stdClass Object ( [id] => 639418 [title] => Pričali smo s Robijem K. iz 3.a, neće ići na predstavu u Zagreb koja nosi ime po njemu: 'Dida mi je zabranija da iden. Reka je da bi nan za to tribale putovnice, a mi imamo samo pasoše' [alias] => pricali-smo-s-robijem-k-iz-3-a-nece-ici-na-predstavu-u-zagreb-koja-nosi-ime-po-njemu-dida-mi-je-zabranija-da-iden-reka-je-da-bi-nan-za-to-tribale-putovnice-a-mi-imamo-samo-pasose [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo što zvuči obećavajuće kao postavljanje Robija K., legendarnog splitskog osnovca, na kazališne daske. Još kad znate da će se premijera održati na sam dan predsjedničkih izbora i da su tvorci predstave, sve redom mlada ekipa iz Satiričkoga kazališta Kerempuh, težili uključiti što više aktualnih baza na račun trenutno popularnih političara i državnotvornih lica, jasno je da nas čeka spektakl.

A Robi K. je od prvog dana trećeg ce razreda omiljen i ima svoju publiku. Zato nećemo pogriješiti ako kažemo da je uloga pripala mladom splitskom glumcu Josipu Brakusu zbilja zahtjevna.

Od njega također puno očekujemo jer je podigao letvicu tumačenjem iranskog izbjeglice Azada u predstavi Ivice Buljana “Ciganin, ali najljepši”. U to vrijeme predstavili smo ga na ovim stranicama riječima kako se radi o “momku s Vrha Sućidra”.

Upitali smo ga tko bi morao pogledati ovu predstavu.

Ima mjesta i za kandidate

– Predsjednički kandidati. Na dan izbora imamo premijeru. Mislim da je rasprodano, ali ima pomoćnih stolaca pa nek se stisnu.

Sviđa li vam se uloga?

– Zadovoljan sam obavljenim poslom, mislim da smo uspjeli ispoštovati zamisli autorskog tima i provući neka moja rješenja. Viktor Ivančić izrazio je veliko zadovoljstvo viđenim, tako da je najteži dio – utjeloviti rad pred živućim autorom – obavljen uz pohvale.

Meni je čast što imam priliku glumiti Robija, a kad stigne publika, vjerujem da će biti i gušt.

Jeste li se pronašli u Robiju K.?

– Prelistao sam sve više puta, ali nigdje, nažalost, nisam spomenut.

Ipak niste odrastali u osamdesetima u Splitu – koliko se Robijevo djetinjstvo razlikuje od vašeg?

– Istina, ja sam ‘92. godište. Budući da njegovo djetinjstvo, koje traje već 35 godina, ovisi o Viktorovu peru, mislim da je neusporedivo s mojim, stvarnim, koje je ovisilo o roditeljima, koji su me držali dalje od bombi, pušaka i većine stvari s kojima Robi ima posla.

Od Josipa Brakusa pokušali smo doznati još i je li naučio išta o eventualnoj splitskoj premijeri, no o tome je, čini se, daleko govoriti. Zanimljivo će biti vidjeti kako pripadnik poslijeratne generacije zamišlja odrastanje u osamdesetima na ulicama kuda su se šetale i Uča Smilja i Mama. U ulozi glavnih žena u životu Robija K. naći će se Zadranka Linda Begonja.

Željko Königsknecht utjelovljuje Didu sa Šolte, Filip Detelić je Tata, a na pozornici ćemo vidjeti i Anu Maras Harmander te Matiju Šakoronju.

Autorski tim čine dramaturginja Dina Vukelić, kostimografkinja Petra Dančević, scenografkinja Liberta Mišan, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec te suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović.

Redateljica i autorica adaptacije je Marina Pejnović (27). Iako pripadnica mlađe generacije, ime je to koje ne treba previše predstavljati budući da se posljednjih godina prometnula u angažiranije i hvaljenije redateljice.

Bez pretjerivanja, trebalo bi nam barem pola ove stranice da nabrojimo sve njezine projekte, zato smo odradili nezahvalan zadatak i istaknuli najupečatljivije: režirala je dio trilogije “Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem i Geranium” na Dubrovačkim ljetnim igrama, “Odjenuti gole” Luigija Pirandella.

Ipak, Marina kaže da je bilo zahtjevno adaptirati Robija K. jer je trebalo proći kroz većinu materijala i odabrati koji feljtoni ulaze u predstavu.

– Bila sam fascinirana time što zapisi iz osamdesetih funkcioniraju i danas, samo pod drugim predznakom. To je dokaz da Viktor Ivančić nije samo pisac svakodnevnog te da je njegov rad presjek mentaliteta neovisan o vremenu.

Autor je, s druge strane, imao bolji uvid u ono što je njegova publika najviše čitala te je inzistirao na suvremenijim feljtonima.

Dramaturgija predstave je fragmentarna, a ne linearna, te funkcionira po principu nagle izmjene ritamskih struktura usko vezano uz sadržaj. Posljedica je toga da se čas smiješ, a čas osjećaš gorčinu – rezimira redateljica.

Velik je izazov bio, kaže, naći izvedbeni model po kojem bi funkcionirali govorno gusti dijelovi teksta.

– A najviše me je radovalo to što konačno imam priliku raditi u rodnom gradu, i to ono što sam htjela, a ne živjeti samo u koferu – dodaje Pejnović.

Poručuje da je predstava Robi K. posebna po duhovitom i beskompromisnom bombardiranju publike sa svim neuralgičnim točkama kojima nas svakodnevno maltretiraju, ali ipak na kraju s poentom preživljavanja. Svijet Robija K. je i otpor i apologija života. •

Moja je savjest čista

Mi iz školskog lista pričali smo s Robijen K. iz trećeg a razreda jer će sada u Zagrebu za vikend bit prestava koja će nosit ime po njemu, a kako je on učenik naše škole, tako smo mi iz školskog lista odlučili s njin pričat i pitat ga za koga njegovi kući glasaju.

Zanimalo nas je da nan kaže ima li života nakon trećeg razreda, drži li doma ćaći noge na klupi i još puno toga šta nas je zanimalo.

U Zagrebu je na dan predsjedničkih izbora premijera prestave "Bilježnica Robija K.", u kazalištu Kerempuh s početkom u 20 sati. Za koga bi ti, da moš, glasa?

– Čim kažeš "da moš", znači da me prcaš u glavu. Šta bi da moš ovo, šta bi da moš ono… Jel kužiš da u tome "da moš" leži tragedija moje generacije?

Oće li bit himna na početku? Zašto ti uopće imaš javnu bilježnicu?

– Himna će pičit cilo vrime. Bilježnicu iman da zapisujem ko će se usudit sist.

Kako to da još nisi uspija doć u četvrti razred? Čuli smo ode u školskon listu od naših pouzdanih, ali neslužbenih izvora koji su tili ostat anonimni i neimenovani, da je davnih godina bija roditeljski sastanak na kojem su tvoji tražili da te se pribaci iz drugog u treći razred, pa te moramo pitat jel to točno da si priko veze proša drugi razred.

– S gnušanjem odbacujem optužbu. Moja je savjest čista.

Jesi pripremijo rekete za ako budeš iša u Zagreb na prestavu? Ona dva mulca nekidan su došla iz Afrike gore bez reketa na studentski skup pa ih je policija morala deportirat u Bosnu zbog toga.

– Dida mi je zabranija da iden u Zagreb. Reka je da bi nan za to tribale putovnice, a mi imamo samo pasoše.

Kako se ti prezivaš?

– K.

Sad kad su bili ovi prosvjedi, je li i tvoja uča štrajkala? Šta ste vi ko razred naučili kad su bili prosvjedi i nije bilo škole?

– Naučili smo da je sve bolje kad logori ne rade. Znači, kad su OŠ Dretelj i OŠ Lora zatvoreni.

Bi li pustija Antuna Vrdoljaka, koji je radijo "Generala", da režira film o tebi, i jesi li gleda "Generala" i šta misliš za koga će on sada morat glasat?

– Rat je gotov. Okrenimo se budućnosti.

Imaš li kućnog ljubimca i za koga se on glasa?

– Iman dva kućna ljubimca. Guštericu i pantaganu. Pošto su si okej, glasaće jedan za drugog.

 

Svjedok burnih vremena

Predstava “Bilježnica Robija K.” kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih” pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama.

Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni splitski malodobnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-20 13:56:26 [created_by] => 3093 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-21 14:26:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-21 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36820 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416052.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416056.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416080.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416082.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416084.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416056.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416080.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416082.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416084.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416056.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416080.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416082.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/21\/Kultura\/12416084.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1302"},{"size0":"1920x1207"},{"size0":"1920x1565"},{"size0":"1920x1259"},{"size0":"1920x1355"},{"size0":"1920x1207"},{"size0":"1920x1565"},{"size0":"1920x1259"},{"size0":"1920x1355"},{"size0":"1920x1207"},{"size0":"1920x1565"},{"size0":"1920x1259"},{"size0":"1920x1355"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15525579 Threads: 4 Questions: 3206318935 Slow queries: 7225345 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236092850 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/pricali-smo-s-robijem-k-iz-3-a-nece-ici-na-predstavu-u-zagreb-koja-nosi-ime-po-njemu-dida-mi-je-zabranija-da-iden-reka-je-da-bi-nan-za-to-tribale-putovnice-a-mi-imamo-samo-pasose-639418 [printLink] => /kultura/pricali-smo-s-robijem-k-iz-3-a-nece-ici-na-predstavu-u-zagreb-koja-nosi-ime-po-njemu-dida-mi-je-zabranija-da-iden-reka-je-da-bi-nan-za-to-tribale-putovnice-a-mi-imamo-samo-pasose-639418?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni splitski malodobnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pričali smo s Robijem K. iz 3.a, neće ići na predstavu u Zagreb koja nosi ime po njemu: 'Dida mi je zabranija da iden. Reka je da bi nan za to tribale putovnice, a mi imamo samo pasoše' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3093 [name] => Andrea Topić [username] => andrea-topi [email] => andrea-topi@sd.hr [password] => $2y$10$AuKssXiNYbTXXD3UsmyN4OcX.W0ZoAQFMv6XdPQ4aanG9bouy8pzm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/andrea-topic-3093 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1611 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7da54ea49812cd412b2d5f8d658690f2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416052.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416052.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416056.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416080.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416082.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416084.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416056.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416080.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416082.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416084.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416056.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416080.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416082.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/21/Kultura/12416084.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo što zvuči obećavajuće kao postavljanje Robija K., legendarnog splitskog osnovca, na kazališne daske. Još kad znate da će se premijera održati na sam dan predsjedničkih izbora i da su tvorci predstave, sve redom mlada ekipa iz Satiričkoga kazališta Kerempuh, težili uključiti što više aktualnih baza na račun trenutno popularnih političara i državnotvornih lica, jasno je da nas čeka spektakl.

A Robi K. je od prvog dana trećeg ce razreda omiljen i ima svoju publiku. Zato nećemo pogriješiti ako kažemo da je uloga pripala mladom splitskom glumcu Josipu Brakusu zbilja zahtjevna.

Od njega također puno očekujemo jer je podigao letvicu tumačenjem iranskog izbjeglice Azada u predstavi Ivice Buljana “Ciganin, ali najljepši”. U to vrijeme predstavili smo ga na ovim stranicama riječima kako se radi o “momku s Vrha Sućidra”.

Upitali smo ga tko bi morao pogledati ovu predstavu.

Ima mjesta i za kandidate

– Predsjednički kandidati. Na dan izbora imamo premijeru. Mislim da je rasprodano, ali ima pomoćnih stolaca pa nek se stisnu.

Sviđa li vam se uloga?

– Zadovoljan sam obavljenim poslom, mislim da smo uspjeli ispoštovati zamisli autorskog tima i provući neka moja rješenja. Viktor Ivančić izrazio je veliko zadovoljstvo viđenim, tako da je najteži dio – utjeloviti rad pred živućim autorom – obavljen uz pohvale.

Meni je čast što imam priliku glumiti Robija, a kad stigne publika, vjerujem da će biti i gušt.

Jeste li se pronašli u Robiju K.?

– Prelistao sam sve više puta, ali nigdje, nažalost, nisam spomenut.

Ipak niste odrastali u osamdesetima u Splitu – koliko se Robijevo djetinjstvo razlikuje od vašeg?

– Istina, ja sam ‘92. godište. Budući da njegovo djetinjstvo, koje traje već 35 godina, ovisi o Viktorovu peru, mislim da je neusporedivo s mojim, stvarnim, koje je ovisilo o roditeljima, koji su me držali dalje od bombi, pušaka i većine stvari s kojima Robi ima posla.

Od Josipa Brakusa pokušali smo doznati još i je li naučio išta o eventualnoj splitskoj premijeri, no o tome je, čini se, daleko govoriti. Zanimljivo će biti vidjeti kako pripadnik poslijeratne generacije zamišlja odrastanje u osamdesetima na ulicama kuda su se šetale i Uča Smilja i Mama. U ulozi glavnih žena u životu Robija K. naći će se Zadranka Linda Begonja.

Željko Königsknecht utjelovljuje Didu sa Šolte, Filip Detelić je Tata, a na pozornici ćemo vidjeti i Anu Maras Harmander te Matiju Šakoronju.

Autorski tim čine dramaturginja Dina Vukelić, kostimografkinja Petra Dančević, scenografkinja Liberta Mišan, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec te suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović.

Redateljica i autorica adaptacije je Marina Pejnović (27). Iako pripadnica mlađe generacije, ime je to koje ne treba previše predstavljati budući da se posljednjih godina prometnula u angažiranije i hvaljenije redateljice.

Bez pretjerivanja, trebalo bi nam barem pola ove stranice da nabrojimo sve njezine projekte, zato smo odradili nezahvalan zadatak i istaknuli najupečatljivije: režirala je dio trilogije “Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem i Geranium” na Dubrovačkim ljetnim igrama, “Odjenuti gole” Luigija Pirandella.

Ipak, Marina kaže da je bilo zahtjevno adaptirati Robija K. jer je trebalo proći kroz većinu materijala i odabrati koji feljtoni ulaze u predstavu.

– Bila sam fascinirana time što zapisi iz osamdesetih funkcioniraju i danas, samo pod drugim predznakom. To je dokaz da Viktor Ivančić nije samo pisac svakodnevnog te da je njegov rad presjek mentaliteta neovisan o vremenu.

Autor je, s druge strane, imao bolji uvid u ono što je njegova publika najviše čitala te je inzistirao na suvremenijim feljtonima.

Dramaturgija predstave je fragmentarna, a ne linearna, te funkcionira po principu nagle izmjene ritamskih struktura usko vezano uz sadržaj. Posljedica je toga da se čas smiješ, a čas osjećaš gorčinu – rezimira redateljica.

Velik je izazov bio, kaže, naći izvedbeni model po kojem bi funkcionirali govorno gusti dijelovi teksta.

– A najviše me je radovalo to što konačno imam priliku raditi u rodnom gradu, i to ono što sam htjela, a ne živjeti samo u koferu – dodaje Pejnović.

Poručuje da je predstava Robi K. posebna po duhovitom i beskompromisnom bombardiranju publike sa svim neuralgičnim točkama kojima nas svakodnevno maltretiraju, ali ipak na kraju s poentom preživljavanja. Svijet Robija K. je i otpor i apologija života. •

Moja je savjest čista

Mi iz školskog lista pričali smo s Robijen K. iz trećeg a razreda jer će sada u Zagrebu za vikend bit prestava koja će nosit ime po njemu, a kako je on učenik naše škole, tako smo mi iz školskog lista odlučili s njin pričat i pitat ga za koga njegovi kući glasaju.

Zanimalo nas je da nan kaže ima li života nakon trećeg razreda, drži li doma ćaći noge na klupi i još puno toga šta nas je zanimalo.

U Zagrebu je na dan predsjedničkih izbora premijera prestave "Bilježnica Robija K.", u kazalištu Kerempuh s početkom u 20 sati. Za koga bi ti, da moš, glasa?

– Čim kažeš "da moš", znači da me prcaš u glavu. Šta bi da moš ovo, šta bi da moš ono… Jel kužiš da u tome "da moš" leži tragedija moje generacije?

Oće li bit himna na početku? Zašto ti uopće imaš javnu bilježnicu?

– Himna će pičit cilo vrime. Bilježnicu iman da zapisujem ko će se usudit sist.

Kako to da još nisi uspija doć u četvrti razred? Čuli smo ode u školskon listu od naših pouzdanih, ali neslužbenih izvora koji su tili ostat anonimni i neimenovani, da je davnih godina bija roditeljski sastanak na kojem su tvoji tražili da te se pribaci iz drugog u treći razred, pa te moramo pitat jel to točno da si priko veze proša drugi razred.

– S gnušanjem odbacujem optužbu. Moja je savjest čista.

Jesi pripremijo rekete za ako budeš iša u Zagreb na prestavu? Ona dva mulca nekidan su došla iz Afrike gore bez reketa na studentski skup pa ih je policija morala deportirat u Bosnu zbog toga.

– Dida mi je zabranija da iden u Zagreb. Reka je da bi nan za to tribale putovnice, a mi imamo samo pasoše.

Kako se ti prezivaš?

– K.

Sad kad su bili ovi prosvjedi, je li i tvoja uča štrajkala? Šta ste vi ko razred naučili kad su bili prosvjedi i nije bilo škole?

– Naučili smo da je sve bolje kad logori ne rade. Znači, kad su OŠ Dretelj i OŠ Lora zatvoreni.

Bi li pustija Antuna Vrdoljaka, koji je radijo "Generala", da režira film o tebi, i jesi li gleda "Generala" i šta misliš za koga će on sada morat glasat?

– Rat je gotov. Okrenimo se budućnosti.

Imaš li kućnog ljubimca i za koga se on glasa?

– Iman dva kućna ljubimca. Guštericu i pantaganu. Pošto su si okej, glasaće jedan za drugog.

 

Svjedok burnih vremena

Predstava “Bilježnica Robija K.” kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih” pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama.

Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>













[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/pricali-smo-s-robijem-k-iz-3-a-nece-ici-na-predstavu-u-zagreb-koja-nosi-ime-po-njemu-dida-mi-je-zabranija-da-iden-reka-je-da-bi-nan-za-to-tribale-putovnice-a-mi-imamo-samo-pasose-639418 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af49a642202fa4447eac014b428e659755aae8b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Dali+smo+s+Robijem+K.+iz+3.a%2C+ne%C4%87e+i%C4%87i+na+predstavu+u+Zagreb+koja+nosi+ime+po+njemu%3A+%26%23039%3BDida+mi+je+zabranija+da+iden.+Reka+je+da+bi+nan+za+to+tribale+putovnice%2C+a+mi+imamo+samo+paso%C5%A1e%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpricali-smo-s-robijem-k-iz-3-a-nece-ici-na-predstavu-u-zagreb-koja-nosi-ime-po-njemu-dida-mi-je-zabranija-da-iden-reka-je-da-bi-nan-za-to-tribale-putovnice-a-mi-imamo-samo-pasose-639418 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpricali-smo-s-robijem-k-iz-3-a-nece-ici-na-predstavu-u-zagreb-koja-nosi-ime-po-njemu-dida-mi-je-zabranija-da-iden-reka-je-da-bi-nan-za-to-tribale-putovnice-a-mi-imamo-samo-pasose-639418 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni splitski malodobnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturapopularni splitski malodobnik

Pričali smo s Robijem K. iz 3.a, neće ići na predstavu u Zagreb koja nosi ime po njemu: 'Dida mi je zabranija da iden. Reka je da bi nan za to tribale putovnice, a mi imamo samo pasoše'

21. prosinca 2019. - 09:05

Malo što zvuči obećavajuće kao postavljanje Robija K., legendarnog splitskog osnovca, na kazališne daske. Još kad znate da će se premijera održati na sam dan predsjedničkih izbora i da su tvorci predstave, sve redom mlada ekipa iz Satiričkoga kazališta Kerempuh, težili uključiti što više aktualnih baza na račun trenutno popularnih političara i državnotvornih lica, jasno je da nas čeka spektakl.

A Robi K. je od prvog dana trećeg ce razreda omiljen i ima svoju publiku. Zato nećemo pogriješiti ako kažemo da je uloga pripala mladom splitskom glumcu Josipu Brakusu zbilja zahtjevna.

Od njega također puno očekujemo jer je podigao letvicu tumačenjem iranskog izbjeglice Azada u predstavi Ivice Buljana “Ciganin, ali najljepši”. U to vrijeme predstavili smo ga na ovim stran...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:50