StoryEditorOCM
ViralABDOMINOPLASTIKA

Bio je ekstremno debeo, smršavio je, ali se koža nije vratila na mjesto. Prošao je tešku operaciju odstranjenja kože, evo koliko takav zahvat košta u Hrvatskoj

Piše MOZAIK SD
27. ožujka 2022. - 13:06
Mladić je najprije skinuo ogromnu masnu masu, ali se koža nažaloszt nije vratila na svoje mjesto. Stoga je krenuo na operaciju... Instagram

Jedan dio iznimno gojaznih ljudi pri mršavljenju se susretne s problemom ekstremnog viša kože. A onda je jedini lijek kompleksna operacija - abdominoplastika.

Tada kirurg doslovce skida komade kože, spaja ih, oblikuje nove bradavice, pupak... Opravak je dug i bolan.

Stoga je pouka - nemojte nikad dozvoliti da postanete ekstremno pretili

A sada pogledajte kroz što je prošao ovaj Amerikanac - nakon što je skinuto desetke i desetke kilograma. Bravo za trud i muku. 

Prije operacije:

image

Mladić je najprije skinuo ogromnu masnu masu, ali se koža nažaloszt nije vratila na svoje mjesto. Stoga je krenuo na operaciju... 

Instagram
image

Mladić je najprije skinuo ogromnu masnu masu, ali se koža nažaloszt nije vratila na svoje mjesto. Stoga je krenuo na operaciju... 

Instagram

Nakon: 

image

Rezultat nakon operacije

Instagram
image

Rezultat nakon operacije

Instagram

Video: 

A što je točno abdominoplastika? 

- Zatezanje trbuha ili „tummy tuck“ kirurški je zahvat uklanjanja viška kože koji često predstavlja estetski i psihološki problem. Ovaj zahvat namijenjen je osobama s opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ne može povratiti svoj normalni tonus.

Zahtijevamo sistematski pregled prije zahvata kako bi se isključile sve ozbiljne bolesti koje bi mogle izazvati komplikacije za vrijeme ili poslije zahvata. Kako bi postigli najbolje rezultate, dobra komunikacija između liječnika i pacijenta je ključna stvar. 

Postoji nekoliko tipova abdominoplastike, od uklanjanja manje količine obješene kože i masnog tkiva do velikih zahvata kada se učvršćuje cjelokupni trbušni zid. Strije se mogu ukloniti kada su ograničene na područje resekcije i uklanjaju se zajedno s viškom kože. 

Četiri do šest tjedana prije zahvata potrebno je prestati pušiti. Dva tjedna prije prestanite uzimati aspirine, biljne preparate ili bilo koje druge dodatke i određene lijekove koji sprječavaju stvaranje upale, jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati značajnije krvarenje.

12 do 24 sata prije zahvata: obvezno koristite antibakterijski sapun i ostavite pjenu antibakterijskog sapuna oko 10 minuta na onom dijelu tijela koje će biti podvrgnuto zahvatu navečer, dan prije zahvata i ujutro. Dobro operite prsni koš, trbušnu stijenku i gornji dio natkoljenica antibakterijskim sapunom, ostavite pjenu oko 10 minuta na trbušnoj stjenci noć i jutro prije zahvata.

Osam sati prije operacije: nemojte jesti niti piti, skinite sav nakit, odstranite lak s noktiju na rukama i nogama.

Abdominoplastika se izvodi pod općom anestezijom  i traje od 4 do 6 sati. Kod zahvata rez se povlači iznad ili unutar urogenitalnog područja, međutim to nije uvijek moguće. Ukoliko je koža opuštenija iznad pupka, kirurg može napraviti rez iznad genitalnog područja.

Duljina reza se lateralno kreće prema zdjeličnim kostima, a to uglavnom ovisi o količini kože koju treba odstraniti. Ukoliko je to moguće plastični kirurg će pokušati napraviti rez unutar linije kupaćeg kostima, a drugi rez oko pupka kako bi povukao kožu prema dolje i uklonio suvišni dio. Kako bi učvrstio trbušni zid, kirurg šavovima povezuje opušteno tkivo i ovojnicu mišića. 

Nakon abdominoplastike najčešće ostajete preko noći na promatranju u dvokrevetnoj sobi kako bi bili sigurni da je vaše stanje stabilno. Poslije operacije nosit ćete zavoj i steznik oko trbuha i možda će vam se postaviti dren sa svake strane reza. Ležat ćete na leđima sa savijenim nogama kako bi smanjili napetost kod zacjeljivanja abdominalne rane.

U takvom položaju ostajete cijelu noć. Tokom noći stalno ćete dobivat intravenozno jako sredstvo protiv bolova. Osjetljiviji pacijenti mogu imati mučninu i o tome morate odmah obavijestiti medicinsko osoblje.

24 sata poslije operacije: Potrebno je često vježbati listove kako bi spriječili stvaranje ugruška krvi u nogama. Preporuča se što prije stati na noge te se kretati dan poslije operacije kako bi potaknuli cirkulaciju.

Dobit ćete pisane upute u vezi s uzimanjem lijekova, analgetika, lijekova protiv upale te ćete dobiti termin sljedećeg pregleda. Rana će biti previjena na dan otpusta iz bolnice i maknut će vam se drenovi, međutim ako još izlazi velika količina tekućine drenovi će ostati do prvog kontrolnog pregleda.

Ne smijete plivati, dozvoljene su lagane vježbe i obvezno nosite abdominalni steznik najmanje 3 tjedna kako bi zadržali željeni oblik tijela. Bol će varirati prvih tjedan do dva, a možete ju kontrolirati uzimanjem lijekova koje će vam doktor preporučiti.

7 dana poslije operacije: Prvi kontrolni pregled. Svi šavovi se skidaju 10 do 21 dan poslije operacije. 

2 tjedna poslije: Izbjegavajte barem dva ili više tjedana bilo kakvu seksualnu aktivnost. Potrebno je izbjegavati napore, savijanje, podizanje tereta jer to može izazvati krvarenje ili oteklinu. Također je potrebno spavati na leđima s jastukom ispod koljena. 

4 tjedna poslije: Oteklina će se smanjiti i hematom će nestati za nekoliko tjedana. Oteklina će nestati za nekoliko mjeseci kada će se vidjeti stvarni rezultati abdominoplastike. Neki dijelovi abdomena bit će umrtvljeni na osjet i to će potrajati nekoliko mjeseci, u početku rez će biti crvene ili ružičaste boje. Takva boja će se zadržati nekoliko mjeseci poslije kirurškog zahvata, ali će s vremenom izblijediti. 

Kao i svaki drugi zahvat, abdominoplastika je povezana s određenim rizicima i komplikacijama usprkos poduzetim mjerama. 

To je kompleksan postupak koji zahtjeva posebne tehničke vještine od kirurga i veliki je postotak vjerojatnosti da će doći do postoperativnih komplikacija, zato je važno da pacijent bude u blizini kirurga koji može pratiti njegovo stanje- objašnjavaju u poliklinici Bagatin. 

A kolika je cijena zahvata? Od 35 do 50.000 kuna!

24. travanj 2024 00:08