StoryEditorOCM

Tiktokeri se snimaju dok jedu pljesnivi desert ‘zaboravljeni limun‘; radi se o skupocjenoj poslastici

Piše MOZAIK SD
31. ožujka 2024. - 18:28

Tiktokeri su poludjeli za ovim viralnim desertom iz kuhinje talijanskog cijenjenog chefa, premda je na prvi pogled "desert" prizor zbog kojeg bi ste prije povratili, no poželjeli ga naručiti, radi se o iznimno skupoj "poslastici".

Pronaći kuhara sa "samo" 1 Michelinovom zvjezdicom koji je toliko utjecao na talijansku gastronomiju nije lako. Terry Giacomello, glavni kuhar Inkiostra u Parmi i gost desetog izdanja Masterchefa, dio je ove male skupine inovatora koji su svojim revolucionarnim idejama ostavili neizbrisiv trag na čupavom terenu talijanske kuhinje.

Jedan od takvih recepata je i "Zaboravljeni limun", gdje je voće blanširano i cijepljeno plijesni da bi se zatim poslužilo punjeno talijanskom meringom od limuna. Riječ je o eksplicitnoj posveti Mugaritzu, gdje Aduriz ostavlja jabuku da se "upljesnivi", cijepi je s dvije plijesni. U ovom slučaju, limun Terryja Giacomella je rezultat penicillium plijesni, isto kao i roquefort. Agrumi se blanširaju 10 puta kako bi se uklonila gorčina, a potom podvrgavaju klasičnom kandiranju u vodi i šećernom sirupu. Nakon što je Roquefort plijesan cijepljena (u Mugaritzu se Camembert plijesan koristi za jabuke), otopi se u mlijeku i premaže agrume. Plijesan se razvija tijekom 6 dana na 22°C. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:29