StoryEditorOCM
ObalaUNOSAN BIZNIS

Mrak u špilji Osejava: odradili sezonu ‘na crno’, ostali dužni i Županiji, a ona im daje novu koncesiju!?

7. prosinca 2023. - 22:33
Ugostiteljski objekt ‘Deep‘ godinama je vodio Antonio Puharić koji je tvrtku ‘Lumina turizam‘ prodao, a na aktualni postupak se javio novom kompanijom i - nije prošaoIvo Ravlić/Cropix

Za dobivanje koncesije na pomorskom dobru koja uključuje i plažu, štekat i prostor popularnog noćnog kluba “Deep” na makarskom predjelu Osejava, borilo se čak pet tvrtki iza kojih stoje vrlo zanimljivi vlasnici, a pravo upravljanja trebala bi dobiti lokalna tvrtka “Lumina turizam”, ako tako u ponedjeljak odluče vijećnici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske.

Spomenuta kompanija više nije u vlasništvu Antonija Puharića, bivšeg dugogodišnjeg koncesionara na toj lokaciji, nego Helene Galić, kćeri njegova donedavnog poslovnog partnera s kojim je dijelio suvlasništvo u “Deepu”, te Krešimira Bebića i Stipe Mitara.

Puharić se na natječaj za davanje županijske koncesije prijavio s novom tvrtkom “More & gušti”, to je učinio i Baškovođanin Stipe Carević s tvrtkom “Zanzibar”, a on je tetak Helene Galić.

Atraktivna spilja privukla je i zagrebačkog ugostitelja Kristijana Babića, bivšeg supruga glumice Jelene Perčin, koji je vlasnik pizzerija “Basta” na makarskoj rivi. Taj se poduzetnik u postupak uključio posredstvom svojih dviju splitskih tvrtki “Amnesia” i “Phantom bar”, registriranih na istoj adresi, zapravo u njegovu “Basta baru” na Zapadnoj obali.

I tri ležaljke

Koncesija za Osejavu se daje na rok od 10 godina, a ukupna površina obuhvata pomorskog dobra je 357 četvornih metara, od čega ugostiteljski objekt zauzima 243 kvadrata, štekat 50 i plaža 64 kvadrata, a koncesija bi uključivala iznajmljivanje triju ležaljki.

Iznos stalne godišnje naknade je 120 tisuća eura, a promjenjivi dio određen je na 12 posto godišnjeg prihoda ostvarenog na spomenutoj lokaciji, što je u 10-godišnjem razdoblju procijenjeno na 869 tisuća eura.

Kako je navedeno u obrazloženju prijedloga odluke koja će se naći pred regionalnim vijećnicima, “Lumina turizam” je ponudila najveći iznos investicijskog ulaganja od 790 tisuća eura, a bila je koncesionar te obalne zone od 2013. do 2023. godine.

Nova tvrtka dosadašnjeg koncesionara Puharića odbijena je s obrazloženjem da joj “nedostaje izvadak iz sudskog registra ili obrtnog registra s upisanom djelatnošću za koju se traži koncesija, ne stariji od 30 dana”.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Carevićev “Zanzibar”, kako se navodi u pratećoj dokumentaciji, nije naznačio svoje ime i adresu, dok su dvije Babićeve tvrtke svoje kuverte zalijepile selotejpom koji je popustio pa je ponuda zaprimljena otvorena, ali, među ostalim, novoosnovano poduzeće nije dostavilo izjavu o osnivanju i ponuda je poslana u kuverti na kojoj nije bilo naznačeno da se ne smije otvarati pa su je službenice pisarnice otvorile.

Inače, o slučaju noćnog kluba “Deep” nad kojim je prethodno pravo upravljanja isteklo 30. lipnja, pisali smo sredinom srpnja kada su skupštinari usvojili odluku o namjeri davanja (nove) koncesije. Naime, objekt na atraktivnoj lokaciji je radio i nakon 1. srpnja unatoč nepostojećoj koncesiji.

Tada smo Mateu Dorčić, pročelnicu županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, upitali ima li “Deep” privremenu dozvolu za rad do okončanja koncesijskog natječaja i kako je moguće da klub i dalje posluje iako nema ključni dokument. Tada je izjavila da je Županija o svemu obavijestila Carinsku upravu.

– Nakon isteka koncesijskog razdoblja, “Lumina turizam” više nema pravni interes za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, sve do eventualnog sklapanja novog ugovora o koncesiji nakon provođenja novog postupka dodjele koncesije na pomorskom dobru u špilji Osejava i korištenja terase i plaže ispred špilje.

Od Carinske uprave zatražili smo da pokrene nadzor i u slučaju utvrđenih nepravilnosti da obračuna naknadu s obilježjima naknade za koncesiju i oduzimanje imovinske koristi, kao i Grad Makarsku – kazala je tada pročelnica Dorčić.

U aktualnoj odluci o davanju koncesije nad plažom i klubom na Osejavi, priložen je i zapisnik Carinske uprave od 27. listopada ove godine, te je navedeno je da je “obavljen nadzor obračunavanja i plaćanja naknade za koncesiju, obavljanja djelatnosti za koje je potrebna koncesija ili prekoračenjem opsega i sadržaja koncesije kod tvrtke ‘Lumina turizam’ od 1. lipnja do 30. rujna”.

Nezakonita zarada

Naime, rješenjem Carine od 9. studenoga utvrđena je obveza posebne naknade za nezakonito obavljanje djelatnosti bez koncesije, kao i iznos oduzete koristi ostvarene nezakonitim obavljanjem djelatnosti bez koncesije u iznosu od 23.892 eura.

– Uvidom u informacijski sustav Porezne uprave, vidljivo je kako je obveznik obavljenim uplatama 23. studenoga u ukupnom iznosu od 17.256 eura, podmirio utvrđenu obvezu promjenjivog dijela naknade za (prethodnu, op.a.) koncesiju i uplatio iznos oduzete imovinske koristi.

Budući da je obvezniku naložena uplata utvrđene obveze stalnog dijela naknade s obilježjem naknade za koncesiju u iznosu od 6636 eura koja je prihod državnog proračuna te da je provedenim nadzorom utvrđeno da je “Lumina turizam” 29. lipnja uplatila 6636 eura na račun zajedničkog prihoda državnog, županijskog i gradskog proračuna – navodi se u tom dokumentu.

Unatoč kasnije plaćenim dugovanjima i nezakonitom ovoljetnom radu, spomenuta tvrtka predložena je za novog-starog koncesionara.

LUČICA ‘DALMACIJA‘

Ribiči iz ‘Arbuna‘ otpuhali ‘Buru‘

Županijski vijećnici bi trebali odlučivati i o koncesiji nad sportskom lukom makarskog hotela "Dalmacija", a koja se na rok od 10 godina daje Pomorskom športskom ribolovnom društvu "Arbun" s time da se na natječaj bio prijavio i Jedriličarski klub "Bura".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:28