StoryEditorOCM
Panoramašto da se radi?

Nova pandemija hara svijetom, kronična je i djeluje razorno na radnu sposobnost; Ne pomaže ni dobar san

Piše mozaik sd
16. listopada 2023. - 16:11
U povijesti Google Trendsa se nikad kao ove godine nije pretraživala fraza ‘umoran sam‘ ili ‘I am tired‘ (ilustracija)/Shutterstock

Rad je konstanta ljudske vrste i njenog razvoja, rad je, kako bi se reklo, stvorio čovjeka. Zato je toliko važno imati posao i raditi, naravno i zaraditi.

Jedna od pojava rada je i umor, koji može biti zdrav pa poticati dobar san, tu najbolju plaću marljivih radnika.

Međutim, podaci pokazuju da je aktualno i globalno stanje rada takvo da održava stanje "hiperumora"

Kako je nedavno prenio medij Vice, u povijesti Google Trendsa se nikad kao ove godine nije pretraživala fraza ‘umoran sam‘ ili ‘I am tired‘. U rujnu je broj pretraga doživio vrhunac, a najumorniji su, izgleda, korisnici iz Južne Afrike, Bruneja, Filipina, Jamajke i SAD-a. Zabilježen je dramatičan rast srodnih pretraga poput ‘I‘m really tired‘, ‘why I‘m so tired‘, ‘I‘m very tired‘, ali i umornih, odnosno ‘tired‘ memeova koji otkrivaju da korisnici ne žele samo otkriti zašto su toliko umorni, već samo žele svom stanju dati malo lakoće i humora, piše Sandra Babić za Lider.

image

Pri kroničnom umoru san teško dolazi na oči, a nije ni okrepljujući (ilustracija)

/Shutterstock

Takvo stanje potvrđuje i Gallupovo istraživanje u kojem se pokazalo da je globalno stanovništvo umornije, tužnije i u većem stresu nego ikad prije. Za takvo stanje kao krivce prstom se upire u ekonomsku nestabilnost, zastrašujuće vijesti koje neprekidno stižu iz različitih dijelova svijeta te pandemiju i klimatske nepogode. S druge strane Future Forum je izvijestio da je zabilježena rekordna razina burnouta na radnom mjestu koji se, među ostalim, manifestira kroz stanje kroničnog umora.

raste i burnout, posebno među mladima

U usporedbi sa svibnjem 2021., stopa burnouta ove se godine povećala s 38 na 42 posto, a najveći rizik od izgaranja imaju zaposlenici mlađi od 30 godina i žene. Predstavnici generacije Z i mlađi milenijci na tržište rada ušli su tijekom pandemije i rastuće inflacije zbog čega nemaju osjećaj kontrole i stabilnosti kad je njihova karijera u pitanju. A upravo su oni prva meta šefova kad treba dijeliti otkaze.

Žene su generalno neravnopravnije na tržištu rada i pod većim pritiskom održavanja ravnoteže između privatnog i poslovnog, odnosno preuzimaju više obaveza kad je riječ o brizi o djeci i kućanstvu.

Istraživači su primijetili i da je dramatično pala motivacija globalnoga stanovništva da se izvuče iz stanja kroničnog umora. Britanci izvještavaju da su toliko umorni i zabrinuti da ne mogu ni spavati, Honkgonžani su toliko umorni i nemotivirani da ne uspijevaju pronaći vrijeme za tjelovježbu, a Amerikanci nemaju energije uvoditi zdrave navike. Zbog toga stručnjaci pozivaju ‘umorne‘ da si pomognu postavljanjem zdravih granica, ali i uvođenjem zdravih navika poput cjelovite prehrane, tjelovježbe, što češćeg odmora kao i traženjem stručne pomoći, piše Lider.

Budući da globalnu situacju s tragičnim vijestima iz različitih dijelova svijeta kao i poslovnu politiku s više rada za manje plaće ne možemo izravno kontrolirati, pametno je usmjeriti se na sebe i poraditi na zdravlju tijela i duha.

image

Osim kroničnog umora, rašireno je i izgaranje na poslu, posebno među mlađima (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:40