StoryEditorOCM
RegionalBLAGOSLOV

Svečano i dostojanstveno slavlje održalo se ispred župne crkve sv. Mihovila u Vukšiću povodom Cvjetnice

Piše Marko Ledenko - Mane
2. travnja 2023. - 18:29

Spomen na Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem na Cvjetnicu ili Nedjelja Muke Gospodnje rado je očekivan tradicionalni događaj u župi sv. Mihovila Lišane. Svečano i dostojanstveno slavlje bilo je ispred župne crkve sv. Mihovila u Vukšiću. Mnoštvo vjernika iz Vukšića, Lišana, Bulića, Provića i Ostrovice, došlo je s maslinovim grančicama i krenuli su u veliku svečanu procesiju oko mjesnog groblja crkve. Na čelu procesije bio je križonoša i mlade djevojke, koje su tijekom cijele procesije iz košarica bacale latice ljubičica i jaglaca. Nakon dolaska ispred župne crkvu sv. Mihovila, uslijedila je služba riječi uz svečano pjevanje muke Gospodinove po Mateju. Misno slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić, koji je prije mise nazočnom vjerničkom puku blagoslovio maslinove grančice.

- Draga braćo i sestre danas smo se okupili ovdje ispred župne crkve sv.Mihovila,gdje počivaju naše „svetinje „, naši djedovi i pradjedovi. Ovdje smo se okupili kako bi ušli u Veliki tjedan i pobliže čekamo Isusovo uskrsnuće. Znamo da je cijena Isusove izdaje bila 30 srebrenjaka. Znamo da je ono materijalno i svjetsko odvuklo Judu od Isusa. To može biti poticaj svima nama, jer ovaj pokvareni svijet može nas odvući od Boga. Zar nije lijepo vidjeti kako idemo prema Bogu? Neka nas Bog pripravi za Uskrs, da možemo bii slobodni ljudi i da nam Bog donese rados ovog Uskrsa, kazao je fra Božo Mandarić.

Cvjetnica sa sobom nosi mnoge običaje, a osim blagoslova maslinovih grančica, jedan od drevnih obreda je i umivanjem proljetnim cvijećem, najčešće u ljubičicama, upravo na Cvjetnicu. Obredno ranojutarnje umivanje u cvjetnoj vodi izvodi se za ljepotu, zdravlje i blagostanje u obitelji. Takav lijepi i drevni običaj njeguje se u župi do današnjih dana. Nakon završetka svečanog misnog slavlja vjernički puk tradicionalno u svoje njive stavlja blagoslovljene maslinove grančice i molitvom zaziva božji blagoslov za uspješni urod. Cvjetnicom započinje Veliki tjedan u kojem se kršćani spominju Muke Kristove, nakon koje dolazi najveći kršćanski blagdan - Uskrsnuće Kristovo. Na kraju mise cijeli nazočni vjernički puk zapjevao je poznatu tradicionalnu crkvenu pučku pjesmu "Budi hvaljeno po sve vrijeme", a župnik fra Božo Mandarić prisutnima je podijelio Božji blagoslov.

27. travanj 2024 21:31