stdClass Object ( [id] => 1273001 [title] => Splićani tek moraju upoznati Hrvatski dom i osjećati se u njemu - kao doma [alias] => splicani-tek-moraju-upoznati-hrvatski-dom-i-osjecati-se-u-njemu-kao-doma [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije mjesec i pol dana pijanistica i profesorica Vanesa Kleva imenovana je ravnateljicom Hrvatskog doma Split. U povijesnoj, nakon dugih desetljeća temeljito obnovljenoj zgradi u Tončićevoj ulici, čije je srce koncertna dvorana, nova ravnateljica mandat je započela nizom dogovora i sastanaka jer planira ostvariti suradnju sa svim splitskim kazalištima, Umjetničkom akademijom, Glazbenom školom, kulturno-umjetničkim društvima, filmskim festivalima i mnogim drugima.

Mladu kulturnu ustanovu prije nje je dvije godine vodio Marin Kaporelo, kao vršitelj dužnosti, a Vanesa Kleva sada pred sobom ima četverogodišnji mandat.

Sedamnaest godina radila je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, od osnutka predsjednica je udruge “Piano projekt”, deset godina je ravnateljica Piano Loop festivala, koji je i utemeljila, a zadnje dvije godine radi na doktoratu s temom “Glazbene proporcije u arhitekturi”.

Sada kaže, odstupa s mjesta predsjednice udruge “Piano projekt” i stavlja doktorat na čekanje.

- Bila sam u zadnje vrijeme angažirana na mnogo strana, a sada namjeravam energiju usmjeriti isključivo na Hrvatski dom. Uz pedagoški rad u glazbenoj školi, vodila sam Piano Loop festival u svim njegovim segmentima, a s godinama je narastao, program se proširio.

Prvo se odvijao ljeti, a sada i zimi; uz klavir i prepoznatljive programe poput 24-satnog pijanističkog maratona Piano 24, seminare i koncerte, uveli smo u priču i druge instrumente poput violončela i saksofona, pa i program opernog pjevanja. Nebrojeni renomirani glazbenici i studenti bili su naši gosti proteklog desetljeća.

Najviše me poticalo oduševljenje mladih, studenata koji su sudjelovali na festivalu i - može to zvučati kao fraza - ali, zaista sam imala motiv činiti nešto dobro za njih i za naš grad. Pa sam zato odlučila učiniti i nešto za sebe, za svoju dušu i upisala sam doktorat, četiri semestra su iza mene, ali sada će i to morati na pauzu, kaže ravnateljica.---

image

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Pogorelić uvijek rasprodan

Vjerojatno ste se iskustvom vođenja festivala koristili kod osmišljavanja programa za Hrvatski dom?

Organizacijsko iskustvo svakako imam, a i mnoštvo kontakata. Većinu posla obavljala sam sama pa poznajem sve faze projekata, od ideje do realizacije. Na Piano Loopu nastupala su velika svjetska glazbena imena, spomenimo samo Ivu Pogorelića, Mikhaila Pletneva, Kemala Gekića, Aljošu Jurinića, Nikolaja Luganskoga... deseci njih. Svaki taj umjetnik lako nas može povezati i umrežiti s uglednim ansamblima i kolegama diljem svijeta.

Međutim, naučila sam i to da možete u Split dovesti ne znam koliko čuvenog svjetskog pijanista i problem će se (osim možda kod Pogorelića) javiti kada treba rasprodati ulaznice. Zato će bitan dio moga posla biti usmjeren na kontakt s publikom, njezino obrazovanje, ali i stvaranje nove, od naših najmlađih sugrađana.Preliminarni dogovori o partnerstvu postignuti su i s Filozofskim fakultetom s kojim planiram realizaciju meni jednog od najizazovnijih projekata - ST ART konferenciju, koja bi obuhvatila široki spektar znanstveno-umjetničkih područja, od kognitivne muzikologije, novih praksi u izvedbenim umjetnostima, kao i zaseban aspekt etnomuzikologije s naglaskom na splitsku glazbenu baštinu.

Oko Hrvatskog doma u zadnje se vrijeme bila rasplela neugodna priča. Od neprihvaćanja izvješća o radu bivšeg vršitelja dužnosti koje nije obrazloženo, do rasprava o tome koja je uopće funkcija ove ustanove - koncertna dvorana ili dom raznim gradskim kulturnim društvima. Što mislite o tome?

Sve sam pratila što se zbivalo i pisalo i žao mi je što se u tim raspravama optika znala iskriviti i Split je opet proglašen gradom slučajem. Mislilo se da sadašnja gradska vlast planira ukinuti koncertnu dvoranu i dati joj drugu namjenu, što nije bio slučaj. I to me, među ostalim, potaknulo da se natječem sa suvislim programom koji pretpostavlja kreiranje osuvremenjene glazbene kulturne priče grada koja ne bi bila samo elitistička, nego dostupna široj populaciji.

I, koje ste prve korake poduzeli u ovih nekoliko tjedana?

Za početak, zatražila sam sistematizaciju novih ranih mjesta u Hrvatskom domu jer nas ima samo četvero zaposlenih. Sve planove koje imam sada nastojim utvrditi dogovorima, ali krenimo od početka: mnogo ljudi u Splitu tek mora upoznati našu ustanovu i samu zgradu.

Desetljećima je bila devastirana i izvan funkcije, generacije Splićana nisu ovdje zakoračile, a neki još i ne znaju gdje je koncertna dvorana. Znaju, naravno, za Gradsko kazalište lutaka koje je u prizemlju, ali na kat se nisu popeli.

Ples i maškare za djecu

Stoga razgovaram i pregovaram s HNK-om, GKL-om, našim susjedima, i Gradskim kazalištem mladih. Imam ideju o marketinškoj agenciji za razvoj publike. Istraživanja su pokazala da onaj tko u djetinjstvu stekne naviku pohađanja kulturnih događanja, to čini čitavog života. Razgovaramo o projektima koji bi uključivali obilaske zgrade i male edukativne operne programe za djecu koji korespondiraju s nastavom glazbene kulture, a odvijali bi se jednom tjedno.---

image

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

A za odrasle?

Mnogo toga planiram za sezonu. Neki programi su utvrđeni, ali kada je riječ o imenima, budući da još trebam potvrde, radije ću reći koga sve mislim pozvati. Dakle, imat ćemo vrhunske umjetničke programe s glazbenim virtuozima uz Varaždinski komorni orkestar, Zagrebačke soliste, Cantus ansambl, Kvartet Tartini, programe suvremene glazbe hrvatskih skladatelja, stare glazbe na povijesnim instrumentima, jazz koncerte.

Željela bih da nastupe glazbenici različitih izričaja, od Andrasa Schiffa i Maksima Vengerova, preko Maksima Mrvice, Vasila Hadžimanova do Josipe Lisac, pozvat ću Radu Šerbedžiju, Urbana, Božu Vreću, ansambl Lado, Mimiku orkestar. Također, bit će i ciklus filmske glazbe, recimo Alberta Iglesiasa koji je stvarao glazbu za Almodovara, Artemyeva, čiju je glazbu koristio Tarkovski, ili cilus iz Fellinijevih filmova pa je logična i koprodukcija s filmskim festivalima.

Split ima nekoliko krugova različite publike u kulturi koji se ne dodiruju uvijek, a ja bih rado u Hrvatskom domu stvorila zanimljivu akustičnu priču koja bi okupila svu tu publiku, ako je moguće. Jedino, žestoki rock i elektroničku glazbu ovdje teško mogu zamisliti, dolazi u obzir primarno akustična glazba. Ples će u Hrvatskom domu biti moguć uz novogodišnji bal, ali i karneval koji će imati i svoje inačice za djecu.

Još nešto - u ovoj je zgradi, taman nakon njezina dovršetka 1908. godine, bila održana Prva Dalmatinska umjetnička izložba kojoj ćemo odati počast posebnim hommageom. Uz to, uključit ćemo u rad i studente Umjetničke akademije, imat će u okviru jednog mini ciklusa potpunu autonomiju u kreiranju programa - od izbora repertoara do izrade plakata.

Program i ideje koje ste iznijeli širokog su raspona. Izdvojite jedan prioritet.

Poseban naglasak je na razvoju publike i razvoju strpljenja. Treba ga i nama odraslima, kako bismo sve spomenuto uskladili, a posebno djeci. Godinama kroz pedagoški rad opažam kako djeca gube strpljenje, kako im pada koncentracija, kako previše gledaju u pametne telefone, kako se nakon pola sata svega drugog zasite. Upravo stoga imat ćemo za njih cijeli niz kulturno-edukativnih programa.---

Što će biti s Piano Loop festivalom koji je ovdje također, protekle dvije godine, našao svoje mjesto?

- Budući da sam ravnateljica toga festivala, s obzirom na potencijalni sukob interesa, zatražila sam pravno mišljenje i postupit ću po pravnoj proceduri. Ja svakako odstupam, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dat će nam dodatne upute.

Međutim, bilo bi kontraproduktivno za grad gasiti taj projekt.

------

Kakvu suradnju planirate sa splitskim kulturno-umjetničkim društvima?

Svi su dobrodošli i bit će itekako zastupljeni u programu. Razgovore smo već obavili. Mi, naravno, nemamo skladišni prostor za njihove rekvizite, kostime i nošnje, ali za probe i nastupe smo otvoreni.

Upravo na Sudamju, u koncertnoj dvorani prvi put u povijesti grada na istoj pozornici okupit će se svi splitski KUD-ovi. Također ćemo surađivati sa svim udrugama i organizacijama prema nešto promijenjenim modelima suradnje čiji će programi trebati proći onaj prvi filtar, a to je natječaj javnih potreba u kulturi grada Splita.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA RAVNATELJICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVA RAVNATELJICA 2 0 7255 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-10 10:15:12 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => PROMO [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-15 14:54:40 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2023-03-15 14:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 86 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićani tek moraju upoznati Hrvatski dom i osjećati se u njemu - kao doma [metakey] => , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24477298.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24477318.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24477306.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24477297.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/10\/24477295.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
","

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
","

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
","

.Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
","

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880","hd_24477298_1920.jpg":"1920x1080","k_24477298_1280.jpg":"1280x1280","k_24477298_1024.jpg":"1024x1024","k_24477298_640.jpg":"640x640","k_24477298_480.jpg":"480x480","k_24477298_340.jpg":"340x340","k_24477298_220.jpg":"220x220","o_24477298_1280.jpg":"1280x1920","o_24477298_1024.jpg":"1024x1536","o_24477298_640.jpg":"640x960","o_24477298_480.jpg":"480x720","o_24477298_340.jpg":"340x510","o_24477298_220.jpg":"220x330","h_24477298_1280.jpg":"1280x854","h_24477298_1024.jpg":"1024x683","h_24477298_640.jpg":"640x427","h_24477298_480.jpg":"480x320","h_24477298_340.jpg":"340x227","h_24477298_220.jpg":"220x147","pp_24477298_1280.jpg":"1280x1628","pp_24477298_1024.jpg":"1024x1303","pp_24477298_640.jpg":"640x814","pp_24477298_480.jpg":"480x611","pp_24477298_340.jpg":"340x432","pp_24477298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24477318_1920.jpg":"1920x1080","k_24477318_1280.jpg":"1280x1280","k_24477318_1024.jpg":"1024x1024","k_24477318_640.jpg":"640x640","k_24477318_480.jpg":"480x480","k_24477318_340.jpg":"340x340","k_24477318_220.jpg":"220x220","o_24477318_1280.jpg":"1280x853","o_24477318_1024.jpg":"1024x682","o_24477318_640.jpg":"640x426","o_24477318_480.jpg":"480x320","o_24477318_340.jpg":"340x226","o_24477318_220.jpg":"220x146","h_24477318_1280.jpg":"1280x854","h_24477318_1024.jpg":"1024x683","h_24477318_640.jpg":"640x427","h_24477318_480.jpg":"480x320","h_24477318_340.jpg":"340x227","h_24477318_220.jpg":"220x147","pp_24477318_1280.jpg":"1280x1628","pp_24477318_1024.jpg":"1024x1303","pp_24477318_640.jpg":"640x814","pp_24477318_480.jpg":"480x611","pp_24477318_340.jpg":"340x432","pp_24477318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24477306_1920.jpg":"1920x1080","k_24477306_1280.jpg":"1280x1280","k_24477306_1024.jpg":"1024x1024","k_24477306_640.jpg":"640x640","k_24477306_480.jpg":"480x480","k_24477306_340.jpg":"340x340","k_24477306_220.jpg":"220x220","o_24477306_1280.jpg":"1280x853","o_24477306_1024.jpg":"1024x682","o_24477306_640.jpg":"640x426","o_24477306_480.jpg":"480x320","o_24477306_340.jpg":"340x226","o_24477306_220.jpg":"220x146","h_24477306_1280.jpg":"1280x854","h_24477306_1024.jpg":"1024x683","h_24477306_640.jpg":"640x427","h_24477306_480.jpg":"480x320","h_24477306_340.jpg":"340x227","h_24477306_220.jpg":"220x147","pp_24477306_1280.jpg":"1280x1628","pp_24477306_1024.jpg":"1024x1303","pp_24477306_640.jpg":"640x814","pp_24477306_480.jpg":"480x611","pp_24477306_340.jpg":"340x432","pp_24477306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24477297_1920.jpg":"1920x1080","k_24477297_1280.jpg":"1280x1280","k_24477297_1024.jpg":"1024x1024","k_24477297_640.jpg":"640x640","k_24477297_480.jpg":"480x480","k_24477297_340.jpg":"340x340","k_24477297_220.jpg":"220x220","o_24477297_1280.jpg":"1280x853","o_24477297_1024.jpg":"1024x682","o_24477297_640.jpg":"640x426","o_24477297_480.jpg":"480x320","o_24477297_340.jpg":"340x226","o_24477297_220.jpg":"220x146","h_24477297_1280.jpg":"1280x854","h_24477297_1024.jpg":"1024x683","h_24477297_640.jpg":"640x427","h_24477297_480.jpg":"480x320","h_24477297_340.jpg":"340x227","h_24477297_220.jpg":"220x147","pp_24477297_1280.jpg":"1280x1628","pp_24477297_1024.jpg":"1024x1303","pp_24477297_640.jpg":"640x814","pp_24477297_480.jpg":"480x611","pp_24477297_340.jpg":"340x432","pp_24477297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24477295_1920.jpg":"1920x1080","k_24477295_1280.jpg":"1280x1280","k_24477295_1024.jpg":"1024x1024","k_24477295_640.jpg":"640x640","k_24477295_480.jpg":"480x480","k_24477295_340.jpg":"340x340","k_24477295_220.jpg":"220x220","o_24477295_1280.jpg":"1280x853","o_24477295_1024.jpg":"1024x682","o_24477295_640.jpg":"640x426","o_24477295_480.jpg":"480x320","o_24477295_340.jpg":"340x226","o_24477295_220.jpg":"220x146","h_24477295_1280.jpg":"1280x854","h_24477295_1024.jpg":"1024x683","h_24477295_640.jpg":"640x427","h_24477295_480.jpg":"480x320","h_24477295_340.jpg":"340x227","h_24477295_220.jpg":"220x147","pp_24477295_1280.jpg":"1280x1628","pp_24477295_1024.jpg":"1024x1303","pp_24477295_640.jpg":"640x814","pp_24477295_480.jpg":"480x611","pp_24477295_340.jpg":"340x432","pp_24477295_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8124853 Threads: 3 Questions: 1679986115 Slow queries: 5003657 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112453200 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/glazba/splicani-tek-moraju-upoznati-hrvatski-dom-i-osjecati-se-u-njemu-kao-doma-1273001 [printLink] => /kultura/glazba/splicani-tek-moraju-upoznati-hrvatski-dom-i-osjecati-se-u-njemu-kao-doma-1273001?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA RAVNATELJICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani tek moraju upoznati Hrvatski dom i osjećati se u njemu - kao doma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24477298.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandzic/Cropix [mainImageDesc] =>

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24477298.jpg [title] =>

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24477318.jpg [title] =>

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24477306.jpg [title] =>

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24477297.jpg [title] =>

.Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/10/24477295.jpg [title] =>

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije mjesec i pol dana pijanistica i profesorica Vanesa Kleva imenovana je ravnateljicom Hrvatskog doma Split. U povijesnoj, nakon dugih desetljeća temeljito obnovljenoj zgradi u Tončićevoj ulici, čije je srce koncertna dvorana, nova ravnateljica mandat je započela nizom dogovora i sastanaka jer planira ostvariti suradnju sa svim splitskim kazalištima, Umjetničkom akademijom, Glazbenom školom, kulturno-umjetničkim društvima, filmskim festivalima i mnogim drugima.

Mladu kulturnu ustanovu prije nje je dvije godine vodio Marin Kaporelo, kao vršitelj dužnosti, a Vanesa Kleva sada pred sobom ima četverogodišnji mandat.

Sedamnaest godina radila je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, od osnutka predsjednica je udruge “Piano projekt”, deset godina je ravnateljica Piano Loop festivala, koji je i utemeljila, a zadnje dvije godine radi na doktoratu s temom “Glazbene proporcije u arhitekturi”.

Sada kaže, odstupa s mjesta predsjednice udruge “Piano projekt” i stavlja doktorat na čekanje.

- Bila sam u zadnje vrijeme angažirana na mnogo strana, a sada namjeravam energiju usmjeriti isključivo na Hrvatski dom. Uz pedagoški rad u glazbenoj školi, vodila sam Piano Loop festival u svim njegovim segmentima, a s godinama je narastao, program se proširio.

Prvo se odvijao ljeti, a sada i zimi; uz klavir i prepoznatljive programe poput 24-satnog pijanističkog maratona Piano 24, seminare i koncerte, uveli smo u priču i druge instrumente poput violončela i saksofona, pa i program opernog pjevanja. Nebrojeni renomirani glazbenici i studenti bili su naši gosti proteklog desetljeća.

Najviše me poticalo oduševljenje mladih, studenata koji su sudjelovali na festivalu i - može to zvučati kao fraza - ali, zaista sam imala motiv činiti nešto dobro za njih i za naš grad. Pa sam zato odlučila učiniti i nešto za sebe, za svoju dušu i upisala sam doktorat, četiri semestra su iza mene, ali sada će i to morati na pauzu, kaže ravnateljica.---

image

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Pogorelić uvijek rasprodan

Vjerojatno ste se iskustvom vođenja festivala koristili kod osmišljavanja programa za Hrvatski dom?

Organizacijsko iskustvo svakako imam, a i mnoštvo kontakata. Većinu posla obavljala sam sama pa poznajem sve faze projekata, od ideje do realizacije. Na Piano Loopu nastupala su velika svjetska glazbena imena, spomenimo samo Ivu Pogorelića, Mikhaila Pletneva, Kemala Gekića, Aljošu Jurinića, Nikolaja Luganskoga... deseci njih. Svaki taj umjetnik lako nas može povezati i umrežiti s uglednim ansamblima i kolegama diljem svijeta.

Međutim, naučila sam i to da možete u Split dovesti ne znam koliko čuvenog svjetskog pijanista i problem će se (osim možda kod Pogorelića) javiti kada treba rasprodati ulaznice. Zato će bitan dio moga posla biti usmjeren na kontakt s publikom, njezino obrazovanje, ali i stvaranje nove, od naših najmlađih sugrađana.Preliminarni dogovori o partnerstvu postignuti su i s Filozofskim fakultetom s kojim planiram realizaciju meni jednog od najizazovnijih projekata - ST ART konferenciju, koja bi obuhvatila široki spektar znanstveno-umjetničkih područja, od kognitivne muzikologije, novih praksi u izvedbenim umjetnostima, kao i zaseban aspekt etnomuzikologije s naglaskom na splitsku glazbenu baštinu.

Oko Hrvatskog doma u zadnje se vrijeme bila rasplela neugodna priča. Od neprihvaćanja izvješća o radu bivšeg vršitelja dužnosti koje nije obrazloženo, do rasprava o tome koja je uopće funkcija ove ustanove - koncertna dvorana ili dom raznim gradskim kulturnim društvima. Što mislite o tome?

Sve sam pratila što se zbivalo i pisalo i žao mi je što se u tim raspravama optika znala iskriviti i Split je opet proglašen gradom slučajem. Mislilo se da sadašnja gradska vlast planira ukinuti koncertnu dvoranu i dati joj drugu namjenu, što nije bio slučaj. I to me, među ostalim, potaknulo da se natječem sa suvislim programom koji pretpostavlja kreiranje osuvremenjene glazbene kulturne priče grada koja ne bi bila samo elitistička, nego dostupna široj populaciji.

I, koje ste prve korake poduzeli u ovih nekoliko tjedana?

Za početak, zatražila sam sistematizaciju novih ranih mjesta u Hrvatskom domu jer nas ima samo četvero zaposlenih. Sve planove koje imam sada nastojim utvrditi dogovorima, ali krenimo od početka: mnogo ljudi u Splitu tek mora upoznati našu ustanovu i samu zgradu.

Desetljećima je bila devastirana i izvan funkcije, generacije Splićana nisu ovdje zakoračile, a neki još i ne znaju gdje je koncertna dvorana. Znaju, naravno, za Gradsko kazalište lutaka koje je u prizemlju, ali na kat se nisu popeli.

Ples i maškare za djecu

Stoga razgovaram i pregovaram s HNK-om, GKL-om, našim susjedima, i Gradskim kazalištem mladih. Imam ideju o marketinškoj agenciji za razvoj publike. Istraživanja su pokazala da onaj tko u djetinjstvu stekne naviku pohađanja kulturnih događanja, to čini čitavog života. Razgovaramo o projektima koji bi uključivali obilaske zgrade i male edukativne operne programe za djecu koji korespondiraju s nastavom glazbene kulture, a odvijali bi se jednom tjedno.---

image

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

A za odrasle?

Mnogo toga planiram za sezonu. Neki programi su utvrđeni, ali kada je riječ o imenima, budući da još trebam potvrde, radije ću reći koga sve mislim pozvati. Dakle, imat ćemo vrhunske umjetničke programe s glazbenim virtuozima uz Varaždinski komorni orkestar, Zagrebačke soliste, Cantus ansambl, Kvartet Tartini, programe suvremene glazbe hrvatskih skladatelja, stare glazbe na povijesnim instrumentima, jazz koncerte.

Željela bih da nastupe glazbenici različitih izričaja, od Andrasa Schiffa i Maksima Vengerova, preko Maksima Mrvice, Vasila Hadžimanova do Josipe Lisac, pozvat ću Radu Šerbedžiju, Urbana, Božu Vreću, ansambl Lado, Mimiku orkestar. Također, bit će i ciklus filmske glazbe, recimo Alberta Iglesiasa koji je stvarao glazbu za Almodovara, Artemyeva, čiju je glazbu koristio Tarkovski, ili cilus iz Fellinijevih filmova pa je logična i koprodukcija s filmskim festivalima.

Split ima nekoliko krugova različite publike u kulturi koji se ne dodiruju uvijek, a ja bih rado u Hrvatskom domu stvorila zanimljivu akustičnu priču koja bi okupila svu tu publiku, ako je moguće. Jedino, žestoki rock i elektroničku glazbu ovdje teško mogu zamisliti, dolazi u obzir primarno akustična glazba. Ples će u Hrvatskom domu biti moguć uz novogodišnji bal, ali i karneval koji će imati i svoje inačice za djecu.

Još nešto - u ovoj je zgradi, taman nakon njezina dovršetka 1908. godine, bila održana Prva Dalmatinska umjetnička izložba kojoj ćemo odati počast posebnim hommageom. Uz to, uključit ćemo u rad i studente Umjetničke akademije, imat će u okviru jednog mini ciklusa potpunu autonomiju u kreiranju programa - od izbora repertoara do izrade plakata.

Program i ideje koje ste iznijeli širokog su raspona. Izdvojite jedan prioritet.

Poseban naglasak je na razvoju publike i razvoju strpljenja. Treba ga i nama odraslima, kako bismo sve spomenuto uskladili, a posebno djeci. Godinama kroz pedagoški rad opažam kako djeca gube strpljenje, kako im pada koncentracija, kako previše gledaju u pametne telefone, kako se nakon pola sata svega drugog zasite. Upravo stoga imat ćemo za njih cijeli niz kulturno-edukativnih programa.---

Što će biti s Piano Loop festivalom koji je ovdje također, protekle dvije godine, našao svoje mjesto?

- Budući da sam ravnateljica toga festivala, s obzirom na potencijalni sukob interesa, zatražila sam pravno mišljenje i postupit ću po pravnoj proceduri. Ja svakako odstupam, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dat će nam dodatne upute.

Međutim, bilo bi kontraproduktivno za grad gasiti taj projekt.

------

Kakvu suradnju planirate sa splitskim kulturno-umjetničkim društvima?

Svi su dobrodošli i bit će itekako zastupljeni u programu. Razgovore smo već obavili. Mi, naravno, nemamo skladišni prostor za njihove rekvizite, kostime i nošnje, ali za probe i nastupe smo otvoreni.

Upravo na Sudamju, u koncertnoj dvorani prvi put u povijesti grada na istoj pozornici okupit će se svi splitski KUD-ovi. Također ćemo surađivati sa svim udrugama i organizacijama prema nešto promijenjenim modelima suradnje čiji će programi trebati proći onaj prvi filtar, a to je natječaj javnih potreba u kulturi grada Splita.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix
Vladimir Dugandzic/Cropix

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.

Vladimir Dugandzic/Cropix

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.

Vladimir Dugandzic/Cropix

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.

Vladimir Dugandzic/Cropix

.Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.

Vladimir Dugandzic/Cropix

Vanesa Kleva, nova ravnateljica Hrvatskog doma.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/splicani-tek-moraju-upoznati-hrvatski-dom-i-osjecati-se-u-njemu-kao-doma-1273001 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1cc8bc9d9656c992c4d671a7d191f716cc9a4a70 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+tek+moraju+upoznati+Hrvatski+dom+i+osje%C4%87ati+se+u+njemu+-+kao+doma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fsplicani-tek-moraju-upoznati-hrvatski-dom-i-osjecati-se-u-njemu-kao-doma-1273001 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fsplicani-tek-moraju-upoznati-hrvatski-dom-i-osjecati-se-u-njemu-kao-doma-1273001 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA RAVNATELJICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
GlazbaNOVA RAVNATELJICA

Splićani tek moraju upoznati Hrvatski dom i osjećati se u njemu - kao doma

Piše PROMO
15. ožujka 2023. - 15:54

Prije mjesec i pol dana pijanistica i profesorica Vanesa Kleva imenovana je ravnateljicom Hrvatskog doma Split. U povijesnoj, nakon dugih desetljeća temeljito obnovljenoj zgradi u Tončićevoj ulici, čije je srce koncertna dvorana, nova ravnateljica mandat je započela nizom dogovora i sastanaka jer planira ostvariti suradnju sa svim splitskim kazalištima, Umjetničkom akademijom, Glazbenom školom, kulturno-umjetničkim društvima, filmskim festivalima i mnogim drugima.

Mladu kulturnu ustanovu prije nje je dvije godine vodio Marin Kaporelo, kao vršitelj dužnosti, a Vanesa Kleva sada pred sobom ima četverogodišnji mandat.

Sedamnaest godina radila je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea, od osnutka predsjednica je udruge “Piano projekt”, deset godina je ravnateljica Piano Loop festivala,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:44