Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Životoriginalni dizjan

Nježna keramika ‘Jasmin 1159‘: ovi oblikovani i oslikani proizvodi nude čistu ljupkost, ne samo zbog oblika, već i zbog motiva

Piše Olgica Ivić Grizelj
7. travnja 2020. - 21:46
Privatni album

Ovih dana vesele nas lijepe stvari. Jedna od takvih je upoznavanje s Ivanom Zulumović i njezinom predivnom keramikom koju sama izrađuje i oslikava.

Ivana je 35-godišnja Vinkovčanka koja je studirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i stekla zvanje magistre primijenjenih umjetnosti. Danas ima svoj obrt Studio “Jasmin 1159” i uveseljava nas originalnim dizajnom. Njezine šalice, vaze, pladnjevi, tanjuri... nude čistu ljupkost, ne samo zbog oblika, nego i motiva kojima ih oslikava.

– Na akademiji sam imala priliku upoznati se s procesom izrade keramičkih proizvoda i tu se rodila ljubav prema tome, iako sam dosta dugo čekala da nabavim svoju peć i počnem s radom. Ozbiljnije se bavim izradom u zadnje tri godine.

image
Privatni album

Otkriva nam i kako nastaju keramički predmeti s pečatom “Jasmin 1159”.

– Sve svoje predmete sama ručno oblikujem te ih potom oslikavam. Za izradu najčešće koristim bijelu glinu. Izrađujem uglavnom uporabne predmete kao što su šalice, tanjuri, zdjelice, vaze, nešto malo nakita... Najčešći motivi na mojim radovima su životinje, ponekad i biljni ornamenti. Radila sam i “curice”, ali to baš ne volim raditi.

Mnogi možda i ne znaju koliko truda i rada zahtijeva izrada keramičkih predmeta.

– Proces izrade keramičkih predmeta je dugotrajan, odnosno zahtijeva dosta vremena, ali je jako zanimljiv. Sve kreće od ideje. Bilo koji oblik koji ste zamislili možete izraditi u glini. Najprije se od gline oblikuje predmet, koji nakon toga ide na sušenje. Važno je rad dobro osušiti da ne bi u paljenju puknuo. Kad se rad dobro osušio, ide u peć na biskvitno paljenje. Nakon prvog, biskvitnog paljenja predmeti se glaziraju i ponovno idu u peć. Nakon glazurnog paljenja dobijemo gotov proizvod. Ako želimo i zlato na tom predmetu, nanosi se u ovoj fazi i predmet treći put ide u peć. Predmeti se mogu oslikavati u svim fazama izrade.

image
Privatni album

Studio “Jasmin 1159” je, kaže nam Ivana, zapravo nastao spontano.

– Oduvijek sam voljela crtati i slikati i sanjala sam o tome da ću imati svoj atelje, gdje ću provoditi sate stvarajući.

Sada je Ivana Zulumović ostvarila svoj san, ali jedno od prvih pitanja koje nam se nametnulo je i kako je njezin studio dobio ime.

– Dobio je ime po jednom od mojih ljubimaca, konju Jasminu koji na sedlištu ima paljeni žig 1159, eto zašto 1159. Jasmin je baš moj konj. Ostvaren dječji san, zato sam studio i nazvala po njemu. To je mali dorat koji će uskoro napuniti 18 godina. Smješten je u Konjičkom klubu “Satir” u Vinkovcima. Nažalost, ozlijedio se pa sada samo uživamo u druženju i maženju. Jasmin je bio i inspiracija za male ukrase za bor koje sam zimus izradila, a izgledaju poput malenih skulptura konjića za ljuljanje.

Kaže nam da joj se atelje, za razliku od Konjičkoga kluba “Satir”, nalazi u sklopu stambenog prostora, pa se barem tu može prepustiti radu i nema potrebe za odlazak pod punom “maskirnom” spremom.

– Ako želim, mogu raditi i u pidžami – dodaje i nastavlja o životu i kreativnom radu u Vinkovcima.

– Eh, rad u Vinkovcima... Srećom, postoji internet i društvene mreže pa nam je sve dostupno, bez obzira na to gdje se nalazili. Lakše se pronađe i potreban materijal i alat za rad, a isto tako društvene mreže pomognu u promociji i distribuciji proizvoda.

Ali ima i nešto što bi i njoj i mnogim obrtima u Hrvatskoj najviše pomoglo, neovisno o izvanrednoj situaciji s koronavirusom.

– Trebalo bi smanjiti nepotrebnu papirologiju, kao i nepotrebna davanja.

Nadajmo se da će se stvari ljepše posložiti nakon kolektivnog “Ostanidoma” i za Ivanu Zulumović i sve one koji se bave sličnim kreativnim poslom.

image
Privatni album
#IVANA ZULUMOVIĆ#IZRADA KERAMIKE#JASMIN 1159#RUČNI RAD

Izdvojeno