StoryEditorOCM

Ulje će biti kvalitetnoStruka savjetuje: Ne žurite s berbom maslina!

21. rujna 2017. - 20:06

Bit će i maslina i maslinova ulja ove godine u Zadarskoj županiji. Ova godina zasigurno neće biti iznadprosječna ni najbolja, ali neće biti ni ispodprosječna. No, pouzdano je da će ulje biti zdravo i kvalitetno jer nema pojave maslinove muhe, pa ni uboda.

To tvrdi voditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zadru Gordana Dragun prije skorašnjeg početka sezone berbe maslina.

Dragun tvrdi da će ovogodišnji randmani najvjerojatnije biti znatno niži od prosječnih te da s berbom ne treba žuriti, dapače.

– Ove smo godine na zadarskom području imali čak četiri velike nepogode koje će utjecati na ovogodišnji urod – kaže Dragun.

– To su bili najprije mraz u vrijeme cvatnje u nekim dijelovima županije, zatim dugotrajna suša s toplinskim udarima u kojoj je stablo, u nedostatku vlage, povuklo vodu iz plodova, te zatim ova velika poplava u kojoj je došlo do naglog punjenja plodova vodom. Četvrta su nepogoda bili požari koji su oštetili ili uništili maslinike na nekim područjima poput Ostrovice, Vrane i Dikla.

Zadarska stručnjakinja najavljuje da bi ova maslinarska godina mogla biti slična 2011. godini, a tek ponegdje, na otocima primjerice, mogla bi biti na rubu ispodprosječnosti.

Svijetla je točka ove maslinarske sezone, kako stvari stoje, izostanak nametnika svih vrsta, koji su očito također bili "pogođeni" ovogodišnjim vremenskim neprilikama.

S obzirom na to da opasnosti od njih nema, s berbom ne treba žuriti, ne treba ići s ranom berbom te tako maslinarske aktivnosti prilagoditi očitim promjenama klime.

– Sada bi maslinicima trebalo jedno toplo, stabilno razdoblje u kojem bi došlo do potrebne zriobe maslina koje su još u fazi stvaranja ulja – rekla je Gordana Dragun i dodala kako će rod i rezultati maslinarske sezone biti različiti po pojedinim mikrolokacijskim zonama.

26. travanj 2024 13:59