StoryEditor
Slikarstvos mirisom mora

Želimira Ganza u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače izložila krpene galebove i mediteranske akvarele, a Ana Roje nakit od morskih naplavina

Piše Jasenka Leskur Staničić
7. ožujka 2020. - 10:20
Želimira Ganza: Galebovi su ostaci moga nekadašnjeg zanimanja za izradu lutakaPaun Paunović/hanza media

Jedna od prednosti u životu grada u “izvansezonskom” razdoblju, koju nikako ne bi trebalo preskočiti prije nego što ga zaokupe turisti, jest što se u jugoistočnoj kuli kod splitskog Pazara mogu pogledati male i zanimljive izložbe do konca ožujka.

Radi se o stvaralaštvu likovnjaka i primijenjenih umjetnika okupljenih u Udrugu Kultura Split, ljeti izloženog na Art marketu na Prokurativama. Trenutačno se mogu vidjeti radovi Želimire Ganza i Ane Roje, pod nazivom “Lipo li je, lipo li je”.

Unutar Kule izloženi su akvareli i nakit od prirodnih materijala, a zrakom lebde živopisni krpeni galebovi, koje će prepoznati svi koji su u Ćiril-Metodovoj ulici naletjeli na šarenu radnjicu gospođe Ganza.

– Galebovi su ostaci moga nekadašnjeg zanimanja za izradu lutaka – kaže nam nekadašnja profesorica likovnog u OŠ “Bol”, koju generacije učenika pamte po entuzijazmu, uz koji im je prenosila ljubav za umjetnost i poticala kreativnost.

– Moji učenici su moji rezultati, s njima sam na lutkarskoj grupi i u putujućem kazalištu “Tintilinić” stvarala predstave na splitskoj čakavici, i za njih smo dobivali niz školskih nagrada. Danas su mnogi istaknuti kulturnjaci, poput redatelja Gorana Golovka, glumica Snježane Sinovčić Šiškov i Jolande Tudor, pijanista Dalibora Cikojevića, prof. francuskog Linde Moro, kulturne animatorice Katje Tramontana...

 

Bila sam u školi 30 godina. Imala sam tetku, lutkaricu i nastavnicu likovnog, od nje sam naslijedila i širila ljubav za stvaranje lijepoga, govori 79-godišnja članica HDLU-a, koja kaže da je u njezinu poslijeratnom djetinjstvu mali komad tkanine, krpice, značio bogatstvo. I mogućnost stvaranja lutkica koje nisu imali, one su joj bile prvi materijal.

Poslije su lutke – kad je već završila Školu za primijenjenu umjetnost i Studij likovne umjetnosti – bile na izložbama, poput one u Salonu Galić koncem sedamdesetih, ali njezin drugi umjetnički interes bio je modni dizajn, pa je u Francuskom institutu u dva navrata izlagala unikatne modne detalje i nakit od drva i kože.

– Za Svetog Nikolu ću u Alliance Francaise izložiti radove od prije 40 godina: imam sačuvana četiri điletina, inspirirana vrličkom nošnjom, i nakit od drvenih perli i gline, koje sam radila na tokarskom stroju.

Nije se tada ništa kupovalo, a kožu sam krojila od starih kaputa – kaže gđa Ganza, koja je naučila živjeti s urođenom kratkovidnošću. Toliko da je svoj treći umjetnički izraz ostvarila u slikanju akvarelom, njoj jedinom i najdražom slikarskom tehnikom, a radove je izlagala na samostalnim i grupnim izložbama i likovnim kolonijama.

Dio njih, s mediteranskim motivom, izložila je u Kuli, prostoru Muzeja grada.

– Sudjelujem u izložbama s mladim kolegama kad god mogu, stalno sam aktivna. Predsjednica naše udruge Mia Perdić tako lijepo osmisli postav da je svaka izložba drugačije aranžirana jer i svi mi smo različiti. Meni je ovo mjesto predivno, kao čarobna Ali Babina pećina.

A pogledajte ove radove Ane Roje, kako od ružnoće zna napraviti ljepotu. Mi svi najradije nosimo njezine broševe – pokazuje nam za kraj izloške mlađe kolegice. 

Morski nakit Ane Roje


Ana Roje objašnjava da ne izlaže često jer svoj zanimljivi nakit izrađuje u slobodno vrijeme.

– Puno boravim u prirodi, pokraj mora i broševe izrađujem od onoga što je more izbacilo. Od naplavina. Ali ponekad mi i kolege donesu neki zanimljiv predmet. Počela sam radeći okvire za slike od dasaka starih brodova, a poslije sam počela oblikovati broševe. Ti su mi odbačeni materijali lijepi sami po sebi, pa ne interveniram puno, bilo bi to agresivno – objašnjava ova inženjerka agronomije po struci, čije broševe – kaže Želimira – stranci sa zanimanjem promatraju kad nalete na Art Market. Možda baš ovakve suvenire spakiraju u svoje kufere i odnesu s uspomenama na Split, tko zna?

#ŽELIMIRA GANZA#ANA ROJE

Izdvojeno