StoryEditor
PutovanjaIDEJA ZA VIKEND

Svaki bi hrvatski kralj s ovog humka zasjekao na sve strane svijeta: prizori iz Nina čista su romantika, naš prijedlog također. A sve vam ide na ruku

27. svibnja 2020. - 10:49
Crkva sv. Nikole u polju PrahuljeJure Mišković/Hanza Media

Ovo je vrijeme toliko idealno za vikend izlete, da vam zaista može biti žao ako propuštate okolnosti koje nam, kao što dugo prije nisu, tako savršeno idu na ruku.

Ukoliko (po gospodarstvo) bude sreće, pa turistička sezona iduće godine krene po svom regularnom oraru, već u ovom terminu sve će atraktivne lokacije u kojima možete uživati biti zatrpane posjetiteljima, cijene će već nosom parati nebo, a vi nećete moći sebi priuštiti puno toga. Niti ćete imati živaca za to.

Zato je ova rana "postpandemijska" faza idealna za nastavak "reseta", u kojemu sebi možete i trebate priskrbiti mala, a važna zadovoljstva, kao što je primjerice vikend izlet s obitelji, prijateljima, solo. Kako god vam je najugodnije.

Jutros su nam iz Nina, na tu temu, stigle krasne fotografije koje je u polju Prahulje snimio naš kolega Jure Mišković.

Krunidbena crkva Sv. Nikole koja dominira ovim prizorima, jednako koliko i spektakularno nebo iznad nje, i inače je poznata ninska lokacija na kojoj su, kažu, zalazi među najljepšima u Hrvatskoj.

Zaljubljenicima u prirodne ljepote i fotografiju samo to će već biti dovoljan razlog da počnu razmišljati kako bi za vikend mogli sjesti u auto i krenuti, a mi ćemo ih dodati još par.

Crkvu Sv. Nikole, naime, prate višestruko romantične priče. Ona je, naime, vrlo važna za vladare iz hrvatske dinastije i za ninsku povijest.

image
Jure Mišković/Hanza Media


U Ninu se, naime, prema narodnoj predaji, krunilo sedam hrvatskih kraljeva, a po običaju koji je cijelom događaju davao dodatni spektakularni dojam, svaki od njih bi s pratnjom dojahao do crkve sv. Nikole u polju Prahulje i upravo se ondje predstaljao svom narodu s uvijek istim simboličnim ritualom, mačem s kojim bi s tog humka zasjekao na četiri strane svijeta.

U humku se, inače, nalaze i još neistraženi prapovijesni grobovi.

Crkvica sv. Nikole je, usto, jedini sačuvani primjerak ranoromaničke arhitekture takvog oblika u Dalmaciji, datira s kraja 11. i početka 12. stoljeća, a u 16.-17. stoljeću njezin se vrh nadograđuje "obrambenim kruništem" zbog zaštite od turskih napada.

Ninska atrakcija koju sigurno nećete zaobići je Condura Croatica, replika starohrvatskog broda iz 11. stoljeća, kao ni spomenik biskupa Grgura Ninskog, djelo Ivana Meštrovića, čiji se palac, baš kao i onaj splitski, dosljedno hvata za ispunjavanje želja.

image
Grgur Ninski. Doslovno
Marko Miščević/Hanza Media


U vrijeme kad zaobilazimo taktilne doticaje s masom, radije preskočite. Ali svejedno žarko želite.

Nin, koji iz različitih dalmatinskih smjerova zaista nije daleko odredište nudi štošta zanimljivog, što se može obići uz pauze za kavu i zalogajčiće, poput nekadašnje katedrale, crkve sv. Anselma, te najmanje katedrale na svijetu, one sv. Križa.

Ninjani će vam s ponosom istaknuti i spomen-park pjesnika Petra Zoranića Ninjanina, bogate ninske muzeje Zlato i srebro Nina te Muzej ninskih starina.

Nin bi ipak teško mogli zamisliti neslanog, tako da ćete ninsku Solanu i Muzej soli posjetiti, bez da vam mi to savjetujemo.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 12:52