StoryEditor
Zagoralijepe vijesti

Imoćani su prvaci županije u cijepljenju, a već mjesec dana nemaju nijednog zaraženog: ‘Svoju dozu traži pedesetak ljudi dnevno‘

Piše Braco Ćosić
20. srpnja 2021. - 18:19

Imotski i Imotska krajina punih mjesec dana nemaju niti jednog oboljelog od Covida-19. Usporedbe radi u isto vrijeme prošle godine bilo je na desetke zaraženih virusom korone. Lijepa je to vijest za sve stanovnike Imotske krajine, ali i za brojne goste koji se odmaraju u ovdašnjim kućama za odmor, hotelima i prenoćištima.

Dapače, i turistički rezultati idu na ruku ovim lijepim vijestima jer je broj turista, a posebno onih stranih isto tako povećan za razliku od prošle godine. Što je uzrok ovome, pokušali smo doznati iz dva izvora.

Onog stručnog, epidemiološkog i onoga koji zapravo i treba kontrolirati cijelu tu situaciju u Imotskom. Doktorica Sanja Validžić trenutačno u Jedinici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo mijenja doktora Joška Marasa koji je na zasluženom godišnjem odmoru.

- Nije uvijek bila ovakva situacija u Imotskom. Znale su, a vidjeli ste i prošle godine te brojke oboljelih biti i zabrinjavajuće, no sada su brojke izvrsne kao i situacija ovdje. Primjerice, lani smo imali i velika žarišta. Očito da smo se naučili, od toga kako prvo čuvati sebe pa onda i druge. Pokazalo se to dobro i kroz ovo organizirano cijepljenje u Imotskom. U biti građani Imotskog i okolice su i najviše procjepljeniji u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji što svakako iskazuje i njihovu odgovornost, ali i želju za slobodom. Na dva javna cijepljenja bilo je oko 300 građana no ono važnije je činjenica što svakoga dana ovdje u prostorima Jedinice Nastavnog zavoda imamo i po pedesetak građana koji se žele cijepiti. U prosjeku imamo po trideset i više cijepljenih Imoćana. Nakon ovoga možemo kazati da je procijepljenost veća do 40 posto.

image
Liječnica Sanja Validžić zadovoljna je rezultatima cijepljenja
Braco Ćosić

No, bez obzira na trenutačno jako dobro stanje u Imotskom pred nama su i neka ljetna događanja, a delta soj je prisutan i nikada se ne zna što se može dogoditi. Zato i moj apel da se obvezno držimo epidemioloških mjera i da svatko od sebe da doprinos stabilnosti ove situacije. Dakako da će tu i vaš Stožer odigrati važnu ulogu. Nemojmo se zavarati sadašnjim brojkama i stanje jer se u nekoliko dana može sve promijeniti- riječi su dr. Sanje Validžić.

image
Ana Marije Radeljić, načelnica Stožera civilne zaštite i dogradonačelnice grada Imotskog
Braco Ćosić

- Istina mi smo već mjesec dana COVID free zona. Prva stvar je da naš Stožer civilne zaštite grada Imotskog sa svojim operativnim snagama, a tu su Jedinica hitne medicine, MUP-a ,vatrogasci, komunalni redari, Crveni križ, kontinuirano provodi odluke Nacionalnog stožera. Osim toga mi smo s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo proveli organizirano cijepljenje i sada je procijepljenost naših građana između 35 i 40 posto. No,kako nas očekuje i kolovoz s nizom dolazaka naših sugrađana koji žive izvan Imotskog kako bi se odmarali,a tu je i povećan broj turista, apeliram da se ponašamo odgovorno.Vjerujem u racionalnost i senzibilnost svojih sugrađana i na njihovu pažnju i pridržavanje svih mjera. Jedino tako možemo imati povoljne rezultate i u narednom periodu-  kazala je Ana Marije Radeljić, načelnica Stožera civilne zaštite i dogradonačelnice grada Imotskog.

item - id = 1114082
related id = 0 -> 1128125
related id = 1 -> 1128060
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 19:06