stdClass Object ( [id] => 1374511 [title] => Cvijeta, žena koje nema: bila je ‘plemenita Severina‘ svog doba, malo tko je mogao odoljeti njezinoj pameti i ljepoti [alias] => cvijeta-zena-koje-nema-bila-je-plemenita-severina-svog-doba-malo-tko-je-mogao-odoljeti-njezinoj-pameti-i-ljepoti [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku krajem tjedna premijerno se s početkom u 20 sati prikazuje predstava "U potrazi za Cvijetom Zuzorić", u režiji Aide Bukvić, dok dramaturgiju potpisuje Marijana Fumić. Ova koprodukcija dubrovačkog teatra i Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar bavi se pitanjem tko je bila Dubrovkinja koju su nazivali simbolom renesansne ljepote i učenosti.

Mnogi pjesnici su joj posvećivali pjesme, a navodno je i ona pisala iako baš ništa od napisanog nije sačuvano. Među onima koji su se bavili fenomenom Cvijete Zuzorić Pescioni jest pjesnik, književnik i prevoditelj, akademik Luko Paljetak, koji je prije točno 20 godina objavio roman "Skroviti vrt", a riječ je o imaginarnom dnevniku Zuzorićeve.

Sve znamo o njoj, a opet...

- Ona je kultno ime hrvatske književnosti upravo zbog toga što je ona na svoj način, ako upotrijebimo Andrićevu metaforu, "Jelena, žena koje nema".

Sve znamo o njoj, postojala je, živjela je u Dubrovniku, Firenci, Anconi, a o njoj su pisali svi drugi, uključujući i Torquata Tassa i drugi talijanski pjesnici, njezini suvremenici. Iza sebe nije ostavila nijedan sačuvan trag. Upravo ta praznina u koju je ona ušla i koja je okružuje stvorila je od nje legendu.

Svi znamo da je bila jedna od najljepših žena svog vremena, što u ono doba i nije bilo baš tako lako jer su se sve žene onog doba trudile biti lijepe, to je bilo vrijeme lijepih žena. Možda se ona na svoj način opirala kanonu. Kanon je bio lijepa, zgodna, dugokosa, Botticellijevska plavuša, a ona je bila crnokosa jer je porijeklom iz Neretve, njezina obitelj je zapravo Žužorina po pravom imenu. Ima još jedan drugi dodatak, a žužorina je stari naziv za čičimak, žužula... Od žužorine je žužula, pa onda Zuzzula, pa Zuzza, pa Zuzzerri, pa Zuzorić - započinje Paljetak.

---

image

Cvijeta Zuzorić (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini

---

Zuzorić je rođena u Dubrovniku 1552., otac joj je bio trgovac Frano Zuzorić koji je otišao trgovati u Anconu, a obitelj je pošla s njim. Zuzorić je tamo provela mladost.

- Ono što je najvažnije jest to da je ona bila suvremenica Nika Vita Gučetića Gozze, koji je bio sedam puta knez Dubrovačke Republike, vrlo ugledna osoba iz ugledne obitelji Gučetić koja je porijeklom iz Bosne, iz Guče Gore i na grbu imaju ovcu. Naime, stjecajem okolnosti, a tad to nije bilo tako teško, Zuzorić je upoznala Bartolomea Pescionija koji je također bio iz firentinske građanske obitelji.

Nije bio plemić kao što nije bila ni ona, a Republika Firenca imenovala ga je svojim predstavnikom u Dubrovniku. Bavio se vunarstvom, a očigledno je u Lučarici imao svoju vunarsku radnju gdje je, prije toga, Držić imao garzariju. Inače, mladi Gučetić je kao šesnaestogodišnjak glumio u jednom Držićevu komadu koje je igrala družina "Garzarija". Pescioni je Cvijetu Zuzorić poveo u Dubrovnik i tako se ona upoznala s Gučetićem i njegovom ženom Marom, koja je bila iz obitelji Gundulić. Cvijeta Zuzorić imala je pet sestara, među kojima i mlađu sestru Niku, navodi autor "Skrovitog vrta".

U današnjem arboretumu u Trstenome, nadomak Dubrovnika, Zuzorić će u otmjenom dubrovačkom društvu pokazati svoje za to doba impresivne intelektualne domete.

Pučanka u gradu vlastele

- Gučetić je očigledno, kao i mnogi, bio zaljubljen u nju, a vjerujem da je bila i Mara, u to vrijeme to ne bi bilo ni čudno... Gučetić je za nju napisao dva "Dijaloga", jedan o ljepoti, drugi o ljubavi, a oba su objavljena u Mlecima 1581. U njima, Zuzorić s Nikolinom ženom Marom u Gučetićevu perivoju u Trstenome vodi učeni razgovor o platoničkim pitanjima ljepote života, kakav je to bio običaj u ono doba.

Dakle, to je očigledno čvrst dokaz da je ona tu živjela i djelovala u dubrovačkom društvu koje je bilo dosta konzervativno što se tiče ženskog sudjelovanja u društvenom životu zato što je to bio grad vlastele, a i ne zaboravimo da je ona bila pučanka.

---

image

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix
---

Odbijali su je zbog socijalnih i drugih razloga, ali i zavisti zbog ljepote tako da je ona bila i primljena i neprimljena. Donijela je novu modu u odijevanju, talijansku renesansnu modu, a Dubrovčani su u ono doba izglasali zakon protiv rasipnosti – i to čak dva puta! Čak je i na svadbama bilo propisano, a što se nije poštovalo, koliko smiju trajati svadbe, koliko na sebi nakita smije imati nevjesta, koliko u svakodnevnom životu žena smije imati nakita, koliko nositi zlata, srebra, koju vrstu vrpci, koliko svile, kakvu odjeću i od kojeg materijala - pojašnjava Paljetak te dodaje:

- Osim toga, Zuzorić je imala ljetnikovac u Brsečinama, onu danas crvenkastu vilu uz Magistralu od koje bi recimo Francuzi napravili spomendom, a mi smo napravili skladište. U Brsečinama je obitelj Zuzorić imala posjed, ladanjski dvorac, a dolje na plaži je imala malu ribarsku kuću jer se na plaži nije smjelo ništa graditi zbog gusara koji su znali napadati.

Najveći dio ljetnog vremena Cvijeta je mogla provoditi u Gučetićevu perivoju te voditi "Dijaloge" koje je on lukavo posvetio Cvijetinoj sestri Niki - i jedan i drugi. Dakle, on je te razgovore 1581. pretočio u knjigu dijaloga i vjerojatno je upotrijebio dio njezinih misli jer je ona došla svježa iz Firence gdje je bila osnovana platonička akademija.

Ona je u Dubrovnik mogla doći sa svim tim novim idejama koje su, reklo bi se, bile revolucionarne za ono doba. Vjerojatno je donijela i novi odnos prema ženi, donijela je slobodu... Mlade djevojke u to vrijeme nisu mogle bez tetke ići u crkvu, išlo se pokriveno... Ona je očigledno odlazila sama i bez ikakvih velova i ostalih stvari. Nosila je nakita koliko je htjela jer su bili bogati, išla u crkvu u pratnji sa svojim slugom, što je bilo nezamislivo u Dubrovniku. Dubrovačke vlasti su mlade htjeli držati pod kontrolom, komentira sugovornik.

---

image

Cijeli grad poludio je za Cvijetom Zuzorić

Božo Radić/Cropix
---

Međutim, nije na kraju izostala reakcija tadašnjih vlasti.

- Kad su vlasti Republike vidjele da je "vrag odnio društvenu šalu" i da je cijeli Dubrovnik "poludio" za Cvijetom koja je donijela neke nove običaje, način ponašanja, konverzacije, reagirale su. Cvijeta je govorila nekoliko jezika, pisala je latinske epigrame koji su izgubljeni, ali za koje znamo da ih je pisala, vjerojatno i o dubrovačkoj gospodi i ostalima. Očigledno su i drugi pisali njoj slične stvari...

Tasso joj je napisao tri soneta i pet madrigala koji su mu navodno naručeni, ali kad ih se pomno čita, uvjeren sam da je nije samo vidio, nego da se i družio s njom.

Republika je, da bi riješila problem, njezinu suprugu Pescioniju namjestila trgovački slom, bankrot... Nije bilo druge nego se trebalo vratiti u Firencu, odnosno u Anconu... Tom prigodom, Gučetić je napisao knjigu "Rasprava o Aristotelovoj meteorologici" (1584.) i u predgovoru te knjige Gučetićeva supruga, Mara Gundulica, piše obrambeni tekst u korist Cvijete Zuzorić. Očigledno je izbio neki ljubavni skandal ili nešto tako pa je Republika jedva dočekala da je se riješi, da je otpravi iz grada i da stvari budu kakve su bile do tada - uvjeren je Paljetak.

Dubrovački cenzori zabranili knjigu

Napisani predgovor nije prošao neokrznuto jer se našao na meti cenzure.

- Republika je doznala za Marin tekst i za knjigu jer je imala uvid u sve što se tiskalo u Veneciji. Naime, Dubrovačka Republika na svoj mudri način nije htjela imati tiskaru u Dubrovniku, nego je htjela imati kontrolu nad tiskom. Vlasti su pročitale Marin tekst te je Republika zabranila prvo izdanje. Dubrovački cenzori uzeli su knjigu, skratili Marin tekst na mjeru koja je njima odgovarala i ponovno su objavili knjigu, ali antedatiranu. Da nije otkriveno to prvo izdanje, ne bi se ni znalo za to.

U tom tekstu je Mara branila Cvijetu od "strašnih lavova, vukova" i odiuma koji je stvorila u Dubrovniku. To je obrambeni, za ono doba gotovo feministički pamflet za Cvijetu. To Republici nije išlo u prilog pa je izveden cijeli taj manevar...

Mara je bila Gundulić, Gučetić je Gučetić, to je plemstvo... Dakle, nisu mogli izbaciti cijeli tekst, odnosno Maru iz knjige, ali su mogli "štrihati" dio teksta koji nije odgovarao. I tako je to, zapravo, završilo - govori Paljetak.

---

image

Luko Paljetak

Joško Šupić /Cropix
---

Gučetić nije imao posljedica zbog druženja s Cvijetom Zuzorić jer je bio iz vrlo ugledne obitelji pa mu je to donosilo određeni "imunitet". Prema Paljetkovim riječima, pripadao je starom plemstvu, osnivačima dubrovačke komune. S druge strane, Zuzorić je dočekala duboku starost i preminula u Anconi 1648. u 96. godini života.

- Cvijetin suprug Bartolomeo Pescioni je preminuo prije. Kako je njegova obitelj bila iz Firence, pokopan je u crkvi sv. Dominika u samostanu sv. Dominika u Firenci.

Kako je Cvijeta nakon očeve smrti živjela u Anconi, nakon smrti pokopana je u crkvi San Francesco ad Alto. I danas postoji ta crkva jer je fasadu gradio naš glasoviti Juraj Dalmatinac. Ali kad je došlo nacionalno buđenje Italije, Risorgimento, onda je crkva devastirana, sekularizirana, grobnice su zasute šutom, pijeskom te uništene...

Kamene ploče koje su pokrivale grobove, jer se tad još pokapalo u crkvi, razbijene su i upotrijebljene kao gradivo za nove građevine. Groba Zuzorićevih ondje više nema, a s druge strane, samostan sv. Dominika u Firenci je izgorio tako da nema ni njegova ni njezina groba, ničega! Sve je potaracano! Nažalost, čak ni fizičkog traga o njoj nema, barem da imamo grobnicu, mogli bismo izvući DNA... Ničega nema! Ni s Pescionijeve ni s njezine strane, prah od praha nije ostao - komentira Paljetak sa žaljenjem.

Koliko je poznato, Zuzorić i Pescioni nisu imali potomstvo. Iako ništa što je napisala nije sačuvano, Zuzorić se spominje kao pjesnikinja.

- Andrija Ranjina svojedobno je priredio antologiju i ja sam iz akrostiha i smisla jedne pjesme pokušao to izvući kao njezinu pjesmu napisanu Niku Gučetiću. Uvjeren sam da jest, ali kome ćeš to dokazati kad je uvriježeno da nema ništa od nje?! Ne možeš dokazati ništa! 

Moguće je da je njezina pisana ostavština namjerno uništena, a moguće je da je sve propalo tijekom Velike trešnje kad je nestao veliki broj rukopisa. Moguće je da je netko imao njezine pjesme jer su se tad ručno prepisivali tekstovi, ali nastradao je u potresu 1667. i dio rukopisa u arhivima, nestao je, izgorio, čak i pokraden jer su navalili razni lešinari...

Da je Cvijeta i pokušala nešto objaviti, kako bi mogla nešto objaviti u Veneciji? A, ni Pescioniju se to ne bi baš svidjelo! Mogla je pisati za svoju dušu i čitati to ljudima. Vjerujem da je te svoje epigrame i druge tekstove dijelila mnogima...

Vjerojatno su bili pohvalni, kao što je to bio običaj u to vrijeme, a pisalo se na latinski u heksametrima i pentametrima, što je ona jako dobro znala. Znala je hrvatski, talijanski, latinski..., poručuje Paljetak, koji naglašava kako su joj mnogi posvećivali stihove upravo radi njezine ljepote.

---

image

Posvetio je svoje stihove dubrovačkoj intelektualki i ljepotici  i Torquato Tasso

---

- Pogledajte, u misice se svi zaljube... Pogledajte današnje političare, svi polude za Severinom! Ona je bila "plemenita Severina" svoga doba i išla uz dlaku svome vremenu, pogotovo dubrovačkim običajima! Njezine tragove možemo naći u pjesnicima Cvijetina doba koji su pisali svoje ljubavne stihove, ali mijenjali model, odnos prema ženi, svijetu... Došao je neoplatonizam i polako se uvukao u pjesničku misao, ali to nije bilo "opasno" za državu jer je to bilo pod kontrolom - kaže pjesnik i prevoditelj.

Nije bila poretku ugodna

Iako tako lijepa, ostalo je samo nekoliko njezinih portreta oko kojih se i danas lome koplja jesu li uopće vjerni prikazi Cvijete Zuzorić.

- Imamo jedan njezin portret u Kneževu dvoru koji je prelijep i za koji sam uvjeren da je njezin, ali kustosica tog muzeja, nije bitno tko je, odmah ga je osporila. Mi bismo od toga mogli stvoriti legendu, barem to imamo... Ne, mi smo takvi, maknimo i to! Ne znam je li taj portret i dalje izložen ili nije... Postoji portret koji je autentično njezin, očigledno ga je slikao neki domaći amater i nalazi se u kući obitelji Bona...

Drugi portret, to je zanimljivo, ne zna se tko ga je slikao i ne zna se zašto je tu gdje jest, a nalazi se u knjižnici dominikanskog samostana iznad vrata knjižnice. Četvrti portret Marka Murata iz 1936. je idealni portret, a očigledno je slikar vidio jedan od ovih starijih i dao se inspirirati.

I postoji onaj u Martecchinijevoj zbirci slavnih ljudi koji je očito rađen prema portretu obitelji Bona ili nekom sličnom. Cvijeta Zuzorić jest postojala i pisala, ona je očigledno tu živjela i djelovala i bila neugodna za ondašnje društvo, poredak...

Očigledno nije bila baš "persona molto grata", ali nitko nije mogao odoljeti toj pameti i ljepoti ili obratno. Također, očigledno njezin suprug Bartolomeo Pescioni nije bio siromašan pa su mogli živjeti raskošnije nego Dubrovčani koji nisu smjeli pokazivati rastrošnost - napominje Paljetak.

---

Dnevnik pjesnikinje pisan muškom rukom

Roman ‘Skroviti vrt‘ doživio je dva izdanja.

- To je njezin fiktivni dnevnik za koji su svi vjerovali da je autentičan kad je objavljen. Pustio sam nekoliko nastavaka da ljudi vjeruju, povjerovali su i neki naši najveći stručnjaci... A onda je meni dosadilo igrati tu igru i navlačiti ih pa sam u jednom od nastavaka napisao nešto što se dalo prepoznati da nije autentično. Onda je bilo još veće otkriće da neki muškarac može pisati takvim ‘ženskim pismom‘ i udubiti se u to vrijeme. Ona počinje u mom romanu voditi dnevnik kad ima 15 godina, što je za renesansu već vrlo ozbiljno doba. Ne govorim o našem vremenu, danas su cure zrele od 13 godina... U romanu Cvijeta dnevnik vodi sve do smrti, a trebalo je pratiti njezinu psihologiju i razvoj, sazrijevanje, odnos prema svijetu, muškarcima, prema razvoju renesansne misli u Italiji i u nas, u sredini u koju dolazi... I svi podaci koje sam uspio o njoj prikupiti i koji su u romanu su autentični. Ima ih malo, ali ono što ima je autentično. Zna se gdje je Pescioni bio te i te godine, pišući sam pratio sam taj slijed, kronologiju njihova zajedničkog života, a nastojao sam razvijati njezinu psihologiju. Ne pišeš u 30. godini isto kao kad imaš 16 i to je bio priličan intelektualni napor i književnički izazov. Silno me veselilo to raditi. Za ovu knjigu sam dobio dvije nagrade, nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Kiklopa na sajmu knjige u Istri. Kad sam kasnije pogledao roman, vidio sam da sam ili zagubio rukopis ili preskočio cijelu jednu godinu njezina života i rekao sam da idem napisati nanovo tako da je izišlo drugo izdanje s tom godinom, kaže Paljetak pokazujući oba zdanja, na prvom je naslovnici portret iz Dvora, a na drugoj Zuzoričin portret koji je napravio Marko Murat.

---

---

image

Prvo i drugo izdanje romana Luka Paljetka ‘Skroviti vrt‘ koji donosi imaginarne dnevničke zapise Cvijete Zuzorić

---

Zanimljivo, u Dubrovniku je do kraja 1990. postajao ženski odbojkaški klub koji je nosio ime po Cvijeti Zuzorić, u kojem su igrale mlade i perspektivne igračice. I dandanas u Beogradu postoji Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić i na to je utjecao dubrovački slikar Marko Murat koji je bio profesor u prijestolnici tadašnje države. Međutim, koliko je Zuzorić ostala u kolektivnom sjećanju?

- Mislim da smo zaboravili Cvijetu Zuzorić, ali zaboravili smo mnoge, mnoge stvari, zato što smo narod sklon amneziji vlastite povijesti. Mi se ne želimo sjećati. Mi smo narod koji ne cijeni svoju povijest, ne voli i ne uči je.

Recimo, u našim lokalnim školama u Županiji nitko ne izučava povijest Dubrovačke Republike, nemate taj predmet, a u Americi znaju svaku sekundu onih svojih 200 godina: što su radili, gdje je tko poginuo, prave predstave za puk, oblače stare kostime, imitiraju bitke... Sami sebi izmičemo tepih pod nogama i padamo - slikovito će Paljetak.

Cvijeta Zuzorić ostaje sigurno jedna od najspominjanijih ženskih figura dubrovačke povijesti, osoba o kojoj se zna i ne zna, simbol ljepote, pjesnikinja, obrazovana intelektualka, ukratko, žena koje nema...

---

image

Ilustracija

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

---

Obitelj Zuzorić - građanska elita Dubrovačke Republike

Na važnost Zuzorića za Dubrovnik i još nekim, često zanemarenim predstavnicima obitelji, skreće povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

- Obitelj Zuzorić spadala je u građansku elitu Dubrovačke Republike. Oni se po sudjelovanju u političkoj vlasti nisu naravno mogli mjeriti s vlastelom, ali jesu po mnogočemu drugom. Ne govorimo samo o financijskom utjecaju, nego i o tome da su određene državne službe bile rezervirane samo za te obitelji koje su bile formirale bratovštinu Antunina, među kojima su bili i Zuzorići. Pojavili su se u Dubrovniku u prvoj polovici 15. stoljeća i sve do početka 19. stoljeća, dakle punih 400 godina, bili su ugledni, utjecajni i bogati. Zuzorići su zapravo bili važni protagonisti dubrovačke društvene povijesti. Nekako smo uvijek ‘zaslijepljeni‘ tom vlastelom, ali pritom zaboravljamo da je, primjerice, glavni tajnik Dubrovačke Republike uvijek morao biti pučanin, uvijek je bio iz antuninske bratovštine. Tako je tajnik Republike s početka 18. stoljeća, Ivan Aletin Natali, na toj dužnosti bio više od 30 godina! Zamislite osobu koja je 30 godina na svim sjednicama Senata, na sjednicama Malog vijeća?! Svi važni akti prelaze preko njezine ruke, ona ima akumuliranog znanja o ustroju države vjerojatno više nego netko tko je knez! Utjecaj tih ljudi bio je veliki, oni su bili kao ‘drugi red‘ elite, a Zuzorići spadaju u tu vrstu obitelji, govori povjesničar umjetnosti i dodaje:

- Pradjed Cvijete Zuzorić je znameniti trgovac, ekonomist i diplomat Benedikt Kotruljević čija je kći bila udana za Pavka Zuzorića koji je izgradio prvi ljetnikovac u Brsečinama. Postojeći ljetnikovac oblikovan je na njegovu mjestu nakon Velike trešnje u baroknom stilu. Zuzorići su bili u srodstvu s obitelji Faccenda, preko njih s obitelji Skočibuha, ali i povezani s trgovcem i diplomatom Trajanom Lalićem čija je druga supruga dolazila iz obitelji Zuzorić. Također, Zuzorići su bili rođaci i s Betterama, a majka našeg slavnog matematičara, astronoma, fizičara, filozofa i pjesnika Ruđera Boškovića bila je iz obitelji Bettera. Važna je i poveznica s obiteljima Primojević, Nalješković, Držić, Stay, Antica te Rogacci ili Rogačić... Postojao je sloj od određenoga broja tih obitelji koje su međusobno sklapale brakove i tako su čuvale svoj utjecaj i bogatstvo. Među Zuzorićima se, na primjer, istaknuo najpoznatiji teolog prve polovice 18. stoljeća u Dubrovniku, isusovac Bernard Zuzorić koji je osmislio ikonografski program moćnika dubrovačke Katedrale, a koji je bio propovjednik tzv. dobre smrti. Bio je toliko popularan i vrstan propovjednik da je 30 godina nakon njegove smrti objavljena zbirka njegovih propovijedi. Bio je u to vrijeme još jedan slavni pripadnik obitelji Zuzorić, astronom i matematičar Ivan-Luka Zuzorić koji je preminuo vrlo mlad... U svakoj generaciji obitelj Zuzorić je dala nekog važnog i poznatog predstavnika koji je u svom vremenu i u svom okruženju tada bio možda čak i poznatiji od Cvijete Zuzorić, ali su svi oni ostali u njezinoj sjeni..., upozorava Viđen te nastavlja:

- Najčešće se govori samo o njoj, ali ne o njima. Obitelj je po muškoj liniji izumrla u prvoj polovici 19. stoljeća, a u ženskoj liniji je trajala do 1900. Godine 1818. se Nikoleta Zuzorić udala za pelješkoga brodovlasnika i filozofa Iva Bizzara i otad njihovi posjedi i imanja prelaze u ruke obitelji Bizzaro-Ohmučević koja je brinula o tome do sredine 20. stoljeća. Zuzorići su imali ljetnikovac i posjed u Brsečinama, to je postao ljetnikovac Zuzorić-Bizzaro, a imali su i palaču, to je današnja palača Skočibuha-Bizzaro u Restićevoj ulici u povijesnoj jezgri. Imali su i dva posjeda u Čibači... zaključuje sugovornik.

---

---

image

Ivan Viđen 

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
---

---

Unaprijedili poljoprivredu: najbolji dokaz je maslina ‘Zuzorka‘ 

S još nečim posve neočekivanim se povezuje obitelj Zuzorić.

- Zuzorići su na svim poljima bili jako značajni, između ostalog, za unaprjeđenje dubrovačke poljoprivrede. Trsteno je više bilo posvećeno arboretumu, egzotičnim biljkama, a oni su se u Brsečinama na svom posjedu bavili unaprjeđenjem gojenja maslina i jedna od autohtonih sorti maslina Dubrovačkoga primorja zove se ‘Zuzorka‘ ili ‘Brsečka‘ upravo po Brsečinama jer su je Zuzorići toliko unaprjeđivali i bavili se njome da je dobila ime po njima. U vrtovima ljetnikovca Zuzorića u Brsečinama bilo je početkom 19. stoljeća više od 2 tisuće maslina - samo oko ljetnikovca! O tome je inače pisao poznati agronom Pavle Bakarić, napominje Viđen.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLUĐIVALA JE GRAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => IZLUĐIVALA JE GRAD 2 0 14045 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-19 21:56:17 [created_by] => 3105 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-22 15:50:34 [modified_by] => 3105 [publish_up] => 2024-03-22 15:50:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Cvijeta, žena koje nema: bila je 'plemenita Severina' svog doba, malo tko je mogao odoljeti njezinoj pameti i ljepoti page_title=Cvijeta, žena koje nema: bila je 'plemenita Severina' svog doba, malo tko je mogao odoljeti njezinoj pameti i ljepoti [metakey] => dubrovačka republika, Luko Paljetak, pjesnikinja, Cvijeta Zuzorić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806241.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26516815.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26142926.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/24737421.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806242.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806243.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806244.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806245.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/23704319.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/21226808.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806533.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806534.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806535.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806536.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806538.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/26806539.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Znanstvena Knji\u017enica Dubrovnik","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Vedran Levi\/Dubrova\u010dke knji\u017enice","","","","","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Cijeli grad poludio je za Cvijetom Zuzori\u0107<\/p>","

Luko Paljetak<\/p>","

Ivan Vi\u0111en\u00a0<\/p>","

Prvo i drugo izdanje romana Luka Paljetka \u2018Skroviti vrt\u2018 koji donosi imaginarne dnevni\u010dke zapise Cvijete Zuzori\u0107<\/p>","

Cvijeta Zuzori\u0107 (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini<\/p>","

Posvetio je svoje stihove dubrova\u010dkoj intelektualki i ljepotici\u00a0 i\u00a0Torquato Tasso<\/p>","

Cvijeta Zuzori\u0107 (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini<\/p>","","

Ljetnikovac Gu\u010deti\u0107-Gozze u Trstenom<\/p>","

Ljetnikovac Gu\u010deti\u0107-Gozze u Trstenom<\/p>","

Ljetnikovac Gu\u010deti\u0107-Gozze u Trstenom<\/p>","

Ljetnikovac Gu\u010deti\u0107-Gozze u Trstenom<\/p>","

Ljetnikovac Gu\u010deti\u0107-Gozze u Trstenom<\/p>","

Ljetnikovac Gu\u010deti\u0107-Gozze u Trstenom<\/p>","

Ljetnikovac Gu\u010deti\u0107-Gozze u Trstenom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1456","hd_26806241_1920.jpg":"1920x1080","k_26806241_1280.jpg":"1280x1280","k_26806241_1024.jpg":"1024x1024","k_26806241_640.jpg":"640x640","k_26806241_480.jpg":"480x480","k_26806241_340.jpg":"340x340","k_26806241_220.jpg":"220x220","o_26806241_1280.jpg":"1280x970","o_26806241_1024.jpg":"1024x776","o_26806241_640.jpg":"640x485","o_26806241_480.jpg":"480x364","o_26806241_340.jpg":"340x257","o_26806241_220.jpg":"220x166","h_26806241_1280.jpg":"1280x854","h_26806241_1024.jpg":"1024x683","h_26806241_640.jpg":"640x427","h_26806241_480.jpg":"480x320","h_26806241_340.jpg":"340x227","h_26806241_220.jpg":"220x147","pp_26806241_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806241_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806241_640.jpg":"640x814","pp_26806241_480.jpg":"480x611","pp_26806241_340.jpg":"340x432","pp_26806241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26516815_1920.jpg":"1920x1080","k_26516815_1280.jpg":"1280x1280","k_26516815_1024.jpg":"1024x1024","k_26516815_640.jpg":"640x640","k_26516815_480.jpg":"480x480","k_26516815_340.jpg":"340x340","k_26516815_220.jpg":"220x220","o_26516815_1280.jpg":"1280x854","o_26516815_1024.jpg":"1024x683","o_26516815_640.jpg":"640x427","o_26516815_480.jpg":"480x320","o_26516815_340.jpg":"340x227","o_26516815_220.jpg":"220x146","h_26516815_1280.jpg":"1280x854","h_26516815_1024.jpg":"1024x683","h_26516815_640.jpg":"640x427","h_26516815_480.jpg":"480x320","h_26516815_340.jpg":"340x227","h_26516815_220.jpg":"220x147","pp_26516815_1280.jpg":"1280x1628","pp_26516815_1024.jpg":"1024x1303","pp_26516815_640.jpg":"640x814","pp_26516815_480.jpg":"480x611","pp_26516815_340.jpg":"340x432","pp_26516815_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1435","hd_26142926_1920.jpg":"1920x1080","k_26142926_1280.jpg":"1280x1280","k_26142926_1024.jpg":"1024x1024","k_26142926_640.jpg":"640x640","k_26142926_480.jpg":"480x480","k_26142926_340.jpg":"340x340","k_26142926_220.jpg":"220x220","o_26142926_1280.jpg":"1280x956","o_26142926_1024.jpg":"1024x765","o_26142926_640.jpg":"640x478","o_26142926_480.jpg":"480x358","o_26142926_340.jpg":"340x254","o_26142926_220.jpg":"220x164","h_26142926_1280.jpg":"1280x854","h_26142926_1024.jpg":"1024x683","h_26142926_640.jpg":"640x427","h_26142926_480.jpg":"480x320","h_26142926_340.jpg":"340x227","h_26142926_220.jpg":"220x147","pp_26142926_1280.jpg":"1280x1628","pp_26142926_1024.jpg":"1024x1303","pp_26142926_640.jpg":"640x814","pp_26142926_480.jpg":"480x611","pp_26142926_340.jpg":"340x432","pp_26142926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24737421_1920.jpg":"1920x1080","k_24737421_1280.jpg":"1280x1280","k_24737421_1024.jpg":"1024x1024","k_24737421_640.jpg":"640x640","k_24737421_480.jpg":"480x480","k_24737421_340.jpg":"340x340","k_24737421_220.jpg":"220x220","o_24737421_1280.jpg":"1280x853","o_24737421_1024.jpg":"1024x682","o_24737421_640.jpg":"640x426","o_24737421_480.jpg":"480x319","o_24737421_340.jpg":"340x226","o_24737421_220.jpg":"220x146","h_24737421_1280.jpg":"1280x854","h_24737421_1024.jpg":"1024x683","h_24737421_640.jpg":"640x427","h_24737421_480.jpg":"480x320","h_24737421_340.jpg":"340x227","h_24737421_220.jpg":"220x147","pp_24737421_1280.jpg":"1280x1628","pp_24737421_1024.jpg":"1024x1303","pp_24737421_640.jpg":"640x814","pp_24737421_480.jpg":"480x611","pp_24737421_340.jpg":"340x432","pp_24737421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1412","hd_26806242_1920.jpg":"1920x1080","k_26806242_1280.jpg":"1280x1280","k_26806242_1024.jpg":"1024x1024","k_26806242_640.jpg":"640x640","k_26806242_480.jpg":"480x480","k_26806242_340.jpg":"340x340","k_26806242_220.jpg":"220x220","o_26806242_1280.jpg":"1280x941","o_26806242_1024.jpg":"1024x753","o_26806242_640.jpg":"640x470","o_26806242_480.jpg":"480x353","o_26806242_340.jpg":"340x250","o_26806242_220.jpg":"220x161","h_26806242_1280.jpg":"1280x854","h_26806242_1024.jpg":"1024x683","h_26806242_640.jpg":"640x427","h_26806242_480.jpg":"480x320","h_26806242_340.jpg":"340x227","h_26806242_220.jpg":"220x147","pp_26806242_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806242_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806242_640.jpg":"640x814","pp_26806242_480.jpg":"480x611","pp_26806242_340.jpg":"340x432","pp_26806242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"658x612","hd_26806243_1920.jpg":"1920x1080","k_26806243_1280.jpg":"1280x1280","k_26806243_1024.jpg":"1024x1024","k_26806243_640.jpg":"640x640","k_26806243_480.jpg":"480x480","k_26806243_340.jpg":"340x340","k_26806243_220.jpg":"220x220","o_26806243_1280.jpg":"1280x1190","o_26806243_1024.jpg":"1024x952","o_26806243_640.jpg":"640x595","o_26806243_480.jpg":"480x446","o_26806243_340.jpg":"340x316","o_26806243_220.jpg":"220x204","h_26806243_1280.jpg":"1280x854","h_26806243_1024.jpg":"1024x683","h_26806243_640.jpg":"640x427","h_26806243_480.jpg":"480x320","h_26806243_340.jpg":"340x227","h_26806243_220.jpg":"220x147","pp_26806243_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806243_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806243_640.jpg":"640x814","pp_26806243_480.jpg":"480x611","pp_26806243_340.jpg":"340x432","pp_26806243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"581x535","hd_26806244_1920.jpg":"1920x1080","k_26806244_1280.jpg":"1280x1280","k_26806244_1024.jpg":"1024x1024","k_26806244_640.jpg":"640x640","k_26806244_480.jpg":"480x480","k_26806244_340.jpg":"340x340","k_26806244_220.jpg":"220x220","o_26806244_1280.jpg":"1280x1178","o_26806244_1024.jpg":"1024x942","o_26806244_640.jpg":"640x589","o_26806244_480.jpg":"480x441","o_26806244_340.jpg":"340x313","o_26806244_220.jpg":"220x202","h_26806244_1280.jpg":"1280x854","h_26806244_1024.jpg":"1024x683","h_26806244_640.jpg":"640x427","h_26806244_480.jpg":"480x320","h_26806244_340.jpg":"340x227","h_26806244_220.jpg":"220x147","pp_26806244_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806244_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806244_640.jpg":"640x814","pp_26806244_480.jpg":"480x611","pp_26806244_340.jpg":"340x432","pp_26806244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1072x752","hd_26806245_1920.jpg":"1920x1080","k_26806245_1280.jpg":"1280x1280","k_26806245_1024.jpg":"1024x1024","k_26806245_640.jpg":"640x640","k_26806245_480.jpg":"480x480","k_26806245_340.jpg":"340x340","k_26806245_220.jpg":"220x220","o_26806245_1280.jpg":"1280x897","o_26806245_1024.jpg":"1024x718","o_26806245_640.jpg":"640x448","o_26806245_480.jpg":"480x336","o_26806245_340.jpg":"340x238","o_26806245_220.jpg":"220x154","h_26806245_1280.jpg":"1280x854","h_26806245_1024.jpg":"1024x683","h_26806245_640.jpg":"640x427","h_26806245_480.jpg":"480x320","h_26806245_340.jpg":"340x227","h_26806245_220.jpg":"220x147","pp_26806245_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806245_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806245_640.jpg":"640x814","pp_26806245_480.jpg":"480x611","pp_26806245_340.jpg":"340x432","pp_26806245_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23704319_1920.jpg":"1920x1080","k_23704319_1280.jpg":"1280x1280","k_23704319_1024.jpg":"1024x1024","k_23704319_640.jpg":"640x640","k_23704319_480.jpg":"480x480","k_23704319_340.jpg":"340x340","k_23704319_220.jpg":"220x220","o_23704319_1280.jpg":"1280x853","o_23704319_1024.jpg":"1024x682","o_23704319_640.jpg":"640x426","o_23704319_480.jpg":"480x320","o_23704319_340.jpg":"340x226","o_23704319_220.jpg":"220x146","h_23704319_1280.jpg":"1280x854","h_23704319_1024.jpg":"1024x683","h_23704319_640.jpg":"640x427","h_23704319_480.jpg":"480x320","h_23704319_340.jpg":"340x227","h_23704319_220.jpg":"220x147","pp_23704319_1280.jpg":"1280x1628","pp_23704319_1024.jpg":"1024x1303","pp_23704319_640.jpg":"640x814","pp_23704319_480.jpg":"480x611","pp_23704319_340.jpg":"340x432","pp_23704319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21226808_1920.jpg":"1920x1080","k_21226808_1280.jpg":"1280x1280","k_21226808_1024.jpg":"1024x1024","k_21226808_640.jpg":"640x640","k_21226808_480.jpg":"480x480","k_21226808_340.jpg":"340x340","k_21226808_220.jpg":"220x220","o_21226808_1280.jpg":"1280x853","o_21226808_1024.jpg":"1024x682","o_21226808_640.jpg":"640x426","o_21226808_480.jpg":"480x320","o_21226808_340.jpg":"340x226","o_21226808_220.jpg":"220x146","h_21226808_1280.jpg":"1280x854","h_21226808_1024.jpg":"1024x683","h_21226808_640.jpg":"640x427","h_21226808_480.jpg":"480x320","h_21226808_340.jpg":"340x227","h_21226808_220.jpg":"220x147","pp_21226808_1280.jpg":"1280x1628","pp_21226808_1024.jpg":"1024x1303","pp_21226808_640.jpg":"640x814","pp_21226808_480.jpg":"480x611","pp_21226808_340.jpg":"340x432","pp_21226808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26806533_1920.jpg":"1920x1080","k_26806533_1280.jpg":"1280x1280","k_26806533_1024.jpg":"1024x1024","k_26806533_640.jpg":"640x640","k_26806533_480.jpg":"480x480","k_26806533_340.jpg":"340x340","k_26806533_220.jpg":"220x220","o_26806533_1280.jpg":"1280x853","o_26806533_1024.jpg":"1024x682","o_26806533_640.jpg":"640x426","o_26806533_480.jpg":"480x320","o_26806533_340.jpg":"340x226","o_26806533_220.jpg":"220x146","h_26806533_1280.jpg":"1280x854","h_26806533_1024.jpg":"1024x683","h_26806533_640.jpg":"640x427","h_26806533_480.jpg":"480x320","h_26806533_340.jpg":"340x227","h_26806533_220.jpg":"220x147","pp_26806533_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806533_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806533_640.jpg":"640x814","pp_26806533_480.jpg":"480x611","pp_26806533_340.jpg":"340x432","pp_26806533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26806534_1920.jpg":"1920x1080","k_26806534_1280.jpg":"1280x1280","k_26806534_1024.jpg":"1024x1024","k_26806534_640.jpg":"640x640","k_26806534_480.jpg":"480x480","k_26806534_340.jpg":"340x340","k_26806534_220.jpg":"220x220","o_26806534_1280.jpg":"1280x853","o_26806534_1024.jpg":"1024x682","o_26806534_640.jpg":"640x426","o_26806534_480.jpg":"480x320","o_26806534_340.jpg":"340x226","o_26806534_220.jpg":"220x146","h_26806534_1280.jpg":"1280x854","h_26806534_1024.jpg":"1024x683","h_26806534_640.jpg":"640x427","h_26806534_480.jpg":"480x320","h_26806534_340.jpg":"340x227","h_26806534_220.jpg":"220x147","pp_26806534_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806534_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806534_640.jpg":"640x814","pp_26806534_480.jpg":"480x611","pp_26806534_340.jpg":"340x432","pp_26806534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26806535_1920.jpg":"1920x1080","k_26806535_1280.jpg":"1280x1280","k_26806535_1024.jpg":"1024x1024","k_26806535_640.jpg":"640x640","k_26806535_480.jpg":"480x480","k_26806535_340.jpg":"340x340","k_26806535_220.jpg":"220x220","o_26806535_1280.jpg":"1280x853","o_26806535_1024.jpg":"1024x682","o_26806535_640.jpg":"640x426","o_26806535_480.jpg":"480x320","o_26806535_340.jpg":"340x226","o_26806535_220.jpg":"220x146","h_26806535_1280.jpg":"1280x854","h_26806535_1024.jpg":"1024x683","h_26806535_640.jpg":"640x427","h_26806535_480.jpg":"480x320","h_26806535_340.jpg":"340x227","h_26806535_220.jpg":"220x147","pp_26806535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806535_640.jpg":"640x814","pp_26806535_480.jpg":"480x611","pp_26806535_340.jpg":"340x432","pp_26806535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26806536_1920.jpg":"1920x1080","k_26806536_1280.jpg":"1280x1280","k_26806536_1024.jpg":"1024x1024","k_26806536_640.jpg":"640x640","k_26806536_480.jpg":"480x480","k_26806536_340.jpg":"340x340","k_26806536_220.jpg":"220x220","o_26806536_1280.jpg":"1280x853","o_26806536_1024.jpg":"1024x682","o_26806536_640.jpg":"640x426","o_26806536_480.jpg":"480x320","o_26806536_340.jpg":"340x226","o_26806536_220.jpg":"220x146","h_26806536_1280.jpg":"1280x854","h_26806536_1024.jpg":"1024x683","h_26806536_640.jpg":"640x427","h_26806536_480.jpg":"480x320","h_26806536_340.jpg":"340x227","h_26806536_220.jpg":"220x147","pp_26806536_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806536_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806536_640.jpg":"640x814","pp_26806536_480.jpg":"480x611","pp_26806536_340.jpg":"340x432","pp_26806536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26806538_1920.jpg":"1920x1080","k_26806538_1280.jpg":"1280x1280","k_26806538_1024.jpg":"1024x1024","k_26806538_640.jpg":"640x640","k_26806538_480.jpg":"480x480","k_26806538_340.jpg":"340x340","k_26806538_220.jpg":"220x220","o_26806538_1280.jpg":"1280x853","o_26806538_1024.jpg":"1024x682","o_26806538_640.jpg":"640x426","o_26806538_480.jpg":"480x320","o_26806538_340.jpg":"340x226","o_26806538_220.jpg":"220x146","h_26806538_1280.jpg":"1280x854","h_26806538_1024.jpg":"1024x683","h_26806538_640.jpg":"640x427","h_26806538_480.jpg":"480x320","h_26806538_340.jpg":"340x227","h_26806538_220.jpg":"220x147","pp_26806538_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806538_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806538_640.jpg":"640x814","pp_26806538_480.jpg":"480x611","pp_26806538_340.jpg":"340x432","pp_26806538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26806539_1920.jpg":"1920x1080","k_26806539_1280.jpg":"1280x1280","k_26806539_1024.jpg":"1024x1024","k_26806539_640.jpg":"640x640","k_26806539_480.jpg":"480x480","k_26806539_340.jpg":"340x340","k_26806539_220.jpg":"220x220","o_26806539_1280.jpg":"1280x853","o_26806539_1024.jpg":"1024x682","o_26806539_640.jpg":"640x426","o_26806539_480.jpg":"480x320","o_26806539_340.jpg":"340x226","o_26806539_220.jpg":"220x146","h_26806539_1280.jpg":"1280x854","h_26806539_1024.jpg":"1024x683","h_26806539_640.jpg":"640x427","h_26806539_480.jpg":"480x320","h_26806539_340.jpg":"340x227","h_26806539_220.jpg":"220x147","pp_26806539_1280.jpg":"1280x1628","pp_26806539_1024.jpg":"1024x1303","pp_26806539_640.jpg":"640x814","pp_26806539_480.jpg":"480x611","pp_26806539_340.jpg":"340x432","pp_26806539_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7511384 Threads: 2 Questions: 1539664143 Slow queries: 4684466 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110907892 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/cvijeta-zena-koje-nema-bila-je-plemenita-severina-svog-doba-malo-tko-je-mogao-odoljeti-njezinoj-pameti-i-ljepoti-1374511 [printLink] => /mozaik/panorama/cvijeta-zena-koje-nema-bila-je-plemenita-severina-svog-doba-malo-tko-je-mogao-odoljeti-njezinoj-pameti-i-ljepoti-1374511?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 604096 [name] => dubrovačka republika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-19 18:59:04 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovacka-republika [link] => /tag/dubrovacka-republika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 510161 [name] => Luko Paljetak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luko-paljetak [link] => /tag/luko-paljetak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 624268 [name] => pjesnikinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-29 19:25:04 [main_article_id] => 0 [alias] => pjesnikinja [link] => /tag/pjesnikinja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 752831 [name] => Cvijeta Zuzorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 13:27:24 [main_article_id] => 0 [alias] => cvijeta-zuzoric [link] => /tag/cvijeta-zuzoric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLUĐIVALA JE GRAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Cvijeta, žena koje nema: bila je ‘plemenita Severina‘ svog doba, malo tko je mogao odoljeti njezinoj pameti i ljepoti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3105 [name] => Bruno Lucić [username] => bruno-luci [email] => bruno-luci@sd.hr [password] => $2y$10$2ZvMJOywXhk./ApA19DM/.mvVmcwa8Dq8n5xDLaRYs/73hJrPFNoG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/bruno-lucic-3105 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1623 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/2553ada7fb52d52eaf4f18c8e5314034?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806241.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Znanstvena Knjižnica Dubrovnik [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806241.jpg [title] => Cropix, Znanstvena Knjižnica Dubrovnik ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26516815.jpg [title] =>

Cijeli grad poludio je za Cvijetom Zuzorić

Božo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26142926.jpg [title] =>

Luko Paljetak

Joško Šupić /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/24737421.jpg [title] =>

Ivan Viđen 

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806242.jpg [title] =>

Prvo i drugo izdanje romana Luka Paljetka ‘Skroviti vrt‘ koji donosi imaginarne dnevničke zapise Cvijete Zuzorić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806243.jpg [title] =>

Cvijeta Zuzorić (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806244.jpg [title] =>

Posvetio je svoje stihove dubrovačkoj intelektualki i ljepotici  i Torquato Tasso

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806245.jpg [title] =>

Cvijeta Zuzorić (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/23704319.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/21226808.jpg [title] =>

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806533.jpg [title] =>

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806534.jpg [title] =>

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806535.jpg [title] =>

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806536.jpg [title] =>

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806538.jpg [title] =>

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/26806539.jpg [title] =>

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku krajem tjedna premijerno se s početkom u 20 sati prikazuje predstava "U potrazi za Cvijetom Zuzorić", u režiji Aide Bukvić, dok dramaturgiju potpisuje Marijana Fumić. Ova koprodukcija dubrovačkog teatra i Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar bavi se pitanjem tko je bila Dubrovkinja koju su nazivali simbolom renesansne ljepote i učenosti.

Mnogi pjesnici su joj posvećivali pjesme, a navodno je i ona pisala iako baš ništa od napisanog nije sačuvano. Među onima koji su se bavili fenomenom Cvijete Zuzorić Pescioni jest pjesnik, književnik i prevoditelj, akademik Luko Paljetak, koji je prije točno 20 godina objavio roman "Skroviti vrt", a riječ je o imaginarnom dnevniku Zuzorićeve.

Sve znamo o njoj, a opet...

- Ona je kultno ime hrvatske književnosti upravo zbog toga što je ona na svoj način, ako upotrijebimo Andrićevu metaforu, "Jelena, žena koje nema".

Sve znamo o njoj, postojala je, živjela je u Dubrovniku, Firenci, Anconi, a o njoj su pisali svi drugi, uključujući i Torquata Tassa i drugi talijanski pjesnici, njezini suvremenici. Iza sebe nije ostavila nijedan sačuvan trag. Upravo ta praznina u koju je ona ušla i koja je okružuje stvorila je od nje legendu.

Svi znamo da je bila jedna od najljepših žena svog vremena, što u ono doba i nije bilo baš tako lako jer su se sve žene onog doba trudile biti lijepe, to je bilo vrijeme lijepih žena. Možda se ona na svoj način opirala kanonu. Kanon je bio lijepa, zgodna, dugokosa, Botticellijevska plavuša, a ona je bila crnokosa jer je porijeklom iz Neretve, njezina obitelj je zapravo Žužorina po pravom imenu. Ima još jedan drugi dodatak, a žužorina je stari naziv za čičimak, žužula... Od žužorine je žužula, pa onda Zuzzula, pa Zuzza, pa Zuzzerri, pa Zuzorić - započinje Paljetak.

---

image

Cvijeta Zuzorić (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini

---

Zuzorić je rođena u Dubrovniku 1552., otac joj je bio trgovac Frano Zuzorić koji je otišao trgovati u Anconu, a obitelj je pošla s njim. Zuzorić je tamo provela mladost.

- Ono što je najvažnije jest to da je ona bila suvremenica Nika Vita Gučetića Gozze, koji je bio sedam puta knez Dubrovačke Republike, vrlo ugledna osoba iz ugledne obitelji Gučetić koja je porijeklom iz Bosne, iz Guče Gore i na grbu imaju ovcu. Naime, stjecajem okolnosti, a tad to nije bilo tako teško, Zuzorić je upoznala Bartolomea Pescionija koji je također bio iz firentinske građanske obitelji.

Nije bio plemić kao što nije bila ni ona, a Republika Firenca imenovala ga je svojim predstavnikom u Dubrovniku. Bavio se vunarstvom, a očigledno je u Lučarici imao svoju vunarsku radnju gdje je, prije toga, Držić imao garzariju. Inače, mladi Gučetić je kao šesnaestogodišnjak glumio u jednom Držićevu komadu koje je igrala družina "Garzarija". Pescioni je Cvijetu Zuzorić poveo u Dubrovnik i tako se ona upoznala s Gučetićem i njegovom ženom Marom, koja je bila iz obitelji Gundulić. Cvijeta Zuzorić imala je pet sestara, među kojima i mlađu sestru Niku, navodi autor "Skrovitog vrta".

U današnjem arboretumu u Trstenome, nadomak Dubrovnika, Zuzorić će u otmjenom dubrovačkom društvu pokazati svoje za to doba impresivne intelektualne domete.

Pučanka u gradu vlastele

- Gučetić je očigledno, kao i mnogi, bio zaljubljen u nju, a vjerujem da je bila i Mara, u to vrijeme to ne bi bilo ni čudno... Gučetić je za nju napisao dva "Dijaloga", jedan o ljepoti, drugi o ljubavi, a oba su objavljena u Mlecima 1581. U njima, Zuzorić s Nikolinom ženom Marom u Gučetićevu perivoju u Trstenome vodi učeni razgovor o platoničkim pitanjima ljepote života, kakav je to bio običaj u ono doba.

Dakle, to je očigledno čvrst dokaz da je ona tu živjela i djelovala u dubrovačkom društvu koje je bilo dosta konzervativno što se tiče ženskog sudjelovanja u društvenom životu zato što je to bio grad vlastele, a i ne zaboravimo da je ona bila pučanka.

---

image

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix
---

Odbijali su je zbog socijalnih i drugih razloga, ali i zavisti zbog ljepote tako da je ona bila i primljena i neprimljena. Donijela je novu modu u odijevanju, talijansku renesansnu modu, a Dubrovčani su u ono doba izglasali zakon protiv rasipnosti – i to čak dva puta! Čak je i na svadbama bilo propisano, a što se nije poštovalo, koliko smiju trajati svadbe, koliko na sebi nakita smije imati nevjesta, koliko u svakodnevnom životu žena smije imati nakita, koliko nositi zlata, srebra, koju vrstu vrpci, koliko svile, kakvu odjeću i od kojeg materijala - pojašnjava Paljetak te dodaje:

- Osim toga, Zuzorić je imala ljetnikovac u Brsečinama, onu danas crvenkastu vilu uz Magistralu od koje bi recimo Francuzi napravili spomendom, a mi smo napravili skladište. U Brsečinama je obitelj Zuzorić imala posjed, ladanjski dvorac, a dolje na plaži je imala malu ribarsku kuću jer se na plaži nije smjelo ništa graditi zbog gusara koji su znali napadati.

Najveći dio ljetnog vremena Cvijeta je mogla provoditi u Gučetićevu perivoju te voditi "Dijaloge" koje je on lukavo posvetio Cvijetinoj sestri Niki - i jedan i drugi. Dakle, on je te razgovore 1581. pretočio u knjigu dijaloga i vjerojatno je upotrijebio dio njezinih misli jer je ona došla svježa iz Firence gdje je bila osnovana platonička akademija.

Ona je u Dubrovnik mogla doći sa svim tim novim idejama koje su, reklo bi se, bile revolucionarne za ono doba. Vjerojatno je donijela i novi odnos prema ženi, donijela je slobodu... Mlade djevojke u to vrijeme nisu mogle bez tetke ići u crkvu, išlo se pokriveno... Ona je očigledno odlazila sama i bez ikakvih velova i ostalih stvari. Nosila je nakita koliko je htjela jer su bili bogati, išla u crkvu u pratnji sa svojim slugom, što je bilo nezamislivo u Dubrovniku. Dubrovačke vlasti su mlade htjeli držati pod kontrolom, komentira sugovornik.

---

image

Cijeli grad poludio je za Cvijetom Zuzorić

Božo Radić/Cropix
---

Međutim, nije na kraju izostala reakcija tadašnjih vlasti.

- Kad su vlasti Republike vidjele da je "vrag odnio društvenu šalu" i da je cijeli Dubrovnik "poludio" za Cvijetom koja je donijela neke nove običaje, način ponašanja, konverzacije, reagirale su. Cvijeta je govorila nekoliko jezika, pisala je latinske epigrame koji su izgubljeni, ali za koje znamo da ih je pisala, vjerojatno i o dubrovačkoj gospodi i ostalima. Očigledno su i drugi pisali njoj slične stvari...

Tasso joj je napisao tri soneta i pet madrigala koji su mu navodno naručeni, ali kad ih se pomno čita, uvjeren sam da je nije samo vidio, nego da se i družio s njom.

Republika je, da bi riješila problem, njezinu suprugu Pescioniju namjestila trgovački slom, bankrot... Nije bilo druge nego se trebalo vratiti u Firencu, odnosno u Anconu... Tom prigodom, Gučetić je napisao knjigu "Rasprava o Aristotelovoj meteorologici" (1584.) i u predgovoru te knjige Gučetićeva supruga, Mara Gundulica, piše obrambeni tekst u korist Cvijete Zuzorić. Očigledno je izbio neki ljubavni skandal ili nešto tako pa je Republika jedva dočekala da je se riješi, da je otpravi iz grada i da stvari budu kakve su bile do tada - uvjeren je Paljetak.

Dubrovački cenzori zabranili knjigu

Napisani predgovor nije prošao neokrznuto jer se našao na meti cenzure.

- Republika je doznala za Marin tekst i za knjigu jer je imala uvid u sve što se tiskalo u Veneciji. Naime, Dubrovačka Republika na svoj mudri način nije htjela imati tiskaru u Dubrovniku, nego je htjela imati kontrolu nad tiskom. Vlasti su pročitale Marin tekst te je Republika zabranila prvo izdanje. Dubrovački cenzori uzeli su knjigu, skratili Marin tekst na mjeru koja je njima odgovarala i ponovno su objavili knjigu, ali antedatiranu. Da nije otkriveno to prvo izdanje, ne bi se ni znalo za to.

U tom tekstu je Mara branila Cvijetu od "strašnih lavova, vukova" i odiuma koji je stvorila u Dubrovniku. To je obrambeni, za ono doba gotovo feministički pamflet za Cvijetu. To Republici nije išlo u prilog pa je izveden cijeli taj manevar...

Mara je bila Gundulić, Gučetić je Gučetić, to je plemstvo... Dakle, nisu mogli izbaciti cijeli tekst, odnosno Maru iz knjige, ali su mogli "štrihati" dio teksta koji nije odgovarao. I tako je to, zapravo, završilo - govori Paljetak.

---

image

Luko Paljetak

Joško Šupić /Cropix
---

Gučetić nije imao posljedica zbog druženja s Cvijetom Zuzorić jer je bio iz vrlo ugledne obitelji pa mu je to donosilo određeni "imunitet". Prema Paljetkovim riječima, pripadao je starom plemstvu, osnivačima dubrovačke komune. S druge strane, Zuzorić je dočekala duboku starost i preminula u Anconi 1648. u 96. godini života.

- Cvijetin suprug Bartolomeo Pescioni je preminuo prije. Kako je njegova obitelj bila iz Firence, pokopan je u crkvi sv. Dominika u samostanu sv. Dominika u Firenci.

Kako je Cvijeta nakon očeve smrti živjela u Anconi, nakon smrti pokopana je u crkvi San Francesco ad Alto. I danas postoji ta crkva jer je fasadu gradio naš glasoviti Juraj Dalmatinac. Ali kad je došlo nacionalno buđenje Italije, Risorgimento, onda je crkva devastirana, sekularizirana, grobnice su zasute šutom, pijeskom te uništene...

Kamene ploče koje su pokrivale grobove, jer se tad još pokapalo u crkvi, razbijene su i upotrijebljene kao gradivo za nove građevine. Groba Zuzorićevih ondje više nema, a s druge strane, samostan sv. Dominika u Firenci je izgorio tako da nema ni njegova ni njezina groba, ničega! Sve je potaracano! Nažalost, čak ni fizičkog traga o njoj nema, barem da imamo grobnicu, mogli bismo izvući DNA... Ničega nema! Ni s Pescionijeve ni s njezine strane, prah od praha nije ostao - komentira Paljetak sa žaljenjem.

Koliko je poznato, Zuzorić i Pescioni nisu imali potomstvo. Iako ništa što je napisala nije sačuvano, Zuzorić se spominje kao pjesnikinja.

- Andrija Ranjina svojedobno je priredio antologiju i ja sam iz akrostiha i smisla jedne pjesme pokušao to izvući kao njezinu pjesmu napisanu Niku Gučetiću. Uvjeren sam da jest, ali kome ćeš to dokazati kad je uvriježeno da nema ništa od nje?! Ne možeš dokazati ništa! 

Moguće je da je njezina pisana ostavština namjerno uništena, a moguće je da je sve propalo tijekom Velike trešnje kad je nestao veliki broj rukopisa. Moguće je da je netko imao njezine pjesme jer su se tad ručno prepisivali tekstovi, ali nastradao je u potresu 1667. i dio rukopisa u arhivima, nestao je, izgorio, čak i pokraden jer su navalili razni lešinari...

Da je Cvijeta i pokušala nešto objaviti, kako bi mogla nešto objaviti u Veneciji? A, ni Pescioniju se to ne bi baš svidjelo! Mogla je pisati za svoju dušu i čitati to ljudima. Vjerujem da je te svoje epigrame i druge tekstove dijelila mnogima...

Vjerojatno su bili pohvalni, kao što je to bio običaj u to vrijeme, a pisalo se na latinski u heksametrima i pentametrima, što je ona jako dobro znala. Znala je hrvatski, talijanski, latinski..., poručuje Paljetak, koji naglašava kako su joj mnogi posvećivali stihove upravo radi njezine ljepote.

---

image

Posvetio je svoje stihove dubrovačkoj intelektualki i ljepotici  i Torquato Tasso

---

- Pogledajte, u misice se svi zaljube... Pogledajte današnje političare, svi polude za Severinom! Ona je bila "plemenita Severina" svoga doba i išla uz dlaku svome vremenu, pogotovo dubrovačkim običajima! Njezine tragove možemo naći u pjesnicima Cvijetina doba koji su pisali svoje ljubavne stihove, ali mijenjali model, odnos prema ženi, svijetu... Došao je neoplatonizam i polako se uvukao u pjesničku misao, ali to nije bilo "opasno" za državu jer je to bilo pod kontrolom - kaže pjesnik i prevoditelj.

Nije bila poretku ugodna

Iako tako lijepa, ostalo je samo nekoliko njezinih portreta oko kojih se i danas lome koplja jesu li uopće vjerni prikazi Cvijete Zuzorić.

- Imamo jedan njezin portret u Kneževu dvoru koji je prelijep i za koji sam uvjeren da je njezin, ali kustosica tog muzeja, nije bitno tko je, odmah ga je osporila. Mi bismo od toga mogli stvoriti legendu, barem to imamo... Ne, mi smo takvi, maknimo i to! Ne znam je li taj portret i dalje izložen ili nije... Postoji portret koji je autentično njezin, očigledno ga je slikao neki domaći amater i nalazi se u kući obitelji Bona...

Drugi portret, to je zanimljivo, ne zna se tko ga je slikao i ne zna se zašto je tu gdje jest, a nalazi se u knjižnici dominikanskog samostana iznad vrata knjižnice. Četvrti portret Marka Murata iz 1936. je idealni portret, a očigledno je slikar vidio jedan od ovih starijih i dao se inspirirati.

I postoji onaj u Martecchinijevoj zbirci slavnih ljudi koji je očito rađen prema portretu obitelji Bona ili nekom sličnom. Cvijeta Zuzorić jest postojala i pisala, ona je očigledno tu živjela i djelovala i bila neugodna za ondašnje društvo, poredak...

Očigledno nije bila baš "persona molto grata", ali nitko nije mogao odoljeti toj pameti i ljepoti ili obratno. Također, očigledno njezin suprug Bartolomeo Pescioni nije bio siromašan pa su mogli živjeti raskošnije nego Dubrovčani koji nisu smjeli pokazivati rastrošnost - napominje Paljetak.

---

Dnevnik pjesnikinje pisan muškom rukom

Roman ‘Skroviti vrt‘ doživio je dva izdanja.

- To je njezin fiktivni dnevnik za koji su svi vjerovali da je autentičan kad je objavljen. Pustio sam nekoliko nastavaka da ljudi vjeruju, povjerovali su i neki naši najveći stručnjaci... A onda je meni dosadilo igrati tu igru i navlačiti ih pa sam u jednom od nastavaka napisao nešto što se dalo prepoznati da nije autentično. Onda je bilo još veće otkriće da neki muškarac može pisati takvim ‘ženskim pismom‘ i udubiti se u to vrijeme. Ona počinje u mom romanu voditi dnevnik kad ima 15 godina, što je za renesansu već vrlo ozbiljno doba. Ne govorim o našem vremenu, danas su cure zrele od 13 godina... U romanu Cvijeta dnevnik vodi sve do smrti, a trebalo je pratiti njezinu psihologiju i razvoj, sazrijevanje, odnos prema svijetu, muškarcima, prema razvoju renesansne misli u Italiji i u nas, u sredini u koju dolazi... I svi podaci koje sam uspio o njoj prikupiti i koji su u romanu su autentični. Ima ih malo, ali ono što ima je autentično. Zna se gdje je Pescioni bio te i te godine, pišući sam pratio sam taj slijed, kronologiju njihova zajedničkog života, a nastojao sam razvijati njezinu psihologiju. Ne pišeš u 30. godini isto kao kad imaš 16 i to je bio priličan intelektualni napor i književnički izazov. Silno me veselilo to raditi. Za ovu knjigu sam dobio dvije nagrade, nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Kiklopa na sajmu knjige u Istri. Kad sam kasnije pogledao roman, vidio sam da sam ili zagubio rukopis ili preskočio cijelu jednu godinu njezina života i rekao sam da idem napisati nanovo tako da je izišlo drugo izdanje s tom godinom, kaže Paljetak pokazujući oba zdanja, na prvom je naslovnici portret iz Dvora, a na drugoj Zuzoričin portret koji je napravio Marko Murat.

---

---

image

Prvo i drugo izdanje romana Luka Paljetka ‘Skroviti vrt‘ koji donosi imaginarne dnevničke zapise Cvijete Zuzorić

---

Zanimljivo, u Dubrovniku je do kraja 1990. postajao ženski odbojkaški klub koji je nosio ime po Cvijeti Zuzorić, u kojem su igrale mlade i perspektivne igračice. I dandanas u Beogradu postoji Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić i na to je utjecao dubrovački slikar Marko Murat koji je bio profesor u prijestolnici tadašnje države. Međutim, koliko je Zuzorić ostala u kolektivnom sjećanju?

- Mislim da smo zaboravili Cvijetu Zuzorić, ali zaboravili smo mnoge, mnoge stvari, zato što smo narod sklon amneziji vlastite povijesti. Mi se ne želimo sjećati. Mi smo narod koji ne cijeni svoju povijest, ne voli i ne uči je.

Recimo, u našim lokalnim školama u Županiji nitko ne izučava povijest Dubrovačke Republike, nemate taj predmet, a u Americi znaju svaku sekundu onih svojih 200 godina: što su radili, gdje je tko poginuo, prave predstave za puk, oblače stare kostime, imitiraju bitke... Sami sebi izmičemo tepih pod nogama i padamo - slikovito će Paljetak.

Cvijeta Zuzorić ostaje sigurno jedna od najspominjanijih ženskih figura dubrovačke povijesti, osoba o kojoj se zna i ne zna, simbol ljepote, pjesnikinja, obrazovana intelektualka, ukratko, žena koje nema...

---

image

Ilustracija

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

---

Obitelj Zuzorić - građanska elita Dubrovačke Republike

Na važnost Zuzorića za Dubrovnik i još nekim, često zanemarenim predstavnicima obitelji, skreće povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

- Obitelj Zuzorić spadala je u građansku elitu Dubrovačke Republike. Oni se po sudjelovanju u političkoj vlasti nisu naravno mogli mjeriti s vlastelom, ali jesu po mnogočemu drugom. Ne govorimo samo o financijskom utjecaju, nego i o tome da su određene državne službe bile rezervirane samo za te obitelji koje su bile formirale bratovštinu Antunina, među kojima su bili i Zuzorići. Pojavili su se u Dubrovniku u prvoj polovici 15. stoljeća i sve do početka 19. stoljeća, dakle punih 400 godina, bili su ugledni, utjecajni i bogati. Zuzorići su zapravo bili važni protagonisti dubrovačke društvene povijesti. Nekako smo uvijek ‘zaslijepljeni‘ tom vlastelom, ali pritom zaboravljamo da je, primjerice, glavni tajnik Dubrovačke Republike uvijek morao biti pučanin, uvijek je bio iz antuninske bratovštine. Tako je tajnik Republike s početka 18. stoljeća, Ivan Aletin Natali, na toj dužnosti bio više od 30 godina! Zamislite osobu koja je 30 godina na svim sjednicama Senata, na sjednicama Malog vijeća?! Svi važni akti prelaze preko njezine ruke, ona ima akumuliranog znanja o ustroju države vjerojatno više nego netko tko je knez! Utjecaj tih ljudi bio je veliki, oni su bili kao ‘drugi red‘ elite, a Zuzorići spadaju u tu vrstu obitelji, govori povjesničar umjetnosti i dodaje:

- Pradjed Cvijete Zuzorić je znameniti trgovac, ekonomist i diplomat Benedikt Kotruljević čija je kći bila udana za Pavka Zuzorića koji je izgradio prvi ljetnikovac u Brsečinama. Postojeći ljetnikovac oblikovan je na njegovu mjestu nakon Velike trešnje u baroknom stilu. Zuzorići su bili u srodstvu s obitelji Faccenda, preko njih s obitelji Skočibuha, ali i povezani s trgovcem i diplomatom Trajanom Lalićem čija je druga supruga dolazila iz obitelji Zuzorić. Također, Zuzorići su bili rođaci i s Betterama, a majka našeg slavnog matematičara, astronoma, fizičara, filozofa i pjesnika Ruđera Boškovića bila je iz obitelji Bettera. Važna je i poveznica s obiteljima Primojević, Nalješković, Držić, Stay, Antica te Rogacci ili Rogačić... Postojao je sloj od određenoga broja tih obitelji koje su međusobno sklapale brakove i tako su čuvale svoj utjecaj i bogatstvo. Među Zuzorićima se, na primjer, istaknuo najpoznatiji teolog prve polovice 18. stoljeća u Dubrovniku, isusovac Bernard Zuzorić koji je osmislio ikonografski program moćnika dubrovačke Katedrale, a koji je bio propovjednik tzv. dobre smrti. Bio je toliko popularan i vrstan propovjednik da je 30 godina nakon njegove smrti objavljena zbirka njegovih propovijedi. Bio je u to vrijeme još jedan slavni pripadnik obitelji Zuzorić, astronom i matematičar Ivan-Luka Zuzorić koji je preminuo vrlo mlad... U svakoj generaciji obitelj Zuzorić je dala nekog važnog i poznatog predstavnika koji je u svom vremenu i u svom okruženju tada bio možda čak i poznatiji od Cvijete Zuzorić, ali su svi oni ostali u njezinoj sjeni..., upozorava Viđen te nastavlja:

- Najčešće se govori samo o njoj, ali ne o njima. Obitelj je po muškoj liniji izumrla u prvoj polovici 19. stoljeća, a u ženskoj liniji je trajala do 1900. Godine 1818. se Nikoleta Zuzorić udala za pelješkoga brodovlasnika i filozofa Iva Bizzara i otad njihovi posjedi i imanja prelaze u ruke obitelji Bizzaro-Ohmučević koja je brinula o tome do sredine 20. stoljeća. Zuzorići su imali ljetnikovac i posjed u Brsečinama, to je postao ljetnikovac Zuzorić-Bizzaro, a imali su i palaču, to je današnja palača Skočibuha-Bizzaro u Restićevoj ulici u povijesnoj jezgri. Imali su i dva posjeda u Čibači... zaključuje sugovornik.

---

---

image

Ivan Viđen 

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
---

---

Unaprijedili poljoprivredu: najbolji dokaz je maslina ‘Zuzorka‘ 

S još nečim posve neočekivanim se povezuje obitelj Zuzorić.

- Zuzorići su na svim poljima bili jako značajni, između ostalog, za unaprjeđenje dubrovačke poljoprivrede. Trsteno je više bilo posvećeno arboretumu, egzotičnim biljkama, a oni su se u Brsečinama na svom posjedu bavili unaprjeđenjem gojenja maslina i jedna od autohtonih sorti maslina Dubrovačkoga primorja zove se ‘Zuzorka‘ ili ‘Brsečka‘ upravo po Brsečinama jer su je Zuzorići toliko unaprjeđivali i bavili se njome da je dobila ime po njima. U vrtovima ljetnikovca Zuzorića u Brsečinama bilo je početkom 19. stoljeća više od 2 tisuće maslina - samo oko ljetnikovca! O tome je inače pisao poznati agronom Pavle Bakarić, napominje Viđen.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Znanstvena Knjižnica Dubrovnik Božo Radić/Cropix Joško Šupić /Cropix Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Božo Radić/Cropix

Cijeli grad poludio je za Cvijetom Zuzorić

Joško Šupić /Cropix

Luko Paljetak


Prvo i drugo izdanje romana Luka Paljetka ‘Skroviti vrt‘ koji donosi imaginarne dnevničke zapise Cvijete Zuzorić


Cvijeta Zuzorić (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini


Posvetio je svoje stihove dubrovačkoj intelektualki i ljepotici  i Torquato Tasso


Cvijeta Zuzorić (1552. - 1648.), portret iz djela Galleria di Ragusei Illustri, Martecchini

Tonći Plazibat/Cropix

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

Tonći Plazibat/Cropix

Ljetnikovac Gučetić-Gozze u Trstenom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/cvijeta-zena-koje-nema-bila-je-plemenita-severina-svog-doba-malo-tko-je-mogao-odoljeti-njezinoj-pameti-i-ljepoti-1374511 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bb0a0f58e130feb77dbde2cccb442eaa718441fe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Cvijeta%2C+%C5%BEena+koje+nema%3A+bila+je+%E2%80%98plemenita+Severina%E2%80%98+svog+doba%2C+malo+tko+je+mogao+odoljeti+njezinoj+pameti+i+ljepoti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fcvijeta-zena-koje-nema-bila-je-plemenita-severina-svog-doba-malo-tko-je-mogao-odoljeti-njezinoj-pameti-i-ljepoti-1374511 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fcvijeta-zena-koje-nema-bila-je-plemenita-severina-svog-doba-malo-tko-je-mogao-odoljeti-njezinoj-pameti-i-ljepoti-1374511 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZLUĐIVALA JE GRAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaIZLUĐIVALA JE GRAD

Cvijeta, žena koje nema: bila je ‘plemenita Severina‘ svog doba, malo tko je mogao odoljeti njezinoj pameti i ljepoti

Piše Bruno Lucić
22. ožujka 2024. - 16:50

U Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku krajem tjedna premijerno se s početkom u 20 sati prikazuje predstava "U potrazi za Cvijetom Zuzorić", u režiji Aide Bukvić, dok dramaturgiju potpisuje Marijana Fumić. Ova koprodukcija dubrovačkog teatra i Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar bavi se pitanjem tko je bila Dubrovkinja koju su nazivali simbolom renesansne ljepote i učenosti.

Mnogi pjesnici su joj posvećivali pjesme, a navodno je i ona pisala iako baš ništa od napisanog nije sačuvano. Među onima koji su se bavili fenomenom Cvijete Zuzorić Pescioni jest pjesnik, književnik i prevoditelj, akademik Luko Paljetak, koji je prije točno 20 godina objavio roman "Skroviti vrt", a riječ je o imaginarnom dnevniku Zuzorićeve.

Sve znamo o njoj, a opet...

- Ona je kultno ime h...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:45