StoryEditorOCM

očekivan korakEU tuži Italiju zbog neuspjelog zaustavljanja 'ubojice maslina'! Lista 'grijeha' je dugačka...

20. svibnja 2018. - 09:58
Maslinik zaražen bakterijom Xyllela fastidiosa

Europska unija odlučila je podignuti tužbu protiv Italije zbog neuspjelog zaustavljanja širenja bakterije Xylella fastidiosa, koju mnogi nazivaju ubojicom maslina, što bi vladu u Rimu moglo stajati visokih novčanih kazni.

Opasna bakterija nastavlja se širiti Europom, posljedice bi mogle biti katastrofalne!

Talijanima packe zbog smrtonosne bakterije! Znanstvenici nisu iznenađeni: Situacija je redikulozna...

Očekivan je to korak nakon što je koncem prošlog ljeta Europska komisija objavila izvješće u kojemu je žestoko kritizirala Italiju jer su tamošnje vlasti propustile pratiti širenje infekcije i nisu slijedili planove dogovorene na europskoj razini.

Talijanski znanstvenici nisu tada bili iznenađeni europskim kritikama jer su njihova nastojanja da zaustave infekciju opetovano sprječavana tijekom zadnje četiri godine, otkako su prvi put posumnjali da bolest brzog sušenja maslina izaziva bakterija Xylella fastidiosa, za koju nema lijeka.

Naime, premda su stručnjaci brzo nakon pojave bolesti maslina, 2013. godine na jugu Italije, ustvrdili kako je uzrok Xylella fastidiosa, protivnici sječe zaraženih maslina su to osporavali, a 2015. je regionalni tužitelj, pod utjecajem gnjevnih zaštitnika okoliša koji su se bunili protiv uništavanja drevnih stabala maslina, pokrenuo kriminalističku istragu kako bi se utvrdilo jesu li sami znanstvenici zapravo prouzročili infekciju.

Lanjsko izvješće Europske komisije uključuje cijelu "litaniju" propusta talijanskih vlasti. Navodi se kako je sustavni monitoring infekcije prekasno počeo, te da je bilo pretjeranih kašnjenja u uništavanju zaraženih stabala maslina. Uz to su nacionalne i lokalne vlasti potrošile tek nešto malo više od polovine od deset milijuna eura koje su im bile na raspolaganju za mjere obuzdavanja širenja zaraze.

Ima još dokaza sporog odgovora na problem koji je izazvala ubojita bakterija. Većim dijelom 2016. godine talijanski laboratoriji gotovo uopće nisu analizirali uzroke Xylelle, što indicira da je monitoring praktički prestao.

Europska komisija je zabrinuta da bi Xylella fastidiosa pauca, soj za koji se zna da izaziva bolest brzog sušenja maslina, mogla zaprijetiti cijelom europskom maslinarstvu ako se ne spriječi njezino širenje.

No, to nije jedino zbog čega je Europska komisija zabrinuta. Naime, novi koordinirani programi monitoringa identificirali su još neke sojeve Xylelle u drugim zemljama Unije, Njemačkoj, Švicarskoj i Španjolskoj.

Španjolske vlasti su lani objavile da je Xylella fastidiosa, uzročnik Pierceove bolesti koja periodično pohara vinograde u Kaliforniji, otkrivena na lozi na Mallorci. Ta je infekcija brzo i lako zaustavljena, ali stručnjaci strahuju da bi još neotkriveni sojevi opasne bakterije mogli pokrenuti epidemije na drugim voćnim zasadima.

Bakterija Xylella fastidiosa pojavila se na jugu Italije u pokrajini Apuliji, u peti Apeninskog poluotoka, gdje se u dramatičnom obliku pojavila bolest brzog sušenja maslina. Najvjerojatnije je stigla uvozom zaraženih sadnica oleandra ili badema iz Srednje Amerike, vjerojatno Kostarike.

Stručnjaci ne isključuju ni mogućnost da se proširila preko nizozemskih tržnica cvijeća i završila na maslinama nedaleko od Gallipollija, lučkoga grada u regiji Salento.

Propisi Europske unije nameću drastične mjere, uključujući potpuno uništenje stabala u najteže pogođenim područjima radi zaustavljanja širenja te bakterije. Prema udruženju poljoprivrednika Coldiretti, Xylella je zarazila 10 milijuna stabala u Apuliji, izazivajući štete "teške" milijardu eura, i širi se prema sjeveru.

Opasna bakterija pojavila se na nekoliko mjesta na europskom kopnu u mediteranskom bazenu. Španjolske su vlasti nedavno izvijestile kako je bakterija identificirana na maslinama na jednom imanju nedaleko od prijestolnice Madrida.

Znanstvenici su u Španjolskoj ranije identificirali Xylellu na maslinama na otoku Mallorci, a nakon toga se jedan od sojeva ove ubojite bakterije pojavio na stablima badema u Andaluziji.

Španjolci su u velikom strahu od širenja Xylelle na masline. Kad je na stablima badema u Alicanteu u Andaluziji otkriven jedan soj te bakterije, premda na okolnim zasadima maslina bakterija nije otkrivena, regionalne vlasti odmah su postupile po preporukama Europske unije i u krugu stotinu metara od zaraženog voćnjaka posječene su masline, te je područje poprskano insekticidima koji bi trebali uništiti moguće prijenosnike.

No, Xylella je ipak stigla nadomak Madridu i zahvaća masline. Kakvi će razmjeri epidemije biti i kakve će posljedice imati na španjolsko gospodarstvo, tek će se vidjeti.

Problem s Xylellom fastidiosom povećava se i u Francuskoj; objavljeno je kako su na Korzici masline zaražene ovom bakterijom. Još 2015. su nadležne institucije informirale da je Xylella otkrivena na ukrasnoj živici na Korzici, zatim i na francuskom kopnu, na nekoliko lokacija na širem području Nice i na jugoistoku Francuske, ali nije bila pronađena na maslinama.

Inače, različiti sojevi Xylelle fastidiose mogu napasti više od stotinu različitih biljaka, a među najvažnijima s gospodarskog aspekta su vinova loza, agrumi, bademi, breskve, kruške, avokado, kava, šljive...

26. travanj 2024 17:19