StoryEditorOCM
ZagoraBOGU IZA NOGU

Stanovnici Zagore bijesni na HEP: ‘Raskopali su nan ceste i ostavili rupetine, već misecima smo odsičeni od svita!?‘

Piše Sandra Barčot
2. ožujka 2024. - 07:06

Ovo je sramota! Lani su počeli kopat kanal, početkon godine, pa u lito završili s radovima, malo nalili betona.

Sad već više od po godine vozimo po razrovanoj cesti, di ti je livo kolo na asfaltu, a desno u rupi, nisko... Prati nivo dojučerašnjeg kanala.

Pa da ovih šest-sedan miseci nisu mogli asfaltirat cestu, oko šesto metara, da i mi imamo normalni pristup do kuća - dočekala su nas dvojica Nikola, jedan Melvan, drugi Kuvek, na prilazu s državne ceste Klis - Muć - Drniš u mjesto Gizdavac koje pripada Općini Muć.

Ljute se mještani, a njih dvojica su sada i javno prozvala odgovorne iz "Hrvatske elektroprivrede" (HEP), u čije ime su radovi počeli, ali ni nakon gotovo godinu dana nisu završeni. Zvali su oni inženjere, zvali su izvođače radova, zvali i općinskog načelnika Filipa Stupala, uporno vrtili mobitele, ukazivali na problem, ali bez reakcije svih spomenutih.

- "Slobodna Dalmacija" nan je sad jedino rješenje. Svi zaborave Gizdavac kada triba ulagat, nemamo mrtvačnicu, društveni dom se raspada, krov mu prokišnjava, smeća svugdi, samo rastu ilegalni deponiji, nemamo ni mjesni odbor...

image

‘Spomenuta dionica će se tijekom naredna dva tjedna pripremiti za asfaltiranje, a potom i asfaltirati‘, tvrde iz državne tvrtke

Jakov Prkić/Cropix

Bogu smo iza nogu, a kako i nećemo bit kad je do nas teško ljudima doć! Pogledajte cestu!

Sami smo doprinosima krpali rupe na cesti, na onon pravcu gori, di se ide prema zaseocima – ističe naš "vodič", elektrotehničar Nikola Kuvek, 84-godišnjak koji je nakon odlaska u mirovinu, a to je već više od dva desetljeća, živi u Gizdavcu i bori se s vjetrenjačama.

Nikola Melvan je 65-godišnji inženjer telekomunikacija koji živi u Splitu, ali zbog brige oko 90-godišnje majke svaki dan je u selu.

- Nemamo se kome obratit za pomoć, u općinskoj upravi se prave gluvi, nemamo ni glavara ni mjesnog odbora, a glavno da nan po danu gori javna rasvjeta niz ulice. Svjesni smo da nema potribe za dičjin vrtićen, jer dice odavno ovdi nema.

Nemaju se familije ni zašto vraćat u selo, nema dućana, nema gostione, ma nema ničega! Al nan bar omogućite da dođemo do svojih kuća normalnin puten, bez previše grba i rupa.

Jel tražimo previše ako u 21. stoljeću oćemo imat asfaltirane ceste - "zasipa" nas duet Nikola primjedbama i detaljima koji im zagorčavaju normalnu svakodnevnicu u mjestu u srcu Zagore sa šest zaselaka.

Vode nas na početak, na ulaz u Gizdavac s državne prometnice gdje odmah pri skretanju prijeti rupa!

image

Gizdavac nema butige, ni ‘glavara‘, ni mjesni odbor, a nekadašnji društveni dom se raspada

Jakov Prkić/Cropix

- I električni kabeli! Vidi rupe, samo se čeka ko će upast u nju i stradat. Kad su počeli kopat lani u prvon i drugon misecu bili su i znakovi, zabrana prolaza kamionima, upozorenja za dopuštenu brzinu i opreznu vožnju.

Danas nema ni znaka niti ograđene rupe. Ma jel to normalno - pitaju se Kuvek i Melvan, koje pratimo dalje do kraja iskopanog kanala dugog oko 600 metara, gdje su HEP-ovci, odnosno njihovi kooperanti u trupu ceste, s desne strane, kopali udubljenje za postavljanje kabela za dijelove mjesta s istočne strane ceste Klis - Muć, a to su Miline, Botići i Maraši.

Nakon iskopavanja terena i postavljanja kabela, te zatrpavanja jalovinom i "zalivanja" rupe betonom debljine dva-tri centimetra, sve je drugo ostalo isto.

Beton se tijekom ovih šest-sedam mjeseci od okončanja radova ulegnuo, još više potonuo, pa eto "visinske" razlike kada ste u vozilu, dva kotača automobila na višoj razini, a druga dva na nižoj. "Idealan" položaj, reklo bi se, za uništavanje vozila, ovjesa, ovjesa...

- A početak i kraj kanala nisu ni ograđeni, ni zatrpani. Ajmo sad gori put kuća, pa da vidite rupe na cesti. Ove nema veze s HEP-on, ovo je briga Općine, Županije i države.

image
Jakov Prkić/Cropix

Više i ne znamo ko je za šta odgovoran, osim da smo sve sami uredili. A poreze i druge namete redovno plaćamo – prisnažuju Gizdavčani u opisivanju situacije koja se godinama ne mijenja u njihovom mjestu:

Samo ide na gore!

- Vodovod, pa posli i telefon smo doveli i napravili samodoprinosima. Sada sami krpamo rupe po cesti. Evo, na pravcu prema Melvanima, skupili smo se svi iz mista i betonirali cestu.

Kuvek je sam nalija ovu rupu betonom na pravcu koji vodi put njihovih kuća.

U Gizdavcu je sve više vikendaša, dok na službenom popisu ima stotinjak prijavljenih stanovnika, od toga 65-70 birača, u šest zaselaka. Žive tu Šunjići, Melvani, Kuduzi, Kuveci, Bakići, Krole, Paštari, Tomeljci... Svi oni žele pristojan put do svojih kuća, a ne razrovanu cestu koja nakon zadnjih kopanja i prekopavanja nije ni poravnana, a kamoli da je dobila novi i ujednačen sloj asfalta.

Što kažu u HEP-u, kada će sve biti okončano i vraćeno u prvobitno stanje?

- Spomenuta dionica će se tijekom naredna dva tjedna pripremiti za asfaltiranje, a potom i asfaltirati. Radi se o tome da je provedba zahvata s ciljem sanacije naponskih i energetskih prilika na području Milina, Botića i Maraša još uvijek u tijeku.

U sklopu zahvata izvode se radovi na priključnom 20-kilovoltnom kabelu za novu transformatorsku stanicu "Prugovo 7". Dosad je odrađeno otprilike 50 posto zahvata te će se uskoro nastaviti s radovima.

Nažalost, prometni znakovi na početku i kraju kanala već su u više navrata otuđeni. Krađa je prijavljena policiji, a tvrtka zadužena za privremenu regulaciju prometa dobila je nalog za žurnu obnovu prometne signalizacije – navodi se u odgovoru iz tvrtke "HEP - Operator distribucijskog sustava".

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image

Nikola Kuvek (84) sam je krpao i popravljao cestu do zaselka u kojem živi sa susjedima

Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:07