StoryEditor
Književnostčitateljska tuga

Odlazak pisca bestselera Carlosa Ruiza Zafóna, autora tetralogije ‘Groblje zaboravljenih knjiga‘, prodane u desecima milijuna primjeraka

19. lipnja 2020. - 15:25
Carlos Ruiz Zafón, omiljen među čitateljima  /AFPAFP

Nakon dvogodišnje borbe sa zloćudnom bolesti u 56. godini preminuo je španjolski književnik Carlos Ruiz Zafón, čijih je osam romana prevedeno na više od 40 jezika, a diljem svijeta prodano više od 38 milijuna primjeraka. Svjetski uspjeh postigao je romanom "Sjena vjetra", prvom knjigom koja će kasnije postati dijelom tetralogije "Groblje zaboravljenih knjiga".

– Danas je jako tužan dan za cijeli tim planeta, za sve nas koji smo ga poznavali i surađivali s njim 20 godina tijekom kojih smo stvorili prijateljstvo što nadilazi profesionalne odnose. Izgubili smo jednog od najboljih suvremenih romanopisaca, objavio je njegov španjolski izdavač.

Carlos Ruiz Zafón pohađao je isusovačku školu Sarrià. Taj gotički dvorac u njegovoj rodnoj Barceloni, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio je njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Radio je u reklamnoj agenciji. Godine 1993., kao dvadeset devetogodišnjak, za svoj prvi roman "Princ magle" (1996.) primio je književnu nagradu i ubrzo je objavio romane "Ponoćna palača", "Rujanska svjetla" i "Marina". Od 1994. živio je u Los Angelesu, radio kao scenarist i pisao za španjolske dnevne novine "El País" i "La Vanguardia".

Godine 2002. u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman "Sjena vjetra", čija se radnja odvija u Barceloni pedesetih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine. Nastavak "Sjene vjetra", roman "Anđelova igra" objavljen je 2008., treći roman iz serijala "Zatočenik neba" 2011. godine, a tetralogiju završava "Labirint duhova" iz 2017. Kod nas je njegova djela objavila izdavačka kuća Fraktura.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 03:00