StoryEditorOCM
ZagoraOTOČKA KUŽINA

Stanovnicima Zagore, jedinima u Hrvatskoj, plaće u siječnju nisu porasle zbog nižeg poreza, razlog je vrlo bizaran

Piše Toni Paštar
2. veljače 2024. - 09:56
Građani u općini Otok plaćaju sedam posto veći porez na dohodak u nižoj stopi i 10 posto u višoj nego što je bilo predviđeno odlukom VijećaVojko Bašić/Cropix

Badava je Općinsko vijeće Otoka "krečilo" u korist svojih sumještana kada su u prvoj polovici prosinca prošle godine donijeli odluku da se niža stopa poreza na dohodak smanji sa 17 na 15 posto, a viša s 22 na 20 posto.

Prijedlog kluba vijećnika oporbenog HDZ-a da se u dnevni red uvrste izmjene poreza prihvatilo je svih 13 vijećnika. Kada je vidio konkretan, načelnik Dušan Đula (nezavisni) demonstrativno je napustio zasjedanje.

Na sjednici je ostalo 10 lokalnih zastupnika, šest s Nezavisne liste Dušana Đule i četiri HDZ-ovca. Odluku o smanjenju nameta donijeli su jednoglasno, uz primjenu od 1. siječnja 2024., ali je zaposleni Otočani i ostali obveznici poreza na dohodak iz te općine nisu osjetili na plaći za siječanj, a neće ni do kraja ove godine.

image

Dušan Đula (nezavisni), načelnik Općine Otok

Vojko Bašić/Cropix

Propis nije objavljen u Narodnim novinama pa nije stupio na snagu i praktično je bespredmetan. A postao je takvim jer se sa smanjenjem poreza na dohodak ne slaže načelnik Đula. Štoviše, umjesto izglasanog smanjenja, građanima je porez na dohodak - povećan.

Uvidom na stranice Porezne uprave, za otočke porezne obveznike od 1. siječnja primjenjuje se niža stopa od 22 posto i viša od 30 posto, kao i kod svih lokalnih jedinica koje do kraja 2023. nisu donijele nikakvu odluku o porezima.

- Ostali smo preneraženi kada smo saznali zašto je tako. Vidjevši da se na Otočane primjenjuju stope poreza na dohodak više nego su bile ranije upitali smo Ministarstvo financija o čemu se radi, zašto se nije primijenila stopa od 15 i 20 posto.

Saznali smo da Općina na čelu s Đulom kao načelnikom i Ratkom Ajdučić kao ovlaštenom službenicom nisu, unatoč svim uputama nadležnih tijela, dostavili našu odluku o porezima na objavu u Narodne novine do 31. prosinca 2023. godine. Zbog toga se ta odluka ne može primjenjivati tijekom 2024. godine.

Tako će, zahvaljujući neznanju, aljkavosti, bahatosti i u krajnjem slučaju kršenju zakona spomenutog dvojca, obveznici u općini Otok plaćati sedam posto veći porez na dohodak u nižoj stopi i 10 posto u višoj nego što je bilo predviđeno odlukom Vijeća. Hoće li Đula i Ajdučić nadoknaditi stanovništvu iznose poreza kojega nisu trebali plaćati?

Postavlja se i pitanje, a ono u prvom redu ide na adrese državnih institucija, mogu li načelnik i ovlaštena službenica po vlastitom nahođenju odlučivati koje će propise poštivati, a koje neće. O svemu ćemo detaljno upoznati Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Državnu reviziju – kaže Ivan Laco, predsjednik HDZ-ova vijećničkog kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:33