StoryEditorOCM
OstaloDržavni arhiv

Cili svit zna za Split; izložba u povodu sto godina rođenja Miljenka Smoje

10. listopada 2023. - 15:52

“Velo misto, a mali svit” naziv je izložbe u Državnom arhivu s kojom godina u kojoj se obilježava 100 godina rođenja novinara, televizijskog scenarista i književnika Miljenka Smoje dolazi svome vrhuncu. S izložbom dakle o kultnoj TV seriji “Velo misto” koja govori o burnoj povijesti Splita u prvoj polovici 20. stoljeća, ali i o povijesti Hajduka, jedinog nogometnog kluba na svijetu koji zahvaljujući Smoji ima svoju seriju.

– “Velo misto” bio je Smojin dar voljenom gradu i obožavanom klubu, citati i prizori iz scenarija davno su inspiracija svim generacijama zaluđenih “Velim mistom” i njegovim balunjerima, škovacinima, redikulima, barbirima, nezaboravnim likovima i karakterima koji su postali dio našeg identiteta, čiji se citati ispisuju po zidovima i transparentima na utakmicama.

image
Nikola Vilic/Cropix/Cropix
image

Damir Šarac

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

A izložba kojoj svjedočimo i napose katalog – monografija koju ćemo čuvati kao dragu uspomenu na seriju, Smoju, Split, Hajduk i ovaj dan, ispunjavaju na jedinstven način posvetu koju je davno trebalo napraviti – kazao je prilikom otvaranja izložbe novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac, ujedno i autor predgovora kataloga izložbe.

Bogata memorabilijama

Izložbu koja će trajati do prosinca čine memorabilije iz ustanova i privatnih zbirki čitavog niza ljudi, poput kolekcionara Admira Glavaša koji je u jednom zagrebačkom antikvarijatu “iskopao” skice za scenografiju TV serije, kupio ih i čuvao godinama dok nisu uspjele doći do očiju javnosti.

Potom, fotografije, dokumenti, karikature iz arhive Feđe Klarića, originalni scenariji iz fundusa Zaklade Karla Grenca, fotografije iz albuma producenta serije Branka Matutinovića, pa osobne Smojine stvari iz redakcije “Slobodne Dalmacije”, maketa monumentalne fontane na Rivi i plakati Društva prijatelja kulturne baštine i Muzeja grada Splita, note i slike Viđaka Longa, Aleksandra Cvetkovića, Dinke Jeričević, fotografije Muzeja splitskog sporta, dres Fredija Fiorentinija, filmovi Joška Jerončića...

Tu je i Hajdukova legendarna štorija, Violetin kantun, kao i poznati likovi serije, od Meštra do Baće. Može se čuti i sjećanja protagonista serije, glumaca Aljoše Vučkovića, Duška Valentića i Helene Papić...

image
Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Otvarajući izložbu kojoj su autorice Herci Ganza i Vendi Ganza Marušić, uz podršku ravnateljice Državnog arhiva Brune Horović Vuković, splitski gradonačelnik Ivica Puljak je kazao da se ispunilo vizionarsko proročanstvo inženjera Duje iz “Velog mista” koji u jednoj sceni kaže da će “Split na sportskoj karti Europe bit velegrad” i da će za njega “čut cili svit”.

Od Kine do Meksika

– Proveo sam sedam dana u Americi na studijskom putovanju, sa ljudima iz različitih zemalja, Kine, Jordana, Šri Lanke, Meksika... I ovako je to izgledalo: kad bih se predstavio kao gradonačelnik Splita, odmah bi se netko javio sa komentarom “znam ja za Split, bila je moja žena, moja kći je bila” i slično.

Tako prvi dan, drugi, treći... Jedna gospođa, Francuskinja iz Meksika mi priča da je njen otac gledao utakmicu Hajduka i Saint-Etiennea, pa me zaustavljaju naši Splićani koji su se zatekli u Washingtonu... Nakon par dana gospođa iz Meksika me pita: “Pa koliki je taj Split?”, jer nije valjda moguće da toliko ljudi zna za njega! – ispričao je Puljak.

image

Nikola Vilić/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
image

Herci Ganza i Bruna Horović Vuković
 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Također je najavio svečano otvaranje spomenika Miljenku Smoji na Matejušci, 21. listopada.

Inače, otvaranje izložbe privuklo je veliki broj štovatelja Smojina rada, a koliki užitak i danas ljudima pruža njegova duhovita čakavica moglo se vidjeti po aplauzu koji su dobili učenici OŠ “Žrnovnica”.

Njih petnaestak odglumilo je neke legendarne scene iz “Velog mista” – dijalog Dotura Vice sa Picaferajom i Strikanom, pa Meštra i Papundeka, litanije Mare Mulice na pazaru i kako je Profesor “krstio” nogometni klub u “Ajduka”... Na početku ove godine nisu ni znali tko je Miljenko Smoje – istaknula je njihova profesorica – a sad na školskim hodnicima uzvraćaju njegovim riječima. Progovorili su – splitski.

A to daje smisao izložbi i čitavoj manifestaciji “Smojinih 100”. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:46