StoryEditorOCM
ZdravljeZA HLADNIJE VRIJEME

Dermatovenerologinja Dubravka Vuković otkriva koja je najbolja skincare rutina za oba spola: ‘Ovo su najvažnije stavke‘

Piše J.L.
26. studenog 2023. - 07:54

Suvremeni način življenja ne ostavlja nam previše vremena za komplicirane beauty tretmane i razmišljanje po cijeli dan o tome što trebamo utrljati na sebe da bi izgledale uvijek besprijekorno, ali to ne znači da uz redovite postupke i ciljane proizvode koji odgovaraju našem tipu kože ne možemo postići odličan efekat. I uz vrlo malo vremena, što je najvažnije.

S time se slaže i dr. med. specijalist dermatovenerologije KBC Split  Dubravka Vuković:

- Najbolja "skin care" rutina za svakog pojedinca je ona koja je dovoljno jednostavna, dostupna i koju sebi može priuštiti. Samo uz kontinuitet i dosljednost, da to radimo zbilja svaki dan, možemo zaista očekivati rezultate – kaže ova dermatologinja koju smo zatražili savjete oko toga kako svakodnevno njegovati kožu, a naročito u zimskim mjesecima, kada više boravimo u zatvorenim i grijanim prostorima.

image
/Shutterstock

Za početak, u kreiranju idealne "skin care" rutine najvažnije stavke su: životna dob, spol, tip kože te doba godine.

Osnova svake rutine za njegu kože lica sastoji se od tri koraka: čišćenja lica, pilinga i hidratacije.

- Preporuka je čistiti lice dva puta dnevno. Za čišćenje lica najčešće se koriste različite "umivalice" i to ujutro kako biste isprali proizvod koji ste nanijeli noć prije, te sebum, znoj i bakterije koje su se nakupile tijekom noći. Noćno čišćenje lica služi za otklanjanje zagađivača koji su se na našem licu nakupili tijekom dana, a kod žena i za odstranjivanje dekorativne kozmetike.

Za osobe s masnijim tipom kože, koja je uz to sklona nastanku akne, preporučavaju se čistači u formi laganih pjena, koji ujedno služe i za uklanjanje šminke. Ljudi s takvom kožom mogu koristiti umivalice s aktivnim supstancama kao što su salicilna kiselina te AHA i BHA kiseline.

Laganiju šminku uklonit će lagani, hidratantni gelovi za umivanje koji su dobar izbor za osobe s normalnom, mješovitom do masnom kožom, kao i kožom koja je sklona aknama.

Za one s normalnom, suhom i osjetljivom kožom se preporučavaju kreme i losioni za čišćenje, ali najčešće nisu dostatni za uklanjnje vodootpornih kozmetičkih preparata. Za uklanjanje teže i vodootporne dekorativne kozmetike, za tzv. "double cleansing" idealni su uljni čistači, a uljni čistač je prvi korak nakon kojeg slijedi čišćenje lica čistačem u formi pjene, gela, kreme ili losiona.

image

Dermatologinja dr. Dubravka VukoviĆ

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

I micelarna voda također je dobar izbor kada govorimo o uklanjanju šminke, a mogu je koristiti svi tipovi kože. Ona je zapravo kombinacija vode i surfaktanta i ne treba je ispirati.

Vrlo suha ili koža koja je sklona ekcemu traži balzame za čišćenje kože ili kreme koje se ne ispiru. Pogodne su za one kojima odgovara jako bogata tekstura.

Piling! On se preporuča dva puta tjedno. Ovaj korak uklanja mrtve stanice kože i omogućuje vam da zadržite svjetliji i svježiji ten, a posebice se preporuča osobama čije je lice sklono aknama. U principu svaka koža tolerira umjerenu eksfolijanciju, ipak preporuka je za suhu, osjetljivu i zrelu kožu jednom do dva puta mjesečno.

Piling može biti fizikalni ili kemijski, a najbolje ga je raditi navečer nakon čišćenja, a prije hidratacije lica, kako bi se koža mogla oporaviti tijekom sna.

Najslabiji su oni mehanički, no ne preporučavaju se za osjetljivu i intolerantnu kožu. Enzimski pilinzi su najnježniji te su idealni za suhu, osjetljivu i kožu sklonoj aknama. Kemijski pilinzi imaju najjači efekt i preporučavaju se za kožu sklonu aknama, hiperpigmentacijama, s plićim ožiljcima, s fotooštećenjem i za blagu rejuvenaciju.

I na kraju - hidratacija.

image
/Shutterstock

Hidratantne kreme se nanose ujutro i navečer, a uloga im je očuvati vlažnost kože i funkcionalnost kožne barijere. Danas su na tržištu dostupne dnevne kreme sa zaštitnim faktorom što je ključna stavka u prevenciji fotostarenja kože. Zaštitni faktori, bilo kemijski ili fizikalni uvijek trebaju biti završni korak svake dnevne rutine.

Noćne kreme nešto su češće bogatije teksturom i aktivnim sastojcima. U novije vrijeme, kao dio noćne rutine, prije aplikacije hidratantne kreme, navodi se uporaba retinoida. To su derivati vitamina A koji imaju ulogu u pomlađivanju kože. Koriste se tijekom zimskih mjeseci, a strogo im je zabranjena uporaba kod trudnica i dojilja. Retinol nije pogodan za osobe s osjetljivom i intolerantnom kožom, a za korištenje, neovisno o spolu, svakako je preporuka postupno se prilagođavati na njegovu koncentraciju i učestalost nanošenja – kaže dr. Vuković.

image
/Shutterstock

Za zimski period koji je pred nama dodaje:

- Tijekom zime nastojimo zaštiti našu kožu od pretjeranog isušivanja te joj nadoknaditi protektivni lipidni sloj. S obzirom da je koža žena nešto tanja od kože muškarca, te da ranije počinje pokazivati znakove starenja, proizvodi za njegu ženske kože su često bogatiji teksturom, a koraci dnevne njege kompleksniji. Žene u svojoj rutini često imaju preparate za ujednačavanje tena tj, protiv hiperpigmentacije kojima su sklonije zbog specifične hormonske podloge.

Posebnosti njege kože kod muškaraca odnose se na prilagođenost tekstura za njegu djelova lica obraslih dlakama, gdje se preporučavaju laganije, lakše teksture tipa losiona i gelova.

image
/Shutterstock

Također u svojoj dnevnoj rutini muškarci često koriste preparate za njegu kože nakon brijanja, koje njihovu kožu čini osjetljivijom i sklonijoj iritacijama. Stoga bih savjetovala muškarcima da prije brijanja operu lice nekomedogenim gelom te da koriste hidratantnu kremu tijekom brijanja. Po završetku, trebali bi utrljati umirujući "aftershave" preparat bez alkohola, parabena i dodatnih mirisa.

A, na kraju, kada govorimo o njezi kože tijela u ovo hladno doba godine, preporuča se korištenje sindeta, proizvoda za higijenu kože bez sapuna, te uljnih gelova za tuširanje i uljnih kupki kako bi se spriječilo isušivanje kože. Uz to, voda za tuširanje ne bi trebala biti pretopla.

Svakako, važno je unutar tri minute nakon tuširanja nanijeti sloj emolijensa ("omekšivača") na kožu čitavog tijela kako bi "zarobili" vlagu unutar kože – savjetuje dr. Dubravka Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:59