StoryEditor
OstaloFotoklub Split

Izložba za potresom devastirani Fotoklub Zagreb

Piše Renato Kragić
4. srpnja 2020. - 18:00
Zvonko Radičanin 'Hipokrizija'

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, u subotu, 4. srpnja u 19 sati, otvorit će se izložba članova Fotokluba Zagreb. Izložba predstavlja presjek nekih od najznačajnijih fotografskih ostvarenja članova Fotokluba Zagreb te će na izložbi uglavnom biti prezentirane fotografije koje su bile nagrađivane na natječajima i salonima u zemlji i inozemstvu.

Prije nekoliko mjeseci, u katastrofalnom potresu koji je pogodio Zagreb, teško je oštećen i devastiran klupski prostor u Ilici. Fotoklub Zagreb, kao i brojne druge kulturne ustanove, našao se tako u iznimno teškoj i financijski zahtjevnoj situaciji.

Kako bi pomogli kolegama i prijateljima iz Zagreba, u Fotoklubu Split su odlučili organizirati izložbu u okviru koje će posjetitelji, u dogovoru s Fotoklubom Zagreb, moći donirati za obnovu prostorija kluba i Galerije koji su ozbiljno stradali u potresu te više nisu sigurni za boravak i zahtijevaju ozbiljne građevinske intervencije. Zauzvrat, donatori će dobiti neki od izloženih radova po vlastitom izboru.

Od 1892.

Fotoklub Zagreb jedan je od najstarijih amaterskih fotoklubova u Europi. Njegova povijest počinje daleke 1892. i u tom dugom razdoblju postao je nezaobilazan čimbenik u promociji hrvatske fotografske kulture i umjetnosti, ne samo u domovini nego i u inozemstvu.

U 128 godina dugoj tradiciji Kluba proizašle su generacije sjajnih fotografa čije su fotografije sastavni dio "Zbirke hrvatske fotografije“ upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a kojih je vlasnik upravo Fotoklub Zagreb.

Danas klub broji više od 300 članova. Tijekom godine organiziraju se brojne aktivnosti: izložbe u vlastitoj galeriji, u galerijama diljem Hrvatske i u inozemstvu, tečajevi fotografije, prezentacije i predavanja, fotoradionice u zemlji i inozemstvu, a bienalna međunarodna izložba "Zagreb salon" poznata je i cijenjena i u svijetu. Klub ima razvijenu suradnju s domaćim klubovima i klubovima iz inozemstva (Austrija, Australija, Novi Zeland, Brazil, Slovenija, Italija, Kina, Kanada, Finska, Švedska, Južna Koreja).


Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita i Grada Zagreba, a možete je pogledati do 24. srpnja.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 14:45