StoryEditor
Film & TVFESTIVAL IZA UGLA

Protiv korone se borimo pozitivnom energijom, ali i svim mjerama koje su propisane za javna događanja - kaže nam Alen Munitić ususret 13. FMFS-u

29. lipnja 2020. - 22:09
Sasa Burić/Cropix

Ušli smo u posljednji tjedan pred početak 13. FMFS-a, tempiranog za otvaranje 2. srpnja, a situacija s koronom se, nažalost, opet komplicira. Zato bez puno okolišanja direktoru festivala Alenu Munitiću postavljamo pitanje koje će se sljedećih dana zasigurno naći na usnama brojnih splitskih filmofila – kako će FMFS protiv nove-stare korone?

- Protiv korone se borimo pozitivnom FMFS energijom, ali i svim mjerama koje su propisane za javna događanja: stolice u kinu su razmaknute, na ulazu u kino i na pultu blagajne i ugostiteljstva su sredstva za dezinfekciju ruku, izbjegavamo stvaranje gužvi prodajom ulaznica "online", a kino će biti otvoreno sat vremena prije projekcije kako bi svi ušli na vrijeme. Ovim putem apeliram i na gledatelje da se pridržavaju mjera i da svi zajedno doprinesemo da se Festival održi siguran kako i za posjetitelje tako i za nas koji ga organiziramo - odgovara Munitić.

Kino je, srećom, ljetno, na otvorenom, no može li HZJZ tražiti još veće restrikcije u vezi ionako smanjenog kapaciteta i, ako da, kako će se to odraziti na prodaju karata koja je već krenula i neki filmovi su dosegnuli maksimum u "online" kupovini (“Mater")?
- Vjerujemo da do novih restrikcija neće doći pogotovo jer kino ipak ima veliku površinu za gledalište. Prodaja ulaznica na samim blagajnama počela je u nedjelju, 28. lipnja, i imamo još prostora za manevriranje bude li potrebno.

Stvara li vam sve ovo dodatnu nervozu i kako uopće gledate na koronu u kontekstu filma/kina/festivala/filmske industrije, a i općenito?
- Nismo nervozni jer smo prije svega sretni što će se FMFS održati i što će publika imati priliku vidjeti zaista odlične filmove u kinima. S druge strane, ovo je i organizacijski i produkcijski izazov, al' svašta smo do sada prošli i mislim da se dobro nosimo sa svim što nas je dočekalo. Općenito smatram da svatko od nas mora pokazati odgovornost u ponašanju, ne samo mi kao organizatori već i gledatelji. I to ne samo u kontekstu FMFS-a, već i kod drugih događanja kojih će biti, ali i u svakodnevnom životu. Nema osobe, a ni struke koju ova kriza nije dotakla tako da je važno da gledamo pozitivno naprijed i nadamo se najboljem.

Koliko je bilo teško pripremati festival u koronskim uvjetima?
- S obzirom na to da smo imali gotov program prije početka krize, najteže nam je palo smanjenje broja filmova te odluka da se nećemo održavati u "Kinoteci". Drugo sve su bili izazovi, kako financijski tako i logistički, ali uspjeli smo ipak sve dovesti do kraja i ponosni smo što smo među prvim festivalima u Europi koji će se održati uživo, a ne "online".

Niste uopće razmatrali "online" opciju jer FMFS-u kao i Cannesu nema do velikog ekrana, što je za svaki filmofilski respekt...
- Za nas je Festival druženje, gušt zajedničkog gledanja filmova u kinima i nijedna "online" varijanta to ne može zamijeniti. Što god se dogodi, jednom će proći i sve onda dođe na svoje. Međutim unatoč čvrstom stavu da FMFS ide uživo, itekako podržavam razvoj VOD platformi i svi koji nas prate znaju da smo prvi, odmah na početku karantene, filmove iz naše distribucije poklonili publici za besplatno gledanje. Nakon toga pokrenuli smo i Kino Mediteran LIVE sa streamanjem filmova uživo, a sve naše "online" aktivnosti koristilo je čak 25.000 gledatelja. Ono na čemu radimo je razvoj platforme kroz koju ćemo arhivirati bogatu povijest FMFS-a. A novi filmovi, nova festivalska druženja, ipak uživo!

Hoće li FMFS biti FMFS bez gužvi i fešti iza projekcija?
- Sve ovih dana izgleda drugačije i svi se svakodnevno adaptiramo na promjene i da neke stvari nisu iste kao prije. Druženje je čar svakog festivala i to je ono što festivale razlikuje od redovnih kinoprojekcija, ali ipak publika svih ovih godina pokazuje i dokazuje da je uvijek film u centru FMFS-a. Rasprodana gledališta radnim danima kada baš i nema fešti su najbolji pokazatelj toga. Ono što sam siguran da će se svidjeti gledateljima su "Ćakule posli" koje pripremamo nakon projekcija. Sastojat će se od snimljenih razgovora s autorima filmova pa do zanimljivih glazbenih "playlista" koje nam pripremaju razni partneri poput festivala Lastovo otok glazbe i KLFM-a. Dakle, možemo ostati u kinu nakon filma, ali u malo drugačijoj atmosferi i malo drugačijim sadržajem.

Ipak, filmofili imaju, kao i uvijek, dovoljan razlog da dođu na Bače. Što vi osobno izdvajate kao "must see"?
- Ove godine SVE! Fantastičan dugometražni program u kojem ima za svakoga "po nešto" u kombinaciji sedam naslova s Mediterana i tri iz Južne Amerike, sjajnih devet "Ješki" od kojih je gotovo polovica hrvatske premijere te na kraju hrvatski srednji metar i međunarodni kratkometražni program koji gledamo na drugoj lokaciji na platou ispred Doma mladih.

Premijera jednog hrvatskog dugometražnog filma, "Matere", prva je u povijesti FMFS-a. Kako ste je uspjeli osigurati pored Pule?
- "Mater" je jedan pravi dalmatinski film, grezog humora, a ozbiljne priče koja je snimljena u dolini Neretve i usuđujem se reći pravi film za FMFS. Neopisivo mi je drago što smo se dogovorili s Jurom Pavlovićem i ostatkom ekipe oko ovog filma kojeg ćemo kasnije, nakon projekcija u Splitu i Puli, prikazati i u drugim Kino Mediteran kinima. Pokušavali smo mi i ranijih godina pristupiti domaćim autorima, ali mislim da nova generacija mladih redatelja može puno lakše prepoznati distribucijski potencijal filma kojem život krene s premijerom na FMFS-u, pa zatim s odlaskom na Pulu i potom na turneju po Kinu Mediteran. Pogotovo ako se radi o filmu koji je sniman u Dalmaciji i kojem je radnja bliska našoj publici.

Što nakon FMFS-a ovog ljeta? Kino Mediteran? Ljetno kino "Bačvice"?
- Ova godina je i posebna po tome što su se naša najveća kina otvorila prije FMFS-a. "Bačvice" rade već mjesec dana i rade dobro, otvorili smo Imotski, Podgoru, Hvar i Bol, a nakon FMFS-a startaju Jelsa, Supetar, Komiža, ali i Kino Mediteran turneja u brojnim drugim gradovima. Sva kina rade po mjerama koje primjenjujemo i na FMFS-u, a posebno veseli što publika dolazi jer su se i gledatelji zaželjeli velikog platna. Nastavljamo s našom provjerenom programskom formulom koja je kombinacija komercijalnog filma i nezavisnih naslova. Iako izlazi jako malo novih naslova ovog ljeta ipak spremamo jedan dobar program u našim kinima koji će biti interesantan svim gledateljima. Na stranicama Kina Mediteran su uvijek sve informacije o lokacijama i filmovima koje prikazujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 18:50