StoryEditorOCM
Obalaobrazovanje odraslih

Nije bajka, nego EU projekt: ‘Putokaz do boljeg sutra‘ novi je početak za pripadnike marginaliziranih skupina

Piše Ana Petrić/JL
23. svibnja 2023. - 12:35

‘Putokaz do boljeg sutra‘‘ projekt je financiran europskim sredstvima, a kojeg je u razdoblju od 2. travnja 2019. godine do 2. travnja 2021., provela Udruga EMEDEA koja se bavi svim aspektima održivog razvoja, a uz partnerstvo Šibensko – kninske županije (ŠKŽ), Razvojne agencije Šibensko – kninske županije te Udruge mladih ‘‘Mladi u EU‘‘.

Glavni ciljevi ovog projekta bili su ojačati stručna znanja pripadnika marginaliziranih skupina društva putem provedbe programa obrazovanja odraslih; osnažiti i razviti meke i/ili transverzalne vještine kod ciljne skupine provedbom ciljanih programa, radionica i pružanjem usluga mentorstva te ojačati kapacitete stručnjaka koji rade s nezaposlenim pripadnicima marginaliziranih skupina u svrhu unaprjeđenja usluga povezanih s pristupom tržištu rada i socijalnim uključivanjem pripadnika ciljanih skupina.

- Cilj ovog projekta bio je pružiti podršku ranjivim skupinama društva i skupinama koje nemaju jednak pristup tržištu rada, određenim zanimanjima, kompetencijama i vještinama, te pomoći im u njihovoj aktivaciji na tržištu rada. Kroz ovaj projekt smo osmislili i edukacijski program kojim smo im željeli pomoći u njihovom radu i daljnjim aktivnostima prilikom budućeg zapošljavanja, ali i kao samostalnim poduzetnicima, odnosno, osmislili smo program koji se odnosio na program za vodiče obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a drugi je program o uzgajanju, sakupljanju i preradi ljekovitog bilja, što je zapravo vrlo važna poljoprivredna grana ovdje kod nas u Dalmaciji, ali nedovoljno iskorištena – uvodno nam kaže Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko – kninske županije.

image

Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Aktivnosti ovog projekta uključivale su odabir i provedbu verificiranih programa obrazovanja odraslih, razvoj i provedbu ciljanih programa za osnaživanje marginaliziranih skupina te jačanje kapaciteta stručnjaka iz različitih sektora koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina u svrhu unaprjeđenja usluga povezanih sa pristupom tržištu rada i njihovim socijalnim uključivanjem.

- Fokus projekta bila je integracija marginaliziranih skupina i na tržište rada, ali i u društvo. Pod tim marginaliziranim skupinama društva podrazumijevale su se osobe s invaliditetom, korisnici zajamčene minimalne naknade, dugotrajno nezaposlene osobe i žrtve obiteljskog nasilja. Ovim projektom htjeli smo im pružiti taj neki ‘‘start‘‘ za daljnji razvoj i napredak, kako u karijeri, tako i u životu. Tri glavne aktivnosti kroz koje smo to i napravili bile su edukacija ‘‘mekih‘‘ vještina na kojima smo ih osnažili da se znaju predstaviti na razgovoru za posao, da znaju napisati svoj životopis, da budu otvoreniji u komunikaciji, potom program obrazovanja odraslih za tri tematizirana programa - voditelja OPG-a, uzgajivača ljekovitog aromatičnog bilja i uzgajivača povrća, a za te smo se djelatnosti odlučili u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje jer smo išli vidjeti čega na tržištu nedostaje, što je u trendu. Uočili smo i da ta područja, to jest ta zanimanja pružaju najveću mogućnost daljnjeg napretka i razvoja – ističe Stipe Španja, viši savjetnik pri Razvojnoj agenciji ŠKŽ te voditelj projekta ‘‘Putokaz do boljeg sutra‘‘.

image

Stipe Španja i Mira Lepur

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Treća aktivnost, dodaje Španja, uključivala je edukaciju stručnjaka, odnosno zaposlenika Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i udruga koje s njima rade, što je bio svojevrstan ‘‘trening za trenere‘‘.

Dakle, zaposlenici navedenih institucija na tim su edukacijama dodatno izoštrili svoja dotadašnja znanja i vještine te su naučili kako još bolje pripadnike marginaliziranih skupina integrirati u društvo te kako se bolje postaviti u samoj komunikaciji s njima.

Kroz ovaj projekt obrazovano je otprilike 50, u jednom periodu i 60 sudionika, svih dobnih skupina, a svi su projekt završili s velikim uspjehom.

- Odaziv je zaista bio velik, nismo to niti očekivali, još je bilo vrijeme pandemije. Svi su bili puni entuzijazma, izrazito zadovoljni, a projekt je polučio zaista sjajne rezultate. Da sam imala više vremena, i ja bih im se pridružila, to je bio stvarno jedan zanimljiv program, edukacije i predavači, a sve je zaokružila velika želja i volja samih sudionika ovog projekta – zaključuje naša sugovornica.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je nešto manje od milijun kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program ‘‘Učinkoviti ljudski potencijali‘‘ 2014.-2020.

‘Putokaz do boljeg sutra‘ pružio je novi početak ranjivim skupinama, kako u karijeri, tako i u životu

image

Stipe Španja

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

fdf d dfd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:10