StoryEditor
OtociGOTOVO DO 2021.

Novi porat u Postirima: zapadni gat bit će produžen za 72 metra, a koristit će ga ribari u unutarnjem i gosti jahtaši u vanjskom dijelu

6. lipnja 2020. - 13:54
Siniša Marović, načelnik općine PostiraAnte Čizmić/HANZA MEDIA

Premda je korona-vrijeme raspršilo snove o uspješnoj turističkoj sezoni, Postirani nisu stali s uređivanjem svoga "malog bračkog mista". Naprotiv – ribarsko mjesto, ali i turistički biser na sjevernoj strani škoja, postalo je jedno veliko gradilište.
Gradi se na sve strane, ulažu se milijuni i milijuni kuna, stvara se nova vizura Postira, kamenoga gradića oduvijek znanog po tvornici "Sardina", pogonu za preradu ribe.

I otkad se "Sardina" iselila iz središta Postira u gospodarsku zonu, fokus je na turizmu, kao još jednom dodatnom segmentu dobrog života. Pa mogućnost zaposlenja u tvornici, uz obradu poljoprivrednih čestica, prvenstveno maslinika, te rad u ugostiteljsko-turističkom sektoru, sve je na kraju rezultiralo i ostankom mladih na škoju. Oni se žele baviti i nautičkim turizmom, budući da sve više jedriličara i ljudi od mora bira upravo koordinate Postira na svojoj pomorskoj mapi kao destinaciju za odmor na brodu.

A svemu je svakako pridonijelo i održavanje jedriličarske regate u srcu "porta" u kolovozu, kad s brda Gažul zapuše istoimeni topli vjetar i točno u ponoć, pod svjetlima reflektora i uz taktove "Male noćne muzike" Wolfganga Amadeusa Mozarta, krstaši zajedre u svom ritmu, uz gromoglasno bodrenje publike s obale.

No prostora unutar luke baš i nema previše, pa je Županijska lučka uprava krenula u projekt uređenja, osvježenja, sanacije postojećeg mula, uz gradnju dodatnih sadržaja.

Kako je najavio Domagoj Maroević, ravnatelj ove regionalne ustanove, i Postira su tek jedno od ulaganja u nizu onih koji za cilj imaju još ljepšu, funkcionalniju i infrastrukturno opremljenu obalu.
Najljepšu obalu na svijetu!

– Ovom investicijom mještani će napokon dobiti porat normalne širine, a ne kao do sada, kad je to bilo na određenim mjestima prilično usko – u priču zvanu "morska gradnja" uveo nas je mladi načelnik općine Postira Siniša Marović, prezadovoljan što se u njegovu "mistu" trenutno ulaže ukupno, u više investicija, više od 20 milijuna kuna.

Radovi su na svakom "kantunu", a ovi u samoj luci Postira, u žili kucavici mjesta, počeli su u rujnu 2019. godine.

– Rok za izgradnju je konac 2021. godine, no očekujemo da će sve biti okončano ranije. Mi smo optimisti pa se nadamo kako će naš postirski porat zasjati u punom sjaju uoči turističke sezone 2021. godine.

Zbori nam dalje načelnik iz kvote HDZ-a kako građevinski zahvati za rezultat imaju izgradnju, odnosno produžetak zapadnoga gata za 72 metra, gdje će se unutarnji dio gata koristiti za komunalne vezove.

– Znači za naše ribarske brodove, dok je vanjski dio gata namijenjen za nautički turizam. Za jedrilice i jahte dragih nam gostiju!
Doznajemo kako će se na istočnoj strani luke i obala znatnije proširiti.

– Ovisno o mikrolokaciji, obala će biti proširena od dva do četiri metra, odnosno o tome koliko je to na kojem području predviđeno projektom. Osim vizualnog značaja cijelog ovog projekta, dobit ćemo novih 30 komunalnih vezova i 20 nautičkih vezova. Velika je to stvar za Postira, pa od srca zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, koja nas podržava u svim ulaganjima, jer mi velike investicije koje se sada provode u našoj općini sami ne možemo provesti. Podršku smo imali i od Splitsko-dalmatinske županije, poglavito od župana Blaženka Bobana, te od ravnatelja Lučke uprave SDŽ Domagoja Maroevića, kao i od prvog čovjeka Županijske uprave za ceste Petra Škorića. Svi su oni zajedno pokazali izuzetnu volju da pomognu razvoju malih sredina, posebno razvoju otoka! Bez njihove podrške sve investicije ne bismo mogli ni pokrenuti, a kamoli ostvariti – podvlači načelnik Marović, čelnik mjesta na otoku Braču s oko 1550 stanovnika.

Što se pak sredstava tiče, brojke su ove – više od 7,5 milijuna kuna!

– To je vrijednost radova po mojoj procjeni. Na kraju će iznositi nešto više od 7,5 milijuna kuna, a sve financira većim dijelom Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, a manjim dijelom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao i Splitsko-dalmatinska županija – dodaje načelnik Marović i novčani iznos uređenja postirskog porta, no ni to nije sve:

– Lučka uprava ujedno financira i novi sustav sidrišta u luci Postira u vrijednosti od milijun kuna, dok ćemo mi iz općinske blagajne izdvojiti dodatnih 1,2 milijuna kuna. Naime, u sklopu radova u luci postavit ćemo novi kanalizacijski kolektor, kao i ostalu potrebnu infrastrukturu.

Za kraj priče o investiciji kojom će Postira s mora dobiti sasvim novi identitet, u potpunosti novi vizualni izgled, najvažnije je kako su i mještani pozdravili ovo ulaganje. I njima je svakodnevica, uobičajeni otočni životni ritam, "pokazao" kako njihov najdraži porat, da bi normalno funkcionirao, treba dodatno širenje i "šminkanje".

Izdvojeno

23. srpanj 2020 07:15