StoryEditorOCM
OstaloDUGO SE ČEKALO

U Muzeju HAS turisti padali u nesvijest od vrućine, napokon stižu novci; nakon 47 godina velika obnova

29. rujna 2023. - 10:50

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – prekrasno arhitektonsko zdanje na splitskom Šetalištu Ivana Meštrovića – zapravo je potpuno obrnuto: "izvana gladac, iznutra jadac". Naizgled bolje ne može, atraktivna zgrada smještena je u najljepšem predjelu grada, na Mejama, no boravak u njoj je toliko nemoguć u ovo doba godine da je posjećuju tek rijetki turisti.

Radi se o svega njih nekoliko stotina tijekom ljeta kojima se uopće ni ne naplaćuje ulaznica! Valjda im je dovoljna "kazna" šetanje muzejem koji nema nikakvu klimatizaciju i iz kojega izađu "mokri ko čep" da bi im bilo pristojno naplatiti ulaz.

- Dešavalo se u nekoliko navrata, a poljednji put jednoj posjetiteljici, da kad se popnu na gornji kat izgube svijest zbog previsoke temperature – priča nam ravnatelj Muzeja, Miroslav Katić.

- Imamo i odgovornost u takvim slučajevima, pa već godinama ne naplaćujemo ulaznice niti marketinški promoviramo posjete. Imamo veliki interes za razna kulturna događanja u našem prizemlju, za promocije knjiga i izložbe, ali i tu je ljeti neizdrživo. Kao u stakleniku! Jer 70 posto pročelja naše zgrade je u staklu. Evo, prije nekoliko dana su tu bili jazz koncerti, bila je divna atmosfera ali ljudi su se "skuhali" – veli ravnatelj.

image

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić
 

Jakov Prkic/Cropix

Zbog svega toga je s velikim olakšanjem dočekana vijest da im je Ministrastvo kulture iz europskih sredstava dodijelilo 3,6 milijuna eura, upravo za energetsku obnovu zgrade koja ima status kulturnog dobra. To će im značiti – sve!

- Dugo smo čekali na ta sredstva a zahvalni smo da nam je Ministarstvo riješilo i neke probleme sa vodovodom i strujom jer zgrada je zbilja kronično zapuštena. Pa mi smo uključivali svjetlo na "štekerima" iz 1976. godine, a zgrada je imala i aktivnu pukotinu i tonula je! Sve zbog dugo godina nepoznatog problema oko otjecanja vode – objašnjava Miroslav Katić.

image
Božidar Vukičević/ Cropix

Kad se završi energetska obnova osim što će se prizemlje moći koristiti više za razna kulturna događanja, Muzej će napokon imati uvjete za – stalni postav. Do sada ga nije bilo, što je velika šteta jer splitski MHAS sa dijelovima svoje ranosrednjevjekovne zbirke konkurira sličnim insitucijama u Evropi. Jedan je od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini je muzej u Hrvatskoj osnovan da bi istraživao i sakupljao hrvatsku baštinu iz razdoblja srednjeg vijeka. Tu se čuvaju spomenici na kojima su uklesana imena prvih hrvatskih vladara, tu je naš najstariji arhiv u kamenu.

image
Božidar Vukičević/ Cropix

Stoga se svi zaposlenici raduju nastupajućoj obnovi, prvoj otkada je Muzej izgrađen po projektu arhitekta M. Kauzlarića u prosincu 1976. godine. Niz godina svojim izložbama bio je okrenut domaćoj publici, uglavnom školarcima koji su stizali u grupama u zimskim mjesecima kada je boravak u Muzeju ugodan. No uvjeti u zapravo nikad do kraja dovršenoj zgradi doveli su do toga da ovako značajan muzej "ispadne" sa rute zanimljivih institucija za posjetitelje i goste koji dolaze u Split.

Nakon provedene javne nabave, građevinski radovi će započeti polovinom slijedeće godine a ugradit će se dvije "dizalice topline", foto naponska elektrana na krovu, zamijeniti staklena pročelja na dijelu zgrade, urediti krovna izolacija kao i elektro i vododvodne instalacije.

Koncem 2025. godine Muzej hrvatskih arheoloških spomenika mogao bi imati uvjete za kvalitetniji rad, doslovno – za novu stranicu u svojoj povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:52