StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Zeleni vitez‘: Dekapitacija mača i magije

23. rujna 2021. - 22:23

"Vjeruješ li u čaroliju?" – "Zeleni vitez" (2021.)

Prvotno je "Zeleni vitez", novi film režisera Davida Loweryja ("Priča o duhovima"), imao znatno raniji datum hrvatske kinodistribucije od 23. rujna i trebao se ukazati na našim velikim ekranima da slijedi otvaranje u Americi, koje je bilo 30. srpnja. Međutim, "The Green Knight" najednom je ispao s liste nadolazećih premijera.

Tada se činilo da je domaći distributer odustao od "Zelenog viteza", moguće i zbog njegove slabije prođe u američkim kinima. No, pokazalo se da ipak nije i "The Green Knight" se našao među kasnorujanskim premijerama.

FILM: The Green Night; fantazija; SAD, 2021. REŽIJA: David Lowery ULOGE: Dev Patel, Alicia Vikander DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

To je za svaku pohvalu jer distributer svjesno ulazi u potencijalni "minus" da bi prikazao film koji zaslužuje biti prikazan na velikom ekranu, premda nije komercijalan i više je za filmofile nego za (naj)širu modernu publiku. 

Mala je, naime, šansa da "Zeleni vitez" i kod nas postane kinohit, no ranojesenski datum distribucije filma svakako je prikladniji od ljetnog. "The Green Knight" nije ljetni blockbuster, fantazijsko-akcijsko-avanturistički spektakl iz podžanra mača i magije, kako se na prvi pogled može činiti prema plakatima i sinopsisu.

Odnosno, posrijedi jest "sword & sorcery" fantazija, ali snimljena u dramskom ili dramskijem izričaju nezavisno-umjetničko-festivalskog filma, kakvi se distribuiraju s jeseni. Podatak da je "Zeleni vitez" bio na festivalu Karlovy Vary dovoljno je indikativan, kao i to da iza njega ne stoji neki hollywoodski "major" studio.

Film se otvara logom nezavisnjačke kompanije A24, s kojom je Lowery već surađivao na "A Ghost Story", odgovorne za "indie" bisere kao što su, među ostalima, "Spring Breakers", "Locke", "Ispod kože", "Soba", "American Honey", "Moonlight", "Projekt Florida", "Vještica", "Lady Bird", "Klimaks", "Osmi razred", "Valovi", "Festival straha", "Oproštaj", "Nebrušeni dijamanti", "Svjetionik", "Saint Maud", "Minari"...

S "Peteom i zmajem" Lowery je dokazao da se može prilagoditi studijskom hollywoodskom filmu u produkciji Walt Disney Picturesa, no ugodnije se osjeća u nezavisnom miljeu "Priče o duhovima" i "Kavalira s pištoljem". Lowery s "The Green Knight" radi za fantaziju mača i magije ono što je za SF horor u stilu "Species" napravio Jonathan Glazer s filmom "Under The Skin", sagledavajući žanr drukčijim očima u odnosu na, recimo, Guya Ritchieja ("King Arthur").

Drukčijost "Zelenog viteza" očituje se upravo u tome što se Arthurijanskog mita i legende dotiče iz drugog kuta adaptirajući, bolje reći prepričavajući srednjovjekovnu poemu/vitešku romansu nepoznatog autora iz 14. stoljeća "Sir Gawain and the Green Knight".

Kralj Arthur bio je akter niza filmova, ali ne i njegov nećak, vitez okruglog stola Gawain. "Ovo nije taj kralj, već druga priča i avantura", priprema nas prolog filma. Zato ostarjeli Arthur (Sean Harris) i njegova kraljica Guinevere (Kate Dickie) imaju sporedne uloge kod Loweryja, a glavnu mladi Gawain (Dev Patel; "Milijunaš s ulice", "Lav", "Povijest Davida Copperfielda").

Sin navodne vještice Morgan Le Fay (Sarita Choudhury), Gawain nam se u prvoj sceni predstavlja tako što ga je djevojka Essel (oskarovka Alicia Vikander) probudila polivši kantu vode po njegovu licu. Što je Gawain prethodno sanjao, nije poznato. Možda da je postao heroj, proglašen vitezom. "Jesi li već postao vitez?" pitaju ga na početku filma.

Kako bilo, slično buđenje čeka i gledatelja koji je sanjao viteški blockbuster poput "Kralja Arthura". Da nešto takvo neće odsanjati, može se naslutiti kad Gawain dođe na božićni banket kod Arthura i kralj ga pozove da sjedne pokraj njega. Njihov razgovor teče sporo, s dugim pauzama, najavljujući ritam filma.

Kad Arthur zatraži od Gawaina da mu ispriča neku priču, mladić ustukne jer nema nijednu, ali jedna će se sama početi pričati nakon što na dvor dojaše drvoliki Zeleni vitez (Ralph Ineson), izgledajući kao mračna, prijeteća verzija Marvelova Groota iz "Čuvara galaksije".

Misteriozni konjanik izaziva nekog "najsmjelije krvi i čista srca" na "dvoboj pod njegovim uvjetima": ako mu netko od vitezova uspije zadati udarac, on će mu dati svoje oružje, ali godinu dana kasnije taj isti vitez mora doći na megdan u njegovu Zelenu kapelu na dalekom sjeveru, gdje će mu ovaj uzvratiti jednakom mjerom.

Gawain istupi kao dobrovoljac i odrubi glavu Zelenom vitezu, koju će on, samo naizgled mrtav, pokupiti s poda i odjahati kao Bezglavi konjanik iz "Sanjive doline", smijući se zlo(ko)bno dok se udaljava iz dvorca. Ove scene su preslika Loweryjeva pristupa vječnom žanru: "The Green Knight" je svojevrsna dekapitacija mača i magije, ali na način da besmrtni "sword & sorcery" može reagirati kao Zeleni vitez.

"Vjeruješ li u čaroliju, čarobnjaštvo?" pitaju Gawaina, koji će, zanimljivo, na putu do Zelene kapele dobiti zamolbu od duha Svete Winfred (Erin Kellyman) da joj dohvati odrubljenu glavu sa dna jezera, a posredno je pitanje upućeno i Loweryju.

Odgovor je potvrdan: Lowery vjeruje u "sword & sorcery" dok ga ogoljuje do (pod)žanrovske kosti, usput propitujući centralne, tradicionalne teme mitova iz davnina, poput muškosti, junaštva, hrabrosti i neustrašivosti, čak i samo pripovijedanje i dramatugiju jedne takve fantazije, od pričanja priče do lutkarske predstave za djecu kakvu vidimo u filmu.

"Tako hrabri muškarci postaju veliki", tvrdi Gawain prije nego što krene na susret s mogućom smrću, trudeći se sakriti strah i nesigurnost u još jednom Loweryjevu djelu nakon "A Ghost Story" koji preispituje smisao ljudske egzistencije, prolaznosti vremena ("prebrza godina"), pa i čovjeka, tako malog i beznačajnog u velikoj povijesti zemlje i svijeta.

Besmrtnost i smrtnost su sestre blizanke kod Loweryja, kao i prirodno i natprirodno, zbilja i fantazija, java i san, lirsko i epsko. Magije ne nedostaje u glazbi Daniela Harta ("Ponovno ljubav") i fotografiji Andrewa Droza Palerma, savršeno sjedinjenih u sceni kad se Gawain susretne s divovima, esenciji filmske "sense of wonder" čarolije i audiovizualne poezije, ali i jedinstvene hipnotičnosti i snolikosti Loweryjeva neobičnog, (za)čudnog ostvarenja.

Povremeno izgleda da Lowery artistički "malo onanira" i "Zeleni vitez" može na momente biti odveć začudan i naporan za gledanje, no svakako je dragocjeno filmofilsko/kinoiskustvo i jednom kad završi, moglo bi vam biti drago da ste "izdržali" i pogledali film koji umije ispričati ili prepričati mitsku priču i transportirati u drugi svijet, a nema pandana na recentnom i, uopće, ovogodišnjem repertoaru.

Snolikost je opipljiva u kadru i nije isključeno da je sve što gledamo "unutarnje" putovanje protagonista, odnosno san ili zamišljaj budućeg viteza, pripovjedača od kojeg je kralj Arthur zahtijevao da mu ispriča priču. U Gawainovoj i Loweryjevoj interpretaciji to je priča za laku noć za odraslu djecu i fantazijsko sanjanje – "The Green Knight".

Neobični likovi

Na putovanju Gawain susreće niz neobičnih likova, a treba spomenuti neke od najzanimljivijih glume Joel Edgerton i Barry Keoghan.

item - id = 1129636
related id = 0 -> 1137013
related id = 1 -> 1136599
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 10:04