StoryEditorOCM
Auto motoudarac po džepu

Hrvatski vozači ostaju bez jednog od najpovoljnijih automobila, prestaje se proizvoditi, za to su ‘krivi‘ i kupci

Piše mozaik sd
31. kolovoza 2023. - 10:43
Prije sedam godina model je s doličnom pažnjom predstavljen u Parizu, a sada odlazi u ropotarnicu automobilske povijestiMiguel Medina/Afp

Pri odluci o kupnji automobila jedan od najvažnijih kriterija je i njegova cijena. Oni najpovoljniji, uz pripadajući element kvalitete, trebali bi se najviše kupovati.

Kia Rio, čija cijena za benzinca od 84 "konja" kreće od 15.500 eura, jedan je od najpovoljnijih automobila na hrvatskom tržištu. Međutim to taj model južnokorejskoga proizvođača ne čini najprodavanijim. U prvih šest mjeseci ove godine prodano ih je 12.016 komada, a najprodavanijega, skupljega Kijina SUV Sportage 57.972 automobila.

image

Kia Rio je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj prodana u skromnih 12.016 komada

Afp

Takav je trend i u svijetu da su kupci sve manje zainteresirani za gradske automobile jer su u modi crossoveri i SUV-ovi. Iz Kije su za Automotive News potvrdili da Rio neće dobiti novi model u idućoj godini. Bit će ugašen i na drugim tržištima, uključujući Europu i Južnu Afriku, prenosi N1.

Može se primijetiti da je zamjena malenih gradskih automobila električnim vozilima trend u automobilskoj industriji. Tako je Ford izbacio iz ponude Fiestu, a neizvjesna je budućnost Volkswagenova Pola.

Intenzivne su promjene u automobilskoj industriji, a ona se prilagođava i željama kupaca, koji već neko vrijeme tipuju na veće i skuplje automobile. Šteta što je zbog toga ugašen jedan od najpovolnjijih modela.

image

Nestankom modela Rio kupci će za automobile morati izdvajati više novca (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:03