StoryEditorOCM
OstaloNOVA SEZONA

Sezona bogatoga glazbenog programa; prvi put u Hrvatskom domu fleksibilna pretplata ‘Teserakt’

6. rujna 2023. - 13:43

U listopadu počinje nova, četvrta glazbena sezona u koncertnoj dvorani Hrvatski dom, koja se uz vrlo bogat i tematski raznovrstan program najavljuje kao “najuzbudljivija”.

Za publiku svakako najzanimljivija vijest jest uvođenje prvi put jedinstvene pretplate u kulturi Teserakt, koja uz ciklusne pretplate daje potpunu slobodu pretplatniku u kreiranju vlastite sezone, odnosno odabiru koncerata na koje se pretplaćuje. Teserakt je kao takva jedinstvena pretplata u kulturi u Hrvatskoj.

Pretplatnici će graditi svoju vlastitu koncertnu sezonu, sami će birati koncerte koje će uključiti u svoju pretplatu u pakete od 4, 8, 16 i 24 koncerta, a tijekom rujna pretplate će se prodavati na blagajni Hrvatskog doma. Tijekom koncertne sezone 2023./2024. planirano je više od 60 koncerata i događanja u novim ciklusima.

image

Saksofonist Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić
 

Maja Prgomet

Program je podijeljen u četiri ciklusa i jedan poseban program za djecu i mlade. Ciklus klasične glazbe od ukupno 28 koncerata nazvan je Ciklus 1.618, dok se prvi zaokruženi koncertni jazz-ciklus u gradu naziva Chiaroscuro. Ciklus Kontrapost objedinjuje svjetsku i popularnu glazbu, a Centar za tradicijsku kulturu pripremio je program za Ciklus Ad libitum, odnosno baštinski ciklus. Posebni program za djecu i mlade pod nazivom Koncertni laboratorij uključuje čitavu seriju interaktivnih predstava i koncerata, zanimljivih radionica za škole, komornih opera i glazbeno-lutkarskih adaptacija.

Listopad će početi uz Ciklus 1.618 (klasika) i Splitski skladateljski krug, Cantus Ansambl i svečanu dodjelu imena Ive Tijardovića koncertnoj dvorani, koja svoje novo ime duguje jednoj od najvažnijih glazbenih i kulturnih osobnosti grada Splita.

Novoosnovani Komorni orkestar “Tijardović” – Split, pod ravnanjem dirigenta Harija Zlodre, svojim prvim koncertom otvara novo poglavlje glazbenog života grada Splita.

Uvažena solistica violončelistica Monika Leskovar predstavit će se u suradnji s još jednim istaknutim violončelistom, Branimirom Pustičkim, te Zadarskim komornim orkestrom.

Od Kajane Pačko do Gordana Tudora

Krajem listopada održat će se Koncert za Dušni dan (Thomaso Cecchini: Psalmi, Missa et Alia Cantica) u izvedbi Musica Adriatica, ansambla koji želi promovirati, izvoditi i revitalizirati glazbu čiji su korijeni na jadranskoj obali, pod dirigentskom palicom Sare Dodig Baučić.

Studeni će početi Danima klasične gitare i nastupima Petra Čulića i Alberta Mesirca. Slijedi nastup nagrađivanog saksofonista Lovre Merčepa, u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, pod ravnanjem maestra Ivana Huta.

image

Ravnateljica Hrvatskog doma Vanesa Kleva
Vladimir Dugandžić/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix

Pijanisti Vselovod Dvorkin, violinistica Evgenia Epshtein i violončelist Denis Shapovalov udružit će se u izvedbi djela Sergeja Rahmanjinova, čiji će opus predstaviti i pijanist Alexander Sinchuk, a dr. sc. Stefan Cvetković održat će predavanje “U epohi koja iščezava: Sergej Rahmanjinov, posljednji romantičar klavira”. Koncertima će se obilježiti 150. obljetnica rođenja velikog skladatelja.

Prosinac će početi uz Zbor Hrvatske radiotelevizije, koji nastupa uz instrumentalni ansambl Concerto dei venti, pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, a izvest će “Vespro” Claudija Monteverdija.

image

Amira Medunjanin, ‘bosanska Billie Holiday’, pjeva u studenome

Lucija Očko/HANZA MEDIA

Gudački kvartet Gewandhaus uz Kajanu Pačko izvest će djela Dore Pejačević i P. I. Čajkovskog, a monodrama “Clara Schumann” u izvedbi Ksenije Prohaske predstavlja pravi dramski spektakl u kojem teatar i glazba kroz usklađeni odnos odaju počast velikoj ženi i glazbenici, supruzi poznatog skladatelja Roberta Schumanna.

U siječnju publiku čeka sjajna suradnja ruskog violinista Artura Kaganovskoga i belgijskog pijanista Philippea Raskina, a veljaču će uljepšati bas-bariton svjetskoga glasa Krešimir Stražanac, u nastupu s jednim od naših najuglednijih ansambala, Zagrebačkim solistima.

Potom slijedi sjajan tandem Mislava Režića i Gordana Tudora, koji je urodio glazbenim projektom jedinstvenim u svijetu glazbe, gdje se u formi glazbenog recitala, osim klasičnih instrumenata saksofona i gitare, koristi i električna gitara te elektronika.

U veljači će u okviru Splitskoga kruga nastupiti i Kemal Gekić, pijanist svjetske reputacije. Najzahtjevnija i najljepša djela repertoara za duo violončela i klavira prezentirat će Alexander Hülshoff i Andreas Frölich.

Povratak Stefana Milenkovića

I ožujak u Hrvatskom domu počinje atraktivnim suradnjama, bas Ante Jerkunica i njegovi kolege i prijatelji, mezzosopranistica Žana Marendić, violinistica Marica Rogošić, violončelistica Sunčana Tušek, te dirigent i pijanist Hari Zlodre pripremaju gala večer najatraktivnijih opernih ulomaka. Velikom nizu solističkih koncerata prominentna splitska pijanistica Vesna Podrug pribrojit će još jedan bogat pijanistički recital, sparujući Schuberta i Prokofjeva, Brahmsa i Rahmanjinova.

image

Stefan Milenković u lipnju se vraća u Split sa scenskom kantatom ‘Carmina Burana’Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

Ugledni slovenski Kvartet Tartini, koji ove sezone navršava četrdeset godina djelovanja, nastupit će na splitskom koncertu zajedno s istaknutim slovenskim klarinetistom Darko Brlekom.

Travanj će otvoriti Violinski duo Krpan, otac Anđelko i sin Martin, čiji će repertoar obuhvatiti djela hrvatskih skladatelja, a nakon njih slijedi nastup nagrađivanog pijanista Lukáša Vondráčeka.

Flautistica Ana Domančić u suradnji s harfisticom Mirjam Lučev predstavit će nam djela od klasike naovamo Henrija Büssera, Josepha Jongena, Auberta Lemelanda i Jean-Michela Damasea, kojima pridružuje skladbu romantičnog flautističkog virtuoza Franza Dopplera te skladbu hrvatskog skladatelja Zvonimira Markovića.

U svibnju će se splitskoj publici predstaviti violinist Roman Simović, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra. Jedinstven glazbeni događaj priredit će glazbena obitelj Surian u svojoj iznimno uspješnoj adaptaciji mjuzikla “Jalta, Jalta”. Ansambel Camerata Academica okuplja vrhunske slovenske glazbenike, odnosno profesore s Akademije za glasbo u Ljubljani i članove Slovenske filharmonije, a u Splitu će predstaviti djela za puhački sekstet.

image

Violončelistica Kajana Pačko izvest će djela Dore Pejačević i P. I. Čajkovskog
 

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Omiljeni gost splitskih pozornica, slavni violinist proslavljen svojim blistavim interpretacijama još u dječačkoj dobi, Stefan Milenković u lipnju se vraća u Split s novim autorskim programom, klasikom svjetske literature u aranžmanu za violinu i gudače – scenskom kantatom “Carmina Burana” Carla Orffa.

Slijedi jedan od najistaknutijih splitskih glazbenika, pijanist Zoran Velić, koji njeguje širok repertoar, iz kojega za solistički recital u novoj sezoni odabire niz remek-djela jednog od najljepših klavirskih opusa, onoga Frédérica Chopina.

Vrijeme je za jazz

U jazz-ciklusu CHIAROSCURO predstavit će se jedan od najvažnijih srpskih glazbenika Vasil Hadžimanov, The Baylor Project, koji stvara pod utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula, Zvonimir Šestak Groove Assembly, koji spajaju razne žanrove koji većinom potječu ili imaju korijenje s afričkoga kontinenta.

Valentinovo u Hrvatskom domu rezervirano je za splitsko-zadarski sastav Black Coffee i pjevačicu Uršulu Najev.

Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, dobitnici Porina za najbolji album jazz-glazbe (“Insite”) te za najbolju skladbu jazz-glazbe (“Waltz Through the Night”) i najbolju izvedbu jazz-glazbe (“To the Lite”) svoj će pobjednički program predstaviti splitskim ljubiteljima jazza.

Svojih će pet minuta dobiti i Mimika Orchestra, progresivni avangardni konceptualni jazz-world ansambl.

Leon Brenko Trio predstavit će skladbe na klaviru, kontrabasu i bubnjevima, a Chui, jedinstvena pojava na našoj glazbenoj sceni, objedinjuje razne žanrove, od jazza, preko popa i rocka do klupske i elektroničke glazbe.

Svjetski dan jazza obilježit će James Carter Quartet i The Music of Eddie “Lockjaw” Davis.

Miro Kadoić Kvintet pokazat će zanimanje i za jazz-tradiciju i inovaciju, a projekt “Bolling in Split” posvećen je obradama djela francuskog pijanista, skladatelja i glumca Claudea Bollinga.

Kvintet Pavla Miljenovića bit će posvećen izvedbama suvremenog, ali razumljivog jazza, onoga koji čvrsto stoji na zasadama jazz-tradicije.

Amira, Mužek, fado i flamenco

Ciklus KONTRAPOST (svjetska i popularna glazba) već će u studenome ove godine predstaviti Dane klasične gitare uz Amiru Medunjanin, “bosansku Billie Holiday”, i Boška Jovića.

Guitar duo Srđan Bulatović & Darko Nikčević kroz jedinstven spoj balkanskih nepravilnih ritmova i mnogih drugih međunarodnih utjecaja evocira ljepotu Mediterana i orijentalnog misticizma.

Španjolska se flamenco pjevačica Montse Cortés udružila sa svojim nećakom, gitaristom Eduardom Cortésom, u nastupu koji je praznik flamenca.

Uslijedit će nastup izraelskog pjevača i tekstopisca Asafa Avidana, koji se singlom The Reckoning Song popeo na sve svjetske top-ljestvice, ali i osebujnog pjevača Bože Vreće i dua Hojsak-Novosel.

image

Tenor Tomislav Mužek u prosincu nastupa s programom napolitanskih kancona

 

Bozo VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA

Proslavljeni tenor Tomislav Mužek u prosincu se vraća u Split s programom napolitanskih kancona, a Quinteto Astor Piazzolla suštinski je predstavnik glazbe velikog skladatelja i legende tanga, ikone argentinske glazbe Astora Piazzolle.

Imat ćemo priliku čuti i Carminhu, portugalsku pjevačica fada i popularne glazbe, kao i Alejandra Hurtada, jednog od najistaknutijih izvođača flamenco gitare u svijetu.

Na veliko španjolsko putovanje pod nazivom “Španjolske noći”, uz mezzosopranisticu Tereziju Kusanović, u travnju nas vode pijanist Zoran Velić, gitarist Petar Čulić, glumica Anastasija Jankovska i flamenco plesač Mitja Obed.

U lipnju slijede projekti Cinema (Branka Parlić, klavir, glazba: Philip Glas i Erik Satie), Hable con Ella, Pedro Almodóvar (Camerata Instrumentale Split, glazba: Alberto Iglesias) i Oxygene, multimedijalni projekt na glazbu Jeana Michela Jarrea (Sudar Percussion) za Svjetski dan glazbe.

image

U jazz-ciklusu predstavit će se jedan od najvažnijih srpskih glazbenika Vasil Hadžimanov
Ivo Ravlić/CROPIX

Ivo Ravlic/Cropix

Edukativne radionice

Dobrodošla je inovacija Hrvatskog doma u novoj sezoni KONCERTNI LABORATORIJ – program za djecu i mlade, unutar kojega će se predstaviti Karneval života – glazbeno-lutkarska predstava (4+ godine) u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka, Camille Saint-Saëns: Karneval životinja – Interaktivni koncert za djecu i mlade (12+ godina), interaktivne radionice za osnovne i srednje škole pod vodstvom Karmen Širović, Opera za bebe – Opera Rosa (MBZ festival za velike malene u gostima, Muzički Biennale Zagreb), W. A. Mozart: Figarov pir, komorna opera (6+ godina) pod ravnanjem rezidencijalnog umjetnika Hrvatskog doma Giorgija Suriana, te interaktivna predstava za one najmlađe – Teta Opereta i Barba Klavalir.

image

Petar Čulić svira na Danima klasične gitare u studenome
Ante Čizmić/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

Kroz Klub mladih HD Split (14+ godine), koji će voditi diplomirani sociolog Marin Spetič, uz goste iz kulturnog i umjetničkog života cilj je omogućiti mladim ljudima aktivno uključivanje u kulturni život svoje lokalne zajednice kroz provedbu edukativnih radionica i učenje temeljeno na principima projektnog rada i neformalnog obrazovanja. Redovne radionice održavat će se svake druge srijede u 19.30.

U Hrvatskom domu vjeruju da će u ovom ambicioznom i vrlo šarolikom programu, koji spaja najbolje od klasike i modernoga, ali i vrlo važan edukativni aspekt i razvoj mlade publike, mnogi pronaći nešto za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:11