se mnogo puta ispostavi da iza više desetaka profila stoji ista osoba, a tek 26 Facebook korisnika u 2016. je aktivnim promicanjem mržnje utjecalo na mišljenja milijuna Filipinaca. Nemoguće se osvrnuti na svaku prijetnju, ali neke su posebno gnjusne. Tako je uhićen 22-godišnji student koji je napisao da novinarku treba grupno silovati do smrti što bi mu 'pričinilo veliku radost', kako stoji u UNESCO-vom izvješću.

S ovakvim prijetnjama upoznate su novinarke diljem svijeta. U studenom provedeno internacionalno istraživanje Međunarodnog novinskog centra pokazalo je kako je 73 posto žena u ovoj profesiji iskusilo online nasilje, dok je 20 posto reklo da se ono prenijelo u stvarni život. Još opasnije je što je taj trend otkada je provedeno prvo istraživanje 2014. u drastičnom porazu s obzirom na to da je tada manje od četvrtine žena reklo da je doživjelo neki oblik internetskog zlostavljanja. Riječ je svakako o relativno novom problemu s kojim se u novinarstvu svi suočavaju. Baš kao i u svakodnevnom životu gdje žene trpe višu razinu uznemiravanja, napada i zlostavljanja i novinarke su u većem riziku od nasilja pa tako i onog na digitalnim platformama. O njima se češće šire dezinformacije i učestalije su suočene s govorom mržnje. Ovo predstavlja dvostruki izazov, istovremenu borbu protiv cenzure i za ravnopravnost spolova. Žena i dalje ima manje u ovoj profesiji kao i na svim višim funkcijama i u bolje plaćenim ili uglednijim zanimanjima. Ovaj zabrinjavajući trend djeluje negativno na pokušaje da se ta razlika smanji.

Od žena se nerijetko očekuje da ulaskom u dominantno 'muški svijet' stisnu zube, očvrsnu i prihvate pravila igre, međutim online napadi, kao što pokazuje istraživanje, a i prije navedeni primjeri, nije uvijek tek prazna prijetnja anonimaca što se samo po sebi odražava na emocionalno i psihičko stanje pojedinaca već se prelijeva u stvarnost ponekad i sa smrtonosnim posljedicama.

Uz Mariu Ressu najviše se trenutno strahuje za život Rani Ayyub iz Indije koja stalno prima prijetnje vezane uz silovanja i ubojstvo. Njena sunarodnjakinja, poznata novinarka Gauri Lankesh koja se aktivno borila protiv desnog Hindu ekstremizma proživljavala je slično iskustvo prije nego što je ubijena 2017. S obzirom da svi ovi slučajevi dolaze iz zemalja u kojima su na vlast autoritarni vođe može se učiniti kako se s tim problemom ne suočavaju žene na Zapadu što je posve promašena pretpostavka. Kao prvo navedeno istraživanje provodi se diljem svijeta, ali najbolje možemo posvjedočiti ovakvim oblicima mizoginih ispada i na svom primjeru. Srećom nikada se online nasilje nije prenijelo u stvarni svijet, ali ga je svakako bilo, a neke novinarke su ga i prijavile.

Novinarka Maja Sever 2017. godina dobila je ozbiljnu prijetnju nakon posve bezazlenog priloga o Nigerijcu koji je u Hrvatsku došao kao izbjeglica i zatim uspio pokrenuti vlastiti biznis. U nasilje putem društvenih mreža ne ubraja se isključivo prijetnja, tu su i razni oblici vrijeđanja, ali ovo ima osnovu za prijavu policiji koju je Sever i podnijela.

-Govor mržnje je kazneno djelo iza kojeg stoji konkretna osoba koja je za to odgovorna i mora snositi posljedice kao i za bilo koji drugi prekršaj. Kod nas naprotiv nema takvog stava i tu je velikim dijelom kriva i politika jer pušta u mainstream ljude koji se koriste takvim rječnikom čime se stvara dojam da je on posve prihvatljiv. Verbalni napadi se nedovoljno kažnjavaju i došli smo do toga da sebi svatko dopušta sve, kaže Sever.

Samo par tjedana poslije njene prijave, prijetnju smrću, konkretno odsijecanjem glave, dobila je novinarka N1 televizije Nataša Božić nakon emisije o haškoj osudi Slobodanu Praljku za ratni zločin. Njene gošće bile su dvije novinarke, Ivanka Toma i Mladenka Šarić, a osim stravičnog komentara koji je prijavila, za kontekst su bitni i drugi, jednako gnjusni. U jednom neki muškarac odbacuje važnost njihovih argumenata i piše 'Kad bi se k***e nešto pitalo'. Drugim riječima, vidjeti tri žene u studiju, koje k tome komentiraju generala hrvatske vojske, autorima sličnih komentara do te je mjere provokativno da se isplati riskirati prijave policiji.

-Uvijek su svi jači u udarcima na žene. Ono što je problem je što mi ne tražimo adekvatne odgovore na to. Potreban nam je sustav zaštite novinarki od zlostavljanja kakav se postepeno razvija u zapadnim europskim zemljama. Međutim baš obratno, jedan od komentara mog urednika na gašenje emisija Hrvatska uživo bio je na primjer da je bilo previše negativnih komentara, prisjeća se Sever.

Nedopustivo je prepustiti novinarkama da se s napadima nose same. U trenutku kada se piše o delikatnijoj temi cijela redakcija treba biti pripremljena, a urednici bi trebali istupiti i preuzeti dio odgovornosti makar na simboličnoj razini. U redakciji Rapplera Marie Resse obavještavaju se administratori da budu u pripravnosti za brisanje uvredljivih komentara, a novinarima je omogućena i psihološka pomoć kada situacija postane preteška. Nužno je i raditi na prevenciji kroz građanski odgoj mladih i dati jasan i jednoznačan odgovor da je takvo ponašanje nedopustivo. U protivnom ćemo imati sve manji broj žena uključenih u javnu online raspravu čime će doći do nenadomjestivog gubitka za slobodu izražavanja i rodnu ravnopravnost u 21. stoljeću. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izazov 21. stoljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Izazov 21. stoljeća 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-01 20:54:46 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Mlačić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-09 19:43:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-12-09 19:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15447800.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/13502170.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15447582.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15447618.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15447614.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15447610.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15447796.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15447800_1280.jpg":"1280x1280","k_15447800_1024.jpg":"1024x1024","k_15447800_640.jpg":"640x640","k_15447800_480.jpg":"480x480","k_15447800_340.jpg":"340x340","k_15447800_220.jpg":"220x220","o_15447800_1280.jpg":"1280x853","o_15447800_1024.jpg":"1024x682","o_15447800_640.jpg":"640x426","o_15447800_480.jpg":"480x320","o_15447800_340.jpg":"340x226","o_15447800_220.jpg":"220x146","h_15447800_1280.jpg":"1280x854","h_15447800_1024.jpg":"1024x683","h_15447800_640.jpg":"640x427","h_15447800_480.jpg":"480x320","h_15447800_340.jpg":"340x227","h_15447800_220.jpg":"220x147","pp_15447800_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447800_1024.jpg":"805x1024","pp_15447800_640.jpg":"503x640","pp_15447800_480.jpg":"377x480","pp_15447800_340.jpg":"267x340","pp_15447800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13502170_1280.jpg":"1280x1280","k_13502170_1024.jpg":"1024x1024","k_13502170_640.jpg":"640x640","k_13502170_480.jpg":"480x480","k_13502170_340.jpg":"340x340","k_13502170_220.jpg":"220x220","o_13502170_1280.jpg":"1280x853","o_13502170_1024.jpg":"1024x682","o_13502170_640.jpg":"640x426","o_13502170_480.jpg":"480x320","o_13502170_340.jpg":"340x226","o_13502170_220.jpg":"220x146","h_13502170_1280.jpg":"1280x854","h_13502170_1024.jpg":"1024x683","h_13502170_640.jpg":"640x427","h_13502170_480.jpg":"480x320","h_13502170_340.jpg":"340x227","h_13502170_220.jpg":"220x147","pp_13502170_1280.jpg":"1006x1280","pp_13502170_1024.jpg":"805x1024","pp_13502170_640.jpg":"503x640","pp_13502170_480.jpg":"377x480","pp_13502170_340.jpg":"267x340","pp_13502170_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_15447582_1280.jpg":"1280x1280","k_15447582_1024.jpg":"1024x1024","k_15447582_640.jpg":"640x640","k_15447582_480.jpg":"480x480","k_15447582_340.jpg":"340x340","k_15447582_220.jpg":"220x220","o_15447582_1280.jpg":"1280x854","o_15447582_1024.jpg":"1024x683","o_15447582_640.jpg":"640x427","o_15447582_480.jpg":"480x320","o_15447582_340.jpg":"340x227","o_15447582_220.jpg":"220x146","h_15447582_1280.jpg":"1280x854","h_15447582_1024.jpg":"1024x683","h_15447582_640.jpg":"640x427","h_15447582_480.jpg":"480x320","h_15447582_340.jpg":"340x227","h_15447582_220.jpg":"220x147","pp_15447582_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447582_1024.jpg":"805x1024","pp_15447582_640.jpg":"503x640","pp_15447582_480.jpg":"377x480","pp_15447582_340.jpg":"267x340","pp_15447582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15447618_1280.jpg":"1280x1280","k_15447618_1024.jpg":"1024x1024","k_15447618_640.jpg":"640x640","k_15447618_480.jpg":"480x480","k_15447618_340.jpg":"340x340","k_15447618_220.jpg":"220x220","o_15447618_1280.jpg":"1280x851","o_15447618_1024.jpg":"1024x681","o_15447618_640.jpg":"640x425","o_15447618_480.jpg":"480x319","o_15447618_340.jpg":"340x226","o_15447618_220.jpg":"220x146","h_15447618_1280.jpg":"1280x854","h_15447618_1024.jpg":"1024x683","h_15447618_640.jpg":"640x427","h_15447618_480.jpg":"480x320","h_15447618_340.jpg":"340x227","h_15447618_220.jpg":"220x147","pp_15447618_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447618_1024.jpg":"805x1024","pp_15447618_640.jpg":"503x640","pp_15447618_480.jpg":"377x480","pp_15447618_340.jpg":"267x340","pp_15447618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_15447614_1280.jpg":"1280x1280","k_15447614_1024.jpg":"1024x1024","k_15447614_640.jpg":"640x640","k_15447614_480.jpg":"480x480","k_15447614_340.jpg":"340x340","k_15447614_220.jpg":"220x220","o_15447614_1280.jpg":"1280x1920","o_15447614_1024.jpg":"1024x1536","o_15447614_640.jpg":"640x960","o_15447614_480.jpg":"480x720","o_15447614_340.jpg":"340x510","o_15447614_220.jpg":"220x330","h_15447614_1280.jpg":"1280x854","h_15447614_1024.jpg":"1024x683","h_15447614_640.jpg":"640x427","h_15447614_480.jpg":"480x320","h_15447614_340.jpg":"340x227","h_15447614_220.jpg":"220x147","pp_15447614_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447614_1024.jpg":"805x1024","pp_15447614_640.jpg":"503x640","pp_15447614_480.jpg":"377x480","pp_15447614_340.jpg":"267x340","pp_15447614_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1460","k_15447610_1280.jpg":"1280x1280","k_15447610_1024.jpg":"1024x1024","k_15447610_640.jpg":"640x640","k_15447610_480.jpg":"480x480","k_15447610_340.jpg":"340x340","k_15447610_220.jpg":"220x220","o_15447610_1280.jpg":"1280x973","o_15447610_1024.jpg":"1024x778","o_15447610_640.jpg":"640x486","o_15447610_480.jpg":"480x365","o_15447610_340.jpg":"340x258","o_15447610_220.jpg":"220x167","h_15447610_1280.jpg":"1280x854","h_15447610_1024.jpg":"1024x683","h_15447610_640.jpg":"640x427","h_15447610_480.jpg":"480x320","h_15447610_340.jpg":"340x227","h_15447610_220.jpg":"220x147","pp_15447610_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447610_1024.jpg":"805x1024","pp_15447610_640.jpg":"503x640","pp_15447610_480.jpg":"377x480","pp_15447610_340.jpg":"267x340","pp_15447610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1236","k_15447796_1280.jpg":"1280x1280","k_15447796_1024.jpg":"1024x1024","k_15447796_640.jpg":"640x640","k_15447796_480.jpg":"480x480","k_15447796_340.jpg":"340x340","k_15447796_220.jpg":"220x220","o_15447796_1280.jpg":"1280x824","o_15447796_1024.jpg":"1024x659","o_15447796_640.jpg":"640x412","o_15447796_480.jpg":"480x309","o_15447796_340.jpg":"340x218","o_15447796_220.jpg":"220x141","h_15447796_1280.jpg":"1280x854","h_15447796_1024.jpg":"1024x683","h_15447796_640.jpg":"640x427","h_15447796_480.jpg":"480x320","h_15447796_340.jpg":"340x227","h_15447796_220.jpg":"220x147","pp_15447796_1280.jpg":"1006x1280","pp_15447796_1024.jpg":"805x1024","pp_15447796_640.jpg":"503x640","pp_15447796_480.jpg":"377x480","pp_15447796_340.jpg":"267x340","pp_15447796_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15463242 Threads: 3 Questions: 3198257873 Slow queries: 7195469 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235938466 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/online-nasilje-dozivjelo-je-73-posto-novinarki-a-na-20-posto-njih-napadi-su-se-prenijeli-i-u-stvarni-zivot-1063117 [printLink] => /mozaik/zivot/online-nasilje-dozivjelo-je-73-posto-novinarki-a-na-20-posto-njih-napadi-su-se-prenijeli-i-u-stvarni-zivot-1063117?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 625138 [name] => online nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 20:45:24 [main_article_id] => 0 [alias] => online-nasilje [link] => /tag/online-nasilje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344268 [name] => Maja Sever [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-sever [link] => /tag/maja-sever ) [2] => stdClass Object ( [id] => 625139 [name] => Daphne Caruana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 20:45:24 [main_article_id] => 0 [alias] => daphne-caruana [link] => /tag/daphne-caruana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izazov 21. stoljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Online nasilje doživjelo je 73 posto novinarki, a na 20 posto njih napadi su se prenijeli i u stvarni život [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-08-31-37-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15447800.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15447800.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/13502170.jpg [title] => Davor Pongračić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15447582.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15447618.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15447614.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15447610.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15447796.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Maria Ressa filipinska je novinarka, bivša CNN-ova ratna dopisnica i osnivačica i urednica portala Rappler koji se godinama bori protiv režima predsjednika Rodriga Dutertea. Svaki dan kada ona i njeni novinari ulaze u redakciju da bi obavljali svoj posao istovremeno se moraju baviti još jednim nemalim zadatkom. Godinama se u zemlji protiv njih odvija agresivna kampanja koja počiva isključivo na govoru mržnje i u slučaju Resse na rodno uvjetovanom zlostavljanju. Internetski trolovi svakodnevno pišu užasavajuće komentare u kojima novinarku nazivaju ružnim psom, a nerijetko pozivaju i na njeno silovanje i ubojstvo. Uskraćujući joj dostojanstvo umanjuju njen novinarski kredibilitet i pokušavaju je prisiliti na autocenzuru. Umjesto da novinari rade ono što im je u opisu posla, velik dio vremena troše na brisanje komentara i blokiranje korisnika koji upućuju prijetnje što povremeno postaje nemoguće jer ih zna pristizati i do 2000 dnevno. Međunarodna zajednica prepoznala je problem s kojim se suočava ugledan portal, a u lipnju ove godine Ressi su pismo podrške uputili i sinovi malteške novinarke Daphne Caruana Galize ubijene 2016.

Dugo prije nego što je Maltežanka zauvijek ušutkana nakon što je eksplodirala bomba prethodno postavljena u njenom automobilu premijer Malte Joseph Muscat je pokušao sve ne bi li je omeo u njenim istragama. Zaplašivanje je uključivalo zlostavljanje i uznemiravanje putem interneta, izmišljene porezne istrage njenog računa, lažne kaznene prijave koju se uvijek odbacivane na sudu i građanske tužbe za klevetu. U trenutku smrti Daphne je na sudu imala još oko 50 tužbi. Njena obitelj prepoznala je isti modus operandi u pokušaju diskreditacije Marie Resse.

- Ciljano pravno uznemiravanje Marie Resse identificira je Duterteovim dužnosnicima i pristašama kao neprijatelja, implicitno im dajući dopuštenje za daljnje napade, napisali su članovi obitelji Caruana Galize u izjavi za javnost.

Bez obzira na učestalost takvih napada, neki znaju iznova iznenaditi, a Ressa je priznala da na njih čovjek nikada ne postaje imun. Zbog toga danas nekada promisli dvaput prije nego što će objaviti tekst, ali je u konačnici osjećanje posljedica društvenih nepravdi na vlastitoj koži tjera da na njih udara samo jače. Bore se svim snagama istražujući trolove za koje se mnogo puta ispostavi da iza više desetaka profila stoji ista osoba, a tek 26 Facebook korisnika u 2016. je aktivnim promicanjem mržnje utjecalo na mišljenja milijuna Filipinaca. Nemoguće se osvrnuti na svaku prijetnju, ali neke su posebno gnjusne. Tako je uhićen 22-godišnji student koji je napisao da novinarku treba grupno silovati do smrti što bi mu 'pričinilo veliku radost', kako stoji u UNESCO-vom izvješću.

S ovakvim prijetnjama upoznate su novinarke diljem svijeta. U studenom provedeno internacionalno istraživanje Međunarodnog novinskog centra pokazalo je kako je 73 posto žena u ovoj profesiji iskusilo online nasilje, dok je 20 posto reklo da se ono prenijelo u stvarni život. Još opasnije je što je taj trend otkada je provedeno prvo istraživanje 2014. u drastičnom porazu s obzirom na to da je tada manje od četvrtine žena reklo da je doživjelo neki oblik internetskog zlostavljanja. Riječ je svakako o relativno novom problemu s kojim se u novinarstvu svi suočavaju. Baš kao i u svakodnevnom životu gdje žene trpe višu razinu uznemiravanja, napada i zlostavljanja i novinarke su u većem riziku od nasilja pa tako i onog na digitalnim platformama. O njima se češće šire dezinformacije i učestalije su suočene s govorom mržnje. Ovo predstavlja dvostruki izazov, istovremenu borbu protiv cenzure i za ravnopravnost spolova. Žena i dalje ima manje u ovoj profesiji kao i na svim višim funkcijama i u bolje plaćenim ili uglednijim zanimanjima. Ovaj zabrinjavajući trend djeluje negativno na pokušaje da se ta razlika smanji.

Od žena se nerijetko očekuje da ulaskom u dominantno 'muški svijet' stisnu zube, očvrsnu i prihvate pravila igre, međutim online napadi, kao što pokazuje istraživanje, a i prije navedeni primjeri, nije uvijek tek prazna prijetnja anonimaca što se samo po sebi odražava na emocionalno i psihičko stanje pojedinaca već se prelijeva u stvarnost ponekad i sa smrtonosnim posljedicama.

Uz Mariu Ressu najviše se trenutno strahuje za život Rani Ayyub iz Indije koja stalno prima prijetnje vezane uz silovanja i ubojstvo. Njena sunarodnjakinja, poznata novinarka Gauri Lankesh koja se aktivno borila protiv desnog Hindu ekstremizma proživljavala je slično iskustvo prije nego što je ubijena 2017. S obzirom da svi ovi slučajevi dolaze iz zemalja u kojima su na vlast autoritarni vođe može se učiniti kako se s tim problemom ne suočavaju žene na Zapadu što je posve promašena pretpostavka. Kao prvo navedeno istraživanje provodi se diljem svijeta, ali najbolje možemo posvjedočiti ovakvim oblicima mizoginih ispada i na svom primjeru. Srećom nikada se online nasilje nije prenijelo u stvarni svijet, ali ga je svakako bilo, a neke novinarke su ga i prijavile.

Novinarka Maja Sever 2017. godina dobila je ozbiljnu prijetnju nakon posve bezazlenog priloga o Nigerijcu koji je u Hrvatsku došao kao izbjeglica i zatim uspio pokrenuti vlastiti biznis. U nasilje putem društvenih mreža ne ubraja se isključivo prijetnja, tu su i razni oblici vrijeđanja, ali ovo ima osnovu za prijavu policiji koju je Sever i podnijela.

-Govor mržnje je kazneno djelo iza kojeg stoji konkretna osoba koja je za to odgovorna i mora snositi posljedice kao i za bilo koji drugi prekršaj. Kod nas naprotiv nema takvog stava i tu je velikim dijelom kriva i politika jer pušta u mainstream ljude koji se koriste takvim rječnikom čime se stvara dojam da je on posve prihvatljiv. Verbalni napadi se nedovoljno kažnjavaju i došli smo do toga da sebi svatko dopušta sve, kaže Sever.

Samo par tjedana poslije njene prijave, prijetnju smrću, konkretno odsijecanjem glave, dobila je novinarka N1 televizije Nataša Božić nakon emisije o haškoj osudi Slobodanu Praljku za ratni zločin. Njene gošće bile su dvije novinarke, Ivanka Toma i Mladenka Šarić, a osim stravičnog komentara koji je prijavila, za kontekst su bitni i drugi, jednako gnjusni. U jednom neki muškarac odbacuje važnost njihovih argumenata i piše 'Kad bi se k***e nešto pitalo'. Drugim riječima, vidjeti tri žene u studiju, koje k tome komentiraju generala hrvatske vojske, autorima sličnih komentara do te je mjere provokativno da se isplati riskirati prijave policiji.

-Uvijek su svi jači u udarcima na žene. Ono što je problem je što mi ne tražimo adekvatne odgovore na to. Potreban nam je sustav zaštite novinarki od zlostavljanja kakav se postepeno razvija u zapadnim europskim zemljama. Međutim baš obratno, jedan od komentara mog urednika na gašenje emisija Hrvatska uživo bio je na primjer da je bilo previše negativnih komentara, prisjeća se Sever.

Nedopustivo je prepustiti novinarkama da se s napadima nose same. U trenutku kada se piše o delikatnijoj temi cijela redakcija treba biti pripremljena, a urednici bi trebali istupiti i preuzeti dio odgovornosti makar na simboličnoj razini. U redakciji Rapplera Marie Resse obavještavaju se administratori da budu u pripravnosti za brisanje uvredljivih komentara, a novinarima je omogućena i psihološka pomoć kada situacija postane preteška. Nužno je i raditi na prevenciji kroz građanski odgoj mladih i dati jasan i jednoznačan odgovor da je takvo ponašanje nedopustivo. U protivnom ćemo imati sve manji broj žena uključenih u javnu online raspravu čime će doći do nenadomjestivog gubitka za slobodu izražavanja i rodnu ravnopravnost u 21. stoljeću. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Davor Pongračić/Cropix AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/online-nasilje-dozivjelo-je-73-posto-novinarki-a-na-20-posto-njih-napadi-su-se-prenijeli-i-u-stvarni-zivot-1063117 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=596fb7f5b093e753ef958492015f311447aad87c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Online+nasilje+do%C5%BEivjelo+je+73+posto+novinarki%2C+a+na+20+posto+njih+napadi+su+se+prenijeli+i+u+stvarni+%C5%BEivot&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fonline-nasilje-dozivjelo-je-73-posto-novinarki-a-na-20-posto-njih-napadi-su-se-prenijeli-i-u-stvarni-zivot-1063117 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fonline-nasilje-dozivjelo-je-73-posto-novinarki-a-na-20-posto-njih-napadi-su-se-prenijeli-i-u-stvarni-zivot-1063117 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izazov 21. stoljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotIzazov 21. stoljeća

Online nasilje doživjelo je 73 posto novinarki, a na 20 posto njih napadi su se prenijeli i u stvarni život

Piše Marija Mlačić
9. prosinca 2020. - 20:43

Maria Ressa filipinska je novinarka, bivša CNN-ova ratna dopisnica i osnivačica i urednica portala Rappler koji se godinama bori protiv režima predsjednika Rodriga Dutertea. Svaki dan kada ona i njeni novinari ulaze u redakciju da bi obavljali svoj posao istovremeno se moraju baviti još jednim nemalim zadatkom. Godinama se u zemlji protiv njih odvija agresivna kampanja koja počiva isključivo na govoru mržnje i u slučaju Resse na rodno uvjetovanom zlostavljanju. Internetski trolovi svakodnevno pišu užasavajuće komentare u kojima novinarku nazivaju ružnim psom, a nerijetko pozivaju i na njeno silovanje i ubojstvo. Uskraćujući joj dostojanstvo umanjuju njen novinarski kredibilitet i pokušavaju je prisiliti na autocenzuru. Umjesto da novinari rade ono što im je u opisu posla, velik dio v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:31