StoryEditorOCM
Slikarstvoglas tradicije

Mladi umjetnik koji se inspirirao foklorom i slavonskom domaćom životinjom u Splitu predstavlja ‘Ornamente‘ i ‘Svinje‘

Piše kultura SD
20. studenog 2023. - 13:39

U splitskoj Galeriji umjetnina može se razgledati zanimljiva samostalna izložba "Ornamentalni kontinuum/ Svinje" Lea Pavlovića, studenta diplomskog studija vizualne umjetnosti s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Odrastanje uz narodne nošnje, folklor, selo i svinje ostavilo je kreativnoga traga na mladom umjetniku, rodom iz Novske u Slavoniji.

Pavlović je, uz pomoć mentora, doc. art. Mirana Blažeka, izradio i izložio vlastita viđenja tradicijskih slavonskih ornamenata.

"Rad postavlja pitanje čije se sve ruke kriju iza uzastopnih, ritmičkih uzoraka što su nam baštinom zapečaćene u sjećanje pleterima, vezovima i drugim rukotvorinama. Praktičnost uporabnih predmeta tradicijskog ornamenta zamjenjuje vizualnost modernih medija umjetnosti. Postav rada je fleksibilan i prilagođava se zahtjevima izlagačkoga prostora, reducirajući broj izložaka ili stvarajući potpuno nove", zapsala je o Pavlovićevom "Ornamentalnom kontinuumu" Ljubica Bilić.

Intrigantan je i Pavlovićev ciklus fotografija "Svinje". Autor je izložio nekoliko fotografija amlematičnih slavonskih domaćih životinja, poigravajući se svjetlom i sjenom, ali i značenjem čija se dodatna dimenzija dobiva i aktualnom svinjskom kugom.

image

‘U mračnom, inače nepristupačnom i neugodnom mjestu – svinjcu, Pavlović dočarava dramatični chiaroscuro, kontrast prikaza svinje koji izvire iz tamne pozadine‘, kaže povjesničarka umjetnosti Ljubica Bilić

Galerija umjetnina Split

"Umjetnik u fokus postavlja svinju, iznova se pozivajući na Slavoniju čije je pretke othranila upravo ta životinja. U mračnom, inače nepristupačnom i neugodnom mjestu – svinjcu, dočarava dramatični chiaroscuro, kontrast prikaza svinje koji izvire iz tamne pozadine. Ornamentu, kao već uspostavljenom simbolu Slavonije, umjetnik dodaje svinju čijoj zaboravljenoj žrtvi u mraku dostojanstveno odaje počast", objašnjava Ljubica Bilić, studentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu, čiji je mentor prof. Dalibor Prančević.

Izložba u Galeriji umjetnina Split dio je šestog nacionalnog natječaja za studente diplomskih studija umjetničkih akademija i studija povijesti umjetnosti "A4", a može se razgledati do 6. prosinca.

image

‘Rad postavlja pitanje čije se sve ruke kriju iza uzastopnih, ritmičkih uzoraka što su nam baštinom zapečaćene u sjećanje pleterima, vezovima i drugim rukotvorinama‘, kaže Ljubica Bilić

Galerija umjetnina Split
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:03