stdClass Object ( [id] => 1320361 [title] => Milanovićev gulaš kao Vruja 2: na rajskom otočiću vlada anarhija, sidri se nelegalno, gradi bespravno... Slijedi rušenje [alias] => milanovicev-gulas-kao-vruja-2-na-rajskom-otocicu-vlada-anarhija-sidri-se-nelegalno-gradi-bespravno-slijedi-rusenje [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O da, Budihovac itekako češljamo. I to još odavno, prije čuvenog ručka, kazala nam je Ivona Župan, glasnogovornica Državnog inspektorata RH.

Spomenuti ručak odnosi se, naime, na gulaš za predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je ovo ljeto, kako smo pisali, policijskim brodom doplovio u društvu bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića kod prijatelja Andre Slavića, poznatog viškog ugostitelja i bivšeg kapetana "Jadrolinije". Međutim, kako stvari stoje, nema one inspekcije koja nije već uredovala na otočiću. Štoviše, moglo bi se reći da je na pomolu slučaj uzurpacije sličan Vruji.

---

---

Ispostavilo se, podsjetimo, da je kuća u kojoj Slavić drži restoran i apartmane predmet sudskog spora jer pravo vlasništva dokazuju Ivan Pavićević i Goran Krivić, o čemu smo već pisali. Andro Slavić se prije desetljeća i pol uselio u jedini objekt na otoku površine od trećine kilometra četvornog koji je, zajedno sa zemljištem, tada pripadao Republici Hrvatskoj. Slavić je, navodno, za useljenje imao i dozvolu nekadašnje viške propale firme "Vinogradar" koja je zajedno s vinogradom posjedovala pravo i na poljsku kuću.

---

image

Andro Slavić u svom vinogradu na Budihovcu
 

Nikola Vilić/Cropix
---

No, kroz sedamnaest godina dug sudski proces s Republikom Hrvatskom Ivan Pavićević uspio je dokazati da kuća, koju mu je darovala teta, dosjelošću pripada njemu. S vremenom je on polovicu prodao poduzetniku Goranu Kriviću, inače bivšem pripadniku Antiterotističke jedinice Lučko i bivšem suvlasniku Prve sportske kladionice, a prema saznanjima iz zemljišno-knjižnog spisa, Andro Slavić svoju polovinu prodao je poduzetniku Josipu Mijiću, suvlasniku firme "Solin Građa".

Njih dvojica, kako smo pisali, pokušavaju sudski obraniti pravo na kuću, u suprotnom traže obeštećenje za sve što je uloženo. Za nekadašnju poljsku kuću, koju je trenutni stanar dogradio i ponudio za najam turistima i u kojoj drži bistro "Crnilo", vodi se dakle imovinsko-pravni spor i teško je predvidjeti kako će se sve raskantati.

Milanovićev ručak razotkrio da se za rajski otočić vodi pravi rat: četiri jake face otimaju se za dragocjenu imovinu

Na kraju će bageri krenuti u akciju

Ono što je u ovoj priči puno bitnije jest devastacija zaštićene prirode s obzirom na to da Budihovac Veli i obližnji Ravnik te hrid Sanak spadaju u Geopark Viški arhipelag. Na otočiću su tik iznad obale, dakle zamalo na pomorskom dobru, ali svakako na državnoj zemlji, bez ijedne dozvole montirani tzv. glamping šatori za najam, ali se gradi i novi čvrsti objekt.

Turistička inspekcija je tri godine zaredom ustanovila da se četiri šatora koriste za najam mimo svih pravila i zakona. Lani su inspektori pokrenuli postupak protiv "budihovačkih poduzetnika" kako bi uklonili montažne šatore, kao i za vraćanje protupravno stečene imovinske koristi od najma. U DIRH-u nam kažu da su ove godine šatori na istome mjestu gdje su i bili, no u njima inspektori nisu zatekli goste.

---

image

Prilaz do ‘ribaske kućice’ na otoku

---

Građevinska inspekcija utvrdila je kako je glamping naselje izgrađeno nelegalno, te je sukladno čl. 106. st. 2. Zakona o Državnom inspektoratu, donijeto rješenje o uklanjanju, a podnesena je i kaznena prijava sukladno članku 212. Kaznenog zakona protiv nepoznate osobe. Inspekcijski postupak je, potvrđuju nam u DIRH-u, trenutno u tijeku.

Još strašnije od lako uklonjivih šatora je nova čvrsta gradnja na državnom zemljištu.

Inače, Budihovac je prije svega atraktivan nautičarima pa je koncesiju na sidrište Splitsko-dalmatinska županija 2020. godine dodijelila viškom gradskom poduzeću "Gradina" d.o.o., koja je zatim lani u svibnju zatražila suglasnost za davanje potkoncesije firmi "Park Budihovac" u vlasništvu Josipa Mijića.

Međutim, kako nas je informirala Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, na sjednici održanoj 9. studenoga 2022. godine stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru jednoglasno je odbilo taj zahtjev koncesionara. Svjedoci nas, međutim, uvjeravaju da se na terenu potkoncesija ipak odvija jer rijetki nautičari koji prilikom plaćanja sidrišta zatraže potvrdu prime je u i na ime firme "Park Budihovac"!

Eto još posla za inspekcije! Imao bi što raditi i obični komunalni redar, makar da obiđe stanje na plaži gdje je, uz ugostiteljski objekt, tzv. beach bar, s pripadajućim ležaljkama i to na istočnoj i zapadnoj strani otočića, koncesijsko odobrenje dodijelio Grad Vis, i to također firmi "Park Budihovac".

Međutim, sami smo se nekidan uvjerili u ono što govore očevici kako su ležaljke nabacane bez ikakvog reda i smisla. Dozvoljeno ih je, naime, po dvadeset na svakoj strani plaže i pitanje je tko ih uopće broji. Namijenjene su, očito, gostima u apartmanima te izletnicima koji dnevno svraćaju do arhipelagića i zadržavaju se kraće vrijeme. U blizini je, naime, otočić Ravnik s atraktivnom Zelenom spiljom za turiste.

Mještani su nam, a što je očito svakome tko je nekada svraćao na otočić, ukazali i na prošireni mulet za privezivanje barki, pa smo i o tome pitali Mateu Dorčić.

---

image

Nelegalan je i mul

---

Sidri se puno više od dopuštenog

– Ovaj Upravni odjel nije zaprimio prijavu gradnje muleta na pomorskom dobru na otoku Budikovcu (dana 27. travnja 2023. g. putem online obrazaca za prijavu, na stranici www.pomorskodobro.dalmacija.hr imamo zaprimljenu prijavu građana u kategoriji neovlaštenih radova, odnosno dopremu građevinskog materijala na otok – prijava je automatski proslijeđena nadležnim inspekcijama – Lučkoj kapetaniji i Državnom inspektoratu, građevinskoj inspekciji), ali vas upućujemo na spomenuti Zakon u kojem su dane ovlasti pomorskim redarima i inspektorima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, inspektorima Lučke kapetanije u provedbi upravnih mjera inspekcijskog nadzora pomorskog dobra, dok su odredbama Zakona o koncesijama inspektorima Carinske uprave definirane ovlasti za postupanje kada fizičke i pravne osobe koriste pomorsko dobro bez pravne osnove – kazala nam je pročelnica.

---

image

Pogled na plažu na Budihovcu koja je ispunjena jahtama i brodicama

Nikola Vilić/Cropix
---

Dodala je da je Luka posebne namjene – sidrište na dijelu k.o. Vis, predio otok Budikovac predviđena za sidrenje 20 plovila do 12 metara duljine. Površina sidrišta iznosi 10.068,10 metara četvornih, a predviđen je prihvat plovila na vezovima s dvostrukim privezom, što znači pramcem i krmom.

"Budikovac se nalazi unutar područja ekološke mreže Natura 200 HR3000096 jugoistočna strana otoka Visa. Dno sidrišta je označeno kao pješčano i naselje posidonije (Natura kod 1120). S obzirom na cilj očuvanja morskih stanišnih tipova na lokaciji uobičajeno sidrenje s betonskim sidrenim blokom će se izbjeći te će se zbog zaštite podmorja primijeniti tip JLD (Manta Ray) ili jednakovrijedan", stoji u dopisu Županije na što upućeni uzvraćaju da se svakodnevno sidri puno više plovila i kako su tzv. kolpa morta upropastila podmorje te je zbog toga već jednom 2017. interveniralo Ministarstvo mora kada je bilo uklonjeno 12 plutača sa sidrenim uređajem.

---

Doveo vodu jer je to ‘njegovo ustavno pravo’

Mateu Dorčić pitali smo i kako je moguće da korisnik kuće i restorana, Andro Slavić, dovuče vodu do otočića polažući podmorski kabel koji mu nautičari ponekad oštećuju prilikom sidrenja. Nedavno je, naime, kolegama s portala morski.hr izjavio da je to bilo njegovo ustavno pravo.
– Da bi se mogao položiti kabel, odnosno cijev za dovod struje i vode na dno mora (pomorsko dobro) mora se prvo ishoditi lokacijska dozvola od nadležnog upravnog odjela za graditeljstvo, s obzirom na to da se radi o zahvatu u prostoru, zatim se sukladno članku 11. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (“Narodne novine”, broj 83/23) mora ishoditi ugovor o koncesiji za posebnu upotrebu na pomorskom dobru, a sve u svezi sa Glavom II. Posebna upotreba pomorskog dobra cit. Zakona – odgovorila nam je pročelnica mailom.

---

---

Upravni postupci u tijeku

“Vezano uz bespravnu gradnju na lokaciji Veli Budihovac, Podstražje, Vis, obavještavamo vas da su uz navedeno pokrenuta i još dva upravna postupka u kojima su donesena rješenja kojim se naređuje uklanjanje građevina izgrađenih bez prethodno ishođene pravomoćne, odnosno izvršne građevinske dozvole. Upravni postupci su tijeku”, informiraju nas iz Državnog inspektorata RH.

---

---

Nelegalno posluživali pića

U DIRH-u doznajemo da je turistička inspekcija 2022. obavila nadzor na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na kojem se pružaju ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja toplih i hladnih jela, pića i napitaka te su utvrđene manje nepravilnosti.

Sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, turistička inspekcija je poduzela mjere i odredila rok u kojem se nepravilnosti moraju otkloniti. Pružatelj ugostiteljskih usluga na OPG-u, a riječ je o Andri Slaviću, postupio je sukladno rješenju te je otklonio utvrđene nepravilnosti.

Turistička inspekcija 2022. godine je obavila nadzor u jednom plažnom objektu te je utvrđeno obavljanje neregistrirane ugostiteljske djelatnosti, pripreme i usluživanja pića i napitaka, pa je inspekcija zabranila daljnje obavljanje djelatnosti i poduzela zakonom predviđene mjere. Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je pridržavanje mjera zabrane.
“Navodimo kako je krajem 2022. godine za predmetni ugostiteljski objekt ishođeno rješenje nadležnog upravnog tijela kojim je utvrđeno da prostor i oprema ugostiteljskog objekta ispunjava minimalne uvjete glede uređenja i opreme za obavljanje ugostiteljske djelatnosti iz skupine Objekti jednostavnih usluga, vrste Objekt jednostavnih usluga u kiosku. Tijekom kolovoza ove godine (2023.) ponovljen je inspekcijski nadzor u navedenom objektu te nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti turističke inspekcije”, pišu nam iz DIRH-a. Točno, firma koja drži posao na plaži valjda je tek nakon posjeta inspekcija zatražila i dobila koncesijsko odobrenje Grada Visa.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postupci u tijeku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => postupci u tijeku 2 0 7074 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-04 12:43:06 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-05 09:06:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-05 09:06:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Milanovićev gulaš kao Vruja 2: na rajskom otočiću vlada anarhija, sidri se nelegalno, gradi bespravno. Slijedi rušenje! [metakey] => zoran milanović, budihovac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25570481.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25567288.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25567289.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25539588.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/04\/25541048.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix, Tom Dubravec\/ Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zoran Milanovi\u0107 na ru\u010dak je stigao s Antom Kotromanovi\u0107em<\/p>","

Pogled na pla\u017eu na Budihovcu koja je ispunjena jahtama i brodicama<\/p>","

Andro Slavi\u0107 u svom vinogradu na Budihovcu
\n\u00a0<\/p>","

Prilaz do \u2018ribaske ku\u0107ice\u2019 na otoku<\/p>","

Nelegalan je i mul<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_25570481_1920.jpg":"1920x1080","k_25570481_1280.jpg":"1280x1280","k_25570481_1024.jpg":"1024x1024","k_25570481_640.jpg":"640x640","k_25570481_480.jpg":"480x480","k_25570481_340.jpg":"340x340","k_25570481_220.jpg":"220x220","o_25570481_1280.jpg":"1280x721","o_25570481_1024.jpg":"1024x576","o_25570481_640.jpg":"640x360","o_25570481_480.jpg":"480x270","o_25570481_340.jpg":"340x191","o_25570481_220.jpg":"220x123","h_25570481_1280.jpg":"1280x854","h_25570481_1024.jpg":"1024x683","h_25570481_640.jpg":"640x427","h_25570481_480.jpg":"480x320","h_25570481_340.jpg":"340x227","h_25570481_220.jpg":"220x147","pp_25570481_1280.jpg":"1280x1628","pp_25570481_1024.jpg":"1024x1303","pp_25570481_640.jpg":"640x814","pp_25570481_480.jpg":"480x611","pp_25570481_340.jpg":"340x432","pp_25570481_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25567288_1920.jpg":"1920x1080","k_25567288_1280.jpg":"1280x1280","k_25567288_1024.jpg":"1024x1024","k_25567288_640.jpg":"640x640","k_25567288_480.jpg":"480x480","k_25567288_340.jpg":"340x340","k_25567288_220.jpg":"220x220","o_25567288_1280.jpg":"1280x851","o_25567288_1024.jpg":"1024x681","o_25567288_640.jpg":"640x425","o_25567288_480.jpg":"480x319","o_25567288_340.jpg":"340x226","o_25567288_220.jpg":"220x146","h_25567288_1280.jpg":"1280x854","h_25567288_1024.jpg":"1024x683","h_25567288_640.jpg":"640x427","h_25567288_480.jpg":"480x320","h_25567288_340.jpg":"340x227","h_25567288_220.jpg":"220x147","pp_25567288_1280.jpg":"1280x1628","pp_25567288_1024.jpg":"1024x1303","pp_25567288_640.jpg":"640x814","pp_25567288_480.jpg":"480x611","pp_25567288_340.jpg":"340x432","pp_25567288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25567289_1920.jpg":"1920x1080","k_25567289_1280.jpg":"1280x1280","k_25567289_1024.jpg":"1024x1024","k_25567289_640.jpg":"640x640","k_25567289_480.jpg":"480x480","k_25567289_340.jpg":"340x340","k_25567289_220.jpg":"220x220","o_25567289_1280.jpg":"1280x851","o_25567289_1024.jpg":"1024x681","o_25567289_640.jpg":"640x425","o_25567289_480.jpg":"480x319","o_25567289_340.jpg":"340x226","o_25567289_220.jpg":"220x146","h_25567289_1280.jpg":"1280x854","h_25567289_1024.jpg":"1024x683","h_25567289_640.jpg":"640x427","h_25567289_480.jpg":"480x320","h_25567289_340.jpg":"340x227","h_25567289_220.jpg":"220x147","pp_25567289_1280.jpg":"1280x1628","pp_25567289_1024.jpg":"1024x1303","pp_25567289_640.jpg":"640x814","pp_25567289_480.jpg":"480x611","pp_25567289_340.jpg":"340x432","pp_25567289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_25539588_1920.jpg":"1920x1080","k_25539588_1280.jpg":"1280x1280","k_25539588_1024.jpg":"1024x1024","k_25539588_640.jpg":"640x640","k_25539588_480.jpg":"480x480","k_25539588_340.jpg":"340x340","k_25539588_220.jpg":"220x220","o_25539588_1280.jpg":"1280x1706","o_25539588_1024.jpg":"1024x1365","o_25539588_640.jpg":"640x853","o_25539588_480.jpg":"480x640","o_25539588_340.jpg":"340x453","o_25539588_220.jpg":"220x293","h_25539588_1280.jpg":"1280x854","h_25539588_1024.jpg":"1024x683","h_25539588_640.jpg":"640x427","h_25539588_480.jpg":"480x320","h_25539588_340.jpg":"340x227","h_25539588_220.jpg":"220x147","pp_25539588_1280.jpg":"1280x1628","pp_25539588_1024.jpg":"1024x1303","pp_25539588_640.jpg":"640x814","pp_25539588_480.jpg":"480x611","pp_25539588_340.jpg":"340x432","pp_25539588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_25541048_1920.jpg":"1920x1080","k_25541048_1280.jpg":"1280x1280","k_25541048_1024.jpg":"1024x1024","k_25541048_640.jpg":"640x640","k_25541048_480.jpg":"480x480","k_25541048_340.jpg":"340x340","k_25541048_220.jpg":"220x220","o_25541048_1280.jpg":"1280x1706","o_25541048_1024.jpg":"1024x1365","o_25541048_640.jpg":"640x853","o_25541048_480.jpg":"480x640","o_25541048_340.jpg":"340x453","o_25541048_220.jpg":"220x293","h_25541048_1280.jpg":"1280x854","h_25541048_1024.jpg":"1024x683","h_25541048_640.jpg":"640x427","h_25541048_480.jpg":"480x320","h_25541048_340.jpg":"340x227","h_25541048_220.jpg":"220x147","pp_25541048_1280.jpg":"1280x1628","pp_25541048_1024.jpg":"1024x1303","pp_25541048_640.jpg":"640x814","pp_25541048_480.jpg":"480x611","pp_25541048_340.jpg":"340x432","pp_25541048_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38817008 Threads: 4 Questions: 7127426278 Slow queries: 3311472 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609106857 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/milanovicev-gulas-kao-vruja-2-na-rajskom-otocicu-vlada-anarhija-sidri-se-nelegalno-gradi-bespravno-slijedi-rusenje-1320361 [printLink] => /dalmacija/otoci/milanovicev-gulas-kao-vruja-2-na-rajskom-otocicu-vlada-anarhija-sidri-se-nelegalno-gradi-bespravno-slijedi-rusenje-1320361?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 728439 [name] => budihovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-01 13:02:19 [main_article_id] => 0 [alias] => budihovac [link] => /tag/budihovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postupci u tijeku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanovićev gulaš kao Vruja 2: na rajskom otočiću vlada anarhija, sidri se nelegalno, gradi bespravno... Slijedi rušenje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570481.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix, Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] =>

Zoran Milanović na ručak je stigao s Antom Kotromanovićem

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25570481.jpg [title] =>

Zoran Milanović na ručak je stigao s Antom Kotromanovićem

Nikola Vilić/Cropix, Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25567288.jpg [title] =>

Pogled na plažu na Budihovcu koja je ispunjena jahtama i brodicama

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25567289.jpg [title] =>

Andro Slavić u svom vinogradu na Budihovcu
 

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25539588.jpg [title] =>

Prilaz do ‘ribaske kućice’ na otoku

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/04/25541048.jpg [title] =>

Nelegalan je i mul

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O da, Budihovac itekako češljamo. I to još odavno, prije čuvenog ručka, kazala nam je Ivona Župan, glasnogovornica Državnog inspektorata RH.

Spomenuti ručak odnosi se, naime, na gulaš za predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je ovo ljeto, kako smo pisali, policijskim brodom doplovio u društvu bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića kod prijatelja Andre Slavića, poznatog viškog ugostitelja i bivšeg kapetana "Jadrolinije". Međutim, kako stvari stoje, nema one inspekcije koja nije već uredovala na otočiću. Štoviše, moglo bi se reći da je na pomolu slučaj uzurpacije sličan Vruji.

---

---

Ispostavilo se, podsjetimo, da je kuća u kojoj Slavić drži restoran i apartmane predmet sudskog spora jer pravo vlasništva dokazuju Ivan Pavićević i Goran Krivić, o čemu smo već pisali. Andro Slavić se prije desetljeća i pol uselio u jedini objekt na otoku površine od trećine kilometra četvornog koji je, zajedno sa zemljištem, tada pripadao Republici Hrvatskoj. Slavić je, navodno, za useljenje imao i dozvolu nekadašnje viške propale firme "Vinogradar" koja je zajedno s vinogradom posjedovala pravo i na poljsku kuću.

---

image

Andro Slavić u svom vinogradu na Budihovcu
 

Nikola Vilić/Cropix
---

No, kroz sedamnaest godina dug sudski proces s Republikom Hrvatskom Ivan Pavićević uspio je dokazati da kuća, koju mu je darovala teta, dosjelošću pripada njemu. S vremenom je on polovicu prodao poduzetniku Goranu Kriviću, inače bivšem pripadniku Antiterotističke jedinice Lučko i bivšem suvlasniku Prve sportske kladionice, a prema saznanjima iz zemljišno-knjižnog spisa, Andro Slavić svoju polovinu prodao je poduzetniku Josipu Mijiću, suvlasniku firme "Solin Građa".

Njih dvojica, kako smo pisali, pokušavaju sudski obraniti pravo na kuću, u suprotnom traže obeštećenje za sve što je uloženo. Za nekadašnju poljsku kuću, koju je trenutni stanar dogradio i ponudio za najam turistima i u kojoj drži bistro "Crnilo", vodi se dakle imovinsko-pravni spor i teško je predvidjeti kako će se sve raskantati.

Milanovićev ručak razotkrio da se za rajski otočić vodi pravi rat: četiri jake face otimaju se za dragocjenu imovinu

Na kraju će bageri krenuti u akciju

Ono što je u ovoj priči puno bitnije jest devastacija zaštićene prirode s obzirom na to da Budihovac Veli i obližnji Ravnik te hrid Sanak spadaju u Geopark Viški arhipelag. Na otočiću su tik iznad obale, dakle zamalo na pomorskom dobru, ali svakako na državnoj zemlji, bez ijedne dozvole montirani tzv. glamping šatori za najam, ali se gradi i novi čvrsti objekt.

Turistička inspekcija je tri godine zaredom ustanovila da se četiri šatora koriste za najam mimo svih pravila i zakona. Lani su inspektori pokrenuli postupak protiv "budihovačkih poduzetnika" kako bi uklonili montažne šatore, kao i za vraćanje protupravno stečene imovinske koristi od najma. U DIRH-u nam kažu da su ove godine šatori na istome mjestu gdje su i bili, no u njima inspektori nisu zatekli goste.

---

image

Prilaz do ‘ribaske kućice’ na otoku

---

Građevinska inspekcija utvrdila je kako je glamping naselje izgrađeno nelegalno, te je sukladno čl. 106. st. 2. Zakona o Državnom inspektoratu, donijeto rješenje o uklanjanju, a podnesena je i kaznena prijava sukladno članku 212. Kaznenog zakona protiv nepoznate osobe. Inspekcijski postupak je, potvrđuju nam u DIRH-u, trenutno u tijeku.

Još strašnije od lako uklonjivih šatora je nova čvrsta gradnja na državnom zemljištu.

Inače, Budihovac je prije svega atraktivan nautičarima pa je koncesiju na sidrište Splitsko-dalmatinska županija 2020. godine dodijelila viškom gradskom poduzeću "Gradina" d.o.o., koja je zatim lani u svibnju zatražila suglasnost za davanje potkoncesije firmi "Park Budihovac" u vlasništvu Josipa Mijića.

Međutim, kako nas je informirala Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, na sjednici održanoj 9. studenoga 2022. godine stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru jednoglasno je odbilo taj zahtjev koncesionara. Svjedoci nas, međutim, uvjeravaju da se na terenu potkoncesija ipak odvija jer rijetki nautičari koji prilikom plaćanja sidrišta zatraže potvrdu prime je u i na ime firme "Park Budihovac"!

Eto još posla za inspekcije! Imao bi što raditi i obični komunalni redar, makar da obiđe stanje na plaži gdje je, uz ugostiteljski objekt, tzv. beach bar, s pripadajućim ležaljkama i to na istočnoj i zapadnoj strani otočića, koncesijsko odobrenje dodijelio Grad Vis, i to također firmi "Park Budihovac".

Međutim, sami smo se nekidan uvjerili u ono što govore očevici kako su ležaljke nabacane bez ikakvog reda i smisla. Dozvoljeno ih je, naime, po dvadeset na svakoj strani plaže i pitanje je tko ih uopće broji. Namijenjene su, očito, gostima u apartmanima te izletnicima koji dnevno svraćaju do arhipelagića i zadržavaju se kraće vrijeme. U blizini je, naime, otočić Ravnik s atraktivnom Zelenom spiljom za turiste.

Mještani su nam, a što je očito svakome tko je nekada svraćao na otočić, ukazali i na prošireni mulet za privezivanje barki, pa smo i o tome pitali Mateu Dorčić.

---

image

Nelegalan je i mul

---

Sidri se puno više od dopuštenog

– Ovaj Upravni odjel nije zaprimio prijavu gradnje muleta na pomorskom dobru na otoku Budikovcu (dana 27. travnja 2023. g. putem online obrazaca za prijavu, na stranici www.pomorskodobro.dalmacija.hr imamo zaprimljenu prijavu građana u kategoriji neovlaštenih radova, odnosno dopremu građevinskog materijala na otok – prijava je automatski proslijeđena nadležnim inspekcijama – Lučkoj kapetaniji i Državnom inspektoratu, građevinskoj inspekciji), ali vas upućujemo na spomenuti Zakon u kojem su dane ovlasti pomorskim redarima i inspektorima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, inspektorima Lučke kapetanije u provedbi upravnih mjera inspekcijskog nadzora pomorskog dobra, dok su odredbama Zakona o koncesijama inspektorima Carinske uprave definirane ovlasti za postupanje kada fizičke i pravne osobe koriste pomorsko dobro bez pravne osnove – kazala nam je pročelnica.

---

image

Pogled na plažu na Budihovcu koja je ispunjena jahtama i brodicama

Nikola Vilić/Cropix
---

Dodala je da je Luka posebne namjene – sidrište na dijelu k.o. Vis, predio otok Budikovac predviđena za sidrenje 20 plovila do 12 metara duljine. Površina sidrišta iznosi 10.068,10 metara četvornih, a predviđen je prihvat plovila na vezovima s dvostrukim privezom, što znači pramcem i krmom.

"Budikovac se nalazi unutar područja ekološke mreže Natura 200 HR3000096 jugoistočna strana otoka Visa. Dno sidrišta je označeno kao pješčano i naselje posidonije (Natura kod 1120). S obzirom na cilj očuvanja morskih stanišnih tipova na lokaciji uobičajeno sidrenje s betonskim sidrenim blokom će se izbjeći te će se zbog zaštite podmorja primijeniti tip JLD (Manta Ray) ili jednakovrijedan", stoji u dopisu Županije na što upućeni uzvraćaju da se svakodnevno sidri puno više plovila i kako su tzv. kolpa morta upropastila podmorje te je zbog toga već jednom 2017. interveniralo Ministarstvo mora kada je bilo uklonjeno 12 plutača sa sidrenim uređajem.

---

Doveo vodu jer je to ‘njegovo ustavno pravo’

Mateu Dorčić pitali smo i kako je moguće da korisnik kuće i restorana, Andro Slavić, dovuče vodu do otočića polažući podmorski kabel koji mu nautičari ponekad oštećuju prilikom sidrenja. Nedavno je, naime, kolegama s portala morski.hr izjavio da je to bilo njegovo ustavno pravo.
– Da bi se mogao položiti kabel, odnosno cijev za dovod struje i vode na dno mora (pomorsko dobro) mora se prvo ishoditi lokacijska dozvola od nadležnog upravnog odjela za graditeljstvo, s obzirom na to da se radi o zahvatu u prostoru, zatim se sukladno članku 11. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (“Narodne novine”, broj 83/23) mora ishoditi ugovor o koncesiji za posebnu upotrebu na pomorskom dobru, a sve u svezi sa Glavom II. Posebna upotreba pomorskog dobra cit. Zakona – odgovorila nam je pročelnica mailom.

---

---

Upravni postupci u tijeku

“Vezano uz bespravnu gradnju na lokaciji Veli Budihovac, Podstražje, Vis, obavještavamo vas da su uz navedeno pokrenuta i još dva upravna postupka u kojima su donesena rješenja kojim se naređuje uklanjanje građevina izgrađenih bez prethodno ishođene pravomoćne, odnosno izvršne građevinske dozvole. Upravni postupci su tijeku”, informiraju nas iz Državnog inspektorata RH.

---

---

Nelegalno posluživali pića

U DIRH-u doznajemo da je turistička inspekcija 2022. obavila nadzor na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na kojem se pružaju ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja toplih i hladnih jela, pića i napitaka te su utvrđene manje nepravilnosti.

Sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, turistička inspekcija je poduzela mjere i odredila rok u kojem se nepravilnosti moraju otkloniti. Pružatelj ugostiteljskih usluga na OPG-u, a riječ je o Andri Slaviću, postupio je sukladno rješenju te je otklonio utvrđene nepravilnosti.

Turistička inspekcija 2022. godine je obavila nadzor u jednom plažnom objektu te je utvrđeno obavljanje neregistrirane ugostiteljske djelatnosti, pripreme i usluživanja pića i napitaka, pa je inspekcija zabranila daljnje obavljanje djelatnosti i poduzela zakonom predviđene mjere. Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je pridržavanje mjera zabrane.
“Navodimo kako je krajem 2022. godine za predmetni ugostiteljski objekt ishođeno rješenje nadležnog upravnog tijela kojim je utvrđeno da prostor i oprema ugostiteljskog objekta ispunjava minimalne uvjete glede uređenja i opreme za obavljanje ugostiteljske djelatnosti iz skupine Objekti jednostavnih usluga, vrste Objekt jednostavnih usluga u kiosku. Tijekom kolovoza ove godine (2023.) ponovljen je inspekcijski nadzor u navedenom objektu te nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti turističke inspekcije”, pišu nam iz DIRH-a. Točno, firma koja drži posao na plaži valjda je tek nakon posjeta inspekcija zatražila i dobila koncesijsko odobrenje Grada Visa.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix, Tom Dubravec/ Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix, Tom Dubravec/ Cropix

Zoran Milanović na ručak je stigao s Antom Kotromanovićem

Nikola Vilić/Cropix

Pogled na plažu na Budihovcu koja je ispunjena jahtama i brodicama

Nikola Vilić/Cropix

Andro Slavić u svom vinogradu na Budihovcu
 


Prilaz do ‘ribaske kućice’ na otoku


Nelegalan je i mul

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/milanovicev-gulas-kao-vruja-2-na-rajskom-otocicu-vlada-anarhija-sidri-se-nelegalno-gradi-bespravno-slijedi-rusenje-1320361 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ec0da1f10b0f89bb2a7e96c124db8f9bdbd6712 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87ev+gula%C5%A1+kao+Vruja+2%3A+na+rajskom+oto%C4%8Di%C4%87u+vlada+anarhija%2C+sidri+se+nelegalno%2C+gradi+bespravno...+Slijedi+ru%C5%A1enje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fmilanovicev-gulas-kao-vruja-2-na-rajskom-otocicu-vlada-anarhija-sidri-se-nelegalno-gradi-bespravno-slijedi-rusenje-1320361 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fmilanovicev-gulas-kao-vruja-2-na-rajskom-otocicu-vlada-anarhija-sidri-se-nelegalno-gradi-bespravno-slijedi-rusenje-1320361 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => postupci u tijeku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otocipostupci u tijeku

Milanovićev gulaš kao Vruja 2: na rajskom otočiću vlada anarhija, sidri se nelegalno, gradi bespravno... Slijedi rušenje

5. rujna 2023. - 11:06

O da, Budihovac itekako češljamo. I to još odavno, prije čuvenog ručka, kazala nam je Ivona Župan, glasnogovornica Državnog inspektorata RH.

Spomenuti ručak odnosi se, naime, na gulaš za predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je ovo ljeto, kako smo pisali, policijskim brodom doplovio u društvu bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića kod prijatelja Andre Slavića, poznatog viškog ugostitelja i bivšeg kapetana "Jadrolinije". Međutim, kako stvari stoje, nema one inspekcije koja nije već uredovala na otočiću. Štoviše, moglo bi se reći da je na pomolu slučaj uzurpacije sličan Vruji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:02