StoryEditor
Obalas jaketom u šoping

Dućani za polarne medvjede: ‘Ubi nas ova klima, smrzavamo se, pomodrimo od leda. Kad izađem, pomislim da ću se srušiti...‘

Piše Dada Batinić
22. srpnja 2021. - 07:32

Mnogima se ledi krv u žilama pri pomisli na ulazak u samoposluge ili trgovačke centre. Razlog nije u visokim cijenama, već u – niskim temperaturama. Brojka na termometru ovisi o više faktora; dogovoru, šefici, upravi, no rijetko kad o zdravom razumu.

U "Konzumu" na Kačićevu trgu vidjet ćete zaposlenike koji ispod radne uniforme nose slojeve odjeće, a od hladnoće se štite flis-jaknom jer se temperatura nekad spušta i do 18 stupnjeva. Ipak, većina Makarana tvrdi da je "Lidl" najhladniji supermarket u gradu. Zanimljivo da nitko od upitanih zaposlenika "Lidla" ne zna kolika je temperatura u objektu, a u "Kauflandu" smatraju da temperaturu određuje nadležna osoba u Zagrebu jer oni ne znaju koja je temperatura unutar supermarketa te nas upućuju na upravu.

Gledajte termometar

Na upit u centrali "Kauflanda" u Zagrebu rečeno nam je da će nam se nadležna osoba javiti s informacijom, što se ni nakon 24 sata nije dogodilo. Od "toplijih" supermarketa slijedi "Apfel", čije su klime podešene na 18, 19 i 20 stupnjeva. U "Studencu" na rivi temperatura je 22 stupnja, a termometar je vidljiv svim kupcima.

"Tommy" u Ulici kralja Zvonimira drži temperaturu od 22-23 stupnja, a klima na ulazu puše direktno u kupca na vratima.

"Plodine" su na 23 stupnja, što je pomak naviše jer su na dan otvorenja kupci glasno negodovali zbog hladnoće od koje se nisu mogli zaštititi ni zimskom jaknom. Market DMD poviše tržnice varira između 24 i 25 stupnjeva, a temperatura je također vidljiva kupcima.

U "Riboli" na Jadranskoj magistrali temperatura je podešena na 25 stupnjeva, no, prema riječima ljubazne zaposlenice Maje M., zna se dogoditi da klimu, nakon što se prostorija rashladi, nakratko izgase. Najugodniji osjet je u "Konzumu" u "Mercesu", gdje je termometar vidljiv kupcima i pokazuje 26 stupnjeva.

Iako smo nastojali dobiti izjavu od zaposlenika "Kauflanda", "Konzuma" i još nekih supermarketa, gotovo svugdje smo naišli na zid šutnje. Zaposlenici bi kazali da nisu ovlašteni za izjave i ne smiju odavati poslovne tajne. Postavlja se pitanje što spada u poslovnu tajnu, a što kupac ima pravo znati i u kojoj mjeri je ugrožen ulaskom u supermarkete.

– Turisti nam se žale, a i ja, kad dođem u popodnevnu smjenu, osjećam hladnoću, a ne ugodu – rekla nam je zaposlenica "Konzuma" koja je htjela ostati anonimna.

– Nekad sam prisiljena otići u "Konzuma", a iako tad ponesem jaknu, svejedno mi je hladno. Kad iziđem iz dućana, pomislim da ću se srušiti. Pitala sam zaposlenike zašto je tako hladno i rečeno mi je da je to zbog otvorenih rashladnih vitrina. Neke djelatnice zbog hladnoće imaju vidljivih problema sa sinusima, no već godinama nitko ništa ne poduzima po pitanju temperature – kaže nam Snježana.

Šok na izlasku

– Svakako da temperatura utječe na moj odlazak u dućan. Većinu stvari nastojim kupiti na tržnici ili u pekari, a u samoposluge idem isključivo ako moram – rekla nam je Branka Puharić (55).

– Nije mi ugodno i doživim šok kad iziđem vani. Ako mi treba neki artikal koji mogu naći bilo gdje, onda vodim računa da izbjegnem odlazak u dućane koji su prehladni – kaže tinejdžerica K.U. (17).

– Temperatura ne utječe na moj odlazak u dućan, iako se u "Lidla" smrznem i poplavim. Još ako mi treba nešto iz frižidera, to je dodatnih pet stupnjeva niže... Znam da nije zdravo, ali meni temperatura nije presudan faktor u odabiru marketa – iskrena je Marija Šuta (49).

– Unutrašnja temperatura javnih površina trebala bi biti otprilike osam stupnjeva niža od vanjske temperature. U suprotnom, dijabetičari, osobe s aritmijom i visokim krvnim tlakom, kao i ostale osobe s komorbiditetima, mogu imati zdravstvenih problema. Najopasniji je prijelaz između temperaturnih krajnosti, pogotovo ako se često događa. Takve nagle promjene mogu biti rizične i za mlađu populaciju čije je zdravstveno stanje u redu.
Nažalost, ako neka osoba kolaborira, mi ne možemo znati je li okidač temperaturna razlika ili općenito stanje pacijenta, tako da je teško voditi takvu vrstu evidencije. Savjetovao bih svima da temperaturu u javnim objektima, privatnim kućama i automobilima prilagode što je moguće više vanjskoj temperaturi – rekao nam je dežurni liječnik Hitne službe u Splitu.

item - id = 1114379
related id = 0 -> 1128594
related id = 1 -> 1126387
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 19:58