stdClass Object ( [id] => 1114795 [title] => Nedavno izabrani načelnik Dicma Petar Maretić: "Nad problemima ne plačemo, već ih rješavamo." [alias] => nedavno-izabrani-nacelnik-dicma-petar-maretic-nad-problemima-ne-placemo-vec-ih-rjesavamo [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zasukali smo rukave, a na vrhu prioriteta su nam dječji vrtić s jaslicama i proširenje groblja. Nećemo održati svečanu sjednicu Općinskog vijeća, ali ćemo imati koncert Siniše Vuce. Uz odavanje počasti poginulim Dicmanjanima u Domovinskom ratu, i ove godine slavit ćemo našeg nebeskog zaštitnika sv. Jakova i suzaštitnicu sv. Anu

Prije svega svim Dicmanjkama i Dicmanjanima želim čestitati Dan općine i blagdan našeg nebeskog zaštitnika sv. Jakova i suzaštitnice sv. Ane. Ovogodišnje slavlje poklanjamo svim građanima Dicma. Nakon dugo vremena priredit ćemo otvoreni koncert na kojemu će glavni izvođač biti Siniša Vuco. Prije njega nastupit će nekoliko kulturno-umjetničkih društava sa svojim folklornim programom. Ulaz na koncert bit će slobodan pa u ime mještana Dicma, koje očekujem u velikom broju, pozivam sve zainteresirane građane Sinja i cetinskog kraja da nam budu gosti. Uz koncertni prostor bit će i sadržaja za djecu, ali i za odrasle. Da bismo smanjili trošak, odlučili smo ne održati svečanu sjednicu Općinskog vijeća.

---

image
Crkva Svetog Jakova
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Uz ovaj svjetovni dio, imat ćemo i uobičajeni vjerski program. Na sami blagdan sv. Jakova bit će svečana procesija s kipom našega nebeskog patrona i svečana sveta misa koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, uz asistenciju našega župnika don Vlade Strikića, dekana Kliškog dekanata, te drugih svećenika.

Načelniče Maretiću, vi ste na ovoj dužnosti tek nešto više od mjesec i po dana. Prvi ste u cetinskom kraju obavili primopredaju s vašim prethodnikom. U dva prethodna saziva Općinskog vijeća bili ste vijećnik, najprije s vlastite nezavisne liste, a onda s Nezavisne liste mladih koja vas je i kandidirala za načelnika. Niste, dakle, bili neupućeni u stanje i zbivanja u Općinskom vijeću i općenito općinskoj administraciji. Jeste li zatekli što ste očekivali?

- Dan poslije izborne pobjede uhvatio sam se odmah posla i obavio niz razgovora. Nije me iznenadilo zatečeno stanje. Znao sam da me u općinskoj blagajni čekaju nepodmirena dugovanja i da Općina ima nerješene sudske sporove. Iako spadam u mlade ljude, imam tek 33 godine, iza mene je podosta iskustva i funkcioniranje općinskog proračuna nije mi nepoznanica. Situacija koju smo zatekli ja kao načelnik i naša Nezavisna lista mladih, koja ima apsolutnu većinu u Općinskom vijeću, nije bajna. Moj plan je da što hitnije saniramo dio dugovanja i da paralelno pripremamo dokumentaciju za projekte prema idejama kojih imamo napretek, a s kojima ćemo aplicirali na očekivane natječaje.

Imate li već neke konkretne projekte?

- Imamo. Najkonkretniji su uređenje tematskih putova i staza, zatim osiguranje stambene zone za naše mještane, naročito mlade. Veliki je interes za parcele na kojima bi naši sumještani gradili obiteljske stambene zgrade. Takvog zemljišta u Dicmu imamo dovoljno, ali ono je u vlasništvu države i njime upravljaju Hrvatske šume. Zatražit ćemo od Ministarstva državne imovine da nam dodijeli dio toga zemljišta uz prethodno njegovo izuzimanje iz posjeda Hrvatskih šuma. Nadalje, svima su nam puna usta demografije. Sretan sam što su demografska kretanja u općini Dicmo u minulom desetljeću pozitivna. Jedino u Dicmu imamo rast broja stanovnika, dok je u cijelom cetinskom kraju došlo do pada. Imamo dosta djece koja se nemaju gdje igrati. Zato smo odlučili po najgušće naseljenim zaseocima naših naselja izgraditi sportske terene. Neće to biti nešto velebno, nego uz minimalna ulaganja, ali djeca će dobiti svoje sadržaje. Svjedoci smo da u brdskom dijelu naše općine oživljava stočarstvo. Radi njegova poticanja uredit ćemo zapuštene lokve. Cilj nam je također aktivirati neprodano građevinsko zemljište unutar naše radne zone.

Vrtić i jaslice

Vaše glavno predizborno obećanje na kojemu ste dobili potporu mladih obitelji bilo je dovršetak izgradnje zgrade dječjeg vrtića s jaslicama?

- To je naš najveći i najprioritetniji projekt i iza njega stojimo bezrezervno. Kako je poznato, na izgradnji je već obavljen značajan dio grubih građevinskih radova, ali to nije pratila sva potrebna dokumentacija. Već sam angažirao geodete da obave nužne poslove, što je prvi korak kako bismo mogli kompletirati potrebne dokumente i biti spremni kada se objave natječaji za dodjelu sredstava.

Jeste li uvjereni da je rješenje blizu jer za vrtićkim kapacitetima i još više jaslicama u Dicmu je nasušna potreba?

- Uvjeren sam i nadam se da ćemo u najkraće vrijeme znati na čemu smo. Tada ćemo pred naše sugrađane izići s cjelovitom informacijom i konkretnim rokovima. Iskreno žalim što se kroz protekle godine problem vrtića i jaslica u Dicmu nije riješio. A mogao je jer se trošilo na manje potrebne stvari. Dicmo je naselje između dva grada, negdje na pola puta između Sinja i Splita. Mnogo mladih obitelji je to prepoznalo pa se vraćaju na svoju i(li) roditeljsku rodnu grudu. Osim njih, dolaze nam i drugi iz raznih krajeva koji traže oazu mira i nalaze je ovdje kod nas. Na dnevnoj bazi dobivam upite o prodaji građevinskih parcela. Dicmanjani i drugi žele kod nas izgraditi obiteljske stambene zgrade i tu imati adresu prebivališta.

O još jednom problemu u Dicmu se godinama govori. To je pitanje proširenja groblja sv. Jakova jer ni sami Dicmanjani, da ne govorimo o građanima koji su se doselili iz drugih krajeva, nemaju gdje pokapati svoje pokojnike?

- Taj problem nam je također prioritetan i moramo ga što prije riješiti. U najskorije vrijeme izići ćemo pred građane Dicma s informacijom o planu realizacije. Prethodna općinska vlast je vlasnički riješila dio zemljišta i na njemu ćemo u dogledno vrijeme krenuti s radovima koji će rezultirati novim grobnim mjestima, ako nam se ne ispriječe novčane prepreke.

Zar nova grobna mjesta ne bi trebali financirati budući vlasnici?

- Na taj način, kroz njihovo sufinanciranje, planiramo financiranje radova. Zamislili smo novčanu obvezu građana kojima će biti dodijeljena nova grobna mjesta podijeliti u tri obroka, na početku prvi, potom u fazi visoke izgradnje drugi i kod primopredaje treći.

Što je još pred vama kao nositeljem izvršne vlasti u općini Dicmo?

- Sagledao sam naše potrebe i mogućnosti. Potrebe su velike, a mogućnosti ograničene. Vastitim novcem sigurno nećemo moći osigurati sve što nam treba. Stoga s razlogom očekujemo dobru suradnju i potpore s razine naše županije i nadležnih ministarstava, a iznad svega iz EU fondova. Preda mnom je niz sastanaka na kojima ću ustrajati na konkretnim rješenjima s jasno definiranim rokovima. Kao inženjer tijekom 10 godina svoga radnog vijeka naučio sam da sve što se može treba odraditi odmah, danas, a ne ostavljati za sutra. To mi je vodilja i na ovoj dužnosti.

Kuće bez vode

Glavna zadaća općine kao jedinice lokalne samouprave je poboljšanje komunalne infrastrukture. To je posao koji se nikada ne može završiti?

- Tako je. Stalna je zadaća uređenje lokalnih nerazvrstanih cesta, poboljšanje električne i vodovodne mreže. Imamo cijeli niz mještana koji su se doselili na naše područje, izgradili obiteljske kuće, a još nemaju vodu. Pred nama je i projekt Aglomeracije kroz koji bismo konačno trebali riješiti vodoopskrbu u zaseoku Sušci, čime bismo osigurali da 99 posto građana Dicma ima pitku vodu iz slavina. Taj bi projekt trebao krenuti najkasnije ove jeseni.

Naveli ste da ćete aktivirati neizgrađeno građevinsko zemljište u radnoj zoni za koju Dicmanjani kažu da je rupa bez dna kada se radi o ulaganjima u njezinu komunalnu infrastrukturu, ali je ujedno i jedan od glavnih izvora prihoda općinskog proračuna?

- Radna zona puno zahtijeva i puno daje. Cilj nam je sve slobodne parcele ponuditi budućim investitorima, poduzetnicima. Pozvat ćemo ih u Dicmo i ponuditi moguće olakšice. Računamo, uz ostale, na poduzetnike iz Splita koji se u Splitu više nemaju gdje širiti jer je Split potrošio svoje prostorne resurse.

Hoćete li novcem koji dobijete od prodaje zemljišta financirati završetak izgradnje komunalne infrastrukture unutar zone?

- Ako riješimo financiranje dovršetka izgradnje dječjeg vrtića s jaslicama iz drugih izvora, sav dobiveni novac od prodaje zemljišta uložili bismo u komunalno opremanje zone. U protivnom bismo dio novca usmjerili za vrtić i jaslice jer nam je to prioritet nad svim prioritetima.

Koliko unutar radne zone Dicmo ima pravnih subjekata i koliko je u njima zaposlenih?

- Tu nemam precizne podatke, ali, okvirno, u općini Dicmo imamo oko 70 tvrtki i obrtnika, od kojih je 50-ak sa sjedištem unutar zone. Zaposlenih je između 400 i 500, taj broj varira, a među njima je mali broj Dicmanjana.

Zašto mali broj?

- Vjerojatno zato što se u jednom razdoblju kada se masovnije zapošljavalo, nije upiralo da prednost pod jednakim uvjetima imaju mještani. Dicmo je u sendviču između Splita i Sinja, a prostor općine presijeca državna cesta D-1, kojom svakodnevno prolaze dvije nepregledne kolone vozila, ujutro iz Sinja prema Splitu, a poslijepodne iz Splita prema Sinju.

---

image
Panorama Dicma.
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Obilaznica Dicma

Koja su vaša viđenja moguće obilaznice Dicma nastavkom gradnje brze ceste od Križica prema Kukuzovcu?

- Mi još nikakvih viđenja i stavova o tome nemamo. Očekujemo da nam Hrvatske ceste predoče što su njihovi planovi. Zato se o tom pitanju ne bih izjašnjavao dok ne čujem konkretne brojke i moguća rješenja.

Vratimo se na vaš izbor za načelnika i većinu koju Nezavisna lista mladih, čiji ste bili kandidat, ima u Općinskom vijeću.

Jamči li taj spoj pozitivne promjene u upravljanju i novi iskorak Dicma?

- Ja sebe percipiram kao apolitičnog političara. Smatram se primarno aktivistom. S većinom u Općinskom vijeću sigurno ćemo raditi drukčije od svih dosadašnjih općinskih vlasti. Ja ni jednog mještanina Dicma ne promatram kroz njegovu stranačku pripadnost, to me kao načelnika ne zanima. Svakoga ću saslušati, prihvatit ću svačiji pozitivan prijedlog i pokušat ću riješiti svačiji problem, ako je to zakonski moguće. Osjećam da nas je sve skupa zahvatio duh promjena, čiji je glavni cilj ostati ovdje, stvarati ovdje potrebne uvjete za kvalitetan život.

Očekujete li kvalitetnu i za općinu korisnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i njezinom izvršnom vlasti na čelu sa županom Blaženkom Bobanom?

- Već sam imao sastanak s gospodinom Bobanom, koji je župan svih građana naše županije. Moj i njegov interes je da u što je moguće većoj mjeri zadovoljimo potrebe naših stanovnika. Na kraju bih iskoristio priliku i pozvao sve građane Dicma da budu strpljivi i da ne očekuju kako sve što nam treba možemo riješiti preko noći. Uvjerit će se da sam ja po cijele dane u uredu, na sastancima ili na terenu. Pokušavam iznaći sredstva i rješenja za nagomilane probleme. Uskoro ću organizirati susrete s mještanima po zaseocima naših naselja, saslušati njihove probleme i prijedloge i izvijestiti ih kako ja i moji suradnici na sve gledamo. Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi njima iza leđa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE DICMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DAN OPĆINE DICMO 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-23 13:12:22 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-25 05:00:00 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2021-07-25 05:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 69 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648454.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648456.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648452.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648462.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648444.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648434.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648450.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648448.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648458.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18648428.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA ","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Petar Mareti\u0107: Bit \u0107u bezgrani\u010dno transparentan i ni\u0161ta se ne\u0107e raditi ljudima iza le\u0111a","Petar Mareti\u0107: Bit \u0107u bezgrani\u010dno transparentan i ni\u0161ta se ne\u0107e raditi ljudima iza le\u0111a","Ivan Vuk\u0161i\u0107, predsjednik op\u0107inskog vije\u0107a","Panorama Dicma.","Crkva Svetog Jakova","Na\u010delnik na lokaciji potencijalne izgradnje stambenih ku\u0107a","Glavna prometnica u Dicmu","Ure\u0111uje se nogostup uz prometnicu Split-Sinj","Dje\u010dji vrti\u0107 se gradi godinama",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1392","hd_18648454_1920.jpg":"1920x1080","k_18648454_1280.jpg":"1280x1280","k_18648454_1024.jpg":"1024x1024","k_18648454_640.jpg":"640x640","k_18648454_480.jpg":"480x480","k_18648454_340.jpg":"340x340","k_18648454_220.jpg":"220x220","o_18648454_1280.jpg":"1280x928","o_18648454_1024.jpg":"1024x742","o_18648454_640.jpg":"640x464","o_18648454_480.jpg":"480x348","o_18648454_340.jpg":"340x246","o_18648454_220.jpg":"220x159","h_18648454_1280.jpg":"1280x854","h_18648454_1024.jpg":"1024x683","h_18648454_640.jpg":"640x427","h_18648454_480.jpg":"480x320","h_18648454_340.jpg":"340x227","h_18648454_220.jpg":"220x147","pp_18648454_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648454_1024.jpg":"805x1024","pp_18648454_640.jpg":"503x640","pp_18648454_480.jpg":"377x480","pp_18648454_340.jpg":"267x340","pp_18648454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1359","hd_18648456_1920.jpg":"1920x1080","k_18648456_1280.jpg":"1280x1280","k_18648456_1024.jpg":"1024x1024","k_18648456_640.jpg":"640x640","k_18648456_480.jpg":"480x480","k_18648456_340.jpg":"340x340","k_18648456_220.jpg":"220x220","o_18648456_1280.jpg":"1280x906","o_18648456_1024.jpg":"1024x724","o_18648456_640.jpg":"640x453","o_18648456_480.jpg":"480x339","o_18648456_340.jpg":"340x240","o_18648456_220.jpg":"220x155","h_18648456_1280.jpg":"1280x854","h_18648456_1024.jpg":"1024x683","h_18648456_640.jpg":"640x427","h_18648456_480.jpg":"480x320","h_18648456_340.jpg":"340x227","h_18648456_220.jpg":"220x147","pp_18648456_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648456_1024.jpg":"805x1024","pp_18648456_640.jpg":"503x640","pp_18648456_480.jpg":"377x480","pp_18648456_340.jpg":"267x340","pp_18648456_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1412","hd_18648452_1920.jpg":"1920x1080","k_18648452_1280.jpg":"1280x1280","k_18648452_1024.jpg":"1024x1024","k_18648452_640.jpg":"640x640","k_18648452_480.jpg":"480x480","k_18648452_340.jpg":"340x340","k_18648452_220.jpg":"220x220","o_18648452_1280.jpg":"1280x941","o_18648452_1024.jpg":"1024x753","o_18648452_640.jpg":"640x470","o_18648452_480.jpg":"480x353","o_18648452_340.jpg":"340x250","o_18648452_220.jpg":"220x161","h_18648452_1280.jpg":"1280x854","h_18648452_1024.jpg":"1024x683","h_18648452_640.jpg":"640x427","h_18648452_480.jpg":"480x320","h_18648452_340.jpg":"340x227","h_18648452_220.jpg":"220x147","pp_18648452_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648452_1024.jpg":"805x1024","pp_18648452_640.jpg":"503x640","pp_18648452_480.jpg":"377x480","pp_18648452_340.jpg":"267x340","pp_18648452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x969","hd_18648462_1920.jpg":"1920x1080","k_18648462_1280.jpg":"1280x1280","k_18648462_1024.jpg":"1024x1024","k_18648462_640.jpg":"640x640","k_18648462_480.jpg":"480x480","k_18648462_340.jpg":"340x340","k_18648462_220.jpg":"220x220","o_18648462_1280.jpg":"1280x646","o_18648462_1024.jpg":"1024x516","o_18648462_640.jpg":"640x323","o_18648462_480.jpg":"480x242","o_18648462_340.jpg":"340x171","o_18648462_220.jpg":"220x111","h_18648462_1280.jpg":"1280x854","h_18648462_1024.jpg":"1024x683","h_18648462_640.jpg":"640x427","h_18648462_480.jpg":"480x320","h_18648462_340.jpg":"340x227","h_18648462_220.jpg":"220x147","pp_18648462_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648462_1024.jpg":"805x1024","pp_18648462_640.jpg":"503x640","pp_18648462_480.jpg":"377x480","pp_18648462_340.jpg":"267x340","pp_18648462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1330","hd_18648444_1920.jpg":"1920x1080","k_18648444_1280.jpg":"1280x1280","k_18648444_1024.jpg":"1024x1024","k_18648444_640.jpg":"640x640","k_18648444_480.jpg":"480x480","k_18648444_340.jpg":"340x340","k_18648444_220.jpg":"220x220","o_18648444_1280.jpg":"1280x886","o_18648444_1024.jpg":"1024x709","o_18648444_640.jpg":"640x443","o_18648444_480.jpg":"480x332","o_18648444_340.jpg":"340x235","o_18648444_220.jpg":"220x152","h_18648444_1280.jpg":"1280x854","h_18648444_1024.jpg":"1024x683","h_18648444_640.jpg":"640x427","h_18648444_480.jpg":"480x320","h_18648444_340.jpg":"340x227","h_18648444_220.jpg":"220x147","pp_18648444_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648444_1024.jpg":"805x1024","pp_18648444_640.jpg":"503x640","pp_18648444_480.jpg":"377x480","pp_18648444_340.jpg":"267x340","pp_18648444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","hd_18648434_1920.jpg":"1920x1080","k_18648434_1280.jpg":"1280x1280","k_18648434_1024.jpg":"1024x1024","k_18648434_640.jpg":"640x640","k_18648434_480.jpg":"480x480","k_18648434_340.jpg":"340x340","k_18648434_220.jpg":"220x220","o_18648434_1280.jpg":"1280x830","o_18648434_1024.jpg":"1024x664","o_18648434_640.jpg":"640x415","o_18648434_480.jpg":"480x311","o_18648434_340.jpg":"340x220","o_18648434_220.jpg":"220x142","h_18648434_1280.jpg":"1280x854","h_18648434_1024.jpg":"1024x683","h_18648434_640.jpg":"640x427","h_18648434_480.jpg":"480x320","h_18648434_340.jpg":"340x227","h_18648434_220.jpg":"220x147","pp_18648434_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648434_1024.jpg":"805x1024","pp_18648434_640.jpg":"503x640","pp_18648434_480.jpg":"377x480","pp_18648434_340.jpg":"267x340","pp_18648434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1018","hd_18648450_1920.jpg":"1920x1080","k_18648450_1280.jpg":"1280x1280","k_18648450_1024.jpg":"1024x1024","k_18648450_640.jpg":"640x640","k_18648450_480.jpg":"480x480","k_18648450_340.jpg":"340x340","k_18648450_220.jpg":"220x220","o_18648450_1280.jpg":"1280x678","o_18648450_1024.jpg":"1024x542","o_18648450_640.jpg":"640x339","o_18648450_480.jpg":"480x254","o_18648450_340.jpg":"340x180","o_18648450_220.jpg":"220x116","h_18648450_1280.jpg":"1280x854","h_18648450_1024.jpg":"1024x683","h_18648450_640.jpg":"640x427","h_18648450_480.jpg":"480x320","h_18648450_340.jpg":"340x227","h_18648450_220.jpg":"220x147","pp_18648450_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648450_1024.jpg":"805x1024","pp_18648450_640.jpg":"503x640","pp_18648450_480.jpg":"377x480","pp_18648450_340.jpg":"267x340","pp_18648450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1206","hd_18648448_1920.jpg":"1920x1080","k_18648448_1280.jpg":"1280x1280","k_18648448_1024.jpg":"1024x1024","k_18648448_640.jpg":"640x640","k_18648448_480.jpg":"480x480","k_18648448_340.jpg":"340x340","k_18648448_220.jpg":"220x220","o_18648448_1280.jpg":"1280x804","o_18648448_1024.jpg":"1024x643","o_18648448_640.jpg":"640x402","o_18648448_480.jpg":"480x301","o_18648448_340.jpg":"340x213","o_18648448_220.jpg":"220x138","h_18648448_1280.jpg":"1280x854","h_18648448_1024.jpg":"1024x683","h_18648448_640.jpg":"640x427","h_18648448_480.jpg":"480x320","h_18648448_340.jpg":"340x227","h_18648448_220.jpg":"220x147","pp_18648448_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648448_1024.jpg":"805x1024","pp_18648448_640.jpg":"503x640","pp_18648448_480.jpg":"377x480","pp_18648448_340.jpg":"267x340","pp_18648448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1110","hd_18648458_1920.jpg":"1920x1080","k_18648458_1280.jpg":"1280x1280","k_18648458_1024.jpg":"1024x1024","k_18648458_640.jpg":"640x640","k_18648458_480.jpg":"480x480","k_18648458_340.jpg":"340x340","k_18648458_220.jpg":"220x220","o_18648458_1280.jpg":"1280x740","o_18648458_1024.jpg":"1024x592","o_18648458_640.jpg":"640x370","o_18648458_480.jpg":"480x277","o_18648458_340.jpg":"340x196","o_18648458_220.jpg":"220x127","h_18648458_1280.jpg":"1280x854","h_18648458_1024.jpg":"1024x683","h_18648458_640.jpg":"640x427","h_18648458_480.jpg":"480x320","h_18648458_340.jpg":"340x227","h_18648458_220.jpg":"220x147","pp_18648458_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648458_1024.jpg":"805x1024","pp_18648458_640.jpg":"503x640","pp_18648458_480.jpg":"377x480","pp_18648458_340.jpg":"267x340","pp_18648458_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1291","hd_18648428_1920.jpg":"1920x1080","k_18648428_1280.jpg":"1280x1280","k_18648428_1024.jpg":"1024x1024","k_18648428_640.jpg":"640x640","k_18648428_480.jpg":"480x480","k_18648428_340.jpg":"340x340","k_18648428_220.jpg":"220x220","o_18648428_1280.jpg":"1280x860","o_18648428_1024.jpg":"1024x688","o_18648428_640.jpg":"640x430","o_18648428_480.jpg":"480x322","o_18648428_340.jpg":"340x228","o_18648428_220.jpg":"220x147","h_18648428_1280.jpg":"1280x854","h_18648428_1024.jpg":"1024x683","h_18648428_640.jpg":"640x427","h_18648428_480.jpg":"480x320","h_18648428_340.jpg":"340x227","h_18648428_220.jpg":"220x147","pp_18648428_1280.jpg":"1006x1280","pp_18648428_1024.jpg":"805x1024","pp_18648428_640.jpg":"503x640","pp_18648428_480.jpg":"377x480","pp_18648428_340.jpg":"267x340","pp_18648428_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8035306 Threads: 5 Questions: 1599747399 Slow queries: 4891114 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112528686 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 41 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/nedavno-izabrani-nacelnik-dicma-petar-maretic-nad-problemima-ne-placemo-vec-ih-rjesavamo-1114795 [printLink] => /dalmacija/zagora/nedavno-izabrani-nacelnik-dicma-petar-maretic-nad-problemima-ne-placemo-vec-ih-rjesavamo-1114795?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644625 [name] => Dan općine Dicmo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-23 15:21:28 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-opcine-dicmo [link] => /tag/dan-opcine-dicmo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE DICMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nedavno izabrani načelnik Dicma Petar Maretić: "Nad problemima ne plačemo, već ih rješavamo." [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648454.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Petar Maretić: Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi ljudima iza leđa [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648454.jpg [title] => Petar Maretić: Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi ljudima iza leđa Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648456.jpg [title] => Petar Maretić: Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi ljudima iza leđa Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648452.jpg [title] => Ivan Vukšić, predsjednik općinskog vijeća Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648462.jpg [title] => Panorama Dicma. Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648444.jpg [title] => Crkva Svetog Jakova Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648434.jpg [title] => Načelnik na lokaciji potencijalne izgradnje stambenih kuća Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648450.jpg [title] => Glavna prometnica u Dicmu Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648448.jpg [title] => Uređuje se nogostup uz prometnicu Split-Sinj Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648458.jpg [title] => Dječji vrtić se gradi godinama Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18648428.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zasukali smo rukave, a na vrhu prioriteta su nam dječji vrtić s jaslicama i proširenje groblja. Nećemo održati svečanu sjednicu Općinskog vijeća, ali ćemo imati koncert Siniše Vuce. Uz odavanje počasti poginulim Dicmanjanima u Domovinskom ratu, i ove godine slavit ćemo našeg nebeskog zaštitnika sv. Jakova i suzaštitnicu sv. Anu

Prije svega svim Dicmanjkama i Dicmanjanima želim čestitati Dan općine i blagdan našeg nebeskog zaštitnika sv. Jakova i suzaštitnice sv. Ane. Ovogodišnje slavlje poklanjamo svim građanima Dicma. Nakon dugo vremena priredit ćemo otvoreni koncert na kojemu će glavni izvođač biti Siniša Vuco. Prije njega nastupit će nekoliko kulturno-umjetničkih društava sa svojim folklornim programom. Ulaz na koncert bit će slobodan pa u ime mještana Dicma, koje očekujem u velikom broju, pozivam sve zainteresirane građane Sinja i cetinskog kraja da nam budu gosti. Uz koncertni prostor bit će i sadržaja za djecu, ali i za odrasle. Da bismo smanjili trošak, odlučili smo ne održati svečanu sjednicu Općinskog vijeća.

---

image
Crkva Svetog Jakova
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Uz ovaj svjetovni dio, imat ćemo i uobičajeni vjerski program. Na sami blagdan sv. Jakova bit će svečana procesija s kipom našega nebeskog patrona i svečana sveta misa koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, uz asistenciju našega župnika don Vlade Strikića, dekana Kliškog dekanata, te drugih svećenika.

Načelniče Maretiću, vi ste na ovoj dužnosti tek nešto više od mjesec i po dana. Prvi ste u cetinskom kraju obavili primopredaju s vašim prethodnikom. U dva prethodna saziva Općinskog vijeća bili ste vijećnik, najprije s vlastite nezavisne liste, a onda s Nezavisne liste mladih koja vas je i kandidirala za načelnika. Niste, dakle, bili neupućeni u stanje i zbivanja u Općinskom vijeću i općenito općinskoj administraciji. Jeste li zatekli što ste očekivali?

- Dan poslije izborne pobjede uhvatio sam se odmah posla i obavio niz razgovora. Nije me iznenadilo zatečeno stanje. Znao sam da me u općinskoj blagajni čekaju nepodmirena dugovanja i da Općina ima nerješene sudske sporove. Iako spadam u mlade ljude, imam tek 33 godine, iza mene je podosta iskustva i funkcioniranje općinskog proračuna nije mi nepoznanica. Situacija koju smo zatekli ja kao načelnik i naša Nezavisna lista mladih, koja ima apsolutnu većinu u Općinskom vijeću, nije bajna. Moj plan je da što hitnije saniramo dio dugovanja i da paralelno pripremamo dokumentaciju za projekte prema idejama kojih imamo napretek, a s kojima ćemo aplicirali na očekivane natječaje.

Imate li već neke konkretne projekte?

- Imamo. Najkonkretniji su uređenje tematskih putova i staza, zatim osiguranje stambene zone za naše mještane, naročito mlade. Veliki je interes za parcele na kojima bi naši sumještani gradili obiteljske stambene zgrade. Takvog zemljišta u Dicmu imamo dovoljno, ali ono je u vlasništvu države i njime upravljaju Hrvatske šume. Zatražit ćemo od Ministarstva državne imovine da nam dodijeli dio toga zemljišta uz prethodno njegovo izuzimanje iz posjeda Hrvatskih šuma. Nadalje, svima su nam puna usta demografije. Sretan sam što su demografska kretanja u općini Dicmo u minulom desetljeću pozitivna. Jedino u Dicmu imamo rast broja stanovnika, dok je u cijelom cetinskom kraju došlo do pada. Imamo dosta djece koja se nemaju gdje igrati. Zato smo odlučili po najgušće naseljenim zaseocima naših naselja izgraditi sportske terene. Neće to biti nešto velebno, nego uz minimalna ulaganja, ali djeca će dobiti svoje sadržaje. Svjedoci smo da u brdskom dijelu naše općine oživljava stočarstvo. Radi njegova poticanja uredit ćemo zapuštene lokve. Cilj nam je također aktivirati neprodano građevinsko zemljište unutar naše radne zone.

Vrtić i jaslice

Vaše glavno predizborno obećanje na kojemu ste dobili potporu mladih obitelji bilo je dovršetak izgradnje zgrade dječjeg vrtića s jaslicama?

- To je naš najveći i najprioritetniji projekt i iza njega stojimo bezrezervno. Kako je poznato, na izgradnji je već obavljen značajan dio grubih građevinskih radova, ali to nije pratila sva potrebna dokumentacija. Već sam angažirao geodete da obave nužne poslove, što je prvi korak kako bismo mogli kompletirati potrebne dokumente i biti spremni kada se objave natječaji za dodjelu sredstava.

Jeste li uvjereni da je rješenje blizu jer za vrtićkim kapacitetima i još više jaslicama u Dicmu je nasušna potreba?

- Uvjeren sam i nadam se da ćemo u najkraće vrijeme znati na čemu smo. Tada ćemo pred naše sugrađane izići s cjelovitom informacijom i konkretnim rokovima. Iskreno žalim što se kroz protekle godine problem vrtića i jaslica u Dicmu nije riješio. A mogao je jer se trošilo na manje potrebne stvari. Dicmo je naselje između dva grada, negdje na pola puta između Sinja i Splita. Mnogo mladih obitelji je to prepoznalo pa se vraćaju na svoju i(li) roditeljsku rodnu grudu. Osim njih, dolaze nam i drugi iz raznih krajeva koji traže oazu mira i nalaze je ovdje kod nas. Na dnevnoj bazi dobivam upite o prodaji građevinskih parcela. Dicmanjani i drugi žele kod nas izgraditi obiteljske stambene zgrade i tu imati adresu prebivališta.

O još jednom problemu u Dicmu se godinama govori. To je pitanje proširenja groblja sv. Jakova jer ni sami Dicmanjani, da ne govorimo o građanima koji su se doselili iz drugih krajeva, nemaju gdje pokapati svoje pokojnike?

- Taj problem nam je također prioritetan i moramo ga što prije riješiti. U najskorije vrijeme izići ćemo pred građane Dicma s informacijom o planu realizacije. Prethodna općinska vlast je vlasnički riješila dio zemljišta i na njemu ćemo u dogledno vrijeme krenuti s radovima koji će rezultirati novim grobnim mjestima, ako nam se ne ispriječe novčane prepreke.

Zar nova grobna mjesta ne bi trebali financirati budući vlasnici?

- Na taj način, kroz njihovo sufinanciranje, planiramo financiranje radova. Zamislili smo novčanu obvezu građana kojima će biti dodijeljena nova grobna mjesta podijeliti u tri obroka, na početku prvi, potom u fazi visoke izgradnje drugi i kod primopredaje treći.

Što je još pred vama kao nositeljem izvršne vlasti u općini Dicmo?

- Sagledao sam naše potrebe i mogućnosti. Potrebe su velike, a mogućnosti ograničene. Vastitim novcem sigurno nećemo moći osigurati sve što nam treba. Stoga s razlogom očekujemo dobru suradnju i potpore s razine naše županije i nadležnih ministarstava, a iznad svega iz EU fondova. Preda mnom je niz sastanaka na kojima ću ustrajati na konkretnim rješenjima s jasno definiranim rokovima. Kao inženjer tijekom 10 godina svoga radnog vijeka naučio sam da sve što se može treba odraditi odmah, danas, a ne ostavljati za sutra. To mi je vodilja i na ovoj dužnosti.

Kuće bez vode

Glavna zadaća općine kao jedinice lokalne samouprave je poboljšanje komunalne infrastrukture. To je posao koji se nikada ne može završiti?

- Tako je. Stalna je zadaća uređenje lokalnih nerazvrstanih cesta, poboljšanje električne i vodovodne mreže. Imamo cijeli niz mještana koji su se doselili na naše područje, izgradili obiteljske kuće, a još nemaju vodu. Pred nama je i projekt Aglomeracije kroz koji bismo konačno trebali riješiti vodoopskrbu u zaseoku Sušci, čime bismo osigurali da 99 posto građana Dicma ima pitku vodu iz slavina. Taj bi projekt trebao krenuti najkasnije ove jeseni.

Naveli ste da ćete aktivirati neizgrađeno građevinsko zemljište u radnoj zoni za koju Dicmanjani kažu da je rupa bez dna kada se radi o ulaganjima u njezinu komunalnu infrastrukturu, ali je ujedno i jedan od glavnih izvora prihoda općinskog proračuna?

- Radna zona puno zahtijeva i puno daje. Cilj nam je sve slobodne parcele ponuditi budućim investitorima, poduzetnicima. Pozvat ćemo ih u Dicmo i ponuditi moguće olakšice. Računamo, uz ostale, na poduzetnike iz Splita koji se u Splitu više nemaju gdje širiti jer je Split potrošio svoje prostorne resurse.

Hoćete li novcem koji dobijete od prodaje zemljišta financirati završetak izgradnje komunalne infrastrukture unutar zone?

- Ako riješimo financiranje dovršetka izgradnje dječjeg vrtića s jaslicama iz drugih izvora, sav dobiveni novac od prodaje zemljišta uložili bismo u komunalno opremanje zone. U protivnom bismo dio novca usmjerili za vrtić i jaslice jer nam je to prioritet nad svim prioritetima.

Koliko unutar radne zone Dicmo ima pravnih subjekata i koliko je u njima zaposlenih?

- Tu nemam precizne podatke, ali, okvirno, u općini Dicmo imamo oko 70 tvrtki i obrtnika, od kojih je 50-ak sa sjedištem unutar zone. Zaposlenih je između 400 i 500, taj broj varira, a među njima je mali broj Dicmanjana.

Zašto mali broj?

- Vjerojatno zato što se u jednom razdoblju kada se masovnije zapošljavalo, nije upiralo da prednost pod jednakim uvjetima imaju mještani. Dicmo je u sendviču između Splita i Sinja, a prostor općine presijeca državna cesta D-1, kojom svakodnevno prolaze dvije nepregledne kolone vozila, ujutro iz Sinja prema Splitu, a poslijepodne iz Splita prema Sinju.

---

image
Panorama Dicma.
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

Obilaznica Dicma

Koja su vaša viđenja moguće obilaznice Dicma nastavkom gradnje brze ceste od Križica prema Kukuzovcu?

- Mi još nikakvih viđenja i stavova o tome nemamo. Očekujemo da nam Hrvatske ceste predoče što su njihovi planovi. Zato se o tom pitanju ne bih izjašnjavao dok ne čujem konkretne brojke i moguća rješenja.

Vratimo se na vaš izbor za načelnika i većinu koju Nezavisna lista mladih, čiji ste bili kandidat, ima u Općinskom vijeću.

Jamči li taj spoj pozitivne promjene u upravljanju i novi iskorak Dicma?

- Ja sebe percipiram kao apolitičnog političara. Smatram se primarno aktivistom. S većinom u Općinskom vijeću sigurno ćemo raditi drukčije od svih dosadašnjih općinskih vlasti. Ja ni jednog mještanina Dicma ne promatram kroz njegovu stranačku pripadnost, to me kao načelnika ne zanima. Svakoga ću saslušati, prihvatit ću svačiji pozitivan prijedlog i pokušat ću riješiti svačiji problem, ako je to zakonski moguće. Osjećam da nas je sve skupa zahvatio duh promjena, čiji je glavni cilj ostati ovdje, stvarati ovdje potrebne uvjete za kvalitetan život.

Očekujete li kvalitetnu i za općinu korisnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i njezinom izvršnom vlasti na čelu sa županom Blaženkom Bobanom?

- Već sam imao sastanak s gospodinom Bobanom, koji je župan svih građana naše županije. Moj i njegov interes je da u što je moguće većoj mjeri zadovoljimo potrebe naših stanovnika. Na kraju bih iskoristio priliku i pozvao sve građane Dicma da budu strpljivi i da ne očekuju kako sve što nam treba možemo riješiti preko noći. Uvjerit će se da sam ja po cijele dane u uredu, na sastancima ili na terenu. Pokušavam iznaći sredstva i rješenja za nagomilane probleme. Uskoro ću organizirati susrete s mještanima po zaseocima naših naselja, saslušati njihove probleme i prijedloge i izvijestiti ih kako ja i moji suradnici na sve gledamo. Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi njima iza leđa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Petar Maretić: Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi ljudima iza leđa
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Petar Maretić: Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi ljudima iza leđa
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Ivan Vukšić, predsjednik općinskog vijeća
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Crkva Svetog Jakova
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Načelnik na lokaciji potencijalne izgradnje stambenih kuća
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Glavna prometnica u Dicmu
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Uređuje se nogostup uz prometnicu Split-Sinj
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Dječji vrtić se gradi godinama
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/nedavno-izabrani-nacelnik-dicma-petar-maretic-nad-problemima-ne-placemo-vec-ih-rjesavamo-1114795 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2dcc8eb820a26d82d79302582a793ecf17f172b4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nedavno+izabrani+na%C4%8Delnik+Dicma+Petar+Mareti%C4%87%3A+%26quot%3BNad+problemima+ne+pla%C4%8Demo%2C+ve%C4%87+ih+rje%C5%A1avamo.%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnedavno-izabrani-nacelnik-dicma-petar-maretic-nad-problemima-ne-placemo-vec-ih-rjesavamo-1114795 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnedavno-izabrani-nacelnik-dicma-petar-maretic-nad-problemima-ne-placemo-vec-ih-rjesavamo-1114795 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE DICMO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraDAN OPĆINE DICMO

Nedavno izabrani načelnik Dicma Petar Maretić: "Nad problemima ne plačemo, već ih rješavamo."

Piše Toni Paštar
25. srpnja 2021. - 07:00
Petar Maretić: Bit ću bezgranično transparentan i ništa se neće raditi ljudima iza leđaVojko Bašić/HANZA MEDIA

Zasukali smo rukave, a na vrhu prioriteta su nam dječji vrtić s jaslicama i proširenje groblja. Nećemo održati svečanu sjednicu Općinskog vijeća, ali ćemo imati koncert Siniše Vuce. Uz odavanje počasti poginulim Dicmanjanima u Domovinskom ratu, i ove godine slavit ćemo našeg nebeskog zaštitnika sv. Jakova i suzaštitnicu sv. Anu

Prije svega svim Dicmanjkama i Dicmanjanima želim čestitati Dan općine i blagdan našeg nebeskog zaštitnika sv. Jakova i suzaštitnice sv. Ane. Ovogodišnje slavlje poklanjamo svim građanima Dicma. Nakon dugo vremena priredit ćemo otvoreni koncert na kojemu će glavni izvođač biti Siniša Vuco. Prije njega nastupit će nekoliko kulturno-umjetničkih društava sa svojim folklornim programom. Ulaz na koncert bit će slobodan pa u ime mještana Dicma, koje očeku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:17