StoryEditor
Kazališterestart

Redateljica Nenni Delmestre probija led u HNK Split nakon dvomjesečne stanke, a subotom na Zoomu s kolegama iz svijeta raspravlja o budućnosti teatra

Piše Jasmina Parić
15. svibnja 2020. - 13:31
Nenni DelmestreMatko Biljak

Redateljica Nenni Delmestre prva bi trebala probiti led nakon dvomjesečne stanke u HNK-u Split svojom hit-predstavom “Laponija”. Ako sve bude u redu, probe su počele ovoga petka, a prva izvedba je u planu u ponedjeljak 18. svibnja, ali ne na Sceni 55, gdje se predstava prije izvodila, nego na velikoj pozornici.

– Ova situacija nova je i za nas u Splitu i za sve teatre u svijetu – razmišljamo i precizno planiramo postupno uvođenje izvedbi i slijedit ćemo sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, pitanje je koliko je socijalna distanca uopće moguća u drami, ako nije riječ o monodrami. Radnja se ne smije okljaštriti zbog mjera. Ako, recimo, u zadnjoj sceni dođe do eskalacije i tučnjave, ne može se ta scena jednostavno izbaciti – razmišlja redateljica.

Za “Laponiju” su, pak, vodili računa o svakom detalju. Odredili su kada scenski radnici mogu hodati po kazališnim daskama i dezinficirat će se čak i vrećice iz kojih glumci u predstavi jedu čips. Publika će biti maksimalno zaštićena i načinit će se poseban raspored sjedenja.

– Radnja naše “Laponije”, katalonskih autora Cristine Clemente i Marca Angeleta, odvija se u božićno vrijeme, a tada se lani počela prikazivati. Odigrali smo je dvadesetak puta i uvijek se za nju tražila karta više. Za teatar, koji je sam po sebi magija, to ništa ne smeta – ako je vani sunce, ne znači da na sceni ne možemo imati snijeg. Uz to, zanimljivi su i likovi i njihovo ponašanje; tu su Dalmatinci, kojima je socijalna distanca nepoznat pojam, i Finci, tradicionalno suzdržani – kaže Nenni Delmestre.

Napominje uz to da kazalište predstavlja zajedništvo publike i izvođača, takoreći zajedničko disanje i zajednički doživljaj, samo nitko ne zna kada će se sve moći vratiti na staro. Neki teatri stoga i ne žele puštati online predstave, nego čekaju normalizaciju uvjeta.

– Trenutno se sastajem na Zoomu svake subote s jednom grupom pisaca, redatelja, dramaturga i kazališnih ravnatelja iz čitavog svijeta. Raspravljamo o sadašnjem stanju i o budućnosti kazališta, i često se te rasprave produlje do noćnih sati. Čuju se različita mišljenja i interesantne ideje – zaključuje Nenni Delmestre. jasmina parić

#NENNI DELMESTRE#HNK SPLIT LAPONIJA

Izdvojeno

23. svibanj 2020 21:20