StoryEditorOCM
Izbori 2021ANALIZA KAMPANJE

Doturu Vici najveći je uteg baš doktorat, a fizičaru Puljku njegov zamjenik Ivošević, čije mu postove protukandidat gura pod nos. Prevagu će donijeti nešto sasvim drugo...

28. svibnja 2021. - 15:42

U nedjelju, kom' obojci, kom' opanci. Biraju se promjene ili glasa za kontinuitet. I to na dva listića. Centar i SDP predstavljaju Ivica Puljak i Ranko Ostojić, a utvrdu HDZ-a brane Vice Mihanović i Blaženko Boban. Oni koji budu odlučivali o političkoj sudbini Puljka i Mihanovića, istovremeno će ustoličiti novog ili starog župana. Oni će biti "kolateralne žrtve" splitskih izbora jer tko u slučaju velike izlaznosti dobije Split, najveći grad na jugu Hrvatske, njemu bi mogla pripasti i Splitsko-dalmatinska županija.  

Na pladnju su dvije opcije na dvije razine - lijevoliberalna i desna. Nijanse između dva politička pola prebrisane su u prvom krugu, a o izlaznosti ovisi tko će trijumfirati. Veća ide na ruku Puljku, što bi značilo da su na birališta krenuli oni koji vjeruju da će se ovoga puta vlast, ipak, promijeniti, a manja bi značila da su aktualni gradonačelnik i suradnici obavili good job.

Vice Mihanović obećava nastavak projekata koje je započeo stranački mu kolega Andro Krstulović Opara, a Ivica Puljak ponavlja da je konačno došao kraj eri Keruma i HDZ-a u Banovini.

Kako su Mihanović i Puljak vodili predizbornu kampanju?

Mihanović ju je započeo na vrijeme. Bio je nedovoljno poznat široj javnosti, pa su se iz HDZ-a iz petnih žila upinjali sve što je napravljeno na Mejašima, u najvećem gradskom kotaru, pripisati Vici koji je tim dijelom Splita šefovao u dva mandata, iako je za projekte na Kili zaslužna (i) Oparina administracija.

Mihanović je prema anketama u prvom krugu izbora slovio za favorita, pa se nije trsio iskakati iz "mase". Lukavo je čekao da se kandidati koji su stajali lošije od njega, međusobno "počepušaju". Na kraju je iz tog čepušanja kao pobjednik neočekivano izašao Puljak.

Mihanovića je u utrci za gradonačelnika Splita poljuljala objava portala Index. Kolega Vladimir Matijanić iznio je niz sumnji u vjerodostojnost Mihanovićevog doktorata, koje (još) nitko od njegovih mentora s Ekonomskog fakulteta u Osijeku nije opovrgnuo. U prvom krugu ta je afera Mihanovića tek strišala, no kad se u finalu izbora našao sučelice najboljem studentu generacije i znanstveniku s međunarodnom reputacijom, Mihanovićev je doktorat naprosto postao nezaobilazna tema svakog sučeljavanja.

Da bi okrenuo tijek političke utakmice, Mihanović je odlučio udariti Puljka gdje je najslabiji. Dohvatio se Facebook objava njegovog zamjenika Bojana Ivoševića, koji prije ulaska u politiku nije birao riječi na društvenim mrežama.

Mihanović je tek dan - dva prije izborne šutnje uspio ozbiljno uzdrmati Puljka gurajući mu pod nos Ivoševićevo prljavo rublje, no teško će tako mobilizirati desnicu, pogotovo ne onu krajnju koja mu treba. Naime, Ivošević je na Facebooku grubo izvrijeđao Židova, prijetio mu čak i smrću (!), ali braneći "našu stvar"?! Hrvate se, kaže, apostrofiralo kao ustaše i zločince, genocidan narod, pa je on, mlad i lud, uzvratio istom mjerom. Strašno.

'Pioniri maleni' na Prokurativama

I kad se činilo da je na tome poentirao, jer su Ivoševića prokazali kao troublemakera koji nije dorastao dužnosti za koju se natječe, Mihanovićev stožer prolio je tek pomuženo mlijeko. Netko je na Prokurative doveo "pionire malene", samo što ovi nisu skandirali kao mi onomad Titu, nego Plenkoviću. Tako je afera s Ivoševićevim govorom mržnje dobila konkurenciju u zlouporabi djece u političke svrhe, pa sad birači raspredaju o tome što je od ove dvije budalaštine gore.

Mihanović je u drugom krugu izbora krenuo žešće, što je bilo i logično. Iz sučeljavanja u sučeljavanje dodavao je gas jer su istraživanja javnog mnijenja pokazivala zaostatak za Puljkom. Nastojao je probuditi glasače desnice vičući "ne damo na naše svetinje" a istodobno pazio da "ne presoli" jer računa i na dio glasača političkog centra.

Na kraju mu se uzdati jedino u glasačku mašineriju HDZ-a, koja će za razliku od Puljkovih birača skupljenih zbrda-zdola, u nedjelju sigurno odraditi svoje, no Mihanoviću je jasno da to neće biti dovoljno. Ostaje pitanje je li uspio animirati Kerumove i Škorine birače koji donose prevagu?

Ne ide mu u prilog ni činjenica što će na dan izbora biti poluoblačno vrijeme, što znači da se ni Puljkovi birači neće baš razmiliti po izletima i vikendicama, već bi nakon jutarnje kavice mogli prošetati do birališta.

image
Bojan Ivošević i Ivica Puljak
Duje Klarić/Cropix

Ivica Puljak do sada ostvarenim može biti kudikamo zadovoljniji od suparnika. Unatoč činjenici da mu se stranka Pametno raspala u najgorem trenutku, i da su se s bivšim kolegama on i supruga Marijana, htjeli ne htjeli, morali prepucavati jer su im postali najveća konkurencija, Puljak je prvo "preplivao" Prkića, pa preskočio Keruma i Franića, te na kraju nadmašio i samog Mihanovića. On je, zapravo, svojevrsno iznenađenje izbora ma kako oni završili. Stranka mu je u Gradskom vijeću Splita spala na samo dva predstavnika, a sad pretendira na mjesto gradonačelnika s najvećim šansama da to i postane?! Kako to? Što je glavni razlog?

Puljak naprosto ima političkog takta. Osjetio je točno kad treba skinuti nogu s gasa, pozvao bivše stranačke kolege na ponovno ujedinjenje, čak i otrpio ratobornije "pametnjakoviće" zbog kojeg glasa više, na koje je ozbiljno računao dokopa li se drugog kruga, a tako je na koncu i bilo. Progutao je ego, što čovjeku s njegovom karijerom kojem svi "gotive" nije lako, a sve u ime gole političke pragmatike.

Čak mu ni ustašluk iz mladosti nije došao na naplatu. Poklopio se ušima, posuo pepelom, mrmljajući u bradu "moj grijeh, moj preveliki grijeh", pa u međuvremenu od gitarista u crkvenom ansamblu postao ateist. Puljak je i u prvom i u drugom krugu izbora odlučio primati udarce, a ne uzvraćati ih. Profesor je fin, suzdržan, bira riječi, pa se kao takav nudi biračima sitih Kerumovih eskapada koje su hadezeovci, dok su s njim bili u koaliciji, ignorirali.

U fotofinišu, Mihanović se, kako sam već istaknuo, mudro dohvatio Ivoševića kao pijan plota, a Ivica uporno htio divaniti s Vicom engleski, iako Puljku francuski puno bolje ide. Tako je poslao poruku biračima da je jedini dostojan predstavljati Splićane u kontaktu sa stranim delegacijama.

image
Vice Mihanović
Duje Klarić/Cropix

Ako ćemo na izbore gledati sa šaljive strane, komično ih je bilo vidjeti gdje dvaput dnevno pokušavaju uspostaviti bilo kakav razgovor netom prije sučeljavanja. Od njih se očekivala samo borbenost i svadljivost, a obojici je, izmorenima jednim te istim pitanjima, često titrao osmijeh na rubu usana.

Uostalom, cijeli život je igra, pa zašto to ne bi bili i izbori? E, sad, tko će ih bolje odigrati, ovisi o radu na terenu na izborni dan. Na djelu će biti "opća mobilizacija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:25