StoryEditorOCM
ObalaPOTOP PRIKO VODE

Katastrofa u velikoj dalmatinskoj školi: Novi parketi već su truli, svugdje curi, a nikoga nije briga! Pogledajte slike

Piše Mia Sesartić
13. rujna 2023. - 07:18

Školsko-sportska dvorana na solinskom predjelu Arapovac, pokraj Osnovne škole kraljice Jelene, otvorena je prije devet godina.

Ima 970 sjedećih mjesta, a bila je veliki projekt u kojeg su zajedno uložili Ministarstvo regionalnog razvoja, Županija splitsko-dalmatinska i Grad Solin, ukupno vrijedan oko 32 milijuna kuna ili 4,3 milijuna eura, dok je izvođač radova bila tvrtka "MP beton" iz Solina.

Objekt se nalazi u spomenutuz osmoljetku, pa je i osnovna namjena dvorane za potrebe učenika, a u slobodnom vremenu koriste je i sportski klubovi s područja grada. Kako na početku, tako i sada, problemi oko krova i dalje su prisutni, tvrdi Stanko Tkalčić, projektant sportskog poda u spomenutoj dvorani i vlasnik međunarodnog certifikata za takve poslove, a potaknut događanjima na koja, kako kaže, netko treba ukazati.

image

Dio podloge iz sportske dvorane na solinskom Arapovcu već je nekoliko puta mijenjan

Nikola Vilić/Cropix

- Tri mjeseca nakon otvorenja dvorane bio sam pozvan da kao voditelj ugradnje sportskog poda sagledam deformacije na parketu. Podloga se počela raslojavati pod utjecajem vode i vlage. Primarno od prokišnjavanja krova, a kasnije se navodilo i puknuće hidranta unutar same dvorane.

Upozoravao sam Grad na spomenutu situaciju. Paradoksalno je da je tada nastao sudski spor između izvođača i Investitora koji je rezultirao da se umjesto sanacije curenja, mijenja sportski pod u dvorani dok uzroci deformacija ni do dana današnjeg nisu uklonjeni, a presuda je donesena na osnovi dva različita vještačenja, od dva različita sudska vještaka, iako su u oba vještačenja potvrđeni uzroci stanja-propadanja, raslojavanja parketa, neadekvatno održavanje, mikroklimatski uvjeti, curenje krova.

Najveći paradoks je da su sudski vještaci osporavanli vjerodostojnosti međunarodnih laboratorija za ispitivanje sportskih podova. Tvrdim, da je time sud doveden u zabludu, te je tako donio odluku, bez obzira na stvarne uzroke propadanja podloge, a posebno mi nije jasno zašto u trajanju procesa kao projektant-konstruktor nisam bio pozvan na niti jedno ročište niti su pozvani predstavnici laboratorija koji su certifikate izdali – ističe Tkalčić te dodaje kako su za "tip sportskog poda koji je ugrađen na Arapovcu provedena ispitivanja od tri europska laboratorija, slovenskog, austrijskog i najjačeg svjetskog njemačkog (MPA, Otto-Graff Institut iz Stuttgarta) koji je izvršio ispitivanje prije pristupanja sanaciji "na licu mjesta" u dvorani i pokazalo se da pod odgovara zahtjevima propisanim tehničkom specifikacijom, na što su se vještaci pozivali.

image
Privatni album

- Na temelju toga mogu zaključiti i tvrdim, da je osim prokišnjavanja krova, uzrok stanja konstrukcijskog dijela bio i jest problem s hidrantskom mrežom i njezinim "curenjem" i prodorom vode u kišom razdoblju na zapadnom zidu te se vlaga akumulirala u konstrukcijskom dijelu, jer je upravo u visini hidranta i prodora po zidu sportski pod "istrunuo" do osnovne podloge. Upitan je i adekvatan način održavanja i prozračivanja.

Sva navedena pitanja provlače se stalno, kroz trajanje sanacije. Nadzorni inženjer bi po pravilima struke i svojim ingerencijama morao obustaviti radove sanacije i odrediti otklanjanje stvarnih uzroka, uslijed kojih je velika materijalna šteta (propadanje sportskog poda) nastala i nastati će ponovno ako se stvarni uzroci raslojavanja parketa i propadanja podloge ne saniraju - domeće naš sugovornik.

- U Ukrajini sam angažiran kao projektant sportskog poda i nositelj certifikata. Tamo ću za Vladin sektor obnove biti konzultant na osnovi sportskih objekata u zapadnom dijelu te države, a ovdje dobivam "smrad na glavu. Ispada da ono što smo postavili ne valja, netko na ovakve situacije treba upozoriti – ističe Tkalčić.

Pitanja vezana uz ovaj problem poslali smo Županiji koja je osnivač i vlasnik osmoljetke na Arapovcu i ostalih u Solinu, kao i Gradu, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

image
Privatni album
image
Privatni album
image

Potok teče niz zapadni zid objekta

Privatni album
image

Sportska dvorana izgrađena je prije devet godina, a njezini dijelovi stalno se ‘krpaju‘

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:11