StoryEditor
Književnostpod tvrdom stinom

Zbirka ‘Kamena lica omiških ulica‘, završni dio ‘Kamene trilogije‘ Mirka Peraka, u petak pred Omišanima, uz limenu glazbu i izviđače te kultnu grupu Kamena lica

Piše S. Kekez
21. rujna 2021. - 11:43

Ustrajni omiški pjesnik Mirko Perak u petak u 19 sati ispred Gradske knjižnice u Omišu promovirat će svoju treću knjigu poezije "Kamena lica omiških ulica". Ta zbirka, zajedno s prethodnicama "Ko nam je ukra Kamenu klupu" i "Kameno srce Mirabele", zaokružuje njegovu "Kamenu trilogiju".

A da je kameni grad Omiš znao prepoznati važnost "Kamene trilogije", pokazuje i osobna Nagrada grada Omiša koju je dobio Mirko Perak, dugogodišnji član poznate omiške rock grupe koja se zove a kako drugo nego Kamena lica.

image
Mirko Perak radi na povijesnoj knjizi o Kačićima i pjesničkoj zbirci 'Malograđanska poezija'
Vojko Bašić Cropix

- Sve je ovdje u kamenu, odatle ideja o trilogiji, koju sam ovom knjigom zaključio. I ova zbirka, kao i prethodne dvije ima točno 68 pjesama, čime odajem počast 1968., za rock i svijet izuzetno važnoj godini, objašnjava Perak i otkriva da će na promociji dvije pjesme odsvirati on i klavijaturist Kamenih lica.

- Pravi koncert cijeloga benda bit će u dogledno vrijeme, da obilježimo 25 godina od prestanka rada", najavljuje pjesnik i gitarist koji je Omišanima najpoznatiji po svojoj građanskoj karijeri, kao pravnik omiškoga Vodovoda, koji ustrajno opjevava rodni grad.

Kao i prethodne dvije, autor je zbirku objavio u vlastitoj nakladi, a promociju aktualne, objavljene 2019., odgodila je pandemija koronavirusa, zbog čega je čekao do sada i zbog čega će je održati na otvorenom prostoru.

Epidemiološke mjere bit će poštovane, a kao i do sada na multimedijalnim i bogatim autorovim promocijama, uz dio Kamenih lica, treći put do sada zasvirat će omiška Limena glazba: Dodajmo tome da će nekoliko pjesma pročitati i omiški izviđači.

image
Mirko Perak ne na kamenoj nego na drvenoj klupi, i ne u svome Omišu nego u Splitu
Jakov Prkic/Cropix

- Pjesme u zbirci nastale su 2017. i 2018. godine, kada sam intenzivno pisao. U "Kamenim licima omiških ulica" ima i nekoliko ranije nastalih pjesama, kao i onih uglazbljenih, za Kamena lica. Ima i ljubavne poezije, a tu je i pjesma o poljičkoj junakinji Mili Gojsalić. Važna mi je pjesma "Sinovi Jadrana" o omiškim knezovima Kačićima, objašnjava Mirko Perak i otkriva da se, nakon opsežnoga proučavanja, sprema na pisanje povijesne knjige o Kačićima.

Da ne bi ispalo da je poeziji rekao zbogom, otkrio je da radi na novoj pjesničkoj zbirci koja će se zvati "Malograđanska poezija". Pa neka malograđani strepe i budu dobri da ne bi završili u knjizi društveno kritičkoga pjesnika. I ostali kamenoga lica.

item - id = 1128886
related id = 0 -> 1132896
related id = 1 -> 1132204
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 02:30