StoryEditorOCM
SlikarstvoFrancuska alijansa

’Imaginacije’ Nade Bukvić Delić o šumama koje nestaju

6. listopada 2023. - 14:27

Čudesne krošnje borova dizajnerice i slikarice Nade Bukvić Delić “niknut će” u prostorijama Francuske alijanse u Marmontovoj ulici u petak, 6. listopada. Izložbom “Imaginacije/Dopire do nas mirisni glas šuma koje nestaju...”, sa šesnaest radova u tehnici akrila na platnu, predstavlja se umjetnica rođena u Dubrovniku, a Splićani će je moći razgledati do 2. studenoga.

– Nada je gotovo dječjom zanesenošću, ali temeljem bogatoga slikarskog iskustva, posljednji ciklus slika posvetila šumi, poetičnim šumarcima, krajoliku mirisa i zelenila. Uspomene koje je prate iz dubrovačkog djetinjstva i splitskog Marjana preobražene su slikarskom imaginacijom u djela gotovo pastoralnih ugođaja, tijekom različitih doba godine okružene svečanošću svjetla i polifonijom boja. Odabrani mediteranski prostor uzdiže se do ljepote koja zrcali ditirampsku radost ili zloslutnu tišinu upisanu u boje varljivog juga...

image

Nada Bukvić Delić

/Slobodna Dalmacija

Poistovjećivanje s prirodom

Imaginarni pejzaž nema analitičke osobine ili geometrijske parametre, umjetnica mu pristupa slobodno i asocijativno kao da osluškuje nepoznate glase, mitove i legende, moguće i kontemplativnu duboko žensku prirodu umornu od urbane svakodnevice.

image

Nada Bukvić Delić

/Slobodna Dalmacija

Nadina retorika je posebna, ona ne odbacuje prošlost, iskrena je i ne udaljava se od autorice, svako stablo nije tajna već simbol, doživljaj ljubavi koji se povjerava senzibilitetu i mašti promatrača. Konačno, ne treba razumjeti svaku sliku i skrivene akrilne slojeve, imaginarij Nade Bukvić Delić neprestano vibrira i ne ostavlja nas ravnodušnim – napisao je u katalogu izložbe dr. Tonći Šitin, završavajući citatom L. N. Tolstoja: “Čovjekova sreća temelji se na njegovoj sposobnosti da se poistovjeti s prirodom, da je primjećuje i komunicira s njom.”

image

Nada Bukvić Delić

/Slobodna Dalmacija

Nada Bukvić Delić završila je u Splitu Školu primijenjene umjetnosti, smjer industrijskog oblikovanja i kiparstvo.

U splitskoj “Jugoplastici” gotovo tri desetljeća radila je na produkt-dizajnu igračaka. Bavi se oblikovanjem lutaka, ilustracijom, scenskim oblikovanjem i slikarstvom. Samostalno je izlagala u Splitu i Zagrebu, članica je ULUPUH-a, likovne grupe “Par nas” i Udruge “Salona art”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:55