Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Film & TVPet za doma

Dok dišem nadam se, naslov je filma Pere Kvesića na dobroj dokumentarnoj i besplatnoj pjatanci Factuma  

Piše Renato Kragić
20. ožujka 2020. - 09:15
Dum spiro spero

Lista institucija, produkcija, udruga i autora koji su svoje sadržaje ponudili "online" iz sata u sat sve je veća i, ne bez morbidnog paradoksa, ostati doma nikad nije bilo sadržajnije. Trendu se pridružuje i produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma Factum, koja je na besplatni "web meni" postavila svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca. Dosta je otići na stranicu www.factum.com.hr, ukucati famozni kôd OSTANIDOMA i... ostat doma.

To što smo prije desetak dana ostali bez 16. ZagrebDoxa nekako će se nadoknaditi uz filmsku ponudu iz Factumove kužine, gdje se mogu naći naslovi "Godine hrđe", "Djeca tranzicije", "Generacija '68", "Goli" i "Dum spiro spero".


"Godine hrđe" drugi je dio trilogije o Puli redatelja Andreja Korovljeva. Priča je to o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Film je prikazan na desetak festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Na Danima hrvatskog filma 2000. dobili su Nagradu za najbolji dokumentarni film, Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja, te Nagradu za najbolju montažu.

Od Djece tranzicije do Golog otoka

"Djeca tranzicije" film je prerano preminulog televizijskog novinara i dokumentarista Matije Vukšića, a prati odrastanje četvero djece iz tranzicijske Hrvatske, govoreći o njihovim željama, nadanjima, strahovima i smrti. Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost. Film je posvećen jednoj od protagonistica filma, Marti Jureković 15-godišnjoj djevojčici iz Hrvatskog zagorja čije je samoubojstvo uslijed online bullyinga snažno odjeknulo medijskim prostorom Hrvatske.


"Generacija '68" Nenada Puhovskog redateljev je filmski hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će ''biti realna i zahtijevati nemoguće''. Lako je imati ideje; učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede - nešto teže. Odbacujući ideale '68 kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…


U višestruko nagrađivanom dokumentarcu "Goli" scenaristica i redateljica Tiha K. Gudac istražuje bolnu tajnu i prošlost vlastita djeda, koji je prije šezdesetak godina nestao na četiri godine. Ovaj je film istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – logor Goli otok.


Konačno, film "Dum spiro spero" prvi je filmski uradak zagrebačkog novinara, urednika, književnika, scenarista i blogera Pere Kvesića u kojemu iskustvo literata progovara filmskim jezikom. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se tim gubitkom nosi. U srži njegove priče poruka je o životu, sažeta i u naslovu filma – dok dišem, nadam se.
Parafrazirajući dobrog Kvesića dodali bismo - nadajmo se da ćemo disati bez većih problema.

Filmaktiv slavi 16 godina uz besplatni coronacinema

Besplatno se ponudila i riječka udruga Filmaktiv, koja uz koronu ima i razlog više - upravo slavi šesnaesti rođendan. Na web stranici https://vimeo.com/channels/coronacinema nalaze se nagrađivani dokumentarci agilnih riječkih autora.

Ovdje se mogu pogledati: "Polazište za čekanje" Maše Drndić, "Naseljenici - naši novi susjedi s oružjem" Barbare Babačić, "Delta" i "Prva jutarnja" Marina Lukanovića ili "Plenumovi" trojca Kapidžić-Jurčić-Batinić, "Pijana ulica" Martine Lukanović i mnogi drugi filmovi, od kojih su neki prilagođeni i na hrvatski znakovni jezik.

#FACTUM#OSTAJEMDOMA

Izdvojeno