StoryEditor
Književnostmože i bez papira

Večeras počinje deveta Noć knjige, prva u virtualnom izdanju - splitska knjižnica u suradnji sa školama bavi se pjesnikom i novinarom Jakšom Fiamengom

Piše Jasenka Leskur
23. travnja 2020. - 12:40
Patuljak čituljak šalju poruku ‘S knjigom nisi izoliran!’Noć knjige

U četvrtak, 23. travnja, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena vrlo aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se prvi put održati u virtualnom svijetu.

Čitava manifestacija usmjerena je prema knjigama koje su mijenjale svijet, odnosno naše živote, uz poruku “S knjigom nisi izoliran!”.

Noć knjige obilježit će gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova “prijatelja knjige” iz svih dijelova Hrvatske.

Gradska knjižnica Marka Marulića Split na stranici www.gkmm.hr korisnicima će ponuditi različite programe. Prvom je okosnica pjesnik i novinar Jakša Fiamengo, čija je bogata privatna biblioteka postala osnovom za osnivanje posebnog odjela GKMM-a. Splitska je knjižnica, uz novinsku kuću Slobodna Dalmacija, predlagatelj pokojnog književnika za Nagradu grada Splita za životno djelo.

Ljubitelji knjiga Jakše Fiamenga moći će ih sve razgledati na videoizložbi, a uz to i vrlo zanimljiv pregled razglednica koje je ovaj dalmatinski pjesnik redovito s putovanja slao prijatelju, kazališnom kritičaru, prof. Anatoliju Kudrjavcevu. Stotinjak “kartolina” sačuvala je njegova kći, Ingrid Poljanić, koja ih sada predstavlja Splićanima.

JAKŠA ZA DJECU I MLADE

S Fiamengovim manje poznatim književnim stvaralaštvom, onim za djecu, online će nas upoznati učenici drugog razreda OŠ “Skalice”, odnosno četvrtaši OŠ “Mertojak”. Uz pomoć nastavnica Meri Stipanović i Ivke Kavelj đaci su pripremili oko 30 recitacija stihova i kraćih priča iz Fiamengovih knjiga “Morsko i druga mora” te “Kad sam bio odraslić: za odrasle u djeci i djecu u odraslima”.

Tony Pinčetić, srednjoškolac iz Pomorske škole, pripremio je sa školskom knjižničarkom Maglicom Plejić osvrt na Fiamengove stihove, a glumica Bruna Bebić potom će pročitati neke od njih. Čitav program bit će popraćen glazbom splitskih mandolinista “Sanctus Domnio”, koje vodi Vladimir Lukas, prof.

Mimo toga, tijekom četvrtka će se na stranicama “Marka Marulića” moći pregledati video vezan uz promociju knjige “Iščekujući zoru” Matijasa Zečevića te virtualna slikovnica za najmlađe članove knjižnice s pregledom omiljenih autora poput Ezopa, Carrola, Andersena, I.B. Mažuranić, Lovraka i drugih.

U 22 sata održat će se kviz za ljubitelje književnosti i filmske umjetnosti, s ograničenim brojem sudionika, pa se za natjecanje treba prijaviti barem 15 minuta ranije. Tko najuspješnije odgovori na 20 pitanja, dobit će za nagradu godišnje članstvo u knjižnici.
Gradska knjižnica Solin pozvala je korisnike da pošalju fotografiju i obrazloženje najdraže knjige, a Gradska knjižnica Kaštela traži likovne radove i fotografije na temu “Kad si s knjigom, nikad nisi sam”. Kaštelani se pozivaju i na noćno virtualno druženje s knjigama u četvrtak u 20 sati u Facebook grupi “Kaštelanski književni klub – Gradska knjižnica Kaštela”.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 10:45