Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor

Nagrade 57. ‘Goranovog proljeća’: ‘Goranov vijenac’ Miroslavu Mićanoviću, ‘Goran za mlade pjesnike‘ Tomislavu Augustinčiću

Piše PSD.
10. ožujka 2020. - 19:35
Miroslav Mićanović  Bruno Konjević/hanza media

Odbor 57. Goranovog proljeća, koji predvodi Marko Pogačar, objavio je da je dobitnik “Goranova vijenca” Miroslav Mićanović, a “Goran za mlade pjesnike” Tomislav Augustinčić za rukopis “Ipak, zora”.

Miroslav Mićanović (Brčko, 1960.) od 1984. objavio je dvoznamenkasti broj zbirki poezije, poetske i obične proze. Knjige su mu prevođene na strane jezike.

Mićanović se dugo bavi književnom kritikom, vodio je izdavačku kuću “Meandar”, bio je suradnik i glavni urednik časopisa “Quorum”, vodi radionice pisanja poezije, pisao je kolumne za Vjesnik i Jutarnji list, uredio je nekoliko antologija poezije i proze. Mićanović je i dobitnik niza nagrada za poeziju i kritike.

Tomislav Augustinčić rođen je 1992. u Karlovcu, gdje i živi. Diplomirani je etnolog i antropolog. Vodio je seriju tribina “Krnja književnost” u klubu “Booksa” u Zagrebu te seriju književnih događanja u Karlovcu. Piše književne kritike.

- Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog “pojmovnog pjesništva” 1960-ih”, zapisao je Branislav Oblučar, uz Miroslava Kirina i Martinu Vidaić član Prosudbene komisije koja je od 47 prispjelih rukopisa “Gorana” dodijelila Augustinčiću, uz pohvale rukopisima Patrika Gregureca i Marije Skočibušić.

- Miroslav Mićanović više od tri desetljeća ispisuje jedan od najzanimljivijih i najzaokruženijih pjesničkih opusa u našoj suvremenoj kulturi. Iznimna poetička samosvijest, visoko jezično umijeće i brojni načini pokretanja originalnih uvida, Mićanovićevo pjesništvo čine jednom od onih pojava koje našu kulturu i ukupnu zajednicu čine boljim mjestom za život - obrazložio je nagradu Tvrtko Vuković, uz Branka Čegeca, Evelinu Rudan, Andreu Zlatar Violić i Marka Pogačara član žirija za dodjelu “Goranova vijenca”.

Otvorenje “Goranovog proljeća” održat će se 18. ožujka u 20 sati u Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a do 21. ožujka projekti će se odvijati u Lukovdolu i Rijeci. R.K.

#TOMISLAV AUGUSTINčIć#MIROSLAV MIćANOVIć#57. GORANOVO PROLJEćE

Izdvojeno