StoryEditor
Zagorasa zakašnjenjem

Projekt ‘Sinj u sridu‘ bliži se kraju: Palacina se useljava, jahaća dvorana čeka uporabnu dozvolu

26. lipnja 2020. - 20:39
Sinjski alkari i članovi konjičkih klubova od sada će imati mogućnost trenirati konje i u zatvorenom prostoru  Nikola Vilić/Hanza Media

Uz sve probleme koji su pratili njihovu realizaciju, ipak se privodi kraju ostvarenje integriranih razvojnih programa alkarskoga grada temeljenih na obnovi kulturne baštine, koji su pod zajedničkim nazivom "Sinj u sridu" najvećim dijelom financirani iz nepovratnih EU sredstava.

Sve skupa se završava s velikim zakašnjenjem u odnosu na početne planove, pojedini objekti su značajno skuplji od pretpostavljenih iznosa, neki su kroz javnu nabavu postigli i gotovo dvostruko nižu cijenu, a koliko je u svemu bilo propusta i koliko će se zbog toga platiti kazne znat će se kada se izradi završna bilanca.

Nedavno je dobivena uporabna dozvola za zgradu Palacine čime je i formalno označen završetak obnove tog objekta koji s tvrđavom Kamičak, na koju je Palacina naslonjena, čini nedjeljivi zaštićeni povijesni kompleks.

U obnovu Palacine uloženo je oko 10,5 milijuna kuna i upravo za taj objekt ostvarena je najveća ušteda.

Naime, u startu su definiranim parametrima za Palacinu bili utvrđeni prihvatljivi troškovi u iznosu od gotovo 21 milijun kuna od čega je iz EU fondova bilo osigurano 17,8 milijuna ili 85 posto. Kroz javnu nabavu taj iznos je na kraju prepolovljen.

Upravo tolika ušteda na Palacini potaknula je probleme oko realizacije drugih kapitalnih objekata iz projekta "Sinj u sridu", u prvom redu Interpretacijsko-edukacijskog centra Sinjska alka koji obuhvaća zatvorenu jahaonicu s parkiralištem.

Zbog obnove koja se odužila na tri godine iz Palacine je u podstanarstvo u prostore Muzeja Sinjske alke bio izmješten Muzej Cetinske krajine.

image
PORTAL FERATA

Nakon dobivanja uporabne dozvole Muzej Cetinske krajine vraća se u Palacinu, i to na prvi kat i potkrovlje.

Upravo se radi na opremanju i gotovo potpunom preseljenju muzejske građe s tim da će Muzej dobiti potpuno novi stalni postav. U obnovljenom prizemnom dijelu Grad Sinj oprema prostor multifunkcionalne dvorane u kojoj će se prezentirati tradicionalni obrti, a uz suvenirnicu tu će biti i drugi prateći sadržaji.

Od ostalih segmenata projekta "Sinj u sridu", kojih je bilo ukupno 11, najvrjedniji su obnova tvrđave Kamičak sa satom, oko čega je svojevremeno također bilo prijepora, zatim opremanje i razvoj multimedijskih sadržaja u okviru Viteškog alkarskog društva te najvrjedniji segment dvorana za jahanje.

Dvorana je također građevinski završena, ali zbog utvrđenih nedostataka nije ishodovana uporabna dozvola.

Kada i posljednji segment bude okončan Sinjanima ostaje obveza podvući crtu i održati završnu konferenciju ovoga EU projekta.

U međuvremenu moraju definirati kako realizirani projekt voditi samoodrživim poštujući sve preuzete obveze, uključujući i zapošljavanje djelatnika.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 09:16