StoryEditor
ObalaRADOVI NA UREĐENJU

Gradina će zablistati: publika će s nove tribine sa 750 mjesta uživati u programu na srednjovjekovnoj utvrdi

5. lipnja 2020. - 23:17
Radovi će se odvijati etapnoAnte Čizmić/HANZA MEDIA

Za sve one koji posjećuju programe Solinskog kulturnog ljeta lijepa je vijest da su počeli radovi na uređenju Gradine, srednjovjekovne utvrde i omiljene ljetne pozornice.

Prema projektu, radnici trenutačno uklanjaju staro gledalište i pozornicu, koja se dobrim dijelom naslanja na arheološki lokalitet starohrvatske crkvice koja se nalazi unutar Gradine.

– Zbog toga se radovi odvijaju vrlo oprezno i nešto sporijom dinamikom, da se ne bi oštetio lokalitet. Sve se odvija pod nadzorom Arheološkog muzeja i Konzervatorskog odjela u Splitu – doznajemo od Tonćija Ćićerića, ravnatelja Javne ustanove u kulturi "Zvonimir".

U sljedećoj fazi uklonit će se postojeće drvene klupe i željezne konstrukcije.

– Nakon toga arheolozi će sondirati teren, odnosno obavit će iskapanja na prostoru gledališta i crkve kako bi se otvorio prostor za istraživanja, budući da je na mjestu sadašnjega gledališta predviđena demontažna pozornica i nove tribine za publiku. U Gradini je predviđeno oko 750 sjedaćih, numeriranih mjesta, što do sada nije bio slučaj – kaže Ćićerić i dodaje kako će pozornica zbog prezentacije crkvice biti izmještena uz istočni zid, najbliži Ribnjaku.

Iz publike će se gledati na istok, prema Mosoru.

– Planirani rok izvođenja radova s kompletnim opremanjem je osam mjeseci, ali radovi će se odvijati fazno, s obzirom na specifičnost projekta. Budući da se radi o kulturno-povijesnom spomeniku, ima dosta toga za što ne znamo što nas očekuje kad se iskopaju sonde. Tek kad se završe arheološki radovi možemo predvidjeti stvarnu dinamiku – ističe ravnatelj.

U sklopu sanacije Gradine planirana je konzervacija svih zidova, pri čemu će kod istočnog i sjevernog zida biti dosta posla na rekonstrukciji budući da su u najlošijem stanju, dok su zapadni i južni zid već bili tretirani 60-ih godina. Projektom je predviđeno i da se oko cijelog lokaliteta, iznutra, napravi ophodni put, odnosno drvena staza, a uredit će se i postojeće tri kule.

Uvode se potpuno nove električne instalacije, a postavit će se i videonadzor.

– Ovaj je projekt iznimno važan za Solin, to je centar gradskih kulturnih događanja i svi smo sentimenalno vezani uz Gradinu. Unatoč ograničenim sredstvima Grada u ovoj situaciji s koronavirusom, projekt ide dalje, te su za njega osigurana europska sredstva u iznosu od 7,2 milijuna kuna – ističe gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Istovremeno s projektom sanacije Gradine počelo je i uklanjanje postojećih baraka u centru grada kod Pošte, gdje su bile smještene udruge, političke stranke, uprava vrtića… Riječ je o projektu koji je vezan uz gradnju Kulturno-informativnog centra.

– Završen je natječaj za rušenje baraka, radovi su počeli, a to je preduvjet za arheološka istraživanja terena, te u konačnici i za realizaciju projekta – potvrđuje Ninčević nastavak realizacije ovog objekta koji će, među ostalim, imati dvoranu s 250 mjesta, izložbenu višenamjensku dvoranu, garderobe za izvođače i publiku, uredske prostorije, suvenirnicu i informacijski punkt.

– Ovogodišnje 25. Solinsko kulturno ljeto bilo je zamišljeno da bude malo impozantnije i ekskluzivnije, međutim, zbog situacije s koronavirusom, prolongiranja početka radova na Gradini, proračunskih ušteda, kao i novih epidemioloških okvira za održavanje predstava, program ćemo morati malo "stisnuti". Programi će se održavati s manje gledatelja, no u smislu kvalitete zadržat ćemo dosadašnju razinu u smislu gostujućih imena.

S obzirom na to da nemamo na raspolaganju Gradinu, prilagodit ćemo se dostupnim scenama na koje je naša publika već navikla. U nadi da ćemo što prije izaći iz ove situacije te se vratiti u svoje proračunske okvire, ono što smo planirali za jubilarno Ljeto organizirat ćemo dogodine kao svečano otvaranje 26. Solinskog kulturnog ljeta, kad će Gradina biti u punom sjaju – zaključuje gradonačelnik.

Velika pozornica i filmsko platno

– Pozornica je modularna, tako da se elementi mogu slagati po potrebi, da bude veća ili manja. Maksimalno može biti veličine 150 četvornih metara, tako da će biti dva puta veća nego sada.

To znači da ćemo u produkcijskom smislu imati puno bolje uvjete i standard kad je riječ o koncertnim i dramskim programima, tim više što će pozornica biti opremljena suvremenom razglasnom i rasvjetnom tehnikom, u tom smislu i projekcijskim platnom. Eventualno ćemo moći prikazivati i filmove, kao što je bilo nekad – veli Ćićerić.

Kule kao vidikovci

– Postojeće tri kule, obje na sjevernom zidu i jedna jugozapadna, također će se sanirati i na njima će se napraviti vidikovci, znači, bit će moguće popeti se stepenicama s te staze na kule – objašnjava nam Ćićerić, ističući kako su kule zanimljive i sa scenskog aspekta jer će se moći koristiti kao dodatna vrijednost prostora. Uza sve to, ugrađuje se i ambijentalna rasvjeta, pa će u vremenu kad nema nikakvog događanja Gradina biti osvijetljena, recimo kad je neka turistička tura i slično, te će oživjeti i u tom noćnom ambijentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 10:20