StoryEditorOCM
ObalaIZJEDNAČENO

Iznenađenja na Rivijeri: HDZ pobijedio u Makarskoj, poražen u svojoj dugogodišnjoj utvrdi, neočekivani rezultat SDP-a...

18. travnja 2024. - 19:09

Na cijeloj Makarskoj rivijeri, od Brela do Gradca, na parlamentarnim izborima stanje je neriješeno jer je HDZ pobijedio u dvije općine i Makarskoj, a SDP u tri općine.

HDZ je pobjedu odnio u Baškoj Vodi, Brelima i Makarskoj, a SDP u Tučepima, Podgori i Gradcu.

U Baškoj Vodi, u kojoj godinama vlada HDZ na čelu s načelnikom Joskom Roščićem, HDZ je pobijedio sa 36,2 posto, a Most i partneri među kojima je NLM s kandidatom Matejasom Jozipovićem, ostvarila je 24,2 posto, dok je SDP s ‘‘Rijekama pravde‘‘ osvojio 19,4 posto.

U Brelima je HDZ pobjedu odnio sa 29,95, ‘‘Rijeke pravde‘‘ osvojile su 24,5 posto glasova birača, a Most i NLM 16,6 posto.

U Tučepima je pobjedu odnio SDP koji je osvojio 34,6 posto glasova birača, dok je HDZ koji godinama vlada mjestom, dobio 30,6 posto, a Most i NLM 11,7 posto.

SDP je pobijedio i u Podgori sa 37,5 posto, a HDZ je ovdje osvojio 32,3 posto, dok su Most i NLM koja inače vlada Podgorom, osvojili tek 6,6 posto glasova Podgorana.

image

Mišo Krstičević i Matko Burić

Božo Radić/Cropix

U Gradcu, kojim u zadnja dva mandata vlada SDP-ov Matko Burić koji je i bio kandidat na parlamentarnim izborima, pobijedio je SDP sa 49,5 posto glasova, a HDZ je dobio 31,2 posto.

Kako smo već pisali, u Makarskoj kojom vlada SDP, pobijedio je HDZ sa 37 posto, a SDP je osvojio 32 posto glasova birača.

image

Matejas Jozipović

Privatni album

Premda je u Baškoj Vodi pobjeda pripala HDZ-u, kandidat NLM i Mosta Matejas Jozipović, iznimno je zadovoljan rezultatom NLM-a te tvrdi da je HDZ doživio poraz.

- Ovo je bila velika borba jer su NLM i Most dobili 380 glasova od kojih sam 300 preferencijalnih osvojio ja, a u Brelima smo dobili 128 glasova od kojih je 96 pripalo meni, a u Bastu se dogodio najveći preokret otkada sam u politici, znači u zadnjih 30 godina jer je naša lista osvojila 20 glasova, a samo ja 17 što je savršenstvo.

Naša je NLM s Mostom poraz doživjela u Podgori i Vrgorcu i iskreno to nisam očekivao, ali generalno NLM u 9. i 10. izbornoj jedinici dobiva drugi mandat.

Ja sam prezadovoljan rezultatima u rodnoj Baškoj Vodi i borio sam se za svaki preferencijalni glas i zbilja nisam očekivao ovako izvrsne rezultate - kazao je Jozipović dodavši da je sa NLM-om dobio volju za izlazak na lokalne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:09