StoryEditorOCM
Film & TVOD 30. KOLOVOZA

Sedmi Dani izraelskog filma: gledatelji mogu uživati u šest ostvarenja izraelskih autora, a svi imaju jedno zajedničko

25. kolovoza 2023. - 15:28

Projekcijom filma “Kasni brak” u ljetnom kinu Bačvice 30. kolovoza započinju 7. po redu Dani izraelskog filma. Do subote, 2. rujna održat će se projekcije ukupno šest filmskih ostvarenja izraelskih autora. Ulaz na projekcije je slobodan.

“Kasni brak” je najbolji izraelski film iz 2001. godine, redatelja Dovera Koshashvilija. U središtu priče je Zaza, 31-godišnji neženja, zgodan i inteligentan, kojega njegova obitelj želi vidjeti oženjenog. Tradicija nalaže da Zaza mora odabrati mladu djevicu, lijepu i iz dobre, po mogućnosti bogate obitelji.

Zazini roditelji upoznaju ga s potencijalnim mladenkama i njihovim obiteljima, a ono što njegovi roditelji ne znaju je to da je Zaza već zaljubljen. U senzualnu, snažnu i intrigantnu, ali razvedenu majku 6-godišnje kćeri, Judith. Zaza taji Judith od svoje obitelji, ali morat će birati između poštivanja strogih okvira obitelji i tradicije ili ljubavi svog života.

’Naknadna misao’

Egzistencijalna komedija “Naknadna misao” iz 2015. u režiji Elada Keidana na programu je 31. kolovoza u ljetnom kinu. Radnja je smještena u Haifu, gdje ogromnim kamenim stepenicama brda Karmel hoda Moshe, čovjek koji se raspada. Hoće li današnji dan obilježiti njegov slom? Niz iste stepenice hoda Uri, spreman ukrcati se na brod i ostaviti za sobom sve stvari koje voli, kao i one koje prezire. Vjerojatno će propustiti poziv za pričuvnu vojnu službu, riskirajući tako zatvor. Hoće li se dva čovjeka sudariti ili proći jedan kroz drugoga?

image

‘Naknadna misao‘

/Slobodna Dalmacija
image

‘Uspavanka za dolinu‘

/Slobodna Dalmacija

U petak, 1. rujna u terminu 17.30 u kinoteci “Zlatna vrata” prikazuje se “Uspavanka za dolinu” iz 2020. godine, u režiji Bena Shanija. Radnja filma vrti se oko umjetnika Elieja Shamira, čija ulja na platnu cijene kolekcionari diljem svijeta, a upravo je susret redatelja s jednim od Shamirovih radova iznjedrio ideju dokumentiranja umjetnika na djelu.

Umjetnik slika pogled s balkona svog studija – polja koja se protežu do horizonta, drevna hrastova stabla i generacije farmera koje nestaju s vidika Jizreelske doline.

Niti jedan od njih nije imao pojma da će se sve promijeniti kako je snimanje odmicalo, jer je nepredviđena opasnost prijetila da Shamiru oduzme njegov talent. Snimana tijekom deset godina, “Uspavanka za dolinu” fokusira se na fascinantnu figuru Elieja Shamira i njegove slike.

Kako vrijeme prolazi, poput beskrajnih polja doline, transformacija se događa pred našim očima.

image

‘Čuvari Mrtvog mora‘

/Slobodna Dalmacija

’Čuvari Mrtvog mora’

Isti dan u 21 sat u ljetnom kinu Bačvice prikazuje se “Čuvari Mrtvog mora”, film iz 2022. redatelja Ido Glassa i Yoava Kleinmana. Mrtvo more, najniže mjesto na Zemlji i jedno od svjetskih čuda, presušuje alarmantnom brzinom. Trojica muškaraca, Jordanac, Izraelac i Palestinac, smatraju da ne mogu samo stajati po strani, pa su okupili grupu međunarodnih plivača kako bi učinili nešto što nikada nije učinjeno: preplivati Mrtvo more od Jordana do Izraela.

Film prati ovu izvanrednu i opasnu akciju, nadajući se da će postići medijsku izloženost koja će natjerati zemlje regije da nešto poduzmu. U kinoteci “Zlatna vrata” u subotu, 2. rujna u 17.30 sati prikazuje se film “Savršen” u režiji Yaniva Segalovicha iz 2020. godine.

U središtu priče je Asaf, glavni urednik sadržaja u televizijskoj industriji, paraliziran na lijevoj strani, koji kreće na putovanje kako bi prihvatio svoj invaliditet. Asaf se susreće sa skupinom osoba s invaliditetom koji pričaju svoje priče i raspravljaju o svom svakodnevnom životu s nevjerojatnom iskrenošću, pružajući gledatelju rijedak pogled na živote osoba s invaliditetom.

image

Detalj iz filma ‘Savršen’ ZV

/Slobodna Dalmacija

Posljednji film na programu je 2. rujna u 21 sat na Bačvicama, “Tjedan i jedan dan” iz 2016., a režirao ga je Asaph Polonsky. Priča je to o Eyalu kojeg nakon završetka sedmodnevne žalosti za pokojnim sinom njegova žena nagovara da se vrati rutini. No umjesto toga on se napuši s mladim susjedom i krene otkrivati kako još uvijek postoje stvari u njegovu životu za koje vrijedi živjeti.

Konzulica i zamjenica veleposlanika Izraela u Hrvatskoj, gospođa Hadas Dolev za Slobodnu Dalmaciju kaže:

Nada u bolje sutra

– Izuzetno mi je drago što mogu najaviti 7. Dane izraelskog filma, ulaz je slobodan i pozivamo sve vaše čitatelje da dođu i uživaju u odličnoj komediji “Kasni brak” koja će gledatelje nasmijati do suza, a možda i podsjetiti na neke stare “zabranjene” ljubavi.

image

‘Tjedan i jedan dan‘



foto ZV

/Slobodna Dalmacija

Tijekom četiri dana, gledatelji mogu pogledati tri dugometražna i tri dokumentarna filma na dvije lokacije, kinoteka “Zlatna vrata” i ljetno kino Bačvice, a posebno želim zahvaliti Splitsko-dalmatinskoj županiji, Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje “Zlatna vrata”, te kinu Mediteran bez čije potpore i truda ovaj festival ne bi bio moguć!

– Svi filmovi koje prikazujemo ove godine imaju nešto zajedničko – bude u nama nadu da je bolje sutra moguće, potiču na preispitivanje vlastitih misli i osjećaja, te ostavljaju jedan neizbrisiv trag koji će još dugo zaokupljati naše misli – riječi su gđe Hadas Dolev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:13