StoryEditorOCM
Zagora19. NACIONALNI SAJAM

Tomislav Pelivan Mrki iz Pakova Sela ima šampionski pršut: ‘Cijela obitelj uključena je u posao, sve radimo prirodno‘

Piše Toni Paštar
23. ožujka 2024. - 20:06

Pršutana "Mrki" iz Pakova Sela šampion je 19. Nacionalnog sajma pršuta koji je u petak i subotu održan u sinjskom hotelu "Alkar".

Ponosni vlasnik Tomislav Pelivan priznanje za šampionski pršut kao i zlatnu diplomu za kvalitetu primio je iz ruku sinjskog gradonačelnika Mira Bulja.

Svinje nabavlja iz Slavonije

- Cijela obitelj je uključena u ovaj posao. Imamo svoju mesnicu i maloprodaju pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda u Trogiru. S proizvodnjom dalmatinskog pršuta krenuli smo prije 12 godina.

Orijentirani smo na postizanje kvaliteta s tim da sve radimo prirodno, bez umjetnog stvaranja mikroklimatskih uvjeta. Na taj način godišnje proizvedemo oko 3 tisuće komada i nikakvih problema s plasmanom nemamo.

Svinje iz produženog tova nabavljamo s područja Slavonije. Na sajmu u Sinju sudjelujemo već 10 godina. Ovo nam je druga šampionska titula, bili smo i vicešampioni, a uvijek smo bili pri vrhu kvalitete - kazao nam je Tomislav Pelivan.

image

Ante Reljanović dobio je Zlatnu diplomu za kvalitetu

Paun Paunović/Cropix

Titula vicešampiona i zlatna diploma za kvalitetu pripala je pršutani "Delicije Arija". Zlatne diplome za kvalitetu dobili su: Mesnice-market Žutić, PBZ "Svilaja", OPG Ante Reljanović, Sušara Perajica, pršutana "Mosor", pršutana "Herceg", "Drniška tradicija" i "Pupačić".

Nagrađenima su priznanja uručili gradonačelnik Miro Bulj, Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj i organizatorica sajma, doc. dr. sc. Mladenka Šarolić, predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje kvalitete pršuta i Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

image

Umijeće je odrezati finu fetu pršuta

Paun Paunović/Cropix

Na ocjenjivanje uzorke svojih pršuta ove je godine donijelo 10 proizvođača. O šampionu su odlučivale nijanse.

Predsjednica Šarolić čestitala je svim nagrađenim proizvođačima jer su ljestvicu kvalitete podignuli toliko visoko da su članovi povjerenstva pri ocjenjivanju morali koristiti i decimale.

Nikome srebro, svi su zlatni!

A koliko je kvalitet ujednačen svjedoči podatak da niti jedan ocjenjivani uzorak nije za kvalitetu dobio srebrnu već isključivo zlatnu diplomnu.

Državni tajnik Pavić apelirao je na proizvođače da dosegnutu kvalitetu zadrže jer je to najteže i najvažnije. Ana Barać zahvalila je svima koji su dali potporu održavanju ovogodišnjeg sajma, zahvalila je svim izlagačima, svim izvođačima kulturno-umjetničkog programa i svim posjetiteljima.

image

Nema do domaćega

Paun Paunović/Cropix

Zatvarajući sajam gradonačelnik Bulj pozvao je izlagače da neizostavno dođu i dogodine kada će se održati jubilarni 20. Nacionalni sajam pršuta.

Vrijedno je naglasiti da je ovogodišnji sajam pršuta u Sinju bio najposjećeniji do sada. Oko izložbenih štandova bilo je kao u košnici, a osim Sinjana i Cetinjana u velikom broju na ovu gastronomsku priredbu stigli su Splićani. Zadovoljni su i izlagači pošto se većina kući vraća bez proizvoda jer su uglavnom sve prodali.

image

Uz pršute bilo je i ostalih suhomesnatih proizvoda

Paun Paunović/Cropix
image

Našlo se i domaćeg češnjaka

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:56