StoryEditorOCM
Obalavečer u knjižnici

Bio je legenda splitskog ronjenja, spašavao je brodove na najvećim dubinama, a utopio se na samo par metara! Evo priče

Piše Jordanka Grubač
26. rujna 2023. - 15:35
U utorak, 26. rujna, u 19 sati u šibenskoj Gradskoj knjižnici bit će predstavljena knjiga o inženjeru Karlu BaumannuMatija Djanješić/Cropix

U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku u utorak (danas), u 19 sati, bit će predstavljena biografska knjiga "Karlo Baumann - inženjer, jedriličar, ronilac".

Baumann je bio teški ronilac koji je nakon Drugog svjetskog rata duž cijelog Jadrana vadio podrtine brodova, aviona, dokova, teglenica, ukupno oko 800 plovila od kojih je većina bila obnovljena u tadašnjim škverovima.

Radeći kod otoka Zlarina na vađenju brodova "Prestolonasljednik Petar" (kasnija "Partizanka") i "Karađorđe" (kasnija "Proleterka") - oba obnovljena na ponos bijele putničke flote "Jadrolinije", no i podrtine u Šibenskom kanalu i prema Zatonu te kod Rogoznice, jedrio je pa i podučavao jedrenju u šibenskom akvatoriju. Stjecajem okolnosti Jedriličarski klub "Val" dobio je iz tog razdoblja sjajnu dokumentaciju za svoj arhiv.

Uz svoj glavni posao, uglavnom u splitskom "Brodospasu", inženjer Baumann bio je, naime, i stravstveni jedriličar, član mnogih klubova s područja Kvarnera i u Splitu. I dva puta jedriličarski olimpijac - 1936. (Berlin) i 1952. (Helsinki) godine.

Bio je pisac priručnika, graditelj jedrilica, inovarator, dopisnik mnogih medija i stalna tema i meta tadašnjih novinara, a i sam je pisao. Jednako je bio ne samo teški ronilac nego i istraživač, pisac priručnika o ronjenju, sjajan praktičar i teoretičar.

Njegova iznimno zanimljiva biografija tiče se, tako, i Šibenika koji mu je, uz Split, priredio veličanstven jedriličarski ispraćaj nakon što je taj teški ronilac koji se spuštao na tada nezamislive dubine - stradao pri zaronu na nekoliko metara dubine u splitskoj luci, uz današnji Gat sv. Duje, u svojoj 40. godini, u ljeto 1954. godine.

Brod "Dalmacija" s njegovim lijesom isplovio je iz splitske luke ispraćen rijekom građana i flotom jedrilica i brodova, a isto se tu večer ponovilo u Šibeniku, potom Zadru i Rijeci.

Bio je "kod kuće" na cijeloj jadranskoj obali, a sa zlarinskim i krapanjskim roniocima ne samo da je radio oko Zlarina i drugdje, nego je s legendarnim Krapljaninom Jerkom Tanfarom proveo najveći dio svoga, nažalost kratkog, radnog vijeka, kao nerazdvojan tandem.

Ostat će poznat i po tome što je u nemogućim uvjetima, koje nitko nije mogao savladati, zaronio u mračne dubine rudnika Trepča na Kosovu i spasio rudnik od totalnog potapanja i dugotrajnog prestanka proizvodnje.

O knjizi će govoriti Daina Glavočić Baumann, autorica knjige i kćerka Karla Baumanna, Jordanka Grubač, novinarka Slobodne Dalmacije i Šibenskog lista, te Darko Gulin, šibenski publicist i kroničar.

Priču o Karlu Baumannu Slobodna Dalmacija donijela je u dva nastavka u prosincu 2019. godine, a našla se i u knjizi "Male slike zavičaja", aotorice Jordanke Grubač, da bi sada dobila vlastito i za povijest stvaranja službe vađenja i spašavanja brodova, samog "Brodospasa", naravno i jedrenja i ronjenja, nadasve korisno izdanje.

Za srijedu (sutra) predviđeno je i predstavljanje knjige u Splitu u sklopu programa 35. manifestacije Knjiga Mediterana, od 19 sati, u prostorima HAZU-ova Zavoda u palači Milesi na Voćnom trgu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:58