stdClass Object ( [id] => 1369562 [title] => Nije rak, ni tlak: od šećerne bolesti u svijetu umre jedna osoba svakih pet sekundi! Dr. Novak detaljno nam tumači sve [alias] => nije-rak-ni-tlak-od-ove-bolesti-u-svijetu-umre-jedna-osoba-svakih-pet-sekundi-dr-anela-novak-detaljno-nam-tumaci-sve [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dijabetes je sve češća progresivna bolest, statistike govore da u Hrvatskoj ima sve više registriranih osoba sa šećernom bolesti i navodno je i velik broj onih koji još nemaju dijagnozu ili ne znaju da boluju od šećerne bolesti.

Naša sugovornica na ovu temu, doc. dr. sc. Anela Novak, specijalist internist-subspecijalist endokrinolog i dijabetolog, KBC Split, podpredsjednica HDED-HLZ, već uvodno ističe da se najčešći tip ove bolesti, a to je šećerna bolest tip 2, može spriječiti pa u prvom redu treba ljude educirati o tome što sve možemo sami učiniti da spriječimo razvoj bolesti ili ako se ona već pojavila da je zaustavimo, jer i to je moguće.

---

---

Što je najvažnije u tom smislu?

- Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Svjetske procjene govore da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Predviđa se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. godine. U Republici Hrvatskoj, prema ukupno pristiglim podacima s 2022. godinom registrirano je 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti koja je 4. vodeći uzrok smrti s udjelom od 7,11 posto u 2021. godini, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu.

U svijetu, šećerna bolest je odgovorna za 6,7 milijuna smrti u 2021. – 1 svakih 5 sekundi. S druge strane, moramo znati da se većina kroničnih nezaraznih bolesti, poput šećerne bolesti tip 2, mogu spriječiti pa čak i izliječiti promjenama životnih navika. To je potrebno stalno ponavljati i naglašavati; ne smijemo se oslanjati samo na lijekove i doktore već vidjeti što mi možemo promijeniti u svom životu.

U kojoj dobi je dijabetes najučestaliji i jesu li više pogođene žene ili muškarci?

- Nema pravila za dob pojavljivanja šećerne bolesti. Ranije smo učili da se šećerna bolest tip 1 javlja u mlađoj životnoj dobi, a tip 2 u starijoj životnoj dobi zbog čega se nazivao tzv. staračkim dijabetesom. Danas znamo da pojavnost šećerne bolesti tip 1 nije vezana isključivo uz djecu i adolescente, ali ni šećerna bolest tipa 2 nije povezana isključivo uz stariju životnu dob. Za pojavu šećernu bolest tipa 2 u sve mlađoj populaciji zaslužna je uglavnom debljina i sedentarni način života. Zanimljivo je da u stvari nema velike razlike u pojavnosti šećerne bolesti po spolu, tek je nešto niža kod žena u odnosu na muškarce.

---

image
/Shutterstock
---

Na žalost ova se bolest ne može izliječiti ali s njom možemo puno lakše upravljati ako sam bolesnik razumije bolest, poznaje njezine opasnosti i svoju ulogu u njezinu liječenju!?

- Šećerna bolest tip 1 nije uzrokovana vrstom prehrane i ne može se izliječiti te je potrebno doživotno primati inzulin. Ali to je netočna tvrdnja za šećernu bolest tip 2. Još donedavno smo tvrdili da je šećerna bolest tip 2 progresivna kronična bolest gdje samo možemo dodavati jedan po jedan lijek i na kraju uvesti inzulin. Slali smo poruku bolesniku da bez obzira što on činio njegova bolest će ići svojim neminovnim tijekom. Danas znamo da to nije tako.

Ako osoba promijeni životne navike, i smršavi, moguće je postići remisiju ŠBT2 i postepeno isključiti lijekove. Studije su pokazale da gubitak 10-15 kg može rezultirati remisijom bolesti u skoro polovice bolesnika. Nažalost, remisija je manje vjerojatna kako šećerna bolest tip 2 duže traje. Stoga je važna poruka da se šećerna bolest mora što ranije dijagnosticirati i odmah na početku pokušati promjenama životnih navika ili lijekovima što prije dovesti pod kontrolu ili ako je moguće, u remisiju.

Mnogi pacijenti se zbog povišenog šećera uopće ne osjećaju bolesno i nikad nemaju tipičnih tegoba. Javljaju se tek kad je šećer u krvi dugo vremena vrlo visok. Koji su to simptomi, kada sigurno treba posumnjati na šećernu bolest?

- Simptomi šećerne bolesti su pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, osjećaj gladi, umor, gubitak na težini, zamućen vid, učestalije infekcije i sporije zarastanje rana. U tipu 1 šećerne bolesti simptomi se razvijaju dosta brzo, a posljedica su naglo nastalih visokih vrijednosti šećera u krvi. U tipu 2 šećerne bolesti simptomi su slabije izraženi ili uopće nisu prisutni jer se bolest razvija postepeno i najčešće nisu prisutne tako visoke vrijednosti šećera u krvi.

Stoga se šećerna bolest tip 2 često otkriva ili slučajno i više godina nakon pojave bolesti ili zbog pojave simptoma kroničnih komplikacija poput utrnulosti i žarenja u nogama, nastanka ulkusa stopala ili infarkta miokarda. A dijagnosticiranje šećerne bolesti ne može biti jednostavnije, potrebno je samo odrediti šećer u krvi. Potrebno je to raditi periodično, odnosno nešto češće kod osoba s rizikom, a nikako čekati pojavu simptoma jer je tada možda već prekasno za sprječavanje nastanka kroničnih komplikacija.

---

image
/Shutterstock
---

Je li točno da je šećerna bolest tipa 2 kombinacija bolesnih stanja - osim povišenog šećera u krvi, tu su i povećane masnoće u krvi i povišeni krvni tlak te povećana tjelesna težina ili pretilost?

- U stvari redoslijed je drugačiji, uglavnom sve počinje nepravilnom prehranom i tjelesnom neaktivnosti što dovodi do debljine, a kao posljedica debljine dolazi do povišenog šećera i masnoća u krvi i povišenog krvnog tlaka. Važno je znati da se mršavljenjem uz povećanje tjelesne aktivnosti to najčešće sve može normalizirati.

Povećavaju li svi ovi čimbenici rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što je srčani i moždani udar i zašto?

- Šećerna bolest tipa 2, kao i većina nezaraznih kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih, u velikom broju slučajeva se mogu spriječiti kroz učinkovite intervencije koje ciljaju rizične čimbenike: pušenje, nezdravu prehranu, tjelesnu neaktivnost i prekomjerno konzumiranje alkohola. Kad bi se ovi čimbenici uklonili, više od 60 posto kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti tipa 2 bi bilo spriječeno. Ako to ne uspijemo promjenama životnih navika, ostaju lijekovi pomoću kojih držimo pod kontrolom šećer u krvi, lipide i krvni tlak i tako smanjujemo rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Je li u liječenju bitnije smanjiti tjelesnu težinu ili redovito koristiti lijekove?

- Za tip 2 šećerne bolesti najvažnije je pridržavati se pravilne prehrane, odnosno pošto je 80 posto osoba sa šećernom bolešću pretilo možemo kazati da je važno smanjiti tjelesnu težinu; a tada lijekovi možda neće niti biti potrebni.

Uloga liječnika stoga nije samo da dijagnosticira bolest i propiše bolesniku lijek do kraja života, već da poduči osobu kako može spriječiti razvoj bolesti promjenama životnih navika, a upravo je šećerna bolest tip 2 najbolji primjer da se to može.

Danas je i liječenje napredovalo u usporedbi sa nekoliko desetljeća ranije, možete li ilustrirati u čemu su najveći pozitivni pomaci?

- Prema službenim podacima potrošnja lijekova u RH u 2010. godini za antidijabetike je iznosila 248.749.399 kn, i narasla je do 2022. godine na 556.331.405 kn, a da nismo postigli bolju kontrolu šećerne bolesti, već je nažalost kontrola lošija uz veću smrtnost od komplikacija šećerne bolesti. Niz drugih studija pokazale su da značajan broj osoba sa šećernom bolesti tip 2 ne postižu glikemijske ciljeve unatoč primjeni većeg broja antidijabetika i/ili inzulina.

Zaključak ovih studija zasigurno nije da nam treba još novijih i skupljih antidijabetika, već da treba ciljati osnovni problem, tj. osobama treba pomoći u promjenama životnih navika. Stoga medikamentoznu terapiju šećerne bolesti tip 2 ne smijemo sagledavati statično, već kao proces u kojem ćemo ponekad dodavati lijekove, ali jednako tako i smanjivati doze ili ukidati lijekove, ovisno o tijeku bolesti i učinku temeljnih mjera liječenja - promjene životnih navika.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Kada je inzulin neizbježna terapija?

- Kao što smo već naveli, inzulin je neophodan za liječenje šećerne bolesti tip 1. U tipu 2 šećerne bolesti inzulin uvodimo kod bolesnika kod kojih je došlo do iscrpljenja gušterače koja više ne može stvarati dovoljno inzulina. Klinički to vidimo prema visokim vrijednostima glikemije ili kada osoba počinje mršavjeti (inzulin je anabolički hormona koji u stanice uz glukozu posprema i proteine i masti), pa kada ga nema dovoljno osobe počinju gubiti mišićnu masu.

Ponekad u akutnim stanjima kao što je upala žučnjaka, uroinfekcija, infarkt miokarda ili kod primjene kortikosteroida i kemoterapije dolazi do velikih skokova šećera u krvi kada privremeno uvodimo inzulinsku terapiju, koju nastojimo ukinuti po završetku liječenja.

---

image

Pošto je 80 posto osoba sa šećernom bolešću pretilo. možemo kazati da je važno smanjiti tjelesnu težinu

/Shutterstock
---

Je li moguće spriječiti kronične komplikacije dijabetesa i kako?

- Kronične komplikacije šećerne bolesti nastaju u tkivima u koje glukoza ulazi slobodno, bez utjecaja inzulina. Primjer takvih stanica su endotel krvnih žila, leća oka, eritrociti... Kada previše glukoze uđe u te stanice, raznim procesima dolazi do oštećenja kao npr. u stanicama mrežnice oka (što nazivamo retinopatijom), glomerula u bubrezima (nefropatija), malih krvnih žila koje hrane živce (neuropatija), ili velikih krvnih žila (infarkt, moždani udar).

Prekomjerni ulazak glukoze u stanice i oštećenja se dešavaju samo kada je razina glukoze u krvi duže vremena iznad preporučenih vrijednosti. Oštećenju pridonose i ostali čimbenici rizika poput povišenih masnoća u krvi, povišenog arterijskog tlaka, pušenja, alkohola i debljine. Za sprječavanje razvoja kroničnih komplikacija potrebna je stoga kontrola glukoze u krvi ali i ostalih čimbenika rizika.

Testirajte svoj rizik. Jednostavan upitnik da vidite imate li rizik za razvoj šećerne bolesti tip 2. možete ispuniti OVDJE

---

Četiri tipa:

- Šećerna bolest tipa 1 koja nastaje zbog manjka inzulina uslijed razaranja beta stanica Langerhansovih otočića gušterače (stanica koje izlučuju inzulin) autoimunim procesima. Obolijevaju najčešće osobe mlađe od 30 godina, standardne tjelesne težine ili mršavije, ali se može pojaviti i u bilo kojoj dobi života. Zbog sve češće pretilosti u općoj populaciji može se pojaviti i kod pretilih osoba. Tip 1 je rjeđi oblik i predstavlja 5-10 posto svih slučajeva šećerne bolesti. Jedini izbor liječenja je inzulin uz pravilnu prehranu i tjelovježbu.

- Šećerna bolest tipa 2 koju karakterizira relativni (a ne apsolutni) nedostatak inzulina i neosjetljivost tkiva na inzulin. Većina, oko 80 posto osoba sa šećernom bolesti tipa 2 imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost. Tip 2 je najčešći oblik i predstavlja 90-95 posto svih slučajeva šećerne bolesti. Temeljno liječenje je pravilna prehrana i tjelovježba, a zatim slijedi farmakološka terapija. Barem u početku, a često niti tijekom života ove osobe možda neće trebati liječenje inzulinom.

- Gestacijski dijabetes je pojava šećerne bolesti tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće. Rizični čimbenici za razvoj gestacijskog dijabetesa su: prekomjerna tjelesna masa, sedentarni način života, sindrom policističnih jajnika, pozitivna obiteljska anamneza šećerne bolesti, gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama, mrtvorođenost ili velika porođajna masa djeteta u ranijoj trudnoći. Uglavnom se liječi pravilnom prehranom, a ako to nije dovoljno uvodimo inzulinsku terapiju.

- O sekundarnom dijabetesu govorimo kada su nam uzroci bolesti jasno poznati kao što su: bolesti gušterače (upala, karcinom, operacija...), primjena lijekova (kortikosteroidi, antivirusni lijekovi...), endokrinopatije (hipertireoza...), nakon transplantacije organa ili monogenetski dijabetes (neonatalni, MODY).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROGRESIVNO JE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PROGRESIVNO JE 2 0 9748 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-26 13:10:54 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-05 13:02:23 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2024-03-05 12:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nije rak, ni tlak: od ove bolesti u svijetu umre jedna osoba svakih pet sekundi! Dr. Anela Novak detaljno nam tumači sve page_title=Nije rak, ni tlak: od ove bolesti u svijetu umre jedna osoba svakih pet sekundi! Dr. Anela Novak detaljno nam tumači sve [metakey] => dijabetes, Dr. Anela Novak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26708393.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26704565.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26708392.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26708394.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26704561.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26709373.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Dr.\u00a0Anela Novak:\u00a0Ako osoba promijeni \u017eivotne navike\u00a0i smr\u0161avi, mogu\u0107e je posti\u0107i remisiju i\u00a0postepeno isklju\u010diti lijekove<\/p>","","","","

Po\u0161to je 80 posto osoba sa \u0161e\u0107ernom bole\u0161\u0107u pretilo. mo\u017eemo kazati da je va\u017eno smanjiti tjelesnu te\u017einu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","52:41","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26708393_1920.jpg":"1920x1080","k_26708393_1280.jpg":"1280x1280","k_26708393_1024.jpg":"1024x1024","k_26708393_640.jpg":"640x640","k_26708393_480.jpg":"480x480","k_26708393_340.jpg":"340x340","k_26708393_220.jpg":"220x220","o_26708393_1280.jpg":"1280x854","o_26708393_1024.jpg":"1024x683","o_26708393_640.jpg":"640x427","o_26708393_480.jpg":"480x320","o_26708393_340.jpg":"340x226","o_26708393_220.jpg":"220x146","h_26708393_1280.jpg":"1280x854","h_26708393_1024.jpg":"1024x683","h_26708393_640.jpg":"640x427","h_26708393_480.jpg":"480x320","h_26708393_340.jpg":"340x227","h_26708393_220.jpg":"220x147","pp_26708393_1280.jpg":"1280x1628","pp_26708393_1024.jpg":"1024x1303","pp_26708393_640.jpg":"640x814","pp_26708393_480.jpg":"480x611","pp_26708393_340.jpg":"340x432","pp_26708393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26704565_1920.jpg":"1920x1080","k_26704565_1280.jpg":"1280x1280","k_26704565_1024.jpg":"1024x1024","k_26704565_640.jpg":"640x640","k_26704565_480.jpg":"480x480","k_26704565_340.jpg":"340x340","k_26704565_220.jpg":"220x220","o_26704565_1280.jpg":"1280x853","o_26704565_1024.jpg":"1024x682","o_26704565_640.jpg":"640x426","o_26704565_480.jpg":"480x320","o_26704565_340.jpg":"340x226","o_26704565_220.jpg":"220x146","h_26704565_1280.jpg":"1280x854","h_26704565_1024.jpg":"1024x683","h_26704565_640.jpg":"640x427","h_26704565_480.jpg":"480x320","h_26704565_340.jpg":"340x227","h_26704565_220.jpg":"220x147","pp_26704565_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704565_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704565_640.jpg":"640x814","pp_26704565_480.jpg":"480x611","pp_26704565_340.jpg":"340x432","pp_26704565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26708392_1920.jpg":"1920x1080","k_26708392_1280.jpg":"1280x1280","k_26708392_1024.jpg":"1024x1024","k_26708392_640.jpg":"640x640","k_26708392_480.jpg":"480x480","k_26708392_340.jpg":"340x340","k_26708392_220.jpg":"220x220","o_26708392_1280.jpg":"1280x854","o_26708392_1024.jpg":"1024x683","o_26708392_640.jpg":"640x427","o_26708392_480.jpg":"480x320","o_26708392_340.jpg":"340x227","o_26708392_220.jpg":"220x146","h_26708392_1280.jpg":"1280x854","h_26708392_1024.jpg":"1024x683","h_26708392_640.jpg":"640x427","h_26708392_480.jpg":"480x320","h_26708392_340.jpg":"340x227","h_26708392_220.jpg":"220x147","pp_26708392_1280.jpg":"1280x1628","pp_26708392_1024.jpg":"1024x1303","pp_26708392_640.jpg":"640x814","pp_26708392_480.jpg":"480x611","pp_26708392_340.jpg":"340x432","pp_26708392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26708394_1920.jpg":"1920x1080","k_26708394_1280.jpg":"1280x1280","k_26708394_1024.jpg":"1024x1024","k_26708394_640.jpg":"640x640","k_26708394_480.jpg":"480x480","k_26708394_340.jpg":"340x340","k_26708394_220.jpg":"220x220","o_26708394_1280.jpg":"1280x853","o_26708394_1024.jpg":"1024x682","o_26708394_640.jpg":"640x426","o_26708394_480.jpg":"480x320","o_26708394_340.jpg":"340x226","o_26708394_220.jpg":"220x146","h_26708394_1280.jpg":"1280x854","h_26708394_1024.jpg":"1024x683","h_26708394_640.jpg":"640x427","h_26708394_480.jpg":"480x320","h_26708394_340.jpg":"340x227","h_26708394_220.jpg":"220x147","pp_26708394_1280.jpg":"1280x1628","pp_26708394_1024.jpg":"1024x1303","pp_26708394_640.jpg":"640x814","pp_26708394_480.jpg":"480x611","pp_26708394_340.jpg":"340x432","pp_26708394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2464","hd_26704561_1920.jpg":"1920x1080","k_26704561_1280.jpg":"1280x1280","k_26704561_1024.jpg":"1024x1024","k_26704561_640.jpg":"640x640","k_26704561_480.jpg":"480x480","k_26704561_340.jpg":"340x340","k_26704561_220.jpg":"220x220","o_26704561_1280.jpg":"1280x1642","o_26704561_1024.jpg":"1024x1314","o_26704561_640.jpg":"640x821","o_26704561_480.jpg":"480x616","o_26704561_340.jpg":"340x436","o_26704561_220.jpg":"220x282","h_26704561_1280.jpg":"1280x854","h_26704561_1024.jpg":"1024x683","h_26704561_640.jpg":"640x427","h_26704561_480.jpg":"480x320","h_26704561_340.jpg":"340x227","h_26704561_220.jpg":"220x147","pp_26704561_1280.jpg":"1280x1628","pp_26704561_1024.jpg":"1024x1303","pp_26704561_640.jpg":"640x814","pp_26704561_480.jpg":"480x611","pp_26704561_340.jpg":"340x432","pp_26704561_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26709373_1920.jpg":"1920x1080","k_26709373_1280.jpg":"1280x1280","k_26709373_1024.jpg":"1024x1024","k_26709373_640.jpg":"640x640","k_26709373_480.jpg":"480x480","k_26709373_340.jpg":"340x340","k_26709373_220.jpg":"220x220","o_26709373_1280.jpg":"1280x853","o_26709373_1024.jpg":"1024x682","o_26709373_640.jpg":"640x426","o_26709373_480.jpg":"480x320","o_26709373_340.jpg":"340x226","o_26709373_220.jpg":"220x146","h_26709373_1280.jpg":"1280x854","h_26709373_1024.jpg":"1024x683","h_26709373_640.jpg":"640x427","h_26709373_480.jpg":"480x320","h_26709373_340.jpg":"340x227","h_26709373_220.jpg":"220x147","pp_26709373_1280.jpg":"1280x1628","pp_26709373_1024.jpg":"1024x1303","pp_26709373_640.jpg":"640x814","pp_26709373_480.jpg":"480x611","pp_26709373_340.jpg":"340x432","pp_26709373_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15042348 Threads: 6 Questions: 3154239399 Slow queries: 7044826 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235039470 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/nije-rak-ni-tlak-od-ove-bolesti-u-svijetu-umre-jedna-osoba-svakih-pet-sekundi-dr-anela-novak-detaljno-nam-tumaci-sve-1369562 [printLink] => /mozaik/zdravlje/nije-rak-ni-tlak-od-ove-bolesti-u-svijetu-umre-jedna-osoba-svakih-pet-sekundi-dr-anela-novak-detaljno-nam-tumaci-sve-1369562?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 273377 [name] => dijabetes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dijabetes [link] => /tag/dijabetes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750500 [name] => Dr. Anela Novak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-05 13:53:39 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-anela-novak [link] => /tag/dr-anela-novak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROGRESIVNO JE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nije rak, ni tlak: od šećerne bolesti u svijetu umre jedna osoba svakih pet sekundi! Dr. Novak detaljno nam tumači sve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26708393.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26708393.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26704565.jpg [title] =>

Dr. Anela Novak: Ako osoba promijeni životne navike i smršavi, moguće je postići remisiju i postepeno isključiti lijekove

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26708392.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26708394.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26704561.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26709373.jpg [title] =>

Pošto je 80 posto osoba sa šećernom bolešću pretilo. možemo kazati da je važno smanjiti tjelesnu težinu

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dijabetes je sve češća progresivna bolest, statistike govore da u Hrvatskoj ima sve više registriranih osoba sa šećernom bolesti i navodno je i velik broj onih koji još nemaju dijagnozu ili ne znaju da boluju od šećerne bolesti.

Naša sugovornica na ovu temu, doc. dr. sc. Anela Novak, specijalist internist-subspecijalist endokrinolog i dijabetolog, KBC Split, podpredsjednica HDED-HLZ, već uvodno ističe da se najčešći tip ove bolesti, a to je šećerna bolest tip 2, može spriječiti pa u prvom redu treba ljude educirati o tome što sve možemo sami učiniti da spriječimo razvoj bolesti ili ako se ona već pojavila da je zaustavimo, jer i to je moguće.

---

---

Što je najvažnije u tom smislu?

- Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Svjetske procjene govore da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Predviđa se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. godine. U Republici Hrvatskoj, prema ukupno pristiglim podacima s 2022. godinom registrirano je 388.213 osoba s dijagnozom šećerne bolesti koja je 4. vodeći uzrok smrti s udjelom od 7,11 posto u 2021. godini, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu.

U svijetu, šećerna bolest je odgovorna za 6,7 milijuna smrti u 2021. – 1 svakih 5 sekundi. S druge strane, moramo znati da se većina kroničnih nezaraznih bolesti, poput šećerne bolesti tip 2, mogu spriječiti pa čak i izliječiti promjenama životnih navika. To je potrebno stalno ponavljati i naglašavati; ne smijemo se oslanjati samo na lijekove i doktore već vidjeti što mi možemo promijeniti u svom životu.

U kojoj dobi je dijabetes najučestaliji i jesu li više pogođene žene ili muškarci?

- Nema pravila za dob pojavljivanja šećerne bolesti. Ranije smo učili da se šećerna bolest tip 1 javlja u mlađoj životnoj dobi, a tip 2 u starijoj životnoj dobi zbog čega se nazivao tzv. staračkim dijabetesom. Danas znamo da pojavnost šećerne bolesti tip 1 nije vezana isključivo uz djecu i adolescente, ali ni šećerna bolest tipa 2 nije povezana isključivo uz stariju životnu dob. Za pojavu šećernu bolest tipa 2 u sve mlađoj populaciji zaslužna je uglavnom debljina i sedentarni način života. Zanimljivo je da u stvari nema velike razlike u pojavnosti šećerne bolesti po spolu, tek je nešto niža kod žena u odnosu na muškarce.

---

image
/Shutterstock
---

Na žalost ova se bolest ne može izliječiti ali s njom možemo puno lakše upravljati ako sam bolesnik razumije bolest, poznaje njezine opasnosti i svoju ulogu u njezinu liječenju!?

- Šećerna bolest tip 1 nije uzrokovana vrstom prehrane i ne može se izliječiti te je potrebno doživotno primati inzulin. Ali to je netočna tvrdnja za šećernu bolest tip 2. Još donedavno smo tvrdili da je šećerna bolest tip 2 progresivna kronična bolest gdje samo možemo dodavati jedan po jedan lijek i na kraju uvesti inzulin. Slali smo poruku bolesniku da bez obzira što on činio njegova bolest će ići svojim neminovnim tijekom. Danas znamo da to nije tako.

Ako osoba promijeni životne navike, i smršavi, moguće je postići remisiju ŠBT2 i postepeno isključiti lijekove. Studije su pokazale da gubitak 10-15 kg može rezultirati remisijom bolesti u skoro polovice bolesnika. Nažalost, remisija je manje vjerojatna kako šećerna bolest tip 2 duže traje. Stoga je važna poruka da se šećerna bolest mora što ranije dijagnosticirati i odmah na početku pokušati promjenama životnih navika ili lijekovima što prije dovesti pod kontrolu ili ako je moguće, u remisiju.

Mnogi pacijenti se zbog povišenog šećera uopće ne osjećaju bolesno i nikad nemaju tipičnih tegoba. Javljaju se tek kad je šećer u krvi dugo vremena vrlo visok. Koji su to simptomi, kada sigurno treba posumnjati na šećernu bolest?

- Simptomi šećerne bolesti su pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, osjećaj gladi, umor, gubitak na težini, zamućen vid, učestalije infekcije i sporije zarastanje rana. U tipu 1 šećerne bolesti simptomi se razvijaju dosta brzo, a posljedica su naglo nastalih visokih vrijednosti šećera u krvi. U tipu 2 šećerne bolesti simptomi su slabije izraženi ili uopće nisu prisutni jer se bolest razvija postepeno i najčešće nisu prisutne tako visoke vrijednosti šećera u krvi.

Stoga se šećerna bolest tip 2 često otkriva ili slučajno i više godina nakon pojave bolesti ili zbog pojave simptoma kroničnih komplikacija poput utrnulosti i žarenja u nogama, nastanka ulkusa stopala ili infarkta miokarda. A dijagnosticiranje šećerne bolesti ne može biti jednostavnije, potrebno je samo odrediti šećer u krvi. Potrebno je to raditi periodično, odnosno nešto češće kod osoba s rizikom, a nikako čekati pojavu simptoma jer je tada možda već prekasno za sprječavanje nastanka kroničnih komplikacija.

---

image
/Shutterstock
---

Je li točno da je šećerna bolest tipa 2 kombinacija bolesnih stanja - osim povišenog šećera u krvi, tu su i povećane masnoće u krvi i povišeni krvni tlak te povećana tjelesna težina ili pretilost?

- U stvari redoslijed je drugačiji, uglavnom sve počinje nepravilnom prehranom i tjelesnom neaktivnosti što dovodi do debljine, a kao posljedica debljine dolazi do povišenog šećera i masnoća u krvi i povišenog krvnog tlaka. Važno je znati da se mršavljenjem uz povećanje tjelesne aktivnosti to najčešće sve može normalizirati.

Povećavaju li svi ovi čimbenici rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što je srčani i moždani udar i zašto?

- Šećerna bolest tipa 2, kao i većina nezaraznih kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih, u velikom broju slučajeva se mogu spriječiti kroz učinkovite intervencije koje ciljaju rizične čimbenike: pušenje, nezdravu prehranu, tjelesnu neaktivnost i prekomjerno konzumiranje alkohola. Kad bi se ovi čimbenici uklonili, više od 60 posto kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti tipa 2 bi bilo spriječeno. Ako to ne uspijemo promjenama životnih navika, ostaju lijekovi pomoću kojih držimo pod kontrolom šećer u krvi, lipide i krvni tlak i tako smanjujemo rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Je li u liječenju bitnije smanjiti tjelesnu težinu ili redovito koristiti lijekove?

- Za tip 2 šećerne bolesti najvažnije je pridržavati se pravilne prehrane, odnosno pošto je 80 posto osoba sa šećernom bolešću pretilo možemo kazati da je važno smanjiti tjelesnu težinu; a tada lijekovi možda neće niti biti potrebni.

Uloga liječnika stoga nije samo da dijagnosticira bolest i propiše bolesniku lijek do kraja života, već da poduči osobu kako može spriječiti razvoj bolesti promjenama životnih navika, a upravo je šećerna bolest tip 2 najbolji primjer da se to može.

Danas je i liječenje napredovalo u usporedbi sa nekoliko desetljeća ranije, možete li ilustrirati u čemu su najveći pozitivni pomaci?

- Prema službenim podacima potrošnja lijekova u RH u 2010. godini za antidijabetike je iznosila 248.749.399 kn, i narasla je do 2022. godine na 556.331.405 kn, a da nismo postigli bolju kontrolu šećerne bolesti, već je nažalost kontrola lošija uz veću smrtnost od komplikacija šećerne bolesti. Niz drugih studija pokazale su da značajan broj osoba sa šećernom bolesti tip 2 ne postižu glikemijske ciljeve unatoč primjeni većeg broja antidijabetika i/ili inzulina.

Zaključak ovih studija zasigurno nije da nam treba još novijih i skupljih antidijabetika, već da treba ciljati osnovni problem, tj. osobama treba pomoći u promjenama životnih navika. Stoga medikamentoznu terapiju šećerne bolesti tip 2 ne smijemo sagledavati statično, već kao proces u kojem ćemo ponekad dodavati lijekove, ali jednako tako i smanjivati doze ili ukidati lijekove, ovisno o tijeku bolesti i učinku temeljnih mjera liječenja - promjene životnih navika.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Kada je inzulin neizbježna terapija?

- Kao što smo već naveli, inzulin je neophodan za liječenje šećerne bolesti tip 1. U tipu 2 šećerne bolesti inzulin uvodimo kod bolesnika kod kojih je došlo do iscrpljenja gušterače koja više ne može stvarati dovoljno inzulina. Klinički to vidimo prema visokim vrijednostima glikemije ili kada osoba počinje mršavjeti (inzulin je anabolički hormona koji u stanice uz glukozu posprema i proteine i masti), pa kada ga nema dovoljno osobe počinju gubiti mišićnu masu.

Ponekad u akutnim stanjima kao što je upala žučnjaka, uroinfekcija, infarkt miokarda ili kod primjene kortikosteroida i kemoterapije dolazi do velikih skokova šećera u krvi kada privremeno uvodimo inzulinsku terapiju, koju nastojimo ukinuti po završetku liječenja.

---

image

Pošto je 80 posto osoba sa šećernom bolešću pretilo. možemo kazati da je važno smanjiti tjelesnu težinu

/Shutterstock
---

Je li moguće spriječiti kronične komplikacije dijabetesa i kako?

- Kronične komplikacije šećerne bolesti nastaju u tkivima u koje glukoza ulazi slobodno, bez utjecaja inzulina. Primjer takvih stanica su endotel krvnih žila, leća oka, eritrociti... Kada previše glukoze uđe u te stanice, raznim procesima dolazi do oštećenja kao npr. u stanicama mrežnice oka (što nazivamo retinopatijom), glomerula u bubrezima (nefropatija), malih krvnih žila koje hrane živce (neuropatija), ili velikih krvnih žila (infarkt, moždani udar).

Prekomjerni ulazak glukoze u stanice i oštećenja se dešavaju samo kada je razina glukoze u krvi duže vremena iznad preporučenih vrijednosti. Oštećenju pridonose i ostali čimbenici rizika poput povišenih masnoća u krvi, povišenog arterijskog tlaka, pušenja, alkohola i debljine. Za sprječavanje razvoja kroničnih komplikacija potrebna je stoga kontrola glukoze u krvi ali i ostalih čimbenika rizika.

Testirajte svoj rizik. Jednostavan upitnik da vidite imate li rizik za razvoj šećerne bolesti tip 2. možete ispuniti OVDJE

---

Četiri tipa:

- Šećerna bolest tipa 1 koja nastaje zbog manjka inzulina uslijed razaranja beta stanica Langerhansovih otočića gušterače (stanica koje izlučuju inzulin) autoimunim procesima. Obolijevaju najčešće osobe mlađe od 30 godina, standardne tjelesne težine ili mršavije, ali se može pojaviti i u bilo kojoj dobi života. Zbog sve češće pretilosti u općoj populaciji može se pojaviti i kod pretilih osoba. Tip 1 je rjeđi oblik i predstavlja 5-10 posto svih slučajeva šećerne bolesti. Jedini izbor liječenja je inzulin uz pravilnu prehranu i tjelovježbu.

- Šećerna bolest tipa 2 koju karakterizira relativni (a ne apsolutni) nedostatak inzulina i neosjetljivost tkiva na inzulin. Većina, oko 80 posto osoba sa šećernom bolesti tipa 2 imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost. Tip 2 je najčešći oblik i predstavlja 90-95 posto svih slučajeva šećerne bolesti. Temeljno liječenje je pravilna prehrana i tjelovježba, a zatim slijedi farmakološka terapija. Barem u početku, a često niti tijekom života ove osobe možda neće trebati liječenje inzulinom.

- Gestacijski dijabetes je pojava šećerne bolesti tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće. Rizični čimbenici za razvoj gestacijskog dijabetesa su: prekomjerna tjelesna masa, sedentarni način života, sindrom policističnih jajnika, pozitivna obiteljska anamneza šećerne bolesti, gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama, mrtvorođenost ili velika porođajna masa djeteta u ranijoj trudnoći. Uglavnom se liječi pravilnom prehranom, a ako to nije dovoljno uvodimo inzulinsku terapiju.

- O sekundarnom dijabetesu govorimo kada su nam uzroci bolesti jasno poznati kao što su: bolesti gušterače (upala, karcinom, operacija...), primjena lijekova (kortikosteroidi, antivirusni lijekovi...), endokrinopatije (hipertireoza...), nakon transplantacije organa ili monogenetski dijabetes (neonatalni, MODY).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Saša Burić/Cropix /Shutterstock /Shutterstock Saša Burić/Cropix /Shutterstock
Saša Burić/Cropix

Dr. Anela Novak: Ako osoba promijeni životne navike i smršavi, moguće je postići remisiju i postepeno isključiti lijekove

/Shutterstock

Pošto je 80 posto osoba sa šećernom bolešću pretilo. možemo kazati da je važno smanjiti tjelesnu težinu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/nije-rak-ni-tlak-od-ove-bolesti-u-svijetu-umre-jedna-osoba-svakih-pet-sekundi-dr-anela-novak-detaljno-nam-tumaci-sve-1369562 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c0e1737f000af969eacbdf956d8ec3bada5f1ce [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nije+rak%2C+ni+tlak%3A+od+%C5%A1e%C4%87erne+bolesti+u+svijetu+umre+jedna+osoba+svakih+pet+sekundi%21+Dr.+Novak+detaljno+nam+tuma%C4%8Di+sve&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fnije-rak-ni-tlak-od-ove-bolesti-u-svijetu-umre-jedna-osoba-svakih-pet-sekundi-dr-anela-novak-detaljno-nam-tumaci-sve-1369562 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fnije-rak-ni-tlak-od-ove-bolesti-u-svijetu-umre-jedna-osoba-svakih-pet-sekundi-dr-anela-novak-detaljno-nam-tumaci-sve-1369562 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROGRESIVNO JE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljePROGRESIVNO JE

Nije rak, ni tlak: od šećerne bolesti u svijetu umre jedna osoba svakih pet sekundi! Dr. Novak detaljno nam tumači sve

Piše Javorka Luetić
5. ožujka 2024. - 13:57

Dijabetes je sve češća progresivna bolest, statistike govore da u Hrvatskoj ima sve više registriranih osoba sa šećernom bolesti i navodno je i velik broj onih koji još nemaju dijagnozu ili ne znaju da boluju od šećerne bolesti.

Naša sugovornica na ovu temu, doc. dr. sc. Anela Novak, specijalist internist-subspecijalist endokrinolog i dijabetolog, KBC Split, podpredsjednica HDED-HLZ, već uvodno ističe da se najčešći tip ove bolesti, a to je šećerna bolest tip 2, može spriječiti pa u prvom redu treba ljude educirati o tome što sve možemo sami učiniti da spriječimo razvoj bolesti ili ako se ona već pojavila da je zaustavimo, jer i to je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:36