StoryEditor
Ostalonajviše priznanje

Vera Zima, Andriana Škunca, Maša Kolanović, Jadranka Đokić, Dana Budisavljević i Ivan Repušić među ovogodišnjim dobitnicima Nagrade ‘Vladimir Nazor‘

Piše PSD.
9. lipnja 2020. - 15:40
Dana BudisavljevićMarko Todorov/hanza media

Odbor Nagrade "Vladimir Nazor", najviše hrvatske kulturne i umjetničke nagrade, na sjednici u ponedjeljak donio je odluke o dobitnicima nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu.

Pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića odbor je donio odluke o dobitnicima u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Za arhitekturu i urbanizam nagradu za životno djelo dobio je Ivan Čižmek, a godišnju nagradu Studio 3LHD za projekt "Urania".

Za filmsku umjetnost nagradu za životno djelo dobila je glumica Vera Zima, a godišnju Dana Budisavljević za režiju filma "Dnevnik Diane Budisavljević". U području glazbe za životno djelo nagrađen je Valter Dešpalj, a godišnja ide dirigentu Ivanu Repušiću za koncert "Fuoco di gioia" s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održanom 2. veljače 2019. godine.

Nagradu za životno djelo u kazališnoj umjetnosti dobila je Helena Buljan, a godišnju Jadranka Đokić, za uloge Nastasje Filipovne u predstavi "Idiot" F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi "Tri sestre" A.P. Čehova u režiji Bobe Jelčića u HNK-u u Zagrebu.

U području književnosti za životno djelo nagrađena je pjesnikinja Andriana Škunca, a godišnju nagradu dobila je Maša Kolanović za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče".

U području likovnih i primijenjenih umjetnosti nagradu za životno djelo dobio ugledni grafički dizajner Mihajlo Arsovski, dok godišnja ide Mirjani Vodopiji za samostalnu izložbu "Lutajući krajolik" u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Datum dodjele nagrada objavit će se naknadno.


 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 11:49